Puhelimiin varoitustarroja paikannuksen takia

6
Kaarlo Räihä

Puhelimiin varoitustarroja paikannuksen takia
Matkapuhelimiin liittyvät seurantakohut ovat viemässä puhelinkaupan jälleen uuteen suuntaan, kun Yhdysvalloissa Verizon-operaattori kertoi lisäävänsä kaikkiin myymiinsä puhelimiin varoitustarran paikannuksen takia.

Tarrassa kerrotaan kuluttajalle, että puhelimen ja sen käyttäjän sijainti voidaan selvittää, ja nämä paikkatiedot voidaan yhdistää muihin kerättyihin tietoihin. Kuluttajia opastetaan myös puhelimen käyttöohjeen pariin sekä varoitetaan ladattavien sovellusten ja palveluiden keräävän mahdollisesti näitä paikkatietoja. Läpikuultavat varoitustarrat kiinnitetään puhelimen näytön päälle, jotta kuluttajat huomaavat ne varmasti puhelinta ostaessa.

Verizonin toimet eivät liity viime aikoina esillä olleisiin iPhone- ja Android-puhelimiin liittyviin paikannusasioihin, vaan operaattori on miettinyt kuluttajien varoittamista jo pidemmän aikaa yrityksen tekemän normaalin seurannan takia. Kuluttajien osalta huolet ovat aiheellisia myös Yhdysvalloissa, sillä Verizon voi säilyttää asiakkaistaan keräämiä tietoja jopa seitsemän vuoden ajan. Kilpailevilla AT&T- ja Sprint-operaattoreilla tietojen säilytysaika on viisi vuotta.



Muut operaattorit eivät toistaiseksi ole kertoneet vastaavista varoitustarroista, mutta ne saattavat yleistyä muidenkin operaattoreiden puhelimissa, jos lainsäätäjät eivät koe operaattoreiden nykyisiä toimia riittäviksi.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Moto E22 – hinta laskenut -44%

Motorola Moto E22
49 € Power
59 € DNA
78 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 86 €

Honor X6 – hinta laskenut -34%

Honor X6
79 € DNA
119 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -30%

Oppo A38 (4G)
69 € DNA
99 € Veikon Kone
116 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 99 €

Oppo Reno 7 5G – hinta laskenut -28%

Oppo Reno 7 5G
287 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 397 €

Kommentit (6)

Nikotiko
Nikotiko

1

Ja minkähän takia näitä tietoja sitten edes pitää kerätä?? Varmaan joku operaattori kostuu hirveesti siitä tiedosta missä oon kuukausi sitte luuhannu.

Vastaa
ep_
ep_

2

@1
Ei operaattori siitä tiedosta kostu vaan virkavalta. Jonkin rikosasian selvittelyn apuna voidaan käyttää operaattorilta saatuja puhelimen paikkatietoja. Niiden tietojen avulla saadaan helposti selville oliko rikoksesta epäilty henkilö (Tai siis sen puhelin) juuri rikospaikalla silloin.

Vastaa
taatudi
taatudi

3

ratkaisu: jätetään puhelin kotiin kun rötöstellään!
No ei, ihan hyvä vaan että laittaa tommosia tarroja että asiakkaat ei jälkikäteen rupee valittaan. Toisaalta ihan varmana joku "ei huomannu" sitä tarraa ja haastaa operaattorin oikeuteen.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

5

4@
>Mites Suomessa, säilöökö operaattorit täälläkin tollasia tietoja?

Millasii ?
Operaattorit on velvoitettu tallentamaa tietoja ja niitä tietoja myös käytetään.
Tietojen tallennusta ja käyttö valvotaan varsin hyvin. Tosin liittymän haltija ei välttämättä koskaan saa tietää onko hänen liitymän tietoja esim viranomaiset tutkineet.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.