Google ostaa Motorolan puhelinliiketoiminnan

19
Teemu Laitila

Google ostaa Motorolan puhelinliiketoiminnan
Google ja Motorola ovat ilmoittaneet solmineensa sopimuksen, jonka perusteella Google ostaa Motorolan Motorola Mobility -yksikön, joka vastaa yhtiön matkapuhelinkehityksestä. Kauppahinnaksi on ilmoitettu 12,5 miljardia dollaria eli noin 8,7 miljardia euroa. Kauppahinta on peräti 61 prosenttia suurempi kuin Motorola Mobilityn arvo New Yorkin pörssissä.

Motorola Mobility jatkaa luonnollisesti Android-puhelinten kehittämistä. Googlen Android-pomon Andy Rubinin mukaan Android tulee silti säilymään avoimena järjestelmänä. "Tulemme jatkamaan yhteistyötä kaikkien arvostamiemme Android-kumppanien kanssa", Rubin kertoo.

Googlen mukaan Motorola Mobility tulee säilymään omana yksikkönään eikä sitä ole tarkoitus sulauttaa emoyhtiön laiteosastoksi. Säilyttämällä laitevalmistuksen erillisenä toimintona, Google pyrkinee osoittamaan muille Android-valmistajille Androidin jatkuvaa avoimuutta.Kauppa muuttaa silti koko alan asetelmia, kun Google kykenee Applen tavoin hallitsemaan koko kehitysketjun käyttöjärjestelmästä laitevalmistukseen. Googlen Nexus-sarjan "mallipuhelinten" seuraava julkaisija saattaa siis hyvinkin olla Motorola huolimatta aiemmasta yhteistyöstä HTC:n ja Samsungin kanssa.

Motorola on yksi pitkän linjan puhelinvalmistajista, jolle on vuosien saatossa kertynyt vahva salkullinen nykyisissä puhelimissa välttämättömiä patentteja. Motorolan patenttisalkku lieneekin yksi suurimmista kauppoihin johtaneista syistä. Tähän saakka Googlen Android-käyttöjärjestelmä on ollut haavoittuvainen kilpailijoiden patenttivaatimuksia vastaan, mutta Motorola-kaupan myötä Googlen painoarvo kasvaa patenttikiistoja ratkoessa.

Googlen toimitusjohtajan Larry Pagen mukaan sekä Microsoft että Apple ovat viime aikoina pyrkineet rajoittamaan kilpailua haastamalla Android-valmistajia oikeuteen. "Motorola-kauppa vahvistaa Googlen patenttisalkkua ja auttaa meitä suojaamaan Android-järjestelmää Microsoftin, Applen sekä muiden yhtiöiden yrityksiltä rajoittaa kilpailua", Page kommentoi kauppoja Googlen virallisessa blogissa.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Honor X7a – hinta laskenut -49%

Honor X7a
69 € DNA
136 € BIGBOX.FI
229 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 135 €

Motorola Moto G34 – hinta laskenut -48%

Motorola Moto G34
99 € Power
99 € DNA
198 € Dustin Home

Alin hinta viikko sitten: 189 €

Motorola Edge 30 Fusion – hinta laskenut -40%

Motorola Edge 30 Fusion
362 € CDON
599 € Veikon Kone
649 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 599 €

Xiaomi Redmi A3 – hinta laskenut -26%

Xiaomi Redmi A3
84 € BIGBOX.FI
85 € Proshop
130 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 112 €

Kommentit (19)

Latwis
Latwis

3

Onkohan kovin viisas veto tämä. Kuka ostaa enää muiden Android kehittäjien puhelimia, kun Motorola on selkeästi etulyöntiasemassa muihinverrattuna.

Vastaa
dRD
dRD

4

Niinno, viisas veto siinä mielessä, että Google on kai katsonut valmistajien tekevän suht hyvää voittoa Android-puhelimilla ja päätti haluta tuon siivun itselleen :-) Patenttisalkun lisäksi tietty.

Mutta on kyllä vaikea nähdä että ainakaan SonyEricssonin tai LG:n kaltaisissa keskisuurissa Android-firmoissa oltaisiin kovinkaan onnellisia tästä kaupasta :-)

Vastaa
squi
squi

5

Motorolan puhelimien haluttavuus kasvoi aika rysäyksellä :) Toisivat nyt Droid 3:sta suomeenkin saakka...

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
rtcyubv (vahvistamaton)

6

Totta että tietyissä "puljuissa" tästä ei tykätä, mutta.. Onko Nexus puhelimet olleet tähänkään asti se eniten myynyt malli valmistajasta riippumatta, vaikka niihin päivitykset ensin ovatkin valuneet? Toki tilanne saattaa muuttua silläkin, että motorolan kaikkiin malleihin tulee jatkossa ensimmäisenä vanilla androidit, hintaluokasta riippumatta..

Mielenkiintoinen veto kieltämättä, etenkin kun huomioidaan hetki sitten huhututu "Motorola ottaa myös Windows Phone alusta käyttöön" uutiset.. Tekikö Google tässä siis Microsoftit? Tosin Microsoft ei varsinaisesti Nokiaa ostanutkaan, mutta päätöksistä ja julkisuuteen päässeistä sammakoista päätellen päätäntävallan kyllä. Ok tämä nyt taas spekulaatiota, mutta silti..

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
65rytvuy (vahvistamaton)

7

Nyt tosiaan kun tulisi jokin Motorola ArmDroid tms. armored sanasta väännetty (Defy ei niin hieno nimi), kestävä malli jossa kuuitenkin huippu ominaisuudet ja Android 4.0 sisässä.

Vastaa
syrtek66
syrtek66

8

puhumattakaan siitä mitä Motorolan Mobilityn sopimuksiin Google pääsee kiinni. Hyökkäys on paras puolustus, jos ei muuta niin takaoven kautta.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
iKnow_ (vahvistamaton)

10

Eiköhän tässä ostettu patentit pois. Veikkaan, että Google iskee pian MS:ää ja Applea vastaan niillä.

Joka tapauksessa sekoittaa hieman pakkaa ja näkyy myös Nokian kurssissa.

Vastaa
Ergopad
Ergopad

13

@10. Jep, patentti salkuun täyttöä. Sen takia Nokian ja RIM:n osake on lennossa myös. Ja tästä muut Android valmistajat kiittivät (Samsung, LG, etc) jo omissa tiedotteissain melkein samoin sanoin, eli suunniteltua. Bonuksena on sitten jalansija laitevalmistajana sekä nythän Googlesta tuli myös WP7 valmistaja. :)

Tässäpä tilanteeseen sopiva mietelausekin:
"Keep your friends close but your enemies closer. To know your Enemy, you must become your Enemy."

Vastaa
Routalempi
Routalempi

14

Täytyy sanoa että puun takaa tämä tuli itse kullekin. Jotenkin sitä odottaa tulevaa Nexusta (no ok, ehkäpä vasta ensivuoden puolella tulevaa) mielenkiinnolla, toki tabletejakin. Saa sitten nähdä päätyykö valinta aikanaan Nokiaan & WP:n, vaiko Motorolaan & Androidiin, mikä toki ollut aiemminkin mahdollista, mutta mielenkiintoa korotti kummasti tämä.

[OT]
Itse toivoisin, että tämän peliliikkeen lisäksi googlella riittäisi pelisilmää korjata myös Android Marketin tietoturva ongelmat, oli ratkaisu siihen mikä olisikaan. Yhtenä esimerkkinä voisi olla tämän vakio marketin nimeäminen "beta" marketiksi, josta ohjelmia siirrettäisiin "uuteen" Android Marketiin ennakkotarkastusten (myös ohjelmapäivitysten osalta)jälkeen. Rinnalle jäisi siis propellihattuja varten "beta" market nykysysteemin mukaisesti, josta aikanaan ohjelmia nousisi varsinaiseen marketiin. Toki täten myös uudet ohjelmaversiot olisivat ensin täällä "beta" marketissa, josta asentelu omalla vastuulla.. Ai miksikö myös päivitykset tulisi tarkistaa? Ettei pääse kiertämään tarkistusta sillä, että jakaa ensin ok ohjelmaa, jonka päivitysversiossa olisi skeidaa.. Parempiakin ratkaisuja varmasti on, mutta uskottavuus tämän suhteen pitäisi jollain palauttaa.
[/OT]

Vastaa
perhana
perhana

16

Tätäkö sitten olisi haluttu Nokian kohtaloksi? eli käyttöjärjestelmäksi android, ja sen jälkeen Googlen ostamaksi.

Vastaa
gdec
gdec

19

KOva taktinen veto. E-Floppi on juuri ajamassa symbiania ja Meegoa alas, niin siinä vaiheessa on hyvä iskeä ja pistää muut matkapuhelin valmistajat polvilleen. Samppa, erkki ja muut ovat sympparin hylänneet, niin pelikenttä on googlelle auki.

Oiskohan Meegolla toivoa kuitenkin, jos Nokia ei tee sitä, niin jokin muu esim. Samppa.

Tätä asiaa se kaukokatseinen Nokian pelastaja Vanjoki pelkäsi ja sanoi, että Androidin käyttö on kuin kusisi housuun eli hetken lämmittää ja sitten kylmyys iskee entistä syvemmälle.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.