Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

iOS 5 julkaistaan kahden viikon kuluttua – kenties iPhone 5:kin

24
Manu Pitkänen

iOS 5 julkaistaan kahden viikon kuluttua – kenties iPhone 5:kin
Tietokoneyhtiö Apple on lähettänyt lehdistökutsuja ympäri maailmaa tämän vuoden WWDC-tapahtumaan, joka järjestetään San Franciscossa 6.–10. kesäkuuta. Tapahtumassa aiotaan esitellä iOS 5- ja Mac OS X 10.7 -käyttöjärjestelmiä, kutsu ei jätä mitään arvailujen varaan.

Applen mobiililaitteissa käytettävän iOS-käyttöjärjestelmän suurin uudistusaskel on pilvipalveluiden aiempaa voimakkaampi hyödyntäminen. Applelta odotetaan esimerkiksi locker-palvelua, jonka avulla käyttäjät voisivat säilöä tiedostojaan turvallisesti Applen palvelimilla. Tiedostojen hallinta pitäisi olla tekniikan ansiosta myös helpompaa, kun tiedostot makaavat pilvessä. Käyttöjärjestelmästä pitäisi löytyä myös paikannuspalvelu, jonka avulla iOS-laitteen käyttäjä voi etsiä käsiinsä lähistöllä olevat ystävänsä ja sukulaisensa.
Vaikka iOS 5 aiotaankin esitellä kesäkuun alussa, niin käyttöjärjestelmää ei välttämättä julkaista ennen syksyä. Julkaisu riippunee iPhone 5 -puhelimelle annetusta aikataulusta. Ennakkoarveluiden mukaan puhelinta ei aiottaisi esitellä ennen lehtien kellastumista, mutta WWDC:n lähestyessä huhut ovat käyneet yhä kiivaampina.

Uudet iPhone 5 -huhut laukaisi australialaisen IT-journalistin tweetti, jossa hän toteaa: "I think something big will be announced on June 6th in San Fran by #Apple." Tässä "jotakin suurta" on haluttu tulkita iPhone 5:ksi, vaikka kyse voi olla yhtä hyvin jommasta kummasta ohjelmistopäivityksestä. Tweetti on jälkikäteen poistettu Twitteristä.

Kommentit (24)

Vlaadi
Vlaadi

1

"Tiedostojen hallinta pitäisi olla tekniikan ansiosta myös helpompaa, kun tiedostot makaavat pilvessä. "

Uutisen paras kohta, uskomaton lause.

Vastaa
Jepajuu (vahvistamaton)

2

Nyt olisi syytä tulla jotain innovatiivista. Jos mennään samalla vanhalla staattisella applikaatio gridillä niin tulevaisuus ei hyvältä näytä.

Vastaa
KIPPO76
KIPPO76

6

Joskohan tähän 5 versioon tulis laajat formaatti tuet muusiikki ja video tiedostoille. Tämä on ollut ainut syy miksi en ole kyseistä luuria ostanut.

Vastaa
sirkuttaja
sirkuttaja

7

En usko, tuskin ovat muuttamassa toimintatapojaan. Veikkaan että rajoittuneisuus ja sidonnaisuus tulee säilymään hautaan saakka.....

Vastaa
Mmikkis (vahvistamaton)

8

@6 johan vlc soittaa melkein kaikki mahdolliset videot (tosin vlc:ta ei enää saa, mutta vastaavia ohjelmia on enemmänkin tarjolla), tuosta musiikkipuolesta en osaa sanoa, kun ei ole koskaan ollut mitään ongelmia, kaiken on soittanut mitä olen yrittänyt soittaa.

"iOS 5 to Bring Revamped Notification System and Widgets?"

Kovasti ne nyt noita widgettejä huhuilee, että olisi tulossa. Hieno homma niille jotka niitä on kaivanneet, jos widgetit tulee niin varmaan löytää taas ihan uudet asiakkaat iPhonen.

@4 Ainakin tuossa tulevassa lion OS:ssä on paljonkin innovatiivisuutta, tuollaista innovatiivisuutta ei ole nähty tietokoneen käyttis/kone puolella vuosiin.

Apple yhdisti Mac OS:n ja iOSsin ja toi tietokoneen käytettävyyteen ihan uudenlaisia juttuja mm. monikosketuselein.

Yhden keynoten katselin mielenkiinnosta kun sitä ekaa kertaa esiteltiin ja siellä oli kyllä mielenkiintoisia juttuja, itsehän noita ei pääse testaamaan, kun ei mäkkiä löydy.

Vastaa
hta
hta

9

@2

Samaa mieltä. Application Grid alkaa todellakin tuntua vanhanaikaiselta, kun vertaa muiden valmistajien puhelimia ja käyttöjärjestelmiä. Widgettejä ja live backgroundeja olen itsekin toivonut Applen iPhone feedback sivuston kautta. Tuo iPhonen Grid on lisäksi älyttömän rajoittunut muokattavuudeltaan, ei esim. voi jättää keskeltä ikoneja pois vaan ainoa mahdollsuus on täyttää vasemmalta oikealle, rivi kerrallaan.

Itselläni on ollut iPhone 3G ja nyt 4:nen mutta jos ei tuo UI ilme muutu niin pitänee vaihtaa HTC Android puhelimeen ihan vaan vaihtelunvuoksi.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

10

Formaattituki

Tukea matroskalle, xvidille, Windows medialle, flacille, oggille ja vastaaville ei tule Applelta varmaankaan ikinä. Ne ovat joko marginaalisia tai muuten ongelmallisia Applen kannalta. Tuetut formaatit ovat videolle mpeg4 ja audiolle mp3, aac ja aac+. Kaikille näille löytyy myös rautapurku.

Vlc ei ole ratkaisu open source lisenssipelleilyn vuoksi, muut vastaavatkaan eivät ennenkuin niiden kanssa voi käyttää rautakiihdytystä, eli iOS:lla tuskin kovinkaan pian.

Innovatiivisuus

Jotkut syyttävät Applea innovatiivisuuden puutteesta. En oikein ymmärrä väitettä. Firma on viimeisen 10 vuoden aikana luonut monta tuotetta jotka ovat mullistaneet markkinan täysin (iPod, iPhone, iPad, musiikin nettikauppa, ohjelmistokauppa). Myös tietokonepuolella sen designit tuntuvat olevan aika kopioituja/lainattuja.

Jos nuo eivät ole osoitus innovatiivisuudesta niin mikä olisi?

Vastaa
ArttuH5N1
ArttuH5N1

11

Toivotaan että alustaa vapautetaan rautaisesta puristuksesta. Tuskin toteutuu.

Ja korvaisivat vanhanaikaisen gridin jollail muulla, widgetit ja push-systeemit kuntoon.

Vastaa
user_org (vahvistamaton)

12

@ Uutinen

<otsikko> iOS 5 julkaistaan kahden viikon kuluttua
> ...
<juttu> käyttöjärjestelmää ei välttämättä julkaista ennen syksyä.
>...ei aiottaisi esitellä ennen lehtien kellastumista

Otsikointi jo pahempaa kuin Seiskassa.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

13

@12

Eiköhän kyseessä ole vain pieni ajatuskatkos käsitteiden "julkaista", "esitellä" ja "tulla saataville" kanssa. Otsikko on ihan kunnossa, on oletettavaa, että iOS 5 esitellään reilun viikon päästä, mutta tulee saataville vasta muutaman kuukauden kuluttua. Sovelluskehittäjät tarvitsevat aikaa uuden käyttiksen testaamiseen ja sen uusien ominaisuuksien.hyödyntämiseen.

Veikkaisin kyllä, että iPhone 5:sta ei WWDC:ssa nähdä. Olisi hyvin epä-Applemaista julkistaa laite kuukausia ennen sen tuloa myyntiin. Huhut povaavat uutta puhelinta vasta loppuvuoteen.

Vastaa
Zenerdi
Zenerdi

14

Jos olisi pakko veikata, että minkä laitteen Apple julkaisee (jos se jotain julkaisee), niin itse pistäisin rahani iPod classic -malliston uudelle laitteelle tai jopa täysin uudelle mallistolle. Classicit eivät ole päivittyneet valtavan pitkään aikaan ottaen huomioon aikaisemman päivityssyklin. Myöskään macbook ja mac mini -tietokoneiden päivittyminen Os X Lionin julkaisun yhteydessä ei ole epätodennäköistä. iPhone 5:n julkaisuun en oikein usko.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

15

@14

iPodeja ei missään tapauksessa julkaista kehittäjätapahtumassa. Mac-rautaa voi tulla, mutta esim. viime kesänä Mini tuli hiljaisena päivityksenä noin viikko Stevenoten jälkeen.

Vastaa
user_org (vahvistamaton)

16

13@
> Eiköhän kyseessä ole vain pieni ajatuskatkos käsitteiden
> "julkaista", "esitellä" ja "tulla saataville" kanssa.
> Otsikko on ihan kunnossa, on oletettavaa, että iOS 5 esitellään
> reilun viikon päästä, mutta tulee saataville vasta muutaman
> kuukauden kuluttua.

Otsikkoa on voitu muutella, mutta 28 pv siellä luki julkaistaan ja nyt siellä taasen lukee julkaistaan. Ei puhuta mitään pelkästä esittelystä.

Nyt otsikon perusteella lukijat lulee että OS tulisi saataville kesäkuussa. joka jutussa kuitenkin selkeästi kumotaan.

>Eiköhän kyseessä ole vain pieni ajatuskatkos käsitteiden
>"julkaista", "esitellä" ja "tulla saataville" kanssa.

Uutistoimittaja tuskin vahingossa otsikkoa raapaisi, tai mistä tietää vaikka noita joku muu keksisi.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

17

@16

"Julkaista" ei tarkoita samaa kuin "tulla saataville".

Esimerkiksi Palm Veer julkaistiin Helmikuussa, tulee saataville joskus kesällä. Apple julkistaa iOS 5:n mitä todennäköisimmin ensi viikolla. Kuluttajien saataville se tulee joskus syksyllä, kehittäjille tietenkin heti.

Otsikko on tismalleen oikein, artikkelissa olisi pitänyt käyttää parissa kohdassa sanaparia "tulla saataville" tai jotain vastaavaa sanan "julkaista" asemesta.

Vastaa
djtob
djtob

18

@17. Jonahan. Sitten Apple lopettaa tuet tuohon 3gs-malliin. On siinä hienoa pakotetta siirtyä uudempaan kännyyn.

Luultavasti käyttöjärjestelmä julkaistaan vasta sitten, kun iPhone 5 on markkinoilla, sitä ennen se varmaan on vain kosmeettisia parannuksia eli 4S.

Vastaa
djtob
djtob

19

@17. Jonahan. Sitten Apple lopettaa tuet tuohon 3gs-malliin. On siinä hienoa pakotetta siirtyä uudempaan kännyyn.

Luultavasti käyttöjärjestelmä julkaistaan vasta sitten, kun iPhone 5 on markkinoilla, sitä ennen se varmaan on vain kosmeettisia parannuksia eli 4S.

Vastaa
user_org (vahvistamaton)

20

17@
> "Julkaista" ei tarkoita samaa kuin "tulla saataville".

Sanakirjan mukaan julkaisulla tarkoitetaan nimenomaan että on yleisölle saatavilla, siinä merkityksessä sitä myös yleisesti käytetään, kuten uutisen itse jutussa.

Julkistaminen tarkoittaa että kerrotaan esim tuotteesta julkisesti, julkaisu voi tapahtua myöhemmin. Uutisoinnissa sanaa myös käytetään noin, esim jos jokin puhelinvalmistaja on julkistanut jonkin uuden laitteen. Myöhemmin valmistaja voi järjestää vaikka erillisen julkaisutilaisuuden.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

21

@18

Saas nyt nähdä mitä tapahtuu. iOS 4 tuli ominaisuusrajoitettuna (ei moniajoa) myös iPhone 3G:hen. Samantapainen järjestely saattaa olla edessä tänäkin vuonna.

Mutta ton myös mahdollista, että iOS 5 ei tue 3GS:aa lainkaan. iOS 4:n Turvapäivityksten lakkaamisesta ei ole ainakaan tiedotettu. Edellisiin malleihin sellaisia on tullut, toki harvakseltaan.

Pakko päivittää on täsmälleen yhtä suuri kuin monilla vuoden vanhoja Android tai Symbianpuhelimia käyttävillä, joihin ei ole päivityksiä luvattu. Eli ei kauhean suuri pakko.


@20

Annatko vielä viitteen käyttämääsi sanakirjaan? Suomisanakirja.fi listaa verbit "julkaista" ja "julkistaa" synonyymeinä. Ja käytännössä niitä tunnutaan uutisoinnissa käyttävän aikalailla sekaisin.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

22

@18

Saas nyt nähdä mitä tapahtuu. iOS 4 tuli ominaisuusrajoitettuna (ei moniajoa) myös iPhone 3G:hen. Samantapainen järjestely saattaa olla edessä tänäkin vuonna.

Mutta ton myös mahdollista, että iOS 5 ei tue 3GS:aa lainkaan. iOS 4:n Turvapäivityksten lakkaamisesta ei ole ainakaan tiedotettu. Edellisiin malleihin sellaisia on tullut, toki harvakseltaan.

Pakko päivittää on täsmälleen yhtä suuri kuin monilla vuoden vanhoja Android tai Symbianpuhelimia käyttävillä, joihin ei ole päivityksiä luvattu. Eli ei kauhean suuri pakko.


@20

Annatko vielä viitteen käyttämääsi sanakirjaan? Suomisanakirja.fi listaa verbit "julkaista" ja "julkistaa" synonyymeinä. Ja käytännössä niitä tunnutaan uutisoinnissa käyttävän aikalailla sekaisin.

Vastaa
user_org (vahvistamaton)

23

22@
>Annatko vielä viitteen käyttämääsi sanakirjaan?

En muista kirjaa/kirjoja, mutta ihan painettua

Wikisanakirjassa julkaista sanasta

"Kustantaa, toimittaa julkisesti saataville "


Ja julkistusanasta.

Tehdä julkiseksi, saattaa julkisuuteen.

>Ja käytännössä niitä tunnutaan uutisoinnissa käyttävän
>aikalailla sekaisin.

Netissä on monenlaista uutisointia jossa menee moni muukin sekaisin. Harvemmin julkistaa sanaa kuitenkin käytetään siinä vaiheessa kun tavara/palvelu tulee saataville, silloin puhutaan pelkästään julkaisusta.

Jos sana tarkoittaisi kumpaakin, niin eihän sitä voisi käyttää yksinään kuvaamaan pelkkää esittelyä.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja