Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Eldar Murtazin: Windows Phone 7:n myyntiluvut ovat katastrofi

29
Kaarlo Räihä

Eldar Murtazin: Windows Phone 7:n myyntiluvut ovat katastrofi
Venäläisen Mobile-review-sivuston matkapuhelinguru Eldar Murtazin on jälleen julkaissut epämieluisia tietoja yhden yrityksen kannalta, sillä Murtazin arvioi Windows Phone 7 -puhelimien käyneen kaupaksi todella huonosti, ja yhteensä puhelimia olisi myyty vain noin 700 000 kappaletta.

Murtazinin mukaan kyseessä on todella paha epäonnistuminen, koska Microsoft on panostanut huomattavasti resursseja puhelimen myyntiin ja ohjelmistokehitykseen. Kuluttajat eivät ole kuitenkaan ottaneet Windows Phone 7 -puhelimia vastaan avosylin.
Microsoft kertoi viime vuoden lopulla, että Windows Phone 7 -puhelimia on toimitettu jälleenmyyjille yli 1,5 miljoonaa kappaletta. Täten monet puhelimet olisivat edelleen varastoissa odottamassa pääsyään myyntiin.

Murtazinin arvioita tukevat erilaiset myyntitilastot, joissa Windows Phone 7 -puhelimet eivät ole juuri menestyneet. Lisäksi puhelinvalmistajat ovat olleet hyvin vaitonaisia Windows Phone 7 -puhelinten myyntiluvuista, joten Microsoft pimittänee laitteiden myyntilukuja vielä pitkään.

Windows Phone 7:n osalta myyntiluvut saattavat myös jäädä heikoiksi, sillä Murtazinin mukaan Windows Phone 8 tulee markkinoille jo ensi vuonna, joten Windows Phone 7:n elinkaari jäänee parin vuoden mittaiseksi.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (29)

Tnoi
Tnoi

1

Kertoisi jotain uutta?

Ja Microsoftilla tunnetusti on millä mällätä ja noista luvuista ei ole kuin yksi suunta ja se on ylöspäin.

Vastaa
jake se minäkin (vahvistamaton)

2

aivan odotettu tulos. Toivottavasti se joku ...olisko ollu Paananen Paimiosta muistaa aiemmat ennusteeni totaalisesta flopista edeltäjiensä kaltaisesti... Tosin hänhän ei silloin - ehkä ½ vuotta sitten - halunnut uskoa väittämääni ;) ...virkansa puolesta kaiketi...

Vastaa
jake se minäkin (vahvistamaton)

3

...vai oisko ollu vain pari-kolme kk sitten...?

Vastaa
perhana
perhana

4

@2
en tiedä mistä edeltäjistä puhut, mutta jos tarkoitat windows mobilea, niin kannattaa ottaa huomioon että älypuhelimia valmistettiin jo ennen sinun teini-ikääsi, ja elinkaarensa aikana windows mobile ehti kyllä olla menestys älypuhelinjärjestelmissä eikä floppi, mm. HTC ja edeltäjänsä Qtek nousi pinnalle nimenomaan windows mobile puhelimillaan.

Vastaa
ArttuH5N1
ArttuH5N1

5

Vähän on sellainen fiilis, että tällä hepulla on jotain Nokiaa ja sen uutta "kumppania" vastaan... :D

Uutisesta: Ei tule yllätyksenä. Eipä noita puhelimia ole vielä hirveästi puskettu ulos, nekin keskeneräisinä ja huonosti mainostettuina. Tavallinen pulliainen ei ole kuullutkaan WP7:sta. Sanoisin, että katsotaan tilannetta uudestaan, kun WP8 tulee ulos. Tällöin käyttis voi olla jopa valmis.

Vastaa
jake se minäkin (vahvistamaton)

6

@5:lle ...ihan kuin olisin lukenut ton saman joskus ennenkin... ettei vaan ollut silloin, kun 6.5 floppas ja kehuitte ylistäen wp7:aa ja sen tuloa...:D

Mutt omapa on uskonne heh, heh, hee - anteeks!

Vastaa
jake se minäkin (vahvistamaton)

7

@4:lle jaa, mun teini-ikäni oli joskus... no jääköön... Mut winmo 6.5 ja sen edeltäjät ei oo koskaan ylittäneet 10%:n markkinaosuutta todella kovista MS:n panostuksista ja painostuksista huolimatta ja tuokin %-luku vain Usassa. Muualla sen markkinaosuus on pyörinyt max 3-5%:ssa - yleensä vain 1-3%:ssa. Eli paha floppi!

Vastaa
Routalempi
Routalempi

8

@6

Ehkei tuota voi suoraan verrata WM 6.5 => WP 7 vrt WP 7 => WP 8. On nimittäin tuo seiska tehty täysin uusiksi (siksi ei täyttänytkään vielä se niitä odotuksia, vaikkakin osaa iLuuri käyttäjistä tuo vakuuttanut enemmän kuin Android). Näin ollen tämän uuden suunnan kehittyminen nähdään vasta siinä WP 8 ilmestyessä. Oma veikkaus on että ero on vakuuttavampi kuin WM 5 => WM 6 hyppäys aikanaan oli. Lisäksi veikkaan että Nokian myyntikoneiston avulla tuo markkinaosuuskin nousee heti selkeästi. En tokikaan väitä että nousee millään tavoin iOS / Android kaksikkoa uhkaamaan (ainakaan heti). Itsehän en ole siis yhtäkään WM saati WP luuria edes hypistellyt, mutta taidanpa WP 8 luurin aikanaan laittaa. Pahin mitä voi tapahtua on se, että rahat tulee sijoitettua yhtä "huonosti" kuin tuli tämän N8:n kanssa tehtyä aikanaan. Tässä siis asiaa pohdittu omasta näkökulmasta, ei esim. Nokian, jolla huomattavasti enemmän pelissä kuin tuo mainittu seikka. :)

Vastaa
ArttuH5N1
ArttuH5N1

9

@6 Ei, taas yksi (pick_one)faniboy... Mistä näitä sikiää? En erityisemmin fanita WP:tä. Rehellisesti ottaen, en ollenkaan. Se on kaukana käyttiksestä, jota minä haluan oikeasti käyttää. Mutta nään sen potentiaalin. iOS:n helkutin suuri etu on, että sitä osaa käyttää tyhmä simpanssikin. Tämä ei ole ainoa yhtäläisyys WP:n ja iOS:n välillä, kaukana siitä, joten uskoisin WP:llä olevan edellytyksiä menestyä. Tosin, iOS:n etu on, että se on hiottu timantti, kun taas WP7 on todella hiomaton. Siksi odotan paljon WP8:lta, jonka toivon olevan viimeistelty kokonaisuus.

"Kehuitte"? Ketkä kehuivat? Otas nyt pois ne lapselliset mustavalkolasit... Minä olen hädin tuskin kuullut Windows mobilesta! Saatika käyttänyt sitä! Säästä meidät aivopieruiltasi :D

Vastaa
Thor1993
Thor1993

10

Eipä ne myyntiluvut tosta WP:stä paskaa tee..
En oo käyttäny missää, mutta YouTuben yms. perusteella vaikuttaa ihan käytettävältä (etenkin, kunhan se iso päivitys tulee jossa on moniajo yms.).
Huonot myyntiluvut ny on aika helppo selittää sillä, että iOS ja Android on saanu hyvän etumatkan niin tunnettavuudessa, kehittäjissä, kun ominaisuuksien osal.
Kunhan saadaa syksyl WP homma kunnol pakettii veikkaan, et siitä viel saadaa kilpailija Androidille ja iOS:lle. Tosin helppoa se ei Microsoftille ole sillä Apple myy brändillään ja Android vaan on tunnetusti hyvä ja kaikki asiaan perehtyneet kannattaa Androidia sen avoimuuden ja customointi mahollisuuksien takia.
Nokialla on sopimuksien tuomien etujen ja tehokkaan valmistus prosessin takia hyvät mahollisuudet saattaa WP massoille.

Ja ei, en ole B1ggest_Nokia_fanboy vaikka ehkä Nokian päätöstä siirtyä WP:n käyttäjäksi ehkä puolustinkin.. HTC:llä mennää, mutta avoimia ollaan.

Vastaa
perhana
perhana

11

@7
Kannattaisi tarkistaa tietojasi, itse en kyllä jaksanut kaivella kauemmas taakseppäin ajassa, mutta vielä vuonna 2008 jolloin suunta oli jo laskussa, windows mobilen maailmanlaajuinen markkinaosuus älypuhelimissa on ollut 12%, ja USA:ssa vielä vuoden 2009 alkupuoliskolla wm:n osuus oli 23% ja maailmanlaajuinen osuus noin 7-8% luokkaa, eli mihin lie perustuvat väitteesi usa:n alle 10% ja muualla max 1-3%...?
Näistä luvuista on vielä kokonaan pois muut pocket-pc laitteet ja win-ce laitteet, eli suurin osa maailman navigaattoreista, jotka perustuvat samaan mielestäsi flopanneeseen järjestelmään.

Vastaa
user_org (vahvistamaton)

12

7@
>@4:lle jaa, mun teini-ikäni oli joskus... no jääköön...
no.
> Mut winmo
> 6.5 ja sen edeltäjät ei oo koskaan ylittäneet 10%:n
> markkinaosuutta todella kovista MS:n panostuksista ja
> painostuksista huolimatta

WinCe/WinMobile oli aikansa vahva markkinakakkonen. siis suurempi siivu kuin, Palm OSllä tai BB OSllä, siis vielä OS X aikaan.

Kun WinMobilen alasajosta ilmotiettiin sen osuus luonnollisesti sukelsi. WinMobile on edelleen käytössä ja sille edelleen kysyntää, kun ei korvaavaakaan ole.

Vastaa
Raattis
Raattis

13

Lähtisivät jo yrityksiä kosiskelemaan luureillaan. Kuluttajamarkkinat ovat tupaten täynnä Androidia ja iPhonea.

Vastaa
jake se minäkin (vahvistamaton)

14

Voi teitä, te epäuskovaiset ...vai miten siinä isossakin kirjassa sanotaankaan. Kyll teidän kantsis ihan oikeasti avata silmänne ja katsella jopa ohi MS-propaganda-uutistenne. Kuis taas just sattuikaan tuleen ulos yhden ihan tunnetun analysointifirman markkinaosuusvertailu, jossa TAAS kerran todetaan wp7 osuuden olevan alle 3%:n... et sillee poijjaat! Kutkahan tässä oikein fanittavat ja mitä ...ja minkä ikäisiä kloppeja lienettekään...
http://www.tietokone.fi/uutiset/canalys_nokian_osuus_putosi_rajusti_alypuhelimissa

Vastaa
jake se minäkin (vahvistamaton)

15

toi pahuksen kielivammaisuus kun on kiusaa mua edelleen, mutt kertovatkohan ne raportissaan wp7:aa myydyn vaivaiset jyksi (1) miljoonaa kpl koko reilun sadan (100) miljoonan myynnistä... siis vaivaiset 1%...

http://www.canalys.com/pr/2011/r2011051.html

no ainakin vähempi kuin vaikkas 3.5 milj. myynyttä Badaa... :D

Vastaa
jake se minäkin (vahvistamaton)

16

no tossahan kirjoitetaan ihan på finska, ett wp7-luureja olis myyntiin toimitettu alle 2,5 milj... eli ei kovin isoa markkinaosuutta haukkaa :D :D

Vastaa
iKnow_ (vahvistamaton)

18

WP:n ongelma on hyvin pitkälti se, että markkinat ovat jo melko saturoituneet. Androidin tullessa markkinnoille uuden aallon kosketuspuhelinmarkkinat olivat melko pitkälti auki, lukuunottamatta kaikista kalleinta segmenttiä.

Uskon silti, että Microsoft saa nostettua WP:n markkinaosuutta ylös, mutta ei kovin merkittäväksi ainakaan useisiin vuosiin. Microsoftilla on kuitenkin rahaa ja voimaa hakata päätään seinään vuosia. Markkina on kuitenkin se mikä nopeiten kasvaa ja MS:llä ei ole varaa olla sieltä pois.

En näe ihan kauheasti syitä ostaa WP puhelinta. Se tulee pitkään tai mahdollisesti aina olemaan hieman kalliimpi kuin Android laite. Tällöin sen pitäisi olla myös aika paljon parempi laite, mutta tällä hetkellä ei näytä, että juuri mikään puoltaisi WP laitteen hankintaa. WP8 varmaan tasoittaa puntteja, mutta onko se sittenkään parempi? eli haluaako joku maksaa siitä enempää kuin vastaavasta Android laitteesta?

Microsoftilla on tietysti etuna desktop Windows. Eiköhän MS:llä mietitä kuumeisesti mitä kaikkea voitaisiin saada irti W8+WP8 komposta.

Vastaa
user_org (vahvistamaton)

19

18@
> WP:n ongelma on hyvin pitkälti se, että markkinat ovat jo melko
> saturoituneet.

Älypuhelin käyttäjien määrä kasvaa edelleen, jopa nopeammin kuin perusluurien.
Jo älypuhelimen ostaneet ostavat uuden noin parinvuoden välein.

18@
>En näe ihan kauheasti syitä ostaa WP puhelinta.

Tällähetkellä syitä sen osatamiseksi älypuhelimeksi on vähän, featurepuhelimeki enemmän, mutta pahoja ongelmia vielä. Tosin monista samoist aongelmista kärsii iPhone ja kelpaa kyllä monelle.

> Se tulee pitkään tai mahdollisesti aina olemaan hieman kalliimpi
> kuin Android laite.

Tuo voi tasoittua aika nopeasti, ehkä jo vuoden puolentoista sisään.

Vastaa
perhana
perhana

20

@14
turha kai tästä asiasta enempää on vääntää, mutta itse ensimmäisessä kommentissasi puhuit WP7:n EDELTÄJIEN floppaamisesta, ja sen edeltäjiä ovat Pocket PC 2000 ja Windows Mobile sarja, jotka kaikki perustuvat Windows CE järjestelmään, ja suosionsa ja myyntimääriensä perusteella tämä ei todellakaan ollut floppi.
WP7 ja sen myyntimäärät joihin nyt viittaat ovat sitten aivan eri asia, ne eivät ole vielä olleet mikään menestys.

Vastaa
jake se minäkin (vahvistamaton)

21

juu, turha jatkaa, kun sinä vetoat USA-tilastoihin ja minä enempi koko maailman _myyntitilastoihin_ enkä tyydy ns kanavaan menneisiin, tehtaalta konttiin työnnettyiden määrään... Floppi tuo koko MS:n kännykkäbisnes on ollut ja vielä pitkään on. Sitä ei Nokian menneisyys muuksi muuta.

Vastaa
user_org (vahvistamaton)

22

21@
> juu, turha jatkaa, kun sinä vetoat USA-tilastoihin ja minä enempi
> koko maailman _myyntitilastoihin_

Kokomailmaa ajatellen win CE / WinMobile linja on ollut globaali ja pitkiäaikoja vankassa kakkos asemassa, sillä Amerikan markkinoiden kilpailijat BB OS, ja Palmin laitteen olleet vahvoja lähinnä vain siellä pohjois amerikassa.

Vastaa
Fri13
Fri13

23

Microsoftin Windows Mobile ja Windows Phone -järjestelmät eivät ole koskaan menestyneet kuin markkinoinnissa älypuhelimiin. Niitä on esitelty paljon ja toitotettu niiden sujuvuutta sitten 2000-luvun vaihteen ja nyt sitten yhtäkkiä tilanne muuttuu kun Nokia tulee laitevalmistajaksi?
Jo nyt WP7 järjestelmää on myyty ja tarjottu usean tunnetun valmistajan toimesta mutta se ei ole lähtenyt myyntiin. Puhelimia on selkeästi esillä paremmin useissa liikkeissä kuin Android puhelimia mutta menestys on huono.

Mutta varmana moni Nokialle uskollinen ostaa WP7 puhelimen koska eivät halua Nokia brändistä luopua ja täten menee se WP7 siinä missä Symbiankin, pyöritti se sitten S60 tai jotain muuta ohjelmistoalustaa ja käyttöliittymää.

Itse ostin Android puhelimen sen jälkeen kun odotin WP7 ilmestyvän ja totesin vain useiden (uudelleen)harkintojen jälkeen että Android on vain liian ylivertainen.
Osakkeenomistajat tietenkin toivovat että WP7 menestyy ja Nokia lähtee nousuun kuin raketti taivaalle mutta siinä tulee kyllä enemmän Greater Fool -hypoteesi toteen kuin tekniikaltaan WP7. Seuraava (mahdollinen) "WP8" voi tietenkin muuttaa menoa mutta onko microsoftilla rohkeutta muuttaa radikaalisti käyttöliittymää ja pudottaa laitevaatimuksia ym?

Vastaa
user_org (vahvistamaton)

24

23@
>Microsoftin Windows Mobile ja Windows Phone -järjestelmät eivät ole
>koskaan menestyneet kuin markkinoinnissa älypuhelimiin.

Oletko herännyt vasta hiljan, vai mistä tuolalinen väite, WinMobilesta ei tullut globaalia markkinavoittajaa, mutta toiseksi menestynein oli pitkään.

>Jo nyt WP7 järjestelmää on myyty ja tarjottu usean tunnetun
>valmistajan toimesta mutta se ei ole lähtenyt myyntiin. Puhelimia
>on selkeästi esillä paremmin useissa liikkeissä kuin Android
> puhelimia mutta menestys on huono.

WP7 laitteet ovat olleet toistaiseksi isoja ja kalliita feturepuhelimia, ei kovin houkkutteleivia.

Vastaa
Fri13
Fri13

25

@24

Seurannut Windows Mobilen menestystä koko sen elinkaaren ajan mitä erilaisimmissa laitteissa ja etenkin sen käyttämän CE käyttöjärjestelmän käyttöönottoa IT alalla.
Jos toiseksi menestynein on tärkeä kriteeri niin kai sitä voi kehua vaikka vain parhaimmillaan sai 1/4 markkinaosuuden jenkeissä (pääasiassa) ja länsimaissa ihan kelvollisen 5-20% markkinaosuuden riippuen maasta älypuhelimissa. PDA laitteissa taas ei mennyt niin loistavasti vaan Palmin PalmOS dominoi markkinoita ja jo pelkästään vuosituhannen alkupuolella Palmilla oli yli 40% markkinaosuus ja perässä reippaasti moni muu laitevalmistaja jotka käytti PalmOS järjestelmää. Harvemmalla oli Windows Mobile.

Mutta Windows Mobile oli älypuhelimiin markkinoitu ja kovasti povattu "Symbian killer" mutta se ei koskaan sitä titteliä tavoittanut ja jopa Linux pieksi kaukoidässä CE käyttistä älypuhelimissa kunnes sitten Apple toi omansa markkinoille. Ja tällä hetkellä Linux on ollut käytetyin käyttöjärjestelmä älypuhelimissa jo yli vuoden ajan, jos ei pidempääkin.

WP7 laitteet eivät ole vain feature puhelimia, niitä on yritetty tehdä houkutteleviksi ominaisuuksilla mutta ei ole ymmärretty että ei ne prosessorin megahertsit ja 3D piirit ja muut ole niitä joita ihmiset katsoo ekana vaan hintaa ja toimivuutta siihen ja siihen kykenee jo jokin ZTE Blade puhelinkin tarjoamaan todella selkeän voittajan kun kyse on ohjelmistosta eikä vain laitteistosta.
Ohjelmiston microsoft jätti ihan puolitiehen ja markkinoinnista huolimatta WP7 ei ole menestynyt mitenkään positiivisella tavalla. Jo Windows Mobilen aikana MS teki paljon virheitä ja jos tuolloin suuret laitevalmistajat olisivat ottaneet huomioon länsimaissakin muita kuin vain PalmOS ja WM niin tilanne olisi erilainen. Onneksi nyt ymmärretään että muutakin on kuin vain kahden suuren yrityksen tuottamat tuotteet.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

26

@25 "WP7 laitteet eivät ole vain feature puhelimia"

Eivät ne todellakaan ole featurepuhelimia vaan älypuhelimia. Featurepuhelimiksi kutsutaan peruspuhelimieb ja älypuhelimien välimaastoon jääviä malleja, esimerkiksi Nokian S40-mallit.

On totta että peruskäyttäjää ei kiinnosta GPU:n speksit ja CPU:n kellotaajuus. Käyttökokemus ja käytön sulavuus sitten voivat kiinnostaakin. Tästä syystä on varsin mainiota, että Microsoft on valinnut tiukan alarajan jonka kaikki WP7 laitteet täyttävät.

Vertailu Bladeen on lähes absurdi. Kuluttaja ei osta sortaa eikä rautaa, vaan niiden yhdistelmän. Rinnakkain laitettuna väittäisin suurimman osan ihmisistä valitsevan WP7 puhelimen Bladen asemesta, kiitos sulavuuden ja parempien näyttöjen, mutta noin kolminkertainen hinta saattaa myös vaikuttaa. WP7:n strategiana oli tuoda uusi platform, jossa olisi tietty vähimmäiskokemus, targetoida se high endiin ja tuoda komponenttien halventuessa suuremmille massoille. Ihan hyvä strategia, ajoitus ja valmistajatuki ei ollut täydellinen. Mielenkiintoista nähdä mitä Nokiayhteistyö tuo mukanaan.

Vastaa
user_org (vahvistamaton)

27

26@
>Eivät ne todellakaan ole featurepuhelimia vaan älypuhelimia.

Vaikka WP:n kuvaileminen featurepuhelimeksi olikin provo, niin silti se on hyvin kuvaava sille.

Laitteeseen ei voi asentaa natiiveja sovelluksia, ei 3. osapuolen sovellusten moniajoa, hyvin suljettu alusta muutenkin, monipuoliset ominaisuudet, kameraa, Wifiä, GPSää, sovelluskauppaa, IM viestintää jne.

Kyllä tuo _näyttää_ featurepuhelimelta, eikä älypuhelimelta.


Siitä on kehittymässä jonkinlainen älypuhelinalusta ja toki sellaisena myydään kokoajan.

>Featurepuhelimiksi kutsutaan peruspuhelimieb ja älypuhelimien
>välimaastoon jääviä malleja, esimerkiksi Nokian S40-mallit.

Series 40 puhelimet ovat olleet peruspuhelimia. mutta termien infaalation takia valmistaja on alkanut joitan malleja kutsumaan featurepuhelimiksi.

Ei nattiveja 3. osapuolen sovelluksia, ei 3. osapuolen sovellusten moniajoa, suljettu alusta muutenkin, monipuoliset ominaisuudet, kameraa, GPSää, navigointia, Wifi, sovelluskauppaa, IM viestintää jne. Lisäki OTA päivityksiä, BT tiedoston siirtoa, massamuistia jne.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

28

@27

Mitäköhän oikein tarkoitat? Jos et laske C# :lla koodattua softaa natiiviksi, eivät Androidin Java-softatkaan sellaisia ole. Molemmat pyörivät virtuaalikoneen päällä.

Eikä Androidissakaan se moniajomalli ole mitään servereistä tuttua, softaa laitetaan odottamaan ja poistetaan muistista jos käyttis näkee sen tarpeelliseksi. (poikkeuksena services frameworkkia käyttävät softat, tosin niillekään ei taidettu ihan mitä vaan luvata)

IPhonen nyt pelastaa älypuhelimeksi vain se, että sitä joudutaan koodaamaan antiikkisella turvattomalla C-pohjaisella kielellä? Jos näin niin ovat määritelmät ihan sekaisin ja niistä ei ole mitään käytännön hyötyä.

Nokian mallistossa S40 puhelimet eivät pääsääntöisesti ole ns. peruspuhelimia. S30-laitteet ovat.

Vastaa
user_org (vahvistamaton)

29

28@
>Mitäköhän oikein tarkoitat?

Ennen Iphone älypuhelimen oleellinen tunnusmerkki, oli 3. osapuoleten sovellusten moniajo ja että niillä pystyi tekemään puhelimeen sellaisia asioita mitä natiiveillakkin sovelluksilla. Ei esim jotain jotka toi lisäoimnaisuuksia muiden sovellusten käyttöön.

>Nokian mallistossa S40 puhelimet eivät pääsääntöisesti ole ns.
>peruspuhelimia. S30-laitteet ovat.

Series 40 laitteiden joitain malleja on vasta-aivan hiljan alettu kutsumaan featurepuhelimeksi (Touc&Type, C3 qwerty). Niihin ei kuitenkaan ole mitään oleellista muutosta tullut. Markkinointia lähinnä. On noitakin joku joskus listannut joitain Series 40 laitteita älypuhelimiksi.

Aijemmin, jokin J2ME, email, selain, GPS jne. ei "nostanut" laitteet statusta featurepuhelimeksi, vaan ihan perusluureja. Featurepuhelimien tunnusomaista ole ennen että oli älypuhelinmainen, mutta puuttu joitain älypulimille tunnusomaista.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja