Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

WWDC 2011:n satoa: iOS 5:n uudet ominaisuudet

35
Manu Pitkänen

WWDC 2011:n satoa: iOS 5:n uudet ominaisuudet
San Franciscossa järjestettävä WWDC 2011 -tapahtuma alkoi hyvin Mac OS X -käyttöjärjestelmän uudistusten esittelyllä. Noin puolituntisen OS X -esittelyn jälkeen oli aika kertoa mitä Applen toiselle käyttöjärjestelmälle, iOS 5:lle, kuuluu.

iOS 5:ttä esitteli Scott Forstall, jonka sanojen mukaan Applen uusimmassa mobiilikäyttöjärjestelmässä on yli 200 uutta ominaisuutta. Yksi tärkeimmistä uudistuksista on täysin uusi ilmoitusjärjestelmä (Notification Center), joka toimii hyvin pitkälle kuten Androidissa. Uusimpiin Facebook-päivityksiin, saapuneisiin tekstiviesteihin ja vastaamattomiin puheluihin pääsee käsiksi hipaisemalla yläreunassa olevaa palkkia alaspäin.
iPad-käyttäjiä silmällä pitäen iOS 5:een on rakennettu Newsstand-lehtikioski, johon ilmestyy aina uusimmat numerot käyttäjän tilaamista sanoma- ja aikakauslehdistä.Kolmas esitelty uudistus on Twitter-integraatio. Twitter on lisätty esimerkiksi iOS 5:n kartta- ja kameraohjelmiin, joten oman olinpaikkansa voi helposti kertoa koko maailmalle ja höystää sitä paikasta otetulla kuvalla.

Applen insinöörit ovat ilmeisesti tajunneet, että nettiä selatessa ei ehdi lukea kaikkea kerralla, eikä kirjanmerkkien joukosta aina löydä lukemattomaksi jääneitä sivuja. Asiaa helpottaakseen he ovat kehittäneet iOS:n selaimeen Reading list -ominaisuuden. Se on ikään kuin luettelo kirjanmerkeistä, joita ei ole vielä luettu.

Edellisten uudistusten ohella Apple on muuttanut käyttöjärjestelmän kameraohjelman toimintaa. Vastaisuudessa puhelimen volume-näppäimiä voi käyttää laukaisimena ja zoomaaminen onnistuu tutulla nipistys-eleellä. Jos sormeaan pitää tarpeeksi kauan tietyssä kohtaa kuvaa, niin kamera säätää valaistusasetukset optimaalisesti kohdan valaistuksen mukaisesti.


Microsoft ennätti aiemmin esittelemään Windows 8:n tablet-versiota ja sen uutta kosketusnäppäimistöä. Applen ohjelmoijat ovat näemmä päätyneet samaan lopputulokseen, jossa QWERTY-näppäimistö on halkaistu kahtia niin, että näppäimiin yltää helposti pelkillä peukaloilla.iOS 5 -käyttöjärjestelmän myötä i-laitteen omistajatkin pääsevät vihdosta viimein nauttimaan OTA-päivityksistä, joten päivitysten asenteluun ei enää tarvita lainkaan tietokonetta. Samalla raskaat päivityspaketit siirtyvät unholaan, kun Apple aloittaa deltapäivitysten jakelun, jolloin vain muuttuneet koodinpätkät asennetaan iOS-laitteelle.Applen mukaan iOS 5 ilmestyy ensi syksynä. Se tulee iPhone 3GS:lle, iPhone 4:lle, iPadille, iPad 2:lle sekä 3. ja 4. sukupolven iPod toucheille. Ei puhettakaan iPhone 5:stä vielä tässä vaiheessa.

Kommentit (35)

Mmikkis (vahvistamaton)

1

Maailmassa on monta tyytyväistä 3gs omistajaa, pisteet Applelle!

Vastaa
aj84
aj84

2

Juuri kun harmittelin että nykyisestä ei paljoa voi parantaa :D Vielä kun saadaan muutama perusasia kuntoon kuten täysimittaiset soittoäänet (ei varsinainen ongelma kuitenkaan), muokattava lukitusruutu ja html5 standardi kuntoon niin olen "sold for good"

Hauskaa sinänsä kun uutisoidaan niin kärkkäästi kuinka "mango" on valovuosia edellä Applen iOS, siinä sivussa vain tahtoo "winukka uskovaisilla" vaahto suupielessä unohtua se tosiasia että akun kesto tulee olemaan hyvin kyseenalainen ja suorituskyky "täytyy olla todellakin valovuosia edellä" jotta kampe "edes tyydyttävästi" toimisi (saatika sulavasti). Tähän tarvitaan konkreettisia todisteita, ei mainospuheet riitä ! Ja sen sanon jo nyt, että kun akunkeston "pelastamiseksi" joudutaan heti poistamaan käytöstä kaikki jonnin joutavat "push" ja "notification" sydeemit, ei hienoissa palikoissa enään tapahdukaan mitään/niitä ei enään ole XD Että sepä siitä..

Onhan se silmäkarkkia kun lootat päivittelevät tietoja lärväkirjasta ja sun muista glittereistä. Siinä on 3G/Wifi sellaisessa rääkissä että etpä romppeella juuri muuta teekään :D
Ennen kuin akkujen teknologia kehittyy "valovuosia" eteenpäin on esim.iPhonen suosima simppeli mutta nerokas "ui" (järkevintä) mitä saa. Että lälläs lää

Vastaa
Mmikkis (vahvistamaton)

4

Keynoten katsottua oikeastaan kaikesta huokuu se mikä on jo tiedettykin, että Apple tekee laitteita/ohjelmia tavallisille käyttäjille ja niiden tarpeille/mahdollisille tarpeille.

Tässäkin on aika hyvä viesti siitä mitä mieltä Apple on mieltä perinteisistä tiedostoista "Documents in the Cloud really completes our iOS document storage story. A lot of us have been working for 10 years to get rid of the file system so the user doesn't have to learn about it."

Monethan on valittanut kun ei ole mitään tiedostopuuta jne. Sehän on nimenomaan sitä monimutkaista tietokonemaisuutta mistä tavalliset käyttäjät ei tykkää/vierastaa. iOS ei ole koskaan tuntunut tietokonemaiselta ja se on yksi suuri syy miksi se vetoaa tavallisiin käyttäjiin suuresti.

Vastaa
aj84
aj84

5

Ollut tähän asti 2kpl 3G, 2kpl 3GS ja nyt 4.. Kyllä 4 silti vie, senkin ns."vikoja" liioiteltu suuresti ja kaikilla niitä ei edes esiinny (kuten itse). Moninkertainen muistimäärä ja nopeampi prosessori vain tekevät niin suuren eron että ei kaipaa takas. 3GS luurit on vanhemmalla tyvärellä peliluurina ja vaimokkeella (valk) käytössä. Jos sitä 4:sen pääsisi vaimokkeelle lahjoittamaan kohta kun 5 saapuu :D "vaahto suupielessä" :P

Vastaa
Mmikkis (vahvistamaton)

6

New developers tools: customize UI

Mielestäni aika mielenkiintoinen kohta, kuului vielä noihin ns isompiin kokonaisuuksiin tuossa missä oli mitä iOS5 sisältää. Kuitenkaan tuosta ei sanallakaan puhuttu.

Vastaa
Jussipussi (vahvistamaton)

7

aj84 on niin pihalla, et huomaa ainakin ettei mies oo koskaan edes tutustunut wp7:n toimintaan *vaahto suupielessä* :P :D. Itse yllätyin, miten paljon windows phonen moniajoa on viety pidemmälle kuin iOSissa. Ennustan mikkisoftan platasta ja jatkossa nokian luureista ihan varteenotettavaa kilpailijaa iPhonen UI:lle.

Vastaa
eddison84
eddison84

8

Eli Applen uusi mullistava strategia ominaisuuksien suhteen on tällä kertaa jälleen nykyaikaisten ominaisuuksien tuominen käyttikseen. Kaikki nuo ominaisuudet ilman kameran laukaisua volumenapista löytyvät Androidista.

Vastaa
KIPPO76
KIPPO76

9

5@
Kehtaat viä sanoo että oot ihan tosiaan omistanut noin monta iphonee. No se kertookin jo aivan kaiken :)

Vastaa
sirkuttaja
sirkuttaja

10

@8 pointti ei ole siinä, että mitä kaikkia ominaisuuksia saa puhelimeen tungettua! Nokia on aina ollut siinä hyvä, sillä on ollut teknisesti ja ominaisuuksiltaan aivan huippuluurit. Ei ole kuin yksi pieni vika.....niitä käyttäessä tulee pää kipeäksi ja pinna kiristyy! Ja ennen kuin kukaan huutelee mitään niin käytän joka päivä N8:ia. Applen käyttiksen käyttö on yhtä juhlaa ja liukasta kuin........... En tiedä nykypäivän androideista mutta kun omistin sgs:än niin ei käytettävyys kyllä todellakaan ollut Applen tasoa!

Vastaa
eddison84
eddison84

15

Joo, mutta tuo Notification bar on aivan perustoiminto älyluurissa. Onhan se mukavaa, että Applekin sek hennoi nyt tehdä. Kuten myös OTA-päivitys.

Vastaa
Galaxy S2 (vahvistamaton)

16

sirkuttaja @
SGS 2 (viihde ja bisnes-ominaisuudet samassa luurissa) onkin huomattavasti kehittyneempi,kuin SGS ja pärjää hyvin iPhonelle!. ;)

Vastaa
eddison84
eddison84

21

Nojoo, onpa HTC Desirekin pärjännyt hyvin iPhonelle ja julkaisu tapahtui 14kk sitten. Tasapäin nuo testeissä menivät tuolloin vuosi sitten. Hintaeron kaikki tietävätkin...

Vastaa
ArttuH5N1
ArttuH5N1

22

No olipas vähäiset uudistukset. Olisin toivonut jotain oikeasti "siistiä" ja innovatiivista. Kuvan voi ottaa fyysisellä näppäimellä? Hoh hoijaa, olipas uutta. OTA-päivitykset? Ihme, etteivät Applella väittäneet keksineensä koko systeemiä :D

Vastaa
Hmmmh
Hmmmh

23

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti ArttuH5N1:

No olipas vähäiset uudistukset. Olisin toivonut jotain oikeasti "siistiä" ja innovatiivista.

iCloud. Ihan mielenkiintoista odotella mitä kaikkea sen API:n avulla keksitään...

Vastaa
ArttuH5N1
ArttuH5N1

24

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Hmmmh:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti ArttuH5N1:

No olipas vähäiset uudistukset. Olisin toivonut jotain oikeasti "siistiä" ja innovatiivista.

iCloud. Ihan mielenkiintoista odotella mitä kaikkea sen API:n avulla keksitään...

iCloud oli kyllä ihan mielenkiintoinen, joskaan ei mitään uutta. Pilvipalvelut tulevat nyt myös iKäyttäjille, mutta Applen omana toteutuksena.

Ja tuota en maininnut aluksi, koska en pitänyt sitä varsinaisena iOS:n uudistuksena.

Vastaa
Mmikkis (vahvistamaton)

25

Kova juttu on se, että iPad voi olla nyt kodin ainoa kone jos tuntee, että enempää ei tarvitse. Tämä tietää iPadin myynnille nousua ja on ollut todella toivottu ominaisuus (mikä myös näkyi tuon kohdalla yleisön kovista huudoista ja taputuksista :)

Notification center videoiden perusteella näyttäisi toimivan todella hienosti ja nopeasti, on mielenkiintoista nähdä pystyykö kehittäjät lisäämään tuohon tulevaisuudessa widgettejä, nythän se näyttää muutamia kuten sää ja pörssi.

iCloud näyttäisi myös toimivan hienosti, esim otat kuvan iPhonella niin samantiän näet sen sekä tietokoneella, että iPadissa, menet vain iPadin valokuvakansioon ja siellä se on sinua odottamassa, ei mitään ylimääräistä säätämistä. Samaa toimii kaiken kanssa ja appstoresta löytyviin ohjelmiin voidaan myös integroida tämä icloud. Tulee olemaan todella käytänöllinen ja iso juttu.

Kuten Stevekin sanoi keynotessa, että jos luulette, että emme ole tosissamme tämän kanssa niin olette väärässä ja näytti kuvaa valtavasta serverikeskuksesta.

Tuohon icloudiin liittyy todella paljon pieniä juttuja, esimerkkinä vaikka editoit koneella keynote ohjelmalla jotain dokumenttia ja jatkat sen editoimista iPhonella vaivattomasti ja siitä taas vaikka iPadilla jos sellainen löytyy. Kun avaat iPadin ja keynote ohjelman niin siellä se päivitetty tekele jo odottaa. Taaskin ilman, että joudut tekemään yhtäkään ylimääräistä vaihetta.

Tuollaiset asiat on juuri ne mitkä vetoaa varsinkin tavallisiin käyttäjiin, eli poistetaan kaikki turha säätö ja asiat vaan tapahtuu ja nopeasti juuri niinkuin icloud tekee.

Nyt käyttäjä saa keskittyä siihen mitä oli tekemässä/tulee tekemään, eikä siihen miten pääsee sitä tekemään, apple hoitaa sen puolen sinun puolesta :) Ihan kuten moniajossakin, Apple poisti tarpeen miettiä moniajoa ja sen säätämisen mikä on varmasti suurelle massalle erittäin hieno juttu. Nyt käyttäjät voi keskittyä käyttämään sitä luuria/padia sen sijaan, että säätää sen kanssa. Tämähän se on se ero mikä on jo vuosia erottanu iPhonen muista.

Vastaa
Hmmmh
Hmmmh

26

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti ArttuH5N1:

iCloud oli kyllä ihan mielenkiintoinen, joskaan ei mitään uutta. Pilvipalvelut tulevat nyt myös iKäyttäjille, mutta Applen omana toteutuksena.

Onko jollain muulla alustalla pilvipalvelut, jotka löytyvät jokaisesta sen alustan laitteesta? Se että palvelu on ilmainen ja siihen löytyy käytettävissä oleva "natiivi" API taitaa olla aika uutta. Se mahdollistaa siis sellaiset käyttötarkoitukset tuolle pilvelle, jota Apple ei itse ole tullut ajatelleeksi. Aika moni varmaan jo pyörittelee mielessään mitä kaikkea uutta sen pilven avulla voisi kikkailla...

Edit: Siis esimerkiksi clipboard (copy/paste) laitteiden välillä on melko triviaalia toteuttaa ton pilven kautta. Samoin eri laitteiden IP:n seuraaminen ilmeisesti onnistuu tallentamalla ne IP:t sinne pilveen, eli voisit vaikka pyytää pöytäkonetta ottamaan kuvan ja se ilmestyisi heti puhelimeesi etc... Tossa ei taida kuitenkaan olla mahdollisuutta jakaa tota pilven tietoa eri käyttäjien välillä, mikä on vähän downeri.

Vastaa
Mmikkis (vahvistamaton)

27

@24 Pilvipalvelut on ollut iKäyttäjillä jo vuosia (mobile me applen puolelta) drobpox appstoresta (joka on itsellä yksi suosituimmista ohjelmista) jne.

Erona icloudissa on se, että se on integroitu koko käyttikseen ja sen saa toimimaan yhdessä kaikkien ohjelmien kanssa jos ohjelmoijat niin haluavat ja näkevät siitä hyötyä. Sinänsä pilvipalvelussa ole mitään uutta, mutta liekö kenenkään pilvipalvelu toimii noin mitä icloud? eikä toki kannata unohtaa, että se on ilmainen.

Otetaan esimerkki dropboxista. Otat kuvan, käynnistät dropboxin sieltä sitten valitset, että hae kuva iphonen albumista, valitsen sen kuvan minkä haluat pilveen(dropboxiin) näin latasit kuvan dropboxiin. sitten haluat vaikka katsoa saman kuvan ipadilla ja säilöä sen valokuva-albumiin. Käynnistät dropboxin ipadista, haet sen valokuvan tallennat sen sinne ipadin valokuvakansioon.

icloud, otat valokuvan iPhonella, siirryt iPadiin, avaat valokuvakansion ja se kuva on siellä, ei yhtäkään turhaa vaihetta.

En tiedä jos esim androidilla toimii noin?, mutta ainakin iOS5 käyttäjät tulee varmasti olemaan innoissaan tuosta helppoudesta minkä icloud tuo.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

29

@7 "Itse yllätyin, miten paljon windows phonen moniajoa on viety pidemmälle kuin iOSissa."

Anteeksi MITÄ? WP7:ssa ei ole moniajoa lainkaan kolmannen osapuolen softille ja softat eivät tunnu muistavan missä oltiin menossa kun niihin palataan.

Millä tavalla tämä on viety pidemmälle kuin iOS:ssa (jos ei lasketa iOS 1.0:aa viisi vuotta sitten)


"Ennustan mikkisoftan platasta ja jatkossa nokian luureista ihan varteenotettavaa kilpailijaa iPhonen UI:lle."

Toivottavasti näin käy.

Vastaa
Iphonisti (vahvistamaton)

31

Loistavaa Apple, luurini on taas entistä parempi. Notifikaatiot on hienoin iso ominaisuus.

Vastaa
Mmikkis (vahvistamaton)

32

löyty mielenkiintoinen video, muutamia viikkoja sitten microsoft demosi miten html5 pyörii hienosti wp7 mangolla rautakiihdytettynä ja testasi sitä html5 speed readerillä http://www.youtube.com/watch?v=bSh0FrqhKfw&feature=player_detailpage#t=57s eli tuossa, iPhone 4 sai 2 framea silloin, mikä oli todella heikkoa.

Nyt sama speed read testi iOS5:llä. http://www.youtube.com/watch?v=uzG1hlI9iXA 29-30fps Täysin sulavaa.

aikamoinen ero, mangokin jäi taakse :)

Vastaa
user_org (vahvistamaton)

35

32@
>aikamoinen ero

Ihan uskottavaa, jos kiihdyttämätön testi täydellä tarkuudella (px) niin iPhone 4:n tarkka näyttä rankaisee.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja