MeeGo muuttui Tizeniksi - Intel ja Samsung jatkavat kehitystä

20
Manu Pitkänen

MeeGo muuttui Tizeniksi - Intel ja Samsung jatkavat kehitystä
Nokian ja Intelin yhteinen MeeGo-ohjelmistoalusta on kuollut. -Ja sen tilalle on syntynyt Tizen. Taustalla vaikuttavat Intel ja Samsung eli projekti on saanut taakseen uutta potkua ja uutta verta.

Samsungin on huhuttu useaan otteeseen olevan kiinnostunut MeeGosta viime aikoina, mutta nyt sen ja Intelin välinen yhteistyökuvio on selvä. Myös LiMo-projekti on antanut tuen Tizenille. Vaikka Tizen jatkaa selvästi siitä mihin MeeGo jäi, niin Tizen on kokonaan uusi avoimen lähdekoodin projekti.

MeeGon tulevaisuus on näyttänyt synkältä siitä lähtien kun Nokia päätti jättää projektin ja hyppäsi Microsoftin kelkkaan. Intelin huhuttiin jarruttelevan sen kehitystä ja etsivän sopivaa ostajaa sille.Tizenille kirjoitettavat sovellukset perustuvat HTML5:een ja alustan toivotaan löytävän tiensä taulutietokoneisiin, älypuhelimiin, älytelevisioihin ja autojen viihdejärjestelmiin. MeeGo-yhteisö rohkaisee kehittäjiä siirtymään Tizeniin ja on vakuuttunut siitä, että HTML5 on tulevaisuuden tie.

Tizenin ensimmäinen versio julkaistaan vuoden 2012 ensimmäisellä neljänneksellä. Ensimmäiset siihen perustuvat laitteet ilmestynevät aikaisintaan ensi vuoden puolivälin paikkeilla.

Päivitys. (11:14) Selvennetty Tizenin ja MeeGon suhdetta.

Parhaat kännykkätarjoukset

Apple iPhone Xs Max – hinta laskenut -28%

Realme C35 – hinta laskenut -25%

Realme C21-Y – hinta laskenut -24%

Realme C31 – hinta laskenut -24%

Realme C31
99 € Verkkokauppa.com
131 € CDON
151 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 131 €

Kommentit (20)

Thor1993
Thor1993

1

Ohhoh :0
En mä ihan näin suurta muutosta odottanut, mutta vaikuttaa tosi hyvältä. Samsungilla tosin on jo Bada? Minkäköhän verran se aikoo Tizeniin panostaa ? :/

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
SGS2 (vahvistamaton)

2

Varmasti yhtä paljon,tai sitten saman verran kuin nykyisiin Android-malleihin (TouchWiz)!.
Mutta,aivan MAHTAVA uutinen kuitenkin!!!. ;)
Meegoa odotellessa Samsungiin.

Vastaa
ep_
ep_

3

Oho. Voi tosin olla että meego jää vielä elämään taustalla omana distronaan. Jotenkaan en kuitenkaan usko sitä.

Hyvä että HTML5:stä on tulossa alustariippumaton mahdollisuus kehittää softaa.

Vastaa
perhana
perhana

5

"MeeGo muuttui Tizeniksi" ...?

Tizenin blogin mukaan se on täysin uusi projekti, ei minkäänlaista mainintaa MeeGo yhteyksistä Tizen.org sivuilla, ja tätä linux foundationin alaisuudessa olevaa projektia kehittävät muunmuassa Intel ja Samsung.

MeeGon blogissa tosiaan kannustetaan kehittäjiä siirtymään Tizeniin, mutta sielläkään ei ole mitään väitettä siitä että MeeGo olisi muuttunut Tizeniksi.

Eli uutisen oikea sisältö on itseasiassa se että viimeisetkin MeeGon suuret tukijat ovat perustaneet uuden projektin, ja hylkäävät MeeGon kehityksen... mutta toki se on monille vaikeaa myöntää että Nokia teki todennäköisesti aivan oikean johtopäätöksen todetessaan jo ajoissa että MeeGolla ei ole tulevaisuutta merkittävänä mobiili-käyttöjärjestelmänä, vaan se on lähinnä kehittäjien leikkikenttä.

Vastaa
Thor1993
Thor1993

6

Ihan varmasti MeeGosta viedään valmista koodia Tizeniin, joten imho. on ihan loogista sanoo Tizenin nousseen MeeGon tuhkasta. Paljon varmasti löytyy yhtäläisyyksiä näillä kahella.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

7

En kyllä erityisemmin pidä tästä, ei vähiten siksi että näköjään tuota HTML5:tä ollaan työntämässä ensisijaiseksi tavaksi kehittää softaa ja samalla Qt:sta ei puhuta mitään Tizrnin sivuilla jne.

No itse aion keskittyä Symbian-sovellusten kehitykseen, kuten tähänkin asti. Seuraan toki mitä tuosta Tizenistä tulee, mutta en tässä vaiheessa ala siihen sen kummemmin keskittymään.

Henkilökohtasesti minusta tuo alustan myllääminen uusiksi on aivan älytöntä. MeeGo alkoi olla jo erittäin hyvällä mallilla ja nyt sitten taas pistetään homma uusiksi.

Kuten sanottua keskityn Symbianiin ja katsotaan sitten mtöhemmin ttuleeko tuosta Tizenistä jotain.

Vastaa
ArttuH5N1
ArttuH5N1

8

Tizen? No, ei kai nimi käyttistä pahennaa, mutta... Mitäköhän tästä tulee. Tietysti Samsung-vajakkien mielestä "Upeinta ja mahtavinta ikinä, ei oo enää mikää mokia! T: SGS2 parasta ikin!" Mutta saa nähdä, kun Sampalla on jo tuo Bada.

Vastaa
3rp3
3rp3

9

"Intelin huhuttiin jarruttelevan sen kehitystä ja etsivän sopivaa ostajaa sille"

Ei avoimen koodin projektia voi ostaa tai myydä.

Mutta Tizenista sanoisin sen verran, että jos siitä todella saadaan ensi vuonna jotain muutakin kuin puhetta ulos, niin olen todellakin kiinnostunut.

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

10

No johan nyt... Jännä homma.

Ehkä tämä olikin Nokian salajuoni. Nyt kun Meegon on muut hylänneet, niin se jää vain Nokian käyttöön... :p

No ei vaan.
Mikä on tämän Tizenin ja Badan suhde toisiinsa? Kaksi eri asiaa vai yhteensopivia?

Vastaa
NHelix
NHelix

12

Itse haluaisin tukea Linux käyttöjärjestelmää, mutta noilla ei vaikuta puhelimissa olleen suurtakaan onnea, kaikki on haudattu yksi toisensa perään. Asiaa helpottanee kuitenkin se, että LiMo on jo valmis käyttis ja täten Tizen saadaan nopeasti ulos.

Tässä olin jo aikeissa vaihtaa johonkin WP7 Mango puhelimeen lähiaikoina, mahdollisesti Nokia sellaiseen, mutta nyt täytyypi katsella mihin tämä tästä etenee. Pari vuotta odottelin MeeGoa N900 kourassa, eikä MeeGosta saatu käyttökelpoista tavaraa pihalle. Alkaa kärsivällisyys loppua.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

13

9@
>Ei avoimen koodin projektia voi ostaa tai myydä.

Miksei voi ? eli tottakai voi.

Vastaa
akse
akse

14

Jaa mitä Qt roskiin ja html5 tilalle? Kannatti taas :) Ehkä tässä on vähän liikaa heti mulle nyt meininki.

@10 periaatteessa nokia ei pahemmin Meegoa edes tarvinnu. Sillä on erittäin kehittynyt Maemo käyttis jonka uusin Harmattan versio(n9) pitää sisällään myös Meego rajapinnat + sen käyttöliittymä on kokonaan Qt:ta.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

16

15@
> Ei voi ostaa eikä myydä.

Heti perään sanot kuitenkin.

> Jos aikoo myydä, pitää myös näyttää
> lähdekoodit.

Jos voi myydä, niin silloin joku voi ostaa. lähdekoodit varmaan ostajaa kiinnostaa, mutta ei välttämättä ainoa kiinnostuksen kohde.

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

18

Samasta linkistä (#17)
"Ensimmäiset Tizen-laitteet on luvattu myyntiin ensi kesänä. Tavallaan markkinoilla on jo yksi Tizen-laite. - Nokian N9 on käytettävyydeltään ylivoimaisesti paras älypuhelin, ja tavallaan Tizenin ensimmäinen airut, Kari Liuska sanoo."

Tizenissä koodi on vaihdettu Qt:stä HTML5:seen. (en tajua koodaamisesta tai koodikielistä juuri mitään) Miten N9 on Tizen laite? Eikös N9:n Harmattan-Meego ole juuri Qt-pohjainen?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
eFlop jyrää!!. (vahvistamaton)

19

Nokia N9 on vain se negatiivinen puoli,että tulee olemaan Nokian viimeinen Linux -malli!!. :( Samsung jatkaa siitä,mihin Nokia jää/jäi Linux kehityksessä!. ;)

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

20

@19 :p
Paitsi, että Nokia ottaa Linuxin ainakin halppispuhelimien alustaksi viimeisten uutisten jälkeen...
Tuskimpa siinä kohtaa Maemo oppejakaan roskiin heitetään...

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.