Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Paikannustietoja vähemmän keräävä iOS 4.3.3 nyt ladattavissa

14
Kaarlo Räihä

Paikannustietoja vähemmän keräävä iOS 4.3.3 nyt ladattavissa
Seurantaa pelkäävien kuluttajien onneksi Apple on vihdoin julkaissut odotetun iOS-päivityksen, jonka myötä iLaitteet keräävät nyt aiempaa vähemmän paikkatietoja.

4.3.3-versionumeroa kantava päivitys on ladattavissa iTunes-ohjelman avulla, ja se asentuu iPhone 4 - ja iPhone 3GS -puhelimiin, iPad- ja iPad 2 -tabletteihin sekä uudempiin iPod touch -mediasoittimiin.
Päivityksen myötä iOS-laitteiden keräämien paikkatietojen määrälle on asetettu kiinteä yläraja, joten paikannustoiminnon välimuisti ei enää kerää talteen useiden kuukausien liikkeitä. Näitä paikkatietoja ei myöskään enää kopioida tietokoneelle, kun iLaite synkronoidaan iTunesin avulla.

Jatkossa kuluttajat voivat myös tyhjentää paikannustietojen välimuistin ottamalla "Location Services" -toiminnon pois päältä.

Seuraavassa suuremmassa iOS-päivityksessä Apple lupaa myös salata iLaitteiden tallentamat paikkatiedot, jolloin paikkatietojen kaivaminen esiin esim. varastetuista puhelimista hankaloituu.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (14)

Jonahan
Jonahan

3

"Apple on vihdoin julkaissut odotetun iOS-päivityksen"

Mielenkiintoinen sanavalinta. Applelle taisi mennä 2-3 viikkoa ongelman havaitsemisesta siihen, että ongelma korjatiin ja sitä alettiin hakemuksen *kaikkiin* puhelimiin, jota ongelma koski.

Jotenkin vaikuttaisi siltä, että vastaava bugin korjaaminen ja jakelu Symbianissa tai Androidissa kestäisi paljon pidempään, koska malleja ja etenkin välikäsiä on paljon enemmän.

Vastaa
Mmikkis (vahvistamaton)

4

@3 Jep ihmettelin myöskin sanavalintaa sen nähdessä. Esimerkillisen nopeaa reagointiahan tämä oli Applelta, itse en olisi odttanut ihan noin nopeasti tulevan.

Vastaa
Tnoi
Tnoi

5

@3

Onneksi Symbianista ei ainakaan toistaiseksi ole löytynyt bugia joka ihan vahingossa kerää kuukausien ajalta paikkatietoja ja sitten ihan "vahingossa" kopioi ne tietokoneellekin. Ja joo propsit Applelle taas tästä ilmiömäisestä suorituksesta kun sai näinkin nopeasti päivitettyä kaikkiin (kahteen) puhelinmalliin!

Mutta onhan se nyt hienoa että nyt jo vuoen jälkeen julkaisusta iOS 4 käyttäjät voivat ihan itse päättää että tallennetaanko heidän paikkatietoja vai eikö.. ;D

Vastaa
Fri13
Fri13

6

Tnoi tuo ei ole mikään ongelma ollut tähänkään asti. Puhelin ja sen omistaja tietää kyllä missä kulkee ja kaikki GPS signaaliin tai internettiin pääsevä sovellus pystyy keräämään kaikissa puhelimissa sijaintitietonsa vähintään kaupunkien tarkkuudella (kuten iOS tapauksessa) ja niistä ei ole tietoa että lähetetäänkö niitä mihinkään. Tuota iOS database tiedostoa ei lähetetty Applelle eikä siihen päässyt käsiksi mikään kolmannen osapuolen sovellus eikä se edes sisältänyt kaikkia GMS mastoja tai WLAN tukiasemia missä puhelin on ollut.

Ainoa riski mikä on ko. asiasta että puhelin varastetaan ja halutaan sitten kaivaa esille se tiedosto ja katsoa missä puhelin on ollut tai missä on omistajan koti. Mutta siinä vaiheessa se on hyvin pieni riski koska puhelinluettelossa jo monilla on omat että siellä olevien henkilöiden osoitteet, facebook ja muut sosiaaliset tiedot, sähköpostiosoitteet ja vaikka mitä muuta arkaa materiaalia. Siinä vaiheessa se että puhelimen yhdestä tiedostosta löytyy kilometrien tarkkuudella satunnaisia vanhoja sijaintitietoja ei haittaa varmaan ketään enää. Viranomaisetkin pystyy seuraamaan metrien tarkkuudella kenen tahansa puhelimen sijaintia ja kaikkea muuta kivaa. Ja puhelin kun tietää aina mihin mastoon se on yhdistetty niin muut sovellukset voivat kaivaa esille sen hetkiset sijainnit ihan tarkistamalla itse.

Androidissa taas kysytään heti ensimmäisellä kerralla että saako Google kerätä anonyymisti sijaintitietoja ja että saako se kerätä ympärillä olevien WLAN verkkojen sijaintitiedot. Jälkikäteenkin ne voi käydä sammuttamassa jos ensimmäisellä kerralla antoi luvat molempiin tai toisinpäin.

WLAN verkkojen MAC osoitteetkaan ei ole mitään salaisuuksia. Ne näkee ihan kaikki verkon alueella olevat ja niitä ei näe kukaan internetin kautta jos ei ole verkon alueella. Sen sijaan niiden avulla voidaan suorittaa sitten paikannus vähän tarkemmin käyttäjälle (kaikki tietävät jo sijainnin: verkon omistaja, internet palveluiden ylläpitäjät, viranomaiset, käyttäjä itsekkin voi katsoa ympärilleen) sen päätelaitteella että sovelluksien käyttö on helpompaa.

Tässähän täytyisi alkaa nyt varottelemaan ihmisiä että autojen rekisterilaatat kertoo kuka auton omistaa ja sen avulla voidaan yksilöidä auto. Ja että kannattaa olla varovainen mitä sinne facebookkiin kirjoittaa tai kuvia laittaa ja kannattaa katsoa vähän mitä kaupungilla tai kaveriporukassa puhuu. Ne kun ovat suurempia vaaroja.

Vastaa
Bluejack
Bluejack

7

Lainaus:

Jonahan
Mielenkiintoinen sanavalinta. Applelle taisi mennä 2-3 viikkoa ongelman havaitsemisesta siihen, että ongelma korjatiin ja sitä alettiin hakemuksen *kaikkiin* puhelimiin, jota ongelma koski.

Jotenkin vaikuttaisi siltä, että vastaava bugin korjaaminen ja jakelu Symbianissa tai Androidissa kestäisi paljon pidempään, koska malleja ja etenkin välikäsiä on paljon enemmän.

Todellakin,nyt omena vaan näki vaivaa sen verta enemmän "asian" piilottamiseksi että hakkerit ei asiaa löydä ainakaan heti pintaraapaisulla ;)
androidille muten näyttää löytyvän palomuuri softiakin tukku millä folialakit voi sulkea gps paikantamisen wlanissa sekä mobiiliverkkojen alla..

Vastaa
Jonahan
Jonahan

8

@minä

"alettiin hakemukseen" on tietenkin "alettiin jakamaan", en osaa kirjoittaa iphonellani.. :(

@3

Symbianiassa ei ole koskaan ollut eikä edes teoriassa voi olla bugia jonka korjaus olisi hyvä saada kaikkiin puhelimiin mahdollisimman nopeasti? Jos on, luuletko että 3 viikkoa riittää? Entä 3 kuukautta?

@7

Pointtina oli nimenomaan se kuinka nopeasti päivitys saadaan kuluttajan kännykkään asti. iOS puolella ei ole valmistajia ja operaattoreita välissä säätämässä. Samalla hetkellä kun päivitys on Applen netissä voi kuka tahansa sen asentaa, ja esimerkiksi ensimmäisen viikon aikana päivitettävien puhelimien prosenttimäärä on huima verrattuna muihin alustoihin, josta seuraa esimerkiksi kehittäjille erittäin hyviä asioita. Vanhoja käyttiksiä tarvitsee tukea huomattavasti vähemmän aikaa.

En myöskään allekirjoita väitettäsi, että Apple vain piilottaa ongelmaa, se, että tuo lokatiopalvelujen välimuisti tyhjentyy on ilmiselvä bugifiksi. Se poistaa "arkaluontoisen" datan ihan oikeasti eikä vain piilota sitä.

Sen tiedon arkaluonteisuuskin on vähän siinä ja tässä. Jos tallennettujen tukiasemien perusteella voidaan arvioida alue jossa olen ollut vaikka tänään on se todennäköisestikin jossain työpaikkani ja kotini välillä. Samat tiedot "hakkerit" löytäisivät sen puhelimen tai tietokoneen osoitekirjasta, josta tuota lokaatiodataakin lukevat.

Vastaa
Tnoi
Tnoi

9

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Jonahan:

Symbianiassa ei ole koskaan ollut eikä edes teoriassa voi olla bugia jonka korjaus olisi hyvä saada kaikkiin puhelimiin mahdollisimman nopeasti? Jos on, luuletko että 3 viikkoa riittää? Entä 3 kuukautta?

Eipä ole ainakaan minun korviini kantautunut toistaiseksi. Teoriassa tietenkin kriittisiä bugeja voi löytyä mistä laitteesta tahansa, mutta en usko että kovin kauaa kestäisi päivityksessä jos olisi jotain kriittistä paikattavaa. S^3 tulee varsin hyvää tahtia pieniä päivityksiä vähän väliä, joten miksi eivät saisi tärkeitäkin päivityksiä ajettua? Vanhemmista versioista en tosin sitten tiedä. :D

Jos taas puhutaan tästä Applen päivittelystä niin ei sekään kyllä aina ihan nappiin ole mennyt. Ainakaan tuo herätyskello ongelman kanssa Apple ei hirveämmin kiirettä pitänyt vaikka tuhannet ihmiset nukkuivat pommiin useampia kertoja vieläpä.

Vastaa
Bluejack
Bluejack

10

Lainaus:

Tnoi
Onneksi Symbianista ei ainakaan toistaiseksi ole löytynyt bugia joka ihan vahingossa kerää kuukausien ajalta paikkatietoja ja sitten ihan "vahingossa"

Eipä tietenkään ”parhaan käyttäjäkokemuksen takaamiseksi”. tietenkin.. xd

Vastaa
Tnoi
Tnoi

11

Onhan tuossa jotain jutun juurta, mutta enimmäkseen lööpin aineksia. Nokia ei tallenna sovellusten käytöstä riippumatta paikkadataa ja pidä sitä säilössä pitkiä aikoja eikä niihin liitetä mitään henkilökohtaisia tietoja.

Nuo kaikki kerätyt tiedot kerrotaan ja ne on luettavissa tuotteen käyttöehdoissa. Että ei ole mikään jymy ylläri ainakaan meikäläiselle. Jos luet siis tuotteen käyttöehdon (niinkuin jokaisen tuotteen käyttäjän pitäisi) niin sieltä näkee suoraan mitä tietoja tuote kerätää ja siellä myös kerrotaan että ne voi halutessaan kytkeä pois laitteen asetuksista. Käyttöehto on katsottavissa suoraan ohjelman asetuksien kautta että ei tarvitse edes etsimällä etsiä niitä.
http://www.nokia.com/about-nokia/privacy/m/f/finnish/maps-privacy-201009
Nokia kartta sovellusta voit sen lisäksi käyttää offline tilassa jos ei omia paikkatietojaan halua tallennettavan tai nuo paikkatietojen keräämiset voi kytkeä pois päältä.

Ja tosiaan esimerkiksi tuo kameran kuvien paikkatieto toiminta on täysin vapaa valintainen eikä oletusarvoisesti päällä. Sen voit siis ottaa käyttöön mikäli niin haluat.

Vastaa
Bluejack
Bluejack

12

Lainaus:

Tnoi
Onhan tuossa jotain jutun juurta, mutta enimmäkseen lööpin aineksia. Nokia ei tallenna sovellusten käytöstä riippumatta paikkadataa ja pidä sitä säilössä pitkiä aikoja eikä niihin liitetä mitään henkilökohtaisia tietoja.

usko ja elä juuri tuossa uskossa ;) eihän androidikaan kysymättäsi sitä tee? saati holy appl..

Vastaa
Jonahan
Jonahan

13

@9
> Jos taas puhutaan tästä Applen päivittelystä niin ei sekään kyllä aina ihan nappiin ole mennyt.

Kukaan tuskin on väittänyt Applen olevan täydellinen ja etteikö se tekisi virheitä. En minä ainaakaan. Pointtina oli vaan että aika korjauksen tai uusien ominaisuuksien teosta sen laajamittaiseen saapumiseen asiakkaiden laitteille näyttäisi olevan selvästi lyhempi kuin suurimmilla kilpailijoilla (myönnän, että RIM:sta en tiedä). Uudet käyttisversiot on myös tuotu vanhoihin laitteisiin pidempään kuin muilla -> softafragmentaatio pienempää.

Esille nostamasi herätyskello-ongelma voi tietenkin olla ikävä yksittäisille käyttäjille ja toistuessaan vähän nolo Applelle, mutta se on kaukana kriittisestä virheestä. Käsittääkseni siinä jäi kesäaikaan/talviaikaan siirtymisen jälkeinen yksi hälyytys tulematta, tai se tuli väärään aikaan. Korjaukset tulivat kohtuullisen nopeasti.

Jos vastaava ongelma olisi ollut Symbianissa olisi korjaus voinut tulla S^3 laitteille kohtuullisen nopeasti, muille, eli suurimmalla osalle, joskus paljon myöhemmin. Riippuen kyseisen puhelinprojektin kiinnostuksesta.

Androidmarkkinalla Googlen ja asiakkaan välissä hidastavat valmistajat ja tietyissä tapauksissa myös operaattorit.

Vastaa
Fri13
Fri13

14

Applen herätyskello oli nolo mutta kun yhtenä päivänä (kaksi kertaa) herätty tunnin väärässä.
Mutta mikä on sitten Nokian Symbian^3 bugiraportti näytön toimivuudesta (kauanko meni myyntiin tullessa että saatiin näyttö sellaiseksi että se reagoi välittömästi mm. kotinäytön vierittämiseen eikä vasta eleen jälkeen?) ja älypuhelimen tärkeimmän sovelluksen eli Internet selaimen toimivuudesta (Että vierittyy sulavasti, aukeaa kaikki tai 99.5% sivut oikein jne)?

Kyllä sitä moni näköjään tahtoo sanoa että iPhonen kellobugi on kriittinen ja vakava esimerkki miten ei pidä asioita hoitaa ja nyt vielä taas jokin tiedosto jossa on _kilometrien_ tarkkuudella ja _satunnaisesti_ valittuja GSM-mastojen sijaintitietoja ja johon tiedostoon ei pääse käsiksi yksikään sovellus puhelimessa eikä niitä tietoja lähetetä Applelle (tiedosto varmuuskopioitiin käyttäjän iTunes koneelle mutta ei lähetetty Applelle) ja tiedostossa ei ole mitään henkilökohtaisia tietoja. Mutta sitten kun on kyse jostain Symbian^3 järjestelmän bugeista niin niitähän ei ole tai niitä korjataan niin nopeasti jatkuvasti lähes päivittäin että mitään ongelmaa ei ole. Silti aina kun näkee Symbian^3 järjestelmällä varustetun Nokia puhelimen ja sitä pitäisi käyttää niin käyttäjätkin hermoilevat lähes aina kun joutuvat niin paljon pohtimaan laitteen käyttöä ja käyttö jää hyvinkin pienelle määrälle (mitä kertoo jo operaattorien ja verkkopalveluiden tilastot).

Symbian^3 käyttäjillä on päivityksissä yksi etu verrattuna Android käyttäjiin.
Apple > iOS laite
Nokia > Symbian^3 laite
Google > OEM > Operaattori > Android laite

OEM ja operaattori on juurkin hidasteena Android laitteiden ominaisuus päivityksiin kuten @13 mainitsee.
Google tarjoaa Androidin ilmaiseksi kaikille. OEM voi tehdä kustomointeja Androidiin (kuten HTC ja Samsung) tai laittaa puhtaana (kuten ZTE) tai sitten operaattori tahtoo kustomointeja. Mutta OEM taas useimmiten vaatii maksun jokaisesta ominaisuuspäivityksestä puhelimeen ja operaattorin pitäisi maksaa se per laite. Helposti kun OEM vaatii 5 euroa per laite maksua niin operaattori jättääkin päivityksen ottamisen ja asiakas ei saa päivitystä. Tietoturvapäivitykset (0.0.0-versio X) ovat ilmaisia ja ne tulee operaattoreilta tai käyttäjälle. Mutta kun moni ei tietoturva päivitys on ominaisuuspäivityksiin linkitetty niin siinä ollaan.

Googlehan on vasta nyt tuleviin versioihin muuttamassa päivitystapaa missä Android voidaan päivittää välittämättä OEM kustomoinneista (käyttöliittymät ja muut) joten uusi Android versio tulisi Googlelta suoraan käyttäjille.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja