Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Suomalaisoperaattorit: Älypuhelimet ja Skype eivät vielä uhkaa perinteisiä puheluita

10
Teemu Laitila

Suomalaisoperaattorit: Älypuhelimet ja Skype eivät vielä uhkaa perinteisiä puheluita
Suomalaisoperaattoreilla ei vielä olla huolissaan Skypen ja muiden Internet-pohjaisten palveluiden yleistymisestä perinteisten puhelujen kustannuksella. Älypuhelinten yleistyessä ja niiden siirtyessä yhä halvempiin hintaluokkiin, yhä useammalle on kuitenkin avautunut mahdollisuus hoitaa puhelunsa ja pikaviestintänsä Internet-pohjaisten palveluiden kautta ja ohittaa kokonaan operaattorin minuuttilaskutteiset palvelut. Ainakaan vielä VoIP-palvelut eivät näy suomalaisoperaattoreiden toiminnassa.

DNA:lta kerrotaan Puhelinvertailu.comille, että verkkojen liikennettä seurataan laaduntarkkailun nimissä, mutta VoIP-palveluiden kuten Skypen aiheuttamat datamäärät ovat vielä häviävän pieniä eikä niitä voida erottaa muusta dataliikenteestä. Sama tilanne on Elisalla, jossa asiakkaiden puhelimenkäyttöä pyritään kartoittamaan esimerkiksi haastattelujen avulla.

"Käsityksemme mukaan Skypen ja muiden VoIP-palveluiden käyttö älypuhelimissa on vielä suhteellisen harvinaista, tosin se on yleistymässä", kertoo Elisan liittymäliiketoimintajohtaja Henri Korpi.Nettipuheluiden lisäksi älypuhelimille on saatavilla runsaasti erilaisia pikaviestisovelluksia, jotka tarpeeksi laajalle levitessään saattavat korvata tekstiviestit kaveripiirin käytössä.

DNA:n tuotevalikoimasta vastaavan Timo Varsilan mukaan tekstiviestien määrän kasvu on hidastunut viime vuosina, mutta DNA:lla ei uskota niiden nopeaan häviämiseen, vaan uudet viestintäkeinot tulevat täydentämään vanhoja. Lisäksi Varsila näkee perinteisen tekstiviestin säilyttävän asemansa esimerkiksi osana yritysten toimintaa.

"Kun auto on viety korjaamolle, voi korjaamo lähettää perinteisellä tekstiviestillä ilmoituksen, kun auto on haettavissa", Varsila pohtii.

Vaikka Skype ei vielä näykään Suomessa puheluiden määrän vähentymisenä, operaattoreilla uskotaan ainakin osan nykyisistä puheluista siirtyvän Internetiin. DNA:n arvion mukaan VoIP-palveluiden yleistymiseen vaikuttaa moni asia, kuten väestön ikärakenne ja käytettävien palveluiden helppous. Toisaalta uudet viestintätavat eivät välttämättä suoraan korvaa vanhoja.

"Uskomme VoIP-palveluiden lisäävän asiakkaiden puheviestintää ylipäätään, kuten on tapahtunut kiinteässä verkossa, eli läheskään kaikki VoIP-puheluminuutit eivät ole pois perinteisistä puheluista", Elisan Henri Korpi arvioi.

Jos tulevaisuudessa suurempi osa viestinnästä kuitenkin siirtyy Internetiin ohittaen operaattorin maksulliset puhelut ja tekstiviestit, kumpikaan operaattori ei suoranaisesti myönnä olevansa valmis radikaaleihin dataliittymien hinnoittelumuutoksiin tai esimerkiksi laskuttamaan VoIP:n käytöstä erikseen Hollannin malliin.

Elisalta kerrotaan, että lähtökohtaisesti asiakkaille tarjotaan monipuoliset mahdollisuudet datayhteyksien hankkimiseen ja palvelun kokonaishinnoittelu riippuu asiakkaan omista käyttötarpeista, eli liittymäpaketteja tullaan rukkaamaan vastaamaan paremmin muuttuvia käyttötapoja.

Kerro kommenteissa miten itse käytät VoIP-sovelluksia ja ovatko ne korvanneet normaaleita puheluita?


Puhelinvertailun diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (10)

Thor1993
Thor1993

1

Lähinnä Facebookin chattia tulee käytettyy. Kai sitä sen avulla on muutama euro puhelinlaskuu säästyny, kun ei oo tarvinnu tekstata.

Puheluita ei tuu nii paljoo soiteltuu ni mieluummin sit soittaa iha normaalisti eikä rupee millää skypellä säätämää.

Vastaa
anttipng
anttipng

2

Facebook viestittely mobiilisti varmaan lisääntyy. Tekstiviestien korvikkeena toimii hyvin myös WhatsApp ja PingChat. Skypeä tulee käytettyä jos on ulkomaille tarvetta soittaa. Saunalahden nettipuhelimella on hyvä soittaa ulkomailta suomeen päin kun asentaa sen softapuhelimen koneeseen.

Vastaa
ArttuH5N1
ArttuH5N1

3

Lähinnä testimielessä olen Skypeä puhelimessa käyttänyt. Säätämistä on enemmän kuin normipuheluissa. Siksi mielestäni Skypen käyttö tavallisen puhelun tilalla oli käytännöllistä ja järkevää Thaimaan matkalla, mutta ei Suomessa. Liian harva toistaiseksi käyttää VoIP-mahdollisuutta.

Mietityttää kyllä, mikä operaattoreiden reaktio on, kun VoIP ja kännykän meset vievät suuren osan puhelu- ja viestieuroista.

Vastaa
hape
hape

4

FishTextiä voin suositella. Lähettää oikeita tekstiviestejä netin kautta, eli lähetys kännykkäsovelluksen kautta, mutta vastaanottaja saa normaalin tekstiviestin. Hintaa vain 2snt/viesti.

http://www.fishtext.com/

Vastaa
akse
akse

6

Skype on päällä ja parilla sukulaisellakin se on mutta ei niillä aina sitä päällä ole kun olis asiaa.

Skypen kautta tulee laitettua IM:ää tai sitten mese sovelluksella tai facebook chat.

Tekstiviestii tulee laitettua tosi vähän, tosin ei sitä ennenkään tullut ku muutamia / kk laitettua, nyt nekin on ilmaisia kun saa jotain 50-100 tekstarii tms. käyttöön ilmaiseksi 3kk aikana, joka riittää mulle.

Monet puhelut on kyllä korvattu IM-viesteillä. Ei sitä aina niin paljon asiaa ole.. eikä tule jaariteltua turhia :)

Vastaa
miksuh2
miksuh2

7

Itselläni on kyllä jo aika iso osa soittamistani ouheluista Skype-puheluita. Skype on välillä jatkuvasti ajosaa luurisa, mutta välillä on sitten aikoja ettei tule köynnistettyä sitä pitkään aikaan. Suuntaus on kyllä kuitenkin selvästi kohti puheluiden soittamista kännykässä pyörivällä Skypellä.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

8

Tosin nykyään Skyoen käyttökelposuutta rajoittaa vielä se, että turhan harvalla on se käytössä ja vielä harvemmalla kännykässä. Nutta kuka tietää miten on muutaman vuoden päästä.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Mmikkis (vahvistamaton)

9

Omalla kohdalla ainakin yksi IM softa on korvannut lähes täysin tekstiviestit, nyt on samassa ohjelmassa fb chat, mese jne. mitä nyt sitten käyttääkään. Kaikki käyttäjät kätevästi siellä allekkain, olkoot sitten missä palvelussa tahansa niin kätevästi näkyy yhdessä ohjelmassa ja samalla käyttöliittymällä.

Mielenkiintoinen on myös syksyllä iPhoneen tuleva iMessage, se toimii tekstiviestiohjelmassa ja luuri huomaa milloin vastapuolella on iOS laite ja käyttää silloin automaattisesti iMessagea ja sillä voi sitten lähetellä tavallisia tekstareita vastaavia viestejä ja kuvaviestejä ym. ilmaiseksi netin yli. Eli jos kaveripiirissä on iPhoneja niin niiden välillä tuskin enää perinteisiä tekstareita lähetellään.

Tässäkin on jujuna juuri se, että käyttäjän ei tarvitse erikseen käynnistellä mitään eri ohjelmia lähettääkseen näitä, vaan käyttää vaan sitä samaa tekstariohjelmaa kuten tähänkin asti. Luuri sitten näyttää erivärisellä palkilla tms, että milloin käytetään iMessagea ja millon normaalia tekstaria.

Tämmöisistä ominaisuuksista ei varmaan operaattorit ole kovin innoissaan :) Asiakkaat kyllä kiittää

Vastaa
Cyber89
Cyber89

10

Mietin pitäiskö siirtyä normi puheluista skypeen älypuhelimen myötä mutta hintoja tutkailtuani päätin jättää sikseen koska oikeastaan kukaan lähipiiristäni ei käytä skypeä joten kaikki puhelut olisivat skypen maksullisia puheluita...
Viestejä en lähettele muutenkaan mutta varmaan jos kavereilta alkaa löytyä joku WhatsApp tms niin semmosta voisi kyllä käyttääkkin

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja