Mielipide: Apple tuotti pettymyksen iPhone 4S:llä

117
Manu Pitkänen

Mielipide: Apple tuotti pettymyksen iPhone 4S:llä
Applen eilen esittelemä iPhone 4S tuotti monelle suuren pettymyksen, sillä huhut olivat luoneet niin korkeat odotukset uutta puhelinta kohtaan, ettei Applen uusin julkistus pystynyt niitä täyttämään. Applen ja sen taiwanilaisten toimittajien osakekurssit ovat pudonneet esittelyn jälkeen.

Yksi suuri pettymyksen aiheuttaja oli puhelimen design, joka on ollut käytännössä sama jo iPhone 3G:stä lähtien. Neljä vuotta sitten Apple designia pidettiin ylivertaisena, mutta kehityksen puute tällä saralla alkaa auttamattomasti jo näkymään. Applella ehkä kuvitellaan, ettei toimivaa kannata muuttaa. Vaarana on, että ihmiset kyllästyvät iPhonen ulkonäköön.

Nokia vaikuttaisi ottaneen amerikkalaisen kilpailijansa ainakin tällä saralla kiinni N9:n ja julkistamattoman Sea Rayn muodossa. Julkisuuteen vuotaneet Nokian WP-konseptipuhelimetkin ovat olleet rohkaisevia esimerkkejä yhtiön desginin kehityksestä.Apple ei kyennyt myöskään vetoamaan yleisöön uusilla ominaisuuksilla, ehkä Steve Jobs -taian puuttumisen vuoksi. Siri-ohjaus on luonteeltaan täysin uudenlainen ja hakee eittämättä vertaistaan. Parasta siinä oli allekirjoittaneen mielestä Wolfram|Alpha-integraatio, joka laajentaa Sirin käyttömahdollisuuksia uusiin sfääreihin.

Tämä eikä uusi nopeampi A5-tuplaydinsuoritin tai markkinoiden nopein kamera eivät tuntuneet riittävän, sillä odotukset kohdistuivat iPhone 5:een ja sen tajunnan räjäyttäviin ominaisuuksiin. Toisaalta markkinat voivat syyttää tällä kertaa vain itseään, sillä Apple ei ole luvannut missään vaiheessa enempää kuin se nyt tarjosi.

Fail or not? -Kerro mielipiteesi uutisen kommenteissa.

Uusimmat puhelimet

Kommentit (117)

amdnow
amdnow

3

FAIL.
3,5" näyttö alkaa olemaan jo liian pieni. Olkoonkin resoluutio mitä on. Muut valmistajat alkavat hiljalleen siirtymään >4" paneeleihin ja 720P resoluutioihin. Internetin selailu, sähköpostien lukeminen ja pelailu ovat huomattavasti mukavempaa isommalla näytöllä. En tarkoita että Applen olisi tarvinnut julkaista mitään 5" näyttöä mutta esim. 4" olisi ollut ihan passeli.

A5 prossu on ihan ok, mutta ei mitenkään mullistava (vert. SGS2 1,2GHz Exynos Dual Core). Näytönohjain A5:ssa on todella nopea. Kysymys kuitenkin kuuluu pääseekö siitä nauttimaan samalla tavalla kuin iPad2:ssa missä on kuitenkin 10,1" näyttö.

8MP Kamera. Ei mitään kummallista ja mullistavaa. Ainahan Applen kuvanlaatu kameroissa on ollut hyvä, mutta kilpailu on tälläkin saralla jo saavuttanut Applen. Nythän Apple vasta on samalla tasolla missä muut laitevalmistajat. Muilla valmistajilla on nyt vain useampi kuukausi aikaa pistää paremmaksi.

Sitten tämä 'Siri'. PItää kuitenkin muistaa että kyseessä ei ole mikään raudalla tehty ratkaisu, vaan kyseessä on ainoastaan ohjelmiston osa. Periaatteessa Google voisi julkaista saman tyyppisen ohjelmiston high-end androideille.

Siis mitä jää käteen? Samat kuoret mutta uusittu sisus. 4S tulee varmasti myymään koska onhan se "Apple" ja markkinointi tuossa firmassa osataan. Lisäksi lehdistö auttaa hypen luomisessa ja speksien "kaunistelemisessa" kun asiat menevät sekaisin tyyliin, iPhone 4S:ssä on 7xnopeampi prosessori. Prosessori ei ole 7x nopeampi vaan graafinen suorituskyky johtuen nopeammasta näytönohjaimesta.

Vastaa
tonkie
tonkie

4

Onhan tuo puheohjaus ihan kiva jos haluaa päteä, mutta dorkaltahan sitä näyttäis jos raitiovaunussa alkais kysellä puhelimelta kuulumisia :D Nyt kyllä omena mädäntyi.

Vastaa
elMiguel
elMiguel

5

Mahtaako tuo Siri puheen tunnistus toimia muilla kielillä kun lontooksi? Olettaisin että monet ei siitä hyödy, jos ainoa kieli olisi englanti. Design on tietysti hieman pettymys, mutta itse en muuta odottanutkaan.

Vastaa
hta
hta

7

Fail tuo on ennakko-odotuksiin/toiveisiin nähden.

Sinänsä iPhone 4 on jo ennestään ihan hyvä tuote, joten jos iOS:ista ja sen ohjelmatarjonnasta haluaa päästä nauttimaan, eikä ennestään omista iPhonea niin ei tuo nyt mitenkään huono puhelin ole. Saat paremman puhelimen mitä olisit saanut vielä hetki sitten joka sekin on hyvä.

Niille joilla on jo iPhone 4 ennestään, ei sinänsä ole juurikaan syytä päivittää, ellei hiukan parempi kamera tai nopeampi grafiikka kiinnosta, esim. jonkun tulevan pelin vuoksi.

UI alkaa eittämättä tuntua vanhalta vs kilpailijat. Olisiko Applenkin aika uusiutua tällä saralla. Myös 4 tuuman näyttö 1280x720 resoluutiolla olisi tätä päivää.

Vastaa
pähkinä
pähkinä

8

Ulkonäöstä voi tietty olla montaa mieltä, mutta omasta mielestä edelleen parhaan näköinen ja päällipuolin laadukkaimman oloinen puhelin markkinoilla. Toisaalta en iphonea ole koskaan omistanut, eli en ole päässyt kyllästymään... Jos omistaisin nelosen, jäisi kyllä ässä kaupan hyllyyn, uusille asiakkaille tietty toimii tuo ässäkin. Ja taitaa aika monella iluurin omistajalla olla se kahden vuoden soppari, ja siihen taas sopii hyvin se, ettei apple ainakaan "pakota" päivittämään puhelinta vuoden välein lisäämällä siihen jotain mullistavia ominaisuuksia. ;)

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
greghowe (vahvistamaton)

9

Ehdottomasti Fail. Ja mitä Siriin tulee, sanon vain lyhyesti että älypuhelin on tehty näpelöimistä varten(lukuunottamatta puheluita).
Eli täysin samaa mieltä olen tonkien kanssa.
Nokian Sea Ray näyttää tällä hetkellä parhaalta vaihtoehdolta.

Vastaa
ep_
ep_

10

Fail. Tai no aikalailla oli ne ominaisuudet mitä odotinkin mutta ei tuo silti parhaimpia androideja speksien puolesta voita. Toisaalta tuo siri on mielenkiintoinen. Muotoilu on jo vähän vanha joskin sitten varmaan ulkonäky muuttuu vitosen myötä.

Poor jobless apple. Ilman jobsia ei pysty mihinkään.

Vastaa
johtaja59
johtaja59

12

"- Näinä päivinä ympäri maailman kauppoihin ilmestyy N9-malli. Kun sen laittaa kilpailijoiden puhelimien viereen, voi vain todeta, että N9 on kaunis, teollisen muotoilun loistava taidonnäyte, Elop hehkuttaa."
Applella on kuitenkin oma kulttinsa, joka pitää firman pystyssä, vannoo i-tuotteiden nimeen ja huokaisee syvään, polvistuu, tekee ristinmerkin, kumartaa Jobbsia kohti ja sytyttää suitsukkeen.

Vastaa
ZERGO
ZERGO

13

Kieltämättä on hieman fail. Itse ostin hetki sitten nelosen ja olen sitä mieltä että tekniikaltaan ja suorituskyvyltään nelonenkin pärjäisi vielä vuoden verran markkinoilla. Tietysti 4S:ään päivitys oli kiva uusine prosessoreineen ja kameroineen, mutta kenties edelleen liian suppea ja jopa turha. Eilinen päivitys vain vahvistaa ainakin omalta osaltani sen päätöksen, että vaihdan puhelinta vasta sen oikean 5:n tultua ulos. Ehkä hölmöä, mutta hieman pelkäsin että jos Apple tuo 5:n nyt markkinoille se pakottaa itsenikin hankkimaan sen sillä 4:n design ei pahemmin kolahda, mutta nyt kun ei ole mitään "uutta" tarjolla sen saralla, voin rauhassa käyttää oman nelkun "loppuun" ja hankkia uuden vasta kun design päivittyy.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
rantanorsu50 (vahvistamaton)

14

Kotiviihdekeskukselle puhuminen = cool
Kännykälle puhuminen julkisella paikalla = uncool
Ja jos joku karhunkaataja sattuu juuri samalla hetkellä, kun puhelet puhelimellesi, rykäisemään raitiovaunussa, joudut toistamaan koko nolon toimenpiteen. Älypuhelimet eivät vielä ole niin älykkäitä, että niille kehtaisi ihmisten ilmoilla puhua.

Vastaa
jartar
jartar

15

Mitä ihmettä tätä tehtäessä on ajateltu? 4 vuotta kännyssä sama ulkonäkö eikä vieläkään jakseta päivittää sitä. Onhan se tietty halvempaa, mutta kyllä siinä aliarvioidaan asiakkaita todella paljon. Tuskin kukaan muu kännyn valmistaja olisi kehdannut tehdä samanlaista temppua...


@13
Juuri tämmöisiä faneja se apple tarvitsee. Ulkonäön samana pitäminenkin saadaan käännettyä hyväksi asiaksi...

Vastaa
anttiheikki
anttiheikki

16

fail, ainakin ennakko odotuksiin verratessa. Applen toimet lakituvissa ymmärtää nyt hyvin: on pakko sulkea kilpailijoita pois kaikin keinoin nyt kun omat -uudet- ideat alkavat hyytyä!

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
örp (vahvistamaton)

17

Onko tuossa puheentunnistuksessakaan mitään, mitä ei Windows Phone Mango tarjoaisi? Siitähän uutisoitiin jo aiikoja sitten että silläkin voi lähettää tekstarin koskematta puhelimeen... Ja vaikka tuo olisi parempikin, niin en kyllä kokopuheentunnistusjuttua kovinkaan arvosta.

Jatkossa ehkä iPhone käyttäjät tunnistetaankin siitä, että ovat se porukka joka höpisee luurilleen mitä erilaisissa paikoissa. Muita kun ko. ominaisuus ei vaan kiinnosta vaikka puheentunnistus toimisi yhtä hyvinkin.

Vastaa
ZERGO
ZERGO

19

@15
Oletko koskaan miettinyt että Applen fanien fanitus voisi johtua kenties siitä toimivuudesta, yksinkertaisesta käyttöliittymästä sekä laadusta? En väitä androidia paskaksi koska omistan sellaisenkin puhelimen, mutta sen voin sanoa että esim. ohjelmistopäivitysten asentamisesta puhelimeen iOS hakkaa Androidin, Symbianin yms. mennentullen.
Ainut mihin en voi kantaa ottaa on Windows puhelimien käytettävyyteen tms. koska en ole koskaan sellaista päässyt käsittelemään.
Haluan myös korjata itseni: kyse ei siis ole Applesta vaan sen valmistamasta OSX:sta sekä iOS:sta. Minulle henkilökohtaisesti on täysin samantekevää vaikka iOS olisi asennettuna Saloran valmistamaan puhelimeen kunhan sen käyttiksen toimivuus säilyisi ja tällä hetkellä iOS tuntuu omasta mielestäni ainoalta toimivalta käyttöjärjestelmältä.

Vastaa
SamiM2
SamiM2

20

@15 iPhonen design laitettiin täysin uusiksi reilu vuosi sitten. Nykyinen design tuli käyttöön mallissa 4. Sitä edeltävä design oli käytössä malleissa 2G, 3G ja 3GS. Design ei siis todellakaan ole ollut sama viimeiset neljä vuotta. Käyttöjärjestelmää on muokattu siinä välissä vieläkin useammin. Ota siis tosiasioista selvää ennenkuin lähdet kommentoimaan.

Vastaa
Latwis
Latwis

22

@19
Voisitko kertoa tuosta ohjelmistopäivityksestä, miten se eroaa Androidista tai Symbianista? Omaan Nokia 5230 olen kaksi kertaa päivittänyt ohjelmiston, molemmilla kerroilla OTA:na. Eli valikosta valitsen, että päivitä. Puhelin lataa muutaman megan softan. Käynnistää puhelimen uudelleen, asentaa uuden version, ja puhelin on käyttövalmis. Miten tuo iOS asian hoitaa. Tekeekö se päivityksen taustalla vai miten se on parempi kuin tuossa S60 Symbianissa?

Vastaa
SamiM2
SamiM2

23

@21 Minusta noissa on kyllä selkeä ero. Nykyisessä suunnittelussa takapaneeli on lasia ja antenni kiertää reunoilla. Vanhoissa malleissa takapaneeli oli muovia ja reunat olivat pyöristettyjä. Eron huomaa vielä selkeämmin, jos niitä pitelee käsissä. Mutta sinä varmaan teetkin kaikki ostopäätökset vain speksien perusteella.

En ymmärrä ollenkaan tätä valitusta. Kun iPhone 4 julkistettiin, niin uusi suunnittelu haukuttiin lyttyyn. Nyt kun mallista tuli valtava menestys, niin suunnittelua pitäisi taas vaihtaa.

Suunnittelua ei muuten vaihdeta vain hyvin vuoksi, vaan siihen pitää olla jokin pätevä syy. Esimerkiksi Aston Martinin ja Vespan muotoilussa ei ole tapahtunut mekittäviä muutoksia yli vuosikymmeneen, mutta hyvin ne tuntuvat silti menevän kaupaksi. Se nimittäin johtuu siitä, että suunnittelun on havaittu toimivan. Miksi korjata jotain mikä ei ole rikki?

Vastaa
SanteriO
SanteriO

24

Mielestäni fail.
Pettymys, aika paljon on kyselty tätä iPuhelin vitosta jo meilläkin. Siri, noh ihan ok, mutta kuka kehtaa Suomessa höpötellä luurille lontoota kysyäkseen mitä puhelimelle kuuluu? :D

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Mmikkis (vahvistamaton)

25

Antakaa nyt vähän pölyn laskeutua ja edes luurin tulevan kauppoihin :D no tää niin huvittavaa jokaisen appleuutisen jälkeen lukea kuinka taas oli pettymys. EIkös KAIKKI iPhonet ole olleet pettymyksiä ja vain kilpailijoiden kiinniottamista? Yhdellä luurilla vuodessa se nyt vaan tulee olemaan aina noin! mutta ei se ole tähänkään asti tahtia hidastanut. Ei uusi kuori tätä olisi juurikaan muuttanut. Samaa tavaraa se oli silti ollut sisällä, eli android käyttäjien mukaan vanhanaikaista ja muilla käytössä ja puolivuotta. Vaikka näillä tyypeillä todellisuudessa ole mitään hajua mistä ne puhuu. Ainoa mitä vertailevat on paperispeksejä ja siitä tehdään päätelmät. Jos tulee 8 megan kamera niin toki htc:llä on yhtä hyvät kuvat koska niissähän on sama megapikselimäärä jne. Tätä samaa saanu lukea ympäri nettiä tänään. Tai joku, että galaxy s2 on samantehoinen kun tämä, odottakaa muutama kuukausi niin näettä mitä kaikkea hienoa tälle uudelle tehokkaammalle luurille kehitetään vs mitä android käyttäjät saa, mistä esimerkkinenä eile oli keynotessa esitelty inifinty blade 2 joka antoi esimakua siitä mihin nämä nykyluurit kykenee. Esim iPadista löytyvä gpu on 2 kertaa tehokkaampi kuin galaxy s2:sta. Kuten tuon infinity bladen kehittäjä eilen tokaisi keynotessa: "it's only going to run like this with iPhone 4s, why?, cause it's AWESOME" :)

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Cpt.Scout (vahvistamaton)

26

Tämänpäivän puhelimissa pitää ehdottomasti olla 3.7-4" näyttö. Siri on kiva ominaisuus, muttei ole tulossa lähiaikoina Suomeksi. Sensijaan WP Mangon vastaava on tulossa Suomeksi Nokian toimesta.

Mielestäni Apple teki nyt pahan virheen julkaistessaan tälläisen tuotteen vuoden 2011 joulumarkkinoille.

Vastaa
SamiM2
SamiM2

28

@27 Olen itsekin huomannut saman ilmiön. Tähän saakka jokainen iPhone on ollut "pettymys", mutta Applesta on silti tullut maailman suurin älypuhelinten valmistaja. Sama pätee myös jokaiseen iPadiin, mutta Apple hallitsee silti tablettien markkinoita suvereenisti. Jotkut eivät sitten vain tajua.

Vastaa
ypsilon
ypsilon

29

I pity the fool how talks to his phone. Tuo siri on kyllä aika... En voisi ainakaan itse kuvitella juttelevani puhelimelle, ainakaan julkisella paikalla. Kotona tietty silittelen ja juttelen sille mukavia.

Vastaa
ArttuH5N1
ArttuH5N1

30

Hyvä päivitys, mutta odotukset olivat liian korkealla. Etenkin, kun odotettiin uutta puhelinta. Tuo on vain vanha puhelin, pienillä päivityksillä.

Ja lasinen takakuori, oi miksi! Aitoa posliinia seuraavaksi! :D

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
jonskuu123 (vahvistamaton)

31

Joo kyllä mää nyt alan olla varma että Mmikkis on joku applen työntekijä tai pelkästään mielenvikainen apple fani. Vaikka mitä todistettais ja sanottais ja huomattaisiin jotai miinuksia ja virheitä applen tuotteissa niin aina hän keksii jonkun selityksen niille. Usko jo että apple ei ole paras puhelinten valmistaja. Applen tuotteet ovat muutenkin ylikalliita eivätkä sitten ole edes parhaimpia. Hullut snobit jotka haluavat esitellä että rahaa löytyy ostavat applen tuotteita ja kehuskelevat niillä. Älkää ymmärtäkö että olisin itse joku kateellinen peelo koska olen itsekkin suht varakkaasta perheestä ja massia löytyy, mutta ainakaan en leveile sillä enkä osta turhia tuotteita kuten applen tuotteita.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Mmikkis (vahvistamaton)

32

@31 Usko sinä että ei kyse ole siitä ketä on paras puhelinten valmistaja, vaan se, että jokaiselle luurille on oma kohderyhmä, iPhonen strategia on täysin eri kun esim android luureilla.

Ilmeisen vaikea tekniikkaihmisten ymmärtää, että jokainen älyluuri ei ollutkaan suunnattu meille?

Minä yritän ainoastaan tuoda toisenlaista näkökulmaa tähän keskusteluun enkä vain ajatella tekniikkaihmisenä paperispeksejä.

En tiedä mistä vioista puhut, otetaan vaikka esimerkki näyttökoko, sinäkö sen päätät, että se on vika? vai minä? vastaus on, että ei kumpikaan. Myynti sen sitten näyttää oliko ratkaisu oikea vai väärä.

Miten tulee ylikalliiseen iPhoneen mistä aina jaksetaan jauhaa. Nokia E7 maksoi uutena 599e Nyt sen saa uutena about 300e yritä siinä sitten myydä käytettynä vanha luuri pois jos haluat jonkun uuden vaikka N9. Jos ostit 699e:llä iPhone 4 32gb sait siitä ainakin kuukausi takaisin vielä vuodenkin käytettynä 450e. Siinä se ns ylihinta sitten jo palautuu jos on näitä jotka luureja haluaa vaihdella useammin.

Vastaa
Smanci
Smanci

33

Ei mulla muuta, mutta sitä vaan, että ylikallis ei ole tuote, jota ei voi myydä eteenpäin kalliilla, vaan tuote, jolla tehdään jopa usean sadan prosentin voitto.
Suomessa iPhonen hinnassa on aivan liikaa ilmaa, siitä ei pääse mihinkään.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

34

> Yksi suuri pettymyksen aiheuttaja oli puhelimen design, joka on ollut käytännössä sama jo iPhone 3G:stä lähtien

Anteeksi mitä? Jos 3G oli selvästi erilainen kuin ensimmäinen iPhone, niin kyllä siinä tapauksessa myös iPhone 4 on selvästi erilainen kuin 3G ja 3GS. Jos nyt unohdetaan se kyllästyminen, mitkä puhelimet ovat selvästi iPhonea "tyylikkäämpi" tai muuten parempaa designia?

Kannattaa seurata kuinka radikaalisti Applen Powerbookit/Macbook Prot ovat muuttuneet viimeisten noin kymmenen vuoden aikana. En usko että myyntimäärät ovat olleet ulkonäöstä kiinni.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
kdjfjcfjf (vahvistamaton)

36

Onpas kyllä todella turha julkistus.

Jos ostan puhelimen joka maksaa 700 e, oletan että se edes näyttää erilaiselta kuin vanha ja halvempi malli. Saman tasoista rautaa on ollut android laitteissa jo viime keväästä, eikä käyttöjärjestelmäkään ilmeisesti ole muuttunut juuri yhttään.

Ja vielä tuosta siri jutusta. Miksi painaisin napin pohjaan ja kysyisin säätä, kun voin sen androidissani nähdä heti etusivulla. Varmaan sillä on hetki hauska leikkiä, mutta muuten turha ominaisuus.

Vastaa
SamiM2
SamiM2

37

@34

MacBook Pron designiin on todellakin tehty vain asteittaisia muutoksia vuosien mittaan. Siitä huolimatta Apple kasvaa koko ajan markkinoita nopeammin myös läppäreissä. Tämä on myös erittäin hyvä esimerkki, että jos design toimii, niin ei sitä tarvitse muuttaa.

@35

Noita vanhoja ketjuja on tosiaan aika hauska lukea näin jälkeenpäin. Aika todennäköisesti tällekin ketjulle käy ihan samalla tavoin. Aika näyttää, itse uskon uuden iPhonen menestyvän. Uusi kamera ja prossu houkuttelevat varmasti sekä vanhoja että uusia käyttäjiä. Pilvipalvelut ja käyttöjärjestelmä viimeistelevät kokonaisuuden.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Mmikkis (vahvistamaton)

38

@35 :D nimenomaan. Jos seuraisi näitä mobiilisivustoja ja niiden perusteella pitäisi antaa tuomio Applelle niin ei hyvältä näytä, ei se ole koskaan näyttänyt. Lukekaa vaikka tältä sivulta iPad uutiset kun se julkaistiin, sehän julistettiin täydeksi flopiksi joka foorumilla ja kuinkas sitten kävi, kävikin niin, että kaikkien muiden tabletit floppas ja iPad se vain myy.

Nytkin ympäri nettiä iVihaajat julistaa applen alamäkeä aivan jokapaikassa viestikaupalla kuten jokaisen laiteuudistuksen jälkeen. Katsotaan sitten joskus joulukuussa että miten tällä kertaa kävi.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Bobakki (vahvistamaton)

39

1,5 vuotta ja tässä tulos.. Ei mitään erikoista Siri puhesoftaa, A5 prossu, 8MP kamera, Ymmärrän pettymyksen. iCloud 5G tallennus tilaa, Skydrive 25G

Applen on nyt näyttänyt kortit, ei ollut ässä. Kyseessä ei suinkaan ole huono puhelin, mutta tämä ei markkinoille riitä!

Nokia N9 ja Nokia ACE kiinnostaa tämän julkaisun jälkeen. Hommasin kuukausi sitten SGS2:n iPhone 3GS jälkeen niin kyllä oli pettymys. Rauta on kohdallaan, mutta missään muussa se ei kyllä ole osoittautunut 3GS paremmaksi, tosin widgetit ovat näppäriä.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Mmikkis (vahvistamaton)

40

Vain päivää myöhemmin ja firemint esittelee jo uudistettua party play toimintoa airplayllä

"Party Play takes AirPlay to the next level of iOS gaming"

http://www.youtube.com/watch?feature=pl...d&v=Bxj1QuKebdQ

Silloin aikanaan sitä mietti, että minkä tasoisia pelejä muka pystyisi langattomasti streamaan laitteesta toiseen niin tuossa se nyt näkyy. Neljällä pelaajalla näyttäisi hidastuvan jo ihan kunnolla :) Mutta kahdella ihan pelattavaa. Tämä luo kyllä mielenkiintoisia mahdollisuuksia pelikehittäjille, että miten tätä konseptia voi jatkossa käyttää ja millaset pelit voisi hyötyä tästä monen laitteen yhteiskäytöstä.

Hyvä kommentti tuolla yhdellä sivulla, erittäin osuva: "So how many of you can do that on Samsung Galaxy S II?

I think I should check the spec sheet. Maybe its there?" :D

Vastaa
Feynman7
Feynman7

41

On se vaan aina niin huvittavaa lukea kuinka enemmän megapikseleitä tekee paremman kameran. Apple toki osaa markkinoinnin, joten painottavat pikseleitä, mikä vetoaa kuluttajiin, mutta selvästi itse tiedostavat asian koska markkinoivat lauseella: "All-new 8MP camera and optics". Uudessa iPhonessahan on kaiketi Sonyn Exmor R kenno, joka on oikeasti todella laadukas ja optiikka on suunniteltu aiempaa paremmin. Nuo kaksi asiaa ovat paljon tärkeämpiä kuin megapikselit.

Vastaa
Feynman7
Feynman7

43

@42 Jostain löysin veikkauksen Nexus Primen näytön kooksi 4.6", joten väittäisin että osittain kohderyhmä on eri, vaikka toki myös osittain samoista asiakkaista kilpailevat. Näin ollen eivät suoraan syö toistensa asiakkaita.

Vastaa
repino
repino

45

Markkinointi minun hilseitä tiputtaa, eikä ulkonäkö. Samannäkönenhän tuo on kun muutkin, ja tuo prossuteho vaatii hirveesti virtaa. Akku ei voi kestää tuota aikaa, tai laite saa olla väliajat kiinni. Voisin iPhonen kaverin kutsua tänne testaamaan laitetta rankemmissa olosuhteissa.
Joidenkin amerikkalaisten markkinamiesten tyyliin mennään jos kapulasta maksetaan älytöntä summaa, kun muilta voit saada paljon edullisemmin.
"Mutta mää oon joku, kun mulla on IPhone". Tosin en nykyaikana kuluttajien olevan niin tyhmiä.

Vastaa
jartar
jartar

46

Ihmiset eivät ole mustavalkoisia vaikka sitä väität kiven kovaa. Ihminen joka haluaa käyttää nettiä kännyllä ei ole mielestäsi tekniikka ihminen. Mikä se sitten on?

Eikä fanituksella ole mitään rajaa...

@37
Miten kannettavan ulkonäkö liittyy puhelimen designiin

@23
Tuota kuvaa voidaan näyttää mille ikäryhmälle tahansa eikä ne pidä eroa suurena.

@25
Miksi postailet tänne mainosmiesten puheita. Oletko tosissasi sitä mieltä että mainos = ehdoton totuus?

Vastaa
Jonahan
Jonahan

48

@46

Sen olisi luullut käyneen jo aika selväksi. Se oli esimerkki teknisestä tuotteesta, jonka designia ei olla joka kuukausi oltu täysin uusimassa ja kuitenkin kauppa käy ja tuote näyttää aika freesiltä ainakin jos muilta valmistajilta kysyy. Sitä siis lainataan aika paljon.

Väität ilmeisesti että puhelinmarkkina on aivan erilainen, ehkä se on, mutta en menisi lyömään vetoa. Kun Apple tuli markkinalle väitettiin että tarvitaan iso tuotepaletti ja hintahaitari. Julkistuksia pitäisi olla paljon useammin ja todellakaan tuollaisella raudalla ja hinnalla ei voi pärjätä. Kuinkas sitten kävikään?

Apple ei myy, eikä edes yritä, eniten speksejä halvimpaan hintaan vaan kivasti toimivan paketin ekosysteemineen vähän kalliimmalla. Softa, sekä Applen että kolmansien osapuolien on pääosassa ja se käytettävyys. Ja Apple tuntuu onnistuvan varsin hyvin kehitysalustan pitämisessä varsin yhtenäisenä ja toimivana.

Vastaa
ep_
ep_

51

Pettymys. Antenniongelmaa ei vielä ilmeisesti tässä 4S:ssä ratkaistu. No ehkä vitosessa sitten...

Vastaa
Jonahan
Jonahan

52

@49

Teknisten kuluttajatuotteiden markkinat toimivat varsin samojen lainalaisuuksien mukaan. Miksi juuri tässä tapauksessa ei?

"Eikun se on ihan erilainen" ei ole hyväksyttävä perustelu.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

53

@50 Aika erikonen tulos, mutta toivottavasti Windows tabletit saavat tuulta siipiensä alle. Järkeviä sellaisia, eli Windows 8-pohjaisia, taisi olla tulossa noin vuoden päästä, eli juuri ennen iPad 4:aa?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
sugardaddy (vahvistamaton)

54

Täh, kyllähän ne on sen antenniongelman tässä 4s ratkaisseet...

Vastaa
admins
admins

56

Itse uskon, että 5-malli on Applella jo pöytälaatikossa, ja tämän julkaistun mallin piti olla halpamalli.
Mutta kuinkas kävikään, Microsoft-Nokia ei saa mitää aikaiseksi, niin 5 voidaan lyödä pöytään kun siihen on oikeasti tarvetta, keväällä tai kesällä.
Ei oikea peluri paljasta kaikkia kortteja kerralla.

Vastaa
jartar
jartar

57

@52
Ai että kännykkä ja kannettava markkinat toimivat samoilla periaatteilla :D Jospa lopettaisit sen trollailun tähän pisteeseen kun olet kumminkin jo itsesi pussiin puhunut...

Vastaa
Smanci
Smanci

58

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Jonahan:

@49

Teknisten kuluttajatuotteiden markkinat toimivat varsin samojen lainalaisuuksien mukaan. Miksi juuri tässä tapauksessa ei?

"Eikun se on ihan erilainen" ei ole hyväksyttävä perustelu.

Ei tarvita kovinkaan pitkää koulutusta sen tietämiseen, että kuluttajien ostopäätöksien oletetaan tapahtuvan näiden "lainalaisuuksien mukaan", mutta tunneperäiset seikat näyttelevät aivan yhtä suurta osaa ostopäätöksessä.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

59

@57

Jos sinulla olisi esittää edes jotain pientä oman väitteesi tueksi olisit sen varmaan jo esittänyt. Aika hiljaista on ollut.

Ensinnäkin, väitteesi että ulkonäkö on ollut neljä vuotta sama on jo aiemmin todettu vääräksi, iPhonen rakenne laitettiin viimeksi täysin uusiksi iPhone 4:n aikaan, puolitoista vuotta sitten. Pidä iPhonea, iPhone 3G:ta ja iPhone 4:aa kädessäsi. Jos et huomaa eroa alle kymmenessä sekunnissa voitat puusilmä-palkinnon. Ymmärrän toki, että monesta ihmisestä kaikki autotkin näyttävät ihan samalta, onhan niissä neljä rengasta, se ei kuitenkaan tee väitteestä totta.

Toisekseen, Apple myi edellisellä raportoidulla neljänneksellä reilut 20 miljoonaa puhelinta, tällä muka "neljä vuotta vanhalla" designilla. Enemmän kuin koskaan aiemmin, enemmän kuin kukaan muu. On hyvin vaikea ymmärtää miksi se design muuttuisi taakaksi juuri nyt, kun myynti vaan kasvaa ja kasvaa.

Kolmanneksi, luuletko nyt oikeasti että kovinkin suuri osa ihmisistä valitsee kännykän ulkonäön perusteella? Vähintään tekniikka, softalla tehdyt ominaisuudet, toimivuus, käyttöliittymä ja ekosysteemi ovat myös mukana kriteereissä. Ja vaikka ulkonäkö olisikin tärkeätä, jota et ole osoittanut, ei riitä olla vain erilainen, pitää olla parempi, mielellään huomattavasti parempi. Ja kovin montaa iPhone 4:a kauniimpaa puhelinta ei ole näkynyt.

Vastaa
Bluejack
Bluejack

60

Lainaus:

Jonahan


Lainaus:

Kolmanneksi, luuletko nyt oikeasti että kovinkin suuri osa ihmisistä valitsee kännykän ulkonäön perusteella?

Kyllä,liiankin moni valitsee juurikin kännykän tuon perusteella katsomatta pätkääkään mitä paketti sisältää.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

61

@58

Olemme täysin samaa mieltä tuosta, oletan että tunneperäiset seikat ovat osa noita lainalaisuuksia, ja toimivat jotakuinkin samalla tavalla sekä kännyköissä että muissa teknisissä tuotteissa, esimerkiksi läppäreissä.

Nimimerkki Jartarin väite on viimeaikoina ollut vapaasti muotoiltuna "valintaperuste puhelinmarkkinalla on aivan erilainen kuin läppärimarkkinalla", josta on seurannut se, että siellä nähtyä tapausta, jossa varsin rauhallisellakin uudelleenmuotoilutahdilla on onnistuttu pitää tuote haluttuna, ei voida käyttää indikaattorina, että näin voisi tapahtua myös puhelimissa.

Vastaa
repino
repino

63

Taitaa monet olla ns. "Toyota ihmisiä", malli vaihtuu jo kai monta kertaa vuodessa, kuitenkin sama tekniikka sisällä. Ihan sama kun vanhempi nainen laittaa vaan pakkelia naamaan, eikä sisältä muutu paljon mitään.
Väitän, että useammalle PC:n käyttäjälle on esim. tärkeintä miten hienolta se ulkokuori näyttää, sisuskaluista ei nii väliä, kun sinne asti ei järki ylety.
Tärkeintä on, että olet myyvän näköinen, jolla eräät tytöt myyvät itteään.

Vastaa
Bluejack
Bluejack

64

Onneksi on tuo jonahan.Tuo applen pikku-kätyri, jolle vain apple suo edut, saati kun edut foorumeilla sopii omenan tyyliin.. Kirjakieli hallussa jonahan sotkee suukin pienessä vaahdossa, välistä haasteesta toiseen.Ei kyllä ei, ei kyllä tiedän! Olenhan jonahan ... tiedän saan omenasta sen...jos en saan palkan. XD

Vastaa
jartar
jartar

65

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Jonahan:


Nimimerkki Jartarin väite on viimeaikoina ollut vapaasti muotoiltuna "valintaperuste puhelinmarkkinalla on aivan erilainen kuin läppärimarkkinalla", josta on seurannut se, että siellä nähtyä tapausta, jossa varsin rauhallisellakin uudelleenmuotoilutahdilla on onnistuttu pitää tuote haluttuna, ei voida käyttää indikaattorina, että näin voisi tapahtua myös puhelimissa.


Mitenkäs jos vertailisit samantien modeemin, hiiren tai kännykkälaturin muotoilua ja rupeat niiden perusteella analysoimaan kännykän muotoilua.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Jonahan:


Kolmanneksi, luuletko nyt oikeasti että kovinkin suuri osa ihmisistä valitsee kännykän ulkonäön perusteella? Vähintään tekniikka, softalla tehdyt ominaisuudet, toimivuus, käyttöliittymä ja ekosysteemi ovat myös mukana kriteereissä. Ja vaikka ulkonäkö olisikin tärkeätä, jota et ole osoittanut, ei riitä olla vain erilainen, pitää olla parempi, mielellään huomattavasti parempi. Ja kovin montaa iPhone 4:a kauniimpaa puhelinta ei ole näkynyt.


Ulkonäöllä on todellakin merkitystä kännykkää ostaessa koska se on aina mukana.

Nyt alat ja ylistämään iPhonen "kauneutta" ja pidät sitä jopa faktana. Olen sanaton...

Vastaa
Jonahan
Jonahan

66

@65 Et sitten vieläkään halunnut perustella. Ei yllättänyt.

Mutta onnistuit keskittymään yksittäiseen lauseeseen, tulkiten varsin rajusti ja jättäen huomioimatta lähes kaiken muun... Niin pitkälti kun esteettisiä arvoja nyt ylipään voi voi pitää "faktoina", ei se kuitenkaan kaukana ole. Useammassakin kyselytutkimuksessa on pyydetty kuluttajia arvioimaan iPhonen fyysistä designia, jonka yksi osatekijä on ulkonäkö. iPhone on pärjännyt erittäin hyvin.

Eikä ihme, onhan iPhone 4 ajaton, minimalistisen designin riemuvoitto. Sinfonia, jossa lasi ja metalli yhtyvät aistikkaasti kuin käsintehdyssä kellossa. Kuin itse Dieter Rams tai Ludwig Mies van der Rohe olisi sen piirtänyt.

Vastaa
Tnoi
Tnoi

67

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Jonahan:

Eikä ihme, onhan iPhone 4 ajaton, minimalistisen designin riemuvoitto. Sinfonia, jossa lasi ja metalli yhtyvät aistikkaasti kuin käsintehdyssä kellossa. Kuin itse Dieter Rams tai Ludwig Mies van der Rohe olisi sen piirtänyt.

kerro nyt ihmeessä lisää

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
pate212 (vahvistamaton)

68

@66 Jep. Niin hyvin ne lasi ja metalli yhtyvät aistikkaasti yhteen että antenniongelma saatiin iphone 4:ään aikaiseksi. Ihan hyvä sinfonia tosiaan.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Mmikkis (vahvistamaton)

69

"Apple also offered iPhone 4S preorders in several other countries outside the U.S. too (Australia, Canada, France, Germany, Japan and the UK). So, it seems certain that the iPhone 4S will also be Apple's most successful phone launch ever."

Ennätyksiä rikotaan

Täysin odotusten mukaan mennään, iPhonen ennakotilausten määrä on ollut erikoisen suurta. Esim AT&T myi kaikki 200 000 kpl loppuun 12 tunnissa, se on puolet nopeammin kuin nelosen kanssa ja nyt luuria myy myös 2 muuuta isoa operaattoria. "AT&T says that this is "the most successful iPhone launch we’ve ever had".

Myös applen oma kauppa on myynyt kaikki loppuun ja sprintillä on 16gb malli myyty loppuun.

Alku siis ei ainakaan näytä hassummalta luurille mikä oli täys FAIL ;)

Vastaa
Tnoi
Tnoi

70

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Mmikkis:

"Apple also offered iPhone 4S preorders in several other countries outside the U.S. too (Australia, Canada, France, Germany, Japan and the UK). So, it seems certain that the iPhone 4S will also be Apple's most successful phone launch ever."

Ennätyksiä rikotaan

Täysin odotusten mukaan mennään, iPhonen ennakotilausten määrä on ollut erikoisen suurta. Esim AT&T myi kaikki 200 000 kpl loppuun 12 tunnissa, se on puolet nopeammin kuin nelosen kanssa ja nyt luuria myy myös 2 muuuta isoa operaattoria. "AT&T says that this is "the most successful iPhone launch we’ve ever had".

Myös applen oma kauppa on myynyt kaikki loppuun ja sprintillä on 16gb malli myyty loppuun.

Alku siis ei ainakaan näytä hassummalta luurille mikä oli täys FAIL ;)

Tulitko pöksyihisi?

Vastaa
Tnoi
Tnoi

72

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti emagdnim:

@70 Tnoi,
Loppuko argumentit? @69 puhu iha asiaa. Ok, julkaisu oli tylsä, mut näköjään tarpeeksi hyvä.. heh. t. htc desire hd.

Muuten ihan hyvä mutta en ole tässä ketjussa edes suoranaisesti esittänyt omaa mielipidettäni saati väitellyt asian puolesta, joten aika outoa jos argumenttini loppuivat. Esitin vain kysymyksen. Ja kysymys ei mielestäni ole sama asia kuin argumentti.

Vastaa
repino
repino

76

Mikä tossa applessa=jablakassa=omenassa on niin ihmeellistä?
Nokiata pidän puhelimena. Eikö toi ole pelkkää markkinointia, Nokia toimii puhelimena loistavasti, muut on kuin tietokoneita.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
jepajuudas (vahvistamaton)

77

@69

Kaikilla jenkkioperaattoreilla myynnissä. Megahypetyksen jälkeen vielä Jobsin kuolema, jonka jälkeen kaikki tietävät uudesta 4S:stä. Ikävä asia, mutta merkittävä boosti myynnille.

Kukaan ei ole sanonut, että laite olisi mitenkään huono. Samaa vanhaa vain vanhassa paketissa. Kyllä se myy kun tuote on sinänsä kunnossa, brändin ja markkinoinnin ollessa maailman paras.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

79

Niinpä, joillekin on kauhean vaikeata ymmärtää sitä, että kun maailman myydyintä älypuhelinta (huhtikuu-kesäkuu, viimeisin raportoitu neljännes) parannetaan huomattavasti myynti kasvaa.

Ulkonäön ei tarvinnut muuttua, suuri osa ihmisistä ei myöskään koe suurempaa (tai pienempää) näyttöä kynnyskysymykseksi, kuten eivät kokeneet muutama kuukausi sittenkään.

@76 ihmeellistä on se tietokone ja softatarjonta. Puhelimeksi Nokia on erinomainen, mielellään nimenomaan Nokian *puhelin* ei "yhdistelmälaite" tai mikä niiden Symbianien nimi nykyään onkaan.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Mmikkis (vahvistamaton)

80

"Antakaa nyt vähän pölyn laskeutua ja edes luurin tulevan kauppoihin :D"

Omaa kommenttiani lainaten, nyt pöly on laskeutunut ja kaikki epärealiset odotukset ja huhut uutta iphonea kohtaa on unohdettu ja palattu takaisin maan pinnalle ja tutustuttu tähän päivitettyyn iPhoneen.

Esim gsmarena piti tätä luuria pettymyksenä ja sano, että vain pieni päivitys. Noh nyt julkaisivat sitten kattavan arvostelun ja kehuivat luuria minkä kerkesivät.

http://www.gsmarena.com/apple_iphone_4s-review-665.php

Gizmodo antoi 4 ja puoltähteä ja sano, että tämä on yleisesti paras luuri mitä tällä hetkellä voi ostaa. http://gizmodo.com/5852247/iphone-4s-review

Tässä ilmeisesti jonkun android hepun arvostelu: http://www.tipb.com/2011/10/17/iphone-4s-review/

Eli vaikka keynoten aikaan tuntui vain pieniltä speksipäivityksiltä niin nyt usean arvostelun pohjalta voi sanoa, että iPhone 4S on ylivoimaisesti markkinoiden nopein luuri, siinä on markkinoiden paras/parhaimpiin kuuluva videokuvaus/paras still kamera (N8:aa lukuunottamatta sitä ei ole vertailussa nähty joten on paha sanoa)

Tähän vielä lisätään markkinoiden ylivoimaisesti paras sovelluskauppa ja iOS5:n uudet ominaisuudet niin kokonaisuutena iphone 4S on loistava paketti ja jälleen menemällä eteenpäin käytettyvyydessä ja siinä miten hyvin asiat toimii.

Myös jo tutuksi tullut luurin fyysinen ulkonäkö saa edelleen kehuja ja miksei saisi, onhan se kaikessa yksinkertaisuudessaan markkinoiden tyylikkäin luuri (makukysymys)

Siristä on jo muodostunut viraalihitti, youtubessa on valtava määrä videoita missä sirille jutelleen kaikkea turhaa. Samoin netissä on perustettu sivuja sirin hauskoille vastauksille. Se miten siriä käytetään jokapäiväisessä elämässä jää nähtäväksi, mutta sirillä Apple on jo saanut valtavasti näkyvyyyttä käyttäjien toimesta ja näin taas paljon lisää potentiaalisia ostajia.

Gsmarena:

"The iPhone 4S is blazing fast on the new dual-core CPU and graphics chip. And by the way, this is a long-term asset - new apps and services will take advantage and they'll be exclusive to the 4S. The iPhone is finally up there with the industry's finest cameraphones too. In fact, it may well have the best 8MP stills and Full HD videos a mobile phone can produce. iOS 5 is busy making a difference too with the iCloud, iMessage, OTA updates, new notifications and voice recognition. On top of that you get the best app store and the brilliant looks of the original iPhone 4.

When you add it all up, Apple have a smartphone that can match and even outclass formidable peers like the Samsung Galaxy S II, the Galaxy Nexus or the Nokia N9. "

sitten vielä aiheen vierestä, Applehan alkoi tarjoamaan liittymän kylkiäisenä iphone 3GS:ää ilmaiseksi. ja kysyntä AT%T:lla on ollut kovaa "AT&T sees 'tremendous, tremendous demand' for the 3GS"

Nyt Applella on myös luuri kilpailemaan halpisandroidien kanssa ja mikäs siinä on kilpailessa sisässä on uusin iOS5 ja luuri toimii muutenkin todella hienosti eikä ikinä uskoisi, että luuri on tullu jo 2009 vuonna (näyttöä lukuunottamatta), suurin miinus tänäpäivänä varmaan on näytön reso, mutta monelta osin edelleen täysin käypä luuri, toimiihan se monelta osin paremmin kuin esim 2011 vuonna julkaistut nokian luurit mikä kertoo kyllä karua kieltä nokiasta ja taas toisaalta myös siitä miten viimisen päälle optimoitua softaa ja rautaa iOS laitteet on.

Vajaa viikko ja pääsee ostamaan omansa.

Vastaa
repino
repino

82

Toisen firman Omenia saa samoin eväin ja hyvännäköisinä paljon halvemmalla. Mutta eihän se hölmö ole joka pyytää vaan joka maksaa...

Vastaa
Jonahan
Jonahan

83

@82

Raudan puolesta samoista eväistä ja ulkonäöstä voidaan olla montaa mieltä, mutta esimerkiksi tarkkuudeltaan iPhone 4:n näyttöä vastaavaa, tai parempaa, ei ole vielä tullut eteen.

Yhdessäkään kilpailijassa ei käsittääkseni ole käyttiksenä iOS, joten niissä toimivat eri softat. Josta seuraa aika suoraan, että samanlaisia ei mistään saa. Toiset firmat siis myyvät Appelsiineja.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Mmikkis (vahvistamaton)

84

@82 kuten Jonahan sanoi, tietääkseni markkinoilla on vain yksi iOS puhelin ja vain yksi luuri jolla saa Applen ekosysteemin ja pääsyn appstoreen, sitä pakettia nyt on vaan todella vaikea päihittää. Se on aivan toista kun esim Android luurilla mistä varmaan puhuit.

Kerrotko muuten esimerkin tosta paremmasta luurista? Se on kumma että noita samoja paljon halvemmalla kommentteja kyllä heitetään, mutta niissä ei koskaan mainita mistä luurista on kyse. Tämä sama pätee myös tabeihin, aina on parempia ja halvempia ku iPad mutta koskaan ei sanota, että mikä se parempi sitten on :)

Sori vaan, mutta kommentillasi ei ole muuta arvoa kuin tyhjänpäiväinen trollaus.

Vastaa
ep_
ep_

85

Paremmuus on pitkälle mielipideasia. Joku on sitä mieltä iPhone on hyvä ja joku taas pitää Androidia hyvänä. Mitä sitten. Ei se maata kaada, jos joku on toista mieltä. Mielipideasioista ei sovi kiistellä, joten voitaisiinko täällä kommenteissa keskittyä johonkin muuhun kuin toisten mielipiteiden arvioimiseen. En ymmärrä mikä ihmeen vimma täällä on ruveta riitelemään mielipideasioista. Eikä se ole ihan sama jos joku pitää enemmän Androidista tai iPhonesta. Jokaisella on omat käyttötarkoituksensa ja omat tarpeensa tai syynsä jotka määrittävät "hyvyyden", "parhauden" tai "huonouden".


Itse en pidä iPhonea hyvänä itselleni monistakaan syistä mutta paria kaveria olen ihan suositellut ostamaan sen koska heille se on sopinut. Tässä joitain syitä miksi itse pidän iPhonea huonona:

http://www.tietokone.fi/uutiset/iphone_...hinta_150_euroa
Kovasti on omenanlogolla hintaa vaikka tuohon lisäisi iOS:n, kuoret ja työt päälle (Töistä ei paljoa kuluja tule kun Foxxconnilla valmisetaan nuo laitteet).
Mieluummin hankin jonkin Anteron tai vaikka WP:n tai Symbian-laitteen kuin kovasti ylihinnoitellun iPhonen. iPhone ei tarjoa minulle yhtään mitään enempää ainakaan mitä Android-laitteet tajoavat.
Tämä on myös huono asia iPhonessa (Vaikka eihän puhelimia pudoteltavaksi ole tehty, mutta vahinkoja sattuu):
http://www.youtube.com/watch?v=elKxgsrJFhw
Enkä tosiaan halua mitään suojuksia laitteen kanssa käyttää. iPhonen muotoilusta tai ohuudesta ei ole mitään hyötyä, kun puhelimen ehjänä pitämiseen tarvitsee 1cm paksuiset suojakuoret. Onko tuossa mitään järkeä? Minun mielestä ei.
Itse en ole myöskään koskaan huomannut, että jokin olisi iPhonessa erityistä tai joka nostaisi sen puhelimena ylitse muiden. Se on yksi puhelin muiden joukossa. Yksi laite muiden joukossa.

Ja se oli minuun mielipide. Ei tarvitse olla samaa mieltä mutta älä turhaan tule huutelemaan tänne että iPhone on paras. Se ei muuta mielipidettäni mihinkään suuntaan.

----

@84
Ehkei luuria mainita, ok, mutta mainitseeko Applen kannattajatkaan monesti täällä keskustellessaan, miksi iPhone on paras? Aina on jotain ympäripyöreää että on helppo käyttää tai Appstore.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

86

@85

Jos oletat osien hinnan ja lopputuotteen hinnan eron olevan "omenalogo", tai että siitä erosta voi päätellä yhtään mitään "ylihinnasta", olet aivan hakoteillä. Suosittelen tutustumista yritystoiminnan perusteisiin, miksi katetta tarvitaan ja mitä sillä tehdään. Kannattaa myös miettiä miten tuotteen hinta kannattaa määritellä, osien hinnan vaiko ehkäpä kysynnän perusteella.

Jos iPhonen hintaero johonkin toiseen laitteeseen suhteessa tuotteista saatavaan hyötyyn ei tunnu sinusta perustellulta, teet aivan oikean ratkaisun ostaessasi toisen tuotteen. Pienempikatteisen laitteen suosiminen sinällään ole järkevää.

Vastaa
ep_
ep_

87

@86
Luitko edes kommenttiani? Mainitsin että kyllä siinä menee rahaa muuhunkin kuin osiin. Kokoaminen, suunnittelu, kuljetus jnejne. Laitteiden kokoaminen Foxxconnilla ei maksa paljon mitään, kuoret ei maksa paljoa, kuljetus melko halpaa, myyjän kate, suunnittelu ja kehitystyö jonkin verran... Silti hinnassa on aika paljon enemmän ilmaa kuin muiden valmistajien tuotteissa, ja ihan hyvin tulevat nekin valmistajat pienemmällä katteella toimeen.

Olen myös kyllä hyvin perillä tästä kysynnän ja tarjonnan laista. Ei iPhone kuitenkaan kokoaikaa myy niin kovasti. Ei pidä vetää johtopäätöstä, että iPhonen kysyntä on kova koko ajan sen vuoksi kun iPhonet myydään ensimmäisenä myyntipäivänä loppuun. Ei kysyntä vain jatku sellaisena koko aikaa.

Haluaisin myös kuulla, mitä ne iPhonesta saatavat hyödyt muihin laitteisiin nähden ovat (Eikä sitten mitään ympäripyöreää kuten design, AppStore tai helppokäyttöisyys). Viestissäsi väität että iPhone toisi minulle joitain hyötyjä. Kuten aiemmin kerroin että iPhone ei tarjoa minulle yhtään mitään. Esimerkiksi siitä puuttuu minulle olennainen osa jota fyysiseksi QWERTY-näppäimistöksikkin kutsutaan. Sinulle iPhone taas tuonee joitain hyötyjä viesteistäsi päätellen.
Ok sinulle se sopii, mutta minulle ei. Tein oikean päätöksen, kun sijoitin laitteeseen, joka oli halvempi, mutta sisälsi asiat jotka tarvitsen. Jos taas olisin ostanut iPhonen, olisin joutunut maksamaan enemmän ja en olisi saanut sitä mitä olisin halunnut. Ostamalla Desire Z:n sain sen QWERTY:n ja muunkin haluamani, ja säästin rahaa. Kuten aiemmin kerroin että paremmuus ja laitteesta saatavat hyödyt ovat mielipideasia.

Ja kun sanot että pienempikatteisten laitteiden suosiminen ei ole järkevää niin siihen on muutama näkökulma. Pienempikatteisten suosimisen näkökulmia:
1. Valmistaja: Ei ole järkevää, pienempi voitto
2. Kuluttaja: Kyllä on järkevää, ei mene rahaa niin paljoa
3. Valtio: Kyllä on järkevää, määrällisesti enemmän ALV:ia yms veroja.

Ja kuten video ( http://www.youtube.com/watch?v=elKxgsrJFhw ) kertoo että kalliimpi ei ole laadukkaampi tai kestävempi.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Mmikkis (vahvistamaton)

88

@85 Tuntuu olevan toi ylihintainen lähinnä urbaani legenda, siihen tulokseen olen nyt tullut kun seurannut tota samaa ylihinta kommentointia jo parisen vuotta.

Otetaas nyt sitten vaikka esimerkki tästä ylihinnasta, olenko väärässä kun sanon, että galaxy s2 tullessa maksoi 599e? muistaisin tällaisen hinnan ja gigantti tarjosi ennakkoon luuria tähän hintaan, putosiko se hinta kun luuria vihdoin sai ostaa? vai oliko se myyntihinta aluksi sen 599e.

No jos oli niin nyt sitten iPhone 4S 16gb mallillaan maksaa 619e. Eli siis puhumme huikeasta 20e hintaerosta?

Juuri tässä viikonloppuna joku toisaalla ihmetteli, että miten iPhone voi maksaa 800e ja galaxy s2 vähän päälle 500e samoilla ominaisuuksilla. Juu eihän se flash muisti mitään maksa, tottakai voi verrata suoraan keskenään 16gb mallia vs 64gb :D Tuntuu muutenkin usein näillä jotka hintoja vertailee niin eivät vertaa lainkaan saman muistimäärän luureja. Aina ku puhutaan iPhonen hinnasta niin puhutaan siitä kalliimmasta mallista ja sitten esim kilpailijan luurissa saattaa olla usein puolet vähemmän muistia, mikä tasoittaa jo huimasti sitä hintaa.

Kuten sanottua urbaanilegendaa ja minkä taas toisaalta iPad todisti niin Apple on erittäin kilpailukykyinen hinnassa verrattuna kilpailijoiden vastaaviin tabeihin.

Vastaa
Tnoi
Tnoi

89

@88

Ei se mikään urbaanilegenda ole. Galaxy S2 on muistikorttipaikka toisin kuin täydellisessä Applen iPhonessa. Tallennustilan tuplaavan muistikortin saat nykyään ~20e eikä 32GB korttikaan paljoa maksa. Ja noita muistikortteja voit kantaa mukanasi vaikka 2000 ja vaihtaa tarpeen mukaan.


Apple taas kusipäisenä firmana ei tarjoa mitään muistikorttipaikkaa vaan rahastaa tuolla 64GB mallilla. 16GB monelle ei riitä ja jos haluat iPhonen ja enemmän tallennustilaa niin ainoa vaihtoehto on maksaa parisataa Applen kukkaroon että saat muutaman lisägigan laitteeseesi.

Sitten Applesedät kertoo teille kuinka muistikorttipaikkaa ei ole sen takia että "puhelimen design kärsi" tai "Ei se mahdu sinne" tai "Että saadaan mahdollisimman hyvä käyttäjäkokemus". Ja taas sokeat lampaat uskovat. Totuus on oikeasti se että tuosta tallennustilasta Apple saa helpot ja isot katteet. Vaihdetaan 16GB sirun tilalle pari kymppiä enemmän maksava 64GB ja rahastetaan se 200e.

Siinä teille sitä sitä Applen kuuluisaa "ekosysteemiä" ja asiakas ystävällisyyttä.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Mmikkis (vahvistamaton)

90

@89 Se on se on sitten taas ihan toinen asia eikä liity tähän mitenkään, fakta kuitenkin on se, että niiden luurien hintaero on vain 20e jos muistamani hinta siis piti paikkansa. Eli silloin se galaxy S2 on ihan yhtälailla ylihintainen koska niissä on sillä hetkellä ne samat osat sisällä turha siihen on mitään muistikortteja laskea :D Onkohan tässä muuten perää ""Due to high cost for 32gb flash drive, 32gb version will not publish to market" Eli se että oikeasti vertaat jotain markan muistikortteja flash muisteihin kertoo jo aika paljon, tuskin se sampallakaan halpaa olis ollu laittaa sitä lisämuistia.

Niin eli siis nokia on myös kusipäinen firma? Eli toi kaikki sanomasi pätee myös N9. Samoin yhdessäkään WP7 luurissa ei taida olla korttipaikkaa ja mahtaakohan tulla noksunkaan malleihin? tuskinpa. Myöskään E7 ei sisältänyt muistikorttipaikkaa.

iPhonessa tuosta muistikortista ei juurikaan hyötyä ole toisin kun ehkä jossain android tai nokia luurissa. Mitä sillä iPhonen muistikortilla edes tekisi?

Ps toi sun muistikorttien vaihtaminen ja eri korttien välillä säätäminen kuulostaa juuri siltä mitä Apple yrittää varmasti välttää kaikin keinoin :D KEEP IT SIMPLE!

ICloudilla apple näytti mikä sen visio on tiedostojen siirtämisestä, idea on se, että se luuri tekee kaiken sun puolesta. Tämä kuulostaa erittäin applemaiselta: ota valokuvia iPhonella kun tulet kotiin ne kuvat odottaa sinun iPadissasi (jos omistat sellaisen) näinhän sen juuri pitää mennä, again KEEP IT SIMPLE! :) Mitää kuitenkin múistaa edelleen se, että ei Apple yritä tehdä älyluuria tekniikkanörteille vaan tavallisille ihmisille, siihen ideaan ei oikeen toimi muistikorttien kanssa pläräily ja tiedostojen kopiointi muistikorttia irroittamalla ja liittämällä koneeseen ym.

Sun kannattaa myös miettiä näitä asioita vähän muustakin kannalta, vai miksi meinaat, että N9:stä jätettiin muistikortti pois? tai WP7 luureista, oliko siinäkin kyse vaan helpon katteen ottamisesta?

Vastaa
repino
repino

91

@89
Kerroit tosi asiaa.
Nuo omenakauppiaat myyvät samanlaisia omenoita tai vielä huonompia ihmisille, jotka kuvittelevat saavansa paremman tuotteen.
Siis pelkkää tyypillistä jenkkibisnestä, tuotteet tehdään Kiinassa ja myydään asiakkaille tajuttomilla katteilla.
Mihin laitteeseen juuri tutustuin, kun pitäs fixata se, niin alla lukee "Made in Germany" ja kun avasin sen niin foxconnin kiinalaiset osat sisällä. Intelkin tekee prossunsa Kiinassa. Kyllä täällä huijataan ja varmaan, kun purkas sen omenakännykän niin kiinassahan se tehty, hinta vaan on jenkkiluokkaa...
Eiköhän siitä oikeasta työstä pitäisi palkka maksaa, eikä kravattimiesten kieroilusta.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

92

@87

> Luitko edes kommenttiani? Mainitsin että kyllä siinä menee rahaa muuhunkin kuin osiin

Luin kyllä, jostain syystä halusit tuoda "applelogon" ja osien arviohinnan esiin yhtenä pääsyynä miksi et pidä iPhonea itsellesi hyvänä valintana.

En usko N9:n tai Galaxy Nexuksen kateprosentin suuresti poikkeavan iPhonesta, mutta kuten jo aiemmin yritin sanoa, ei osien hinnalla ja siitä seuraavalla kateprosentilla ei ole yhtään mitään merkitystä järkevään ostopäätökseen, paitsi jos haluaa etsiä jonkinlaisen tekosyyn kauhistella, kun yritykset tekevät sitä, mitä niiden on tarkoitus tehdä.

> ihan hyvin tulevat nekin valmistajat pienemmällä katteella toimeen

Täsmälleen mistä valmistajista puhut? Ainakin Nokia, Sonyericsson, Motorola ja LG ovat aivan viime kuukausien aikana tehneet puhelintoiminnallaan tappiota ja ovat olleet erittäin tukalassa tilanteessa jo pidemmän aikaa. Ja vaikka tulisivatkin "ihan hyvin toimeen" ei sillä ole kauheasti merkitystä. Ainoastaan tuotteen laadulla suhteessa hintaan on.

> Ei iPhone kuitenkaan kokoaikaa myy niin kovasti

Viimeisen reilun vuoden aikana iPhonen myynti on kasvanut neljännekseltä seuraavaan, poislukien viimeisin neljännes, jolloin odotettiin jo uutta iPhonea. Edelliseen vuoteen verrattuna myyntiluvut olivat keskimäärin noin kaksinkertaisia. Apple oli hetkellisesti maailman suurin älypuhelinvalmistaja, tällä hetkellä "vasta" toisiksi suurin. Noista luvuista päätelleen kysyntä on ollut nykyisellä hinnoittelumallilla vähintäänkin riittävää.

> Viestissäsi väität että iPhone toisi minulle joitain hyötyjä

En suinkaan, luotan täysin sinun arvioosi. Pointtina oli se, että kateprosenttien kauhistelusta ei ole mitään hyötyä. Ostopäätöksen pystyit tekemään jo hintojen ja hyötyjen erotuksia vertaamalla.

> Ja kun sanot että pienempikatteisten laitteiden suosiminen ei ole järkevää niin siihen on muutama näkökulma

Sotket selvästikin asioita. Ei siihen ole kuin yksi näkökulma: siinä ei ole mitään järkeä. Ainoat tiedot mitä kuluttaja tarvitsee ovat 1. odotettu hyöty 2. hinta. Tuotteiden kateprosentti on irrelevanttia.

> kalliimpi ei ole laadukkaampi tai kestävempi

Video kertoo jotain pudotuskestävyydestä asftaltille, ei laadusta tai edes kestävyydestä yleensä.

Vastaa
ep_
ep_

93

@88

http://www.youtube.com/watch?v=elKxgsrJFhw
Kuten videolla näkyy samsungilla on käytetty rahaa että tuotteesta sadaan kestävä sillä välin kun applella tuskaillaan jonkun hemmetin googlen logon värisävyjä. Mulle on ihan sama onko googlen logo vaalenpunainen tai minkä värinen vaan. Tärkeänpää on että laite kestää.
Galaxy S2, alkuperäinen hinta 599€ -> putoaminen -> arvo 500€
iPhone, alkuperäinen hinta 620€ -> putoaminen -> arvo 5€

Eli applessa maksaa tollainen tyhjänppäiväinen nysväys kun taas esim samsungissa saa jotain vastinetta rahalleen. Tuo nyt oli vaan yksi esimerkki mutta näinhän se on.
Ostamalla applen saa oikeansävyisen googlelogon kun taas ostamalla esim SGS2:n saa laitteen joka kestää.

Täytyy sanoa että Tnoi kyllä joskus kuvasi iPhonea loistavasti: Lasinen falloksenjatke.

Niin ja muilla puhelimillahan voi soittaa ilman huolta siitä miten pitää laitetta kädessään. Apple kun ei valitettavasti toteuttanut tätä uutta antenni-ideaa :D


Vastaa
Jonahan
Jonahan

94

@91 Mitäköhän osaa aiemmasta vastauksestani et ymmärtänyt? Vai onko softan erittäin suuri merkitys nykypäivän puhelimille ja tietokoneille vain sellainen tosiasia jota et halua tunnustaa?

Vastaa
Jonahan
Jonahan

95

@93

> Eli applessa maksaa tollainen tyhjänppäiväinen nysväys kun taas esim samsungissa saa jotain vastinetta rahalleen. Tuo nyt oli vaan yksi esimerkki mutta näinhän se on.

Tai sitten ei. Kuten jo aiemmin on todettu on iPhone varsin hyvää vastinetta rahoille.

> uutta antenni-ideaa

Jos iPhone 4:n antennissa olisi ihan aikuisten oikeasti jotain suurta vikaa ei se olisi maailman myydyin älypuhelin, eikä 4S jatkaisi samalla perusratkaisulla.

Mutta huomaan, että et ole kiinnostunut faktoista, vaan mielummin pidät kiinni nörttilegendoista ja tyhmistä kuvista.

Asia ymmärretty.

Vastaa
repino
repino

96

@95

iJonananille
Jo 90-luvulla laskettiin, että komponenttien hinnat ole kuin jonkun kympin. Ja kännykät maksoi tollasta 7000 markkaa eli yli tuhat euroa.
Minusta muut tekee paljon halvemmalla puhelimia, iPhonessa hintaa lisää vain ns. kuviteltu brandi, ja uutisten mukaan sen myynti ollut surkeaa, kun ootetaan paljon parempaa uudistusta kuin lasikuoria.
Google/Android poikkeaa aika paljon tästä, tietsikka ja kännykät toimii todella hyvin yhteen.
Suljettu lähdekoodi, omat muutkin systeemit eivät tee kovin hyvää brandille..
No voihan niitä käyttää vaikka oman käden onneen.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Mmikkis (vahvistamaton)

97

@ep_ sori mutta ei sun yhtäkään kommenttia voi enää ottaa vakavasti, se että laitat tota samaa pudotustestiä jo kolmatta kertaa tänä iltana kertoo aika paljon, se myös, että pasteat tota samaa videota ympäriinsä esim afterdawnin keskusteluissa. Luuletko oikeasti, että galaxy s2 ei voisi hajota yhtä helposti? Haetaanpas tältä sivulta muutama kommentti kyseisen uutisen kommenteista:

"Jaa, mulla kun tipahti Galaxy S 2 kerran, niin näyttö meni vaihtoon ja huollolle hintaa 275e."

toinen: "Juuri eilen pitelin kädessäni SGS2:sta, joka oli hetki sitten pudonnut autossa noustessa taskusta asvalttiin. Lasi säpäleinä."

kolmas: "Heh, se on niin tuuripeliä ite olin töissä kyykyssä ja sgs2 putos rintataskusta ja lasipaskaks:("

sinun kommenttisi

"kun taas ostamalla esim SGS2:n saa laitteen joka kestää."

Mites sinä nuo kerrasta hajonneet galaxyt perustelet?

Ilmeisesti siis osuin aika oikeaan tuolla galaxy s2 vs iPhone 4S hintavertailulla ;) Ei se siitä mihinkään muuttunu, edelleenkin niillä laitteilla on eroa vain se 20e :) ja iPhonen ostaessa saat sentään laadukkaan tuntuisen luurin verrattuna galaxy S2:n muovileluun.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Mmikkis (vahvistamaton)

98

@96 IPhonen myynti ollut surkeaa uutisten mukaan? miten olisi reality check? :)

Vastaa
Tnoi
Tnoi

99

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Mmikkis:

@89 Se on se on sitten taas ihan toinen asia eikä liity tähän mitenkään, fakta kuitenkin on se, että niiden luurien hintaero on vain 20e jos muistamani hinta siis piti paikkansa. Eli silloin se galaxy S2 on ihan yhtälailla ylihintainen koska niissä on sillä hetkellä ne samat osat sisällä turha siihen on mitään muistikortteja laskea :D Onkohan tässä muuten perää ""Due to high cost for 32gb flash drive, 32gb version will not publish to market" Eli se että oikeasti vertaat jotain markan muistikortteja flash muisteihin kertoo jo aika paljon, tuskin se sampallakaan halpaa olis ollu laittaa sitä lisämuistia.

Niin heti kun on joku ominaisuus jota iPhonessa ei ole niin se ei sitten enää liity asiaan? Kuinka yllättävää. Totta kai mahdollisuus asettaa muistikortti laitteeseen pitää ottaa huomioon. Se on ominaisuus siinä missä muutkin.

Ja juu kerro toki ihmeessä mistä repäsit tuon että iPhone 4S on vain 20e kalliimpi? Jo pelkkä iPhone 4 vielä tällä hetkellä maksaa monessa paikkaa enemmän kuin Galaxy S2. Mitä tässä katselin niin suomessa iPhone 4S tulevat hinnat järjestään jopa yli 600e.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Mmikkis:


Niin eli siis nokia on myös kusipäinen firma? Eli toi kaikki sanomasi pätee myös N9. Samoin yhdessäkään WP7 luurissa ei taida olla korttipaikkaa ja mahtaakohan tulla noksunkaan malleihin? tuskinpa. Myöskään E7 ei sisältänyt muistikorttipaikkaa.

Tietyssä määrin kyllä, mutta esimerkiksi Nokia N9 sama 16GB->64GB maksaa vain 100e, kun taas Applella 200e. Myös Nokia rahastaa, mutta mieti kumpiko rahastaa enemmän?

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Mmikkis:


iPhonessa tuosta muistikortista ei juurikaan hyötyä ole toisin kun ehkä jossain android tai nokia luurissa. Mitä sillä iPhonen muistikortilla edes tekisi?

No käyttää tallennustilana vaikka musiikille, videoille, valokuville? Kyllä minulle ainakin aina tallennustila kelpaa.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Mmikkis:


Ps toi sun muistikorttien vaihtaminen ja eri korttien välillä säätäminen kuulostaa juuri siltä mitä Apple yrittää varmasti välttää kaikin keinoin :D KEEP IT SIMPLE!

No on todella vaikeaa ottaa kortti ulos, laittaa toinen sisään. Olkaa onnellisia että teillä on vapahtaja Steve Jobs joka säästää teidät tuolta vaikealta toimenpiteeltä, eikä tarvitse taaskaan yhtään ajatella tai päätään vaivata vaihtoehdoilla.

Ja aivan turhaa selittää että Apple sitä välttäisi siksi että se tekisi käytöstä yksinkertaisempaa. Ei sitä muistikorttia ole ollut ennenkään pakko käyttää eikä se muistikorttipaikan olemassaolo tee puhelimen käytöstä yhtään hankalampaa. Ei se edes ilmoita olemassaolostaan jos sitä ei halua käyttää. Syy on vain siinä että jos 16GB iPhonessa olisi muistikorttipaikka niin kukaan ei ostaisi niitä isommalla tallennustilalla varustettuja laitteita.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Mmikkis:


ICloudilla apple näytti mikä sen visio on tiedostojen siirtämisestä, idea on se, että se luuri tekee kaiken sun puolesta. Tämä kuulostaa erittäin applemaiselta: ota valokuvia iPhonella kun tulet kotiin ne kuvat odottaa sinun iPadissasi (jos omistat sellaisen) näinhän sen juuri pitää mennä, again KEEP IT SIMPLE! :) Mitää kuitenkin múistaa edelleen se, että ei Apple yritä tehdä älyluuria tekniikkanörteille vaan tavallisille ihmisille, siihen ideaan ei oikeen toimi muistikorttien kanssa pläräily ja tiedostojen kopiointi muistikorttia irroittamalla ja liittämällä koneeseen ym.

Niin _jos_ omistat sellaisen. On siinäkin helvetin kaunis visio. Ja entä jos en omista muita iLaitteita? Ei toimi! Eli ostan ensiksi kolmen tonnin edestä niitä omenavehkeitä että voin ylipäätään jotenkin hyötyä siitä.

Voi sitten jokainen ihan rauhassa miettiä että keksikö tämä pihi visiönääriksi tituulerattu steve jobs tämän hienon ekosysteemin siksi että teidän elämä olisi helppoa vai siksi että hän tienasi sillä ihan vitusti rahaa.

Itse ainakin ennemmin pistän sen standardi littimellä varustetun laitteen johdolla toiseen standardiliittimelä varustettuun laitteeseen ja painan nappia. Kas vain kuvat on siellä. Eikä tarvinnut olla tekniikkanörtti tehdäkseen sitä. Ja saan valita laitevalmistajan ja laitteen ominaisuudet ihan itse suuresta valikoimasta eri laitteita.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Mmikkis:


Sun kannattaa myös miettiä näitä asioita vähän muustakin kannalta, vai miksi meinaat, että N9:stä jätettiin muistikortti pois? tai WP7 luureista, oliko siinäkin kyse vaan helpon katteen ottamisesta?


No hyvinkin voi olla. Mielelläni olisin itse niissä kaikissa muistikorttipaikan nähnyt.

Vastaa
repino
repino

100

iPhone, täysin ylimainostettu brändi, joka maksaa älyttömästi muiden laitteisiin nähden.
Saahan sitä rahansa tunkea vaikka kannaksen toiselle puolelle.
Tekniikassa on aivan selvää, että Aasiasta nää kaikki komponentit valmistetaan.
Mulla 32 GB:n muistikortti käy puhelimeen. Onkohan kukaan katellut missä tahdissa niiden hinnat laskee.. useamman teratavun levyjäkin saa tietsikoihin jo aika edullisesti, eli mitä 64 versio omenalla, muuta kuin syö pajon enemmän virtaa. Kun kyseessä on mobiililaite, ei sitä sähköä suraan männynkuoresta tule. Vanha vitsi eräältä mummolta " Mitä te niistä atomeista puhutte, käyttäkää sähköä"
"Olipa se omena minkälainen tahansa, kunhan ei ole liian kallis, eikä mätä".

Vastaa
perhana
perhana

101

On niin huvittavaa vääntöä noista hintaeroista että pitääpä heittää tähän puolueettoman tahon kommentti, kun itse en omista iphonea enkä myöskään samsung galagy s2:sta...

Eli muistin hinnasta, esim uuden samsung galagy tab 32gigan versio maksaa 100 euroa enemmän kuin 16gigan malli, eli 16 gigaa muistia maksaa tämän mukaan samsungin hinnoittelemana 100 euroa, ok...

sitten kuitenkin täällä vaahdotaan ylihinnasta kun iphonen 32 gigaa lisätallennustilaa nostaa hintaa 200 euroa... missä logiikka jos molemmilla valmistajilla 16 gigaa maksaa 100 euroa?

Muistikorttipaikoista... onko uudessa samsung google nexus s luurissa muistikorttipaikka?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Mmikkis (vahvistamaton)

102

@99 Älyluurin suunnittelussa on kyse kompromisseistä kaikkea siihen ei voi laittaa jotain on jätettävä pois varsinkin jos luuri on sitä kokoa mitä iPhone on. Muistikorttipaikka viä aika paljon tilaa luurin sisältä ja tuskin siellä luurin sisällä yhtään ylimääräistä tilaa on, kyllä se on niin tiiviiseen pakattu ku vaan voi pakata.

Viimiseltä kolmelta vuodelta voi päätellä, että apple on tehnyt erittäin hyvät kompromissit suunnitellessaan iPhonea. Eli osannut valita ne oikeat asiat luuriin millä on merkitystä eniten.

Eikös galaxy S2:n hinta ole jo tippunut siitä mitä se oli aluksi? eli puhun alkuperäisestä hinnasta mitä se maksoi myyntiin tullessaan.

Kuule kyllä se iCloud toimii ihan pc:lläkin mikä taitaa löytyä lähes jokaiselta ;) eli sama idea, otat matkalla valokuvia ja kun tulet kotiin ne odottaa ne kuvat sua sun kotikoneella/läppärillä yms kaikissa missä on icloud mahdollisuus, eli jopa appletv:ssä, ilman mitään kytkemistä luuria koneeseen tai että pitäisi lähetellä niitä kuvia erikseen. Sama pätee erilaisten dokumenttien kanssa.

ELi kyllä tässä on tosiaan todella kaunis visio ja paljon isompi asia kun osaat edes kuvitella jos mietit tavalisia ihmisiä ja niiden säätämistä jonkun tiedostojen kopioinnin kanssa.

Apple teki vihdoin tiedostojen käsittelyn eri laitteiden välillä helpoksi jokaiselle tavalliselle tallaajalle=miljoonia uusia Apple käyttäjiä. Otetaan vaikka tällainen esimerkki, olet reissussa ja isovanhemmat haluaisi katsoa kuviasi matkaltasi (jos niiltä löytyy appletv) voivat seurata reissuasi reaaliajassa kotona. tai esim lapsi syntyy ja siitä otetaan kuvia niin isovanhemmat näkisi nämä kaikki kuvat aina sitä mukaan kun niitä otetaan, icloudissa olisi oma kansio lapsen nimellä ja isovanhemmat voisi sieltä aina käydä katsomassa uusia kuvia omalta kotisohvalta tai vaikka sitten siitä tietokoneelta jos sellasen omistaa.

Tässä iCloud mainos http://www.youtube.com/watch?v=YWZTMyjmcnU yllättäen tuotakin ominaisuutta applevihaajat vähätteli ympäriinsä kun se julkistettiin kuitenkaan ymmärtämättä sen todellista potentiaalia ja millainen vaikutus tuolla on varsinkin tavallisten ihmisten keskuudessa.

@100 Lopeta jo, menee niin naurettavaksi :)

Kuten sanottua, urbaania legendaa tämä iPhonen ylihinta.

Vastaa
ep_
ep_

103

Voisiko Jonahan tai Mmikkis valaista minulle niitä iPhonen hyviä ominaisuuksia jotka erottavat sen paljon muista?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Mmikkis (vahvistamaton)

104

@103 Ei, se on täysin turhaa sun kanta iPhoneen on tullut selväksi joten miksi tätä edes jatkaa? Jos tässä vaikka jotain kertoisi toteaisit vaan, että en minä tuota ja tuota tarvi, nuo ovat turhia jne. Eli ei se johtaisi yhtään mihinkään, sen sijaan katso vaikka tämä: IPhone 4S vs galaxy S2 http://www.youtube.com/watch?v=Ksdx-bfLDYk&feature=relmfu Videosta käy hyvin selväksi, että molemmat luurit on todella hyviä, loppupepeleissä kyse on siitä mikä tuntuu hyvältä käyttää, se ei selviä PAPERIspeksejä tsekkaillessa tai pasteilemalla pudotustesivideoita tai vaikkapa miettimillä luurin katetta vs osien hintaan.

Hyvänä vertailuna sama testi, mutta iPhone 4S:n tilalla oli iPhone 4 http://www.youtube.com/user/MrThaibox123#p/u/4/e3rQBlaYFaE 4kk sitten galaxy s2 voitti testin 10-2, mutta siltin testin tekijä käyttää mieluummin iPhonea, eli miksi? ilmeisesti se on se IOS:n taika mikä vetää puolelleen miljoonat käyttäjät?.

Edelleen tuossa puol vuotta myöhemmässä conclusion on, että tyyppi käyttää iPhonea ja se on se luuri mihin usein tarttuu ja mitä tykkää käyttää. Paitsi, että nyt uudessa iPhone 4S vs galaxy S2 ominaisuus mittelöt meni tasan. ELi nyt iPhone 4S on täysin kilpailukykyinen raudankin osalta esim galaxy S2:n kanssa.

Vastaa
ep_
ep_

105

Myönnät siis itsekkin etteivät iPhone paperilla eroa muista puhelimista. Näinhän se on. Käyttöjärjestelmä on taas sitten milipideasia. Joku pitää Androidista joku taas iOS:sta. Kuten jo sanoin, että se on siis mielipideasia mikä on parempi ja riippuu myöskin tarpeista. Joo ja tämä on kyllä sama jättää tähän. Ei mielipideasiasta kiistelemällä pääse mihinkään tulokseen.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Mmikkis (vahvistamaton)

106

http://macmaa.com/2011/10/24/sonera-alo...innat/#comments

Kylläpäs pisti sonera hyvään hintaan kytky iPhonet myyntiin. 12kk sopparilla kerralla maksettu 32gb malli 576e.

Tästähän tuli paljon parempi diili kuin kuvittelin kun kuitenkin olen jo soneran asiakas. Maksoin tuon verran 3GS mallista 2 vuotta sitten :) tarkotus oli kyllä ostaa luuri ilman kytkyä, mutta ei siinä nyt olekkaan järkeä.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Mmikkis (vahvistamaton)

107

@105 No eikai iPhonessa ole koskaan ole ollut kyse raudasta paperilla? Se nyt vaan tuntuu olevan mahdoton ymmärtää näiden jotka jatkuvasti vertailee jotain speksejä (android pojat tai oikeastaan samsung pojat). Kuten olen sanonut monet kerrat: markkinoilla on vain yksi iOS puhelin, se on ihan sama mitä luurit näyttäisi paperilla jos vain yhteen luuriin saa iOS käyttöjärjestelmän ja haluaa sen. Eli juuri tällaiset turhat kommentit mitä repino heitti, että muilta saa paljon parempaa ja paljon halvemmalla.

Ihan sama jos nyt haluat meego luurin, joku muu luuri voi olla paperilla parempi monelta osin, mutta jos haluat käyttiksen ilman nappia tai uudenlaisella käyttöliittymällä niin ostat N9. se on ihan sama jos joku hehkuttaa jostain paremmista luureista jos sinä haluat meego luurin niin silloin yksikään toinen ei voi olla parempi sinulle.

Käyttishän/ekosysteemi se on mikä merkkaa tänäpäivänä eikä mikään rauta, rauta on kaikilla about samaa. Se miten sitä rautaa osataan hyödyntää käyttiksessä/softissa ja optimoinnissa, helppokäyttöisyydessä jne. on sitten taas se mikä merkkaa.

Mikset muuten perustellut mitenkään noita kerrasta rikki menneitä galaxy s2 näyttöjä? Hiljaisuus taitaa olla myöntymisen merkki vai mitä?

Vastaa
Smanci
Smanci

108

Nyt nyt rauhotas vähän... Jatkuvistaa tuplapostauksista sietäisi laittaa jäähylle, eikä kukaan enää ota sinua vakavasti :)

Vastaa
ep_
ep_

109

@107
Kiinnitä huomiota sanaan MIELIPIDE:

Onko mitään todisteita näistä hajonneista näytöistä sinulla? Esim tapahtuneesta. Laittamassani videossa oli kuitenkin kuvattu putoamiset ja niiden seuraukset. Eihän paria pudotusta voi yleistää niin että Galaxy S 2 kestäää ja iPhone ei mutta selväksi ainakin tulee että iPhone hajoaa suuremmalla todennäköisyydellä ainakin pahemmin (Myös aiemmista uutisista voi päätellä). (Oma mielipide)

Kuten jo olen sanonut monta kertaa (mutta et vaikuta ymmärtävän) että ihmiset arvostavat puhelimissa eri ominaisuuksia ja määärittävät sen avulla itse laitteen "paremmuuden" ja "huonouden". Paremmuus ja huonous ovat mielipideasioita eikä niistä voi siis kiistellä. On myös ihan sama millä lailla joku määrittää paremmuuden tai huonouden. Voin vaikka sanoa että iPhone on huono sen vuoksi että sen kuulokkeitten reikä on väärällä laidalla puhelinta. Se voi riittää. Kaikkien mielipide ei ole sama kuin sinun. Saa olla eri mieltä, ei se katsos maailmaa kaada jos joku on eri mieltä. :-)

Et ole vielä vastannut kysymykseeni kunnolla että mikä iPhonessa tekee siitä muka jotenkin paremman kuin muut. Siihen on hyvä syy. Kuten itsekkin mainitsit että paperilla iPhone on samantasoinen muiden kanssa. Sekin toisaalta on mielipideasia. Jonkun mielestä tehokas prosessori ei ole hyvä ominaisuus. Pohjimmiltaan kaikki kuitenkin on kiinni mielipiteestä ja tarpeista.

Lainaus:

Eli juuri tällaiset turhat kommentit mitä repino heitti, että muilta saa paljon parempaa ja paljon halvemmalla.


Se on MIELIPIDEASIA. Repino tarkoittaa että hän saa muilta parempia laitteita (ja hyötyjä) muilta valmistajilta ja halvemmalla. Sinä taas saat iPhonesta kaiken tarvitsemasi ja se on sinulle hyvä, mutta se EI tarkoita sitä että se sopii kaikille muille. Se on SINUN mielipiteesi ja harvinaisen selvä, kiitos.

Lainaus:

Kuten olen sanonut monet kerrat: markkinoilla on vain yksi iOS puhelin, se on ihan sama mitä luurit näyttäisi paperilla jos vain yhteen luuriin saa iOS käyttöjärjestelmän ja haluaa sen.


Väärin. On ainakin 2 iOS luuria markkinoilla (4, 4S). Jos haluaa iOS:n ei ole paljoa valinnanvaraa eikä myöskään tarvetta vertailla speksejä. Se on Applen etu mutta myöskin haitta tuo valinnanvaran niukkuus. Jos jokainen yritys toimisi Applen tapaan ei kaikkien tarpeita voitaisi täyttää.

Miten tekisit jos haluat kovaa käyttöä kestävän laitteen ja iOS:n. Et voi tehdä mitään. Täytyy valita jompi kumpi.
Jos Andoid kelpaa saa kestäviä, kalliita, halpoja, monipuolisia, erilaisia... laitteita. Mitä järkeä esim minun olisi ollut ostaa iPhone kun en noita ohjelmia sen kummemmin lataile ja asentele mutta pitkästi tulee kirjoiteltua jonka vuoksi ostin Desire Z:n.

Tuo ekosysteemijuttu on aivan täyttä saissea. Jos haluaisit tosiaan fyysisen QWERTY:n puhelimeesi (integroituna) voin olla varma että et omistaisi iPhonea juuri nyt. Ja siinähän ei "ekosysteemi" määrää. Tuo käyttöjärjestelmä on vain yksi asia muiden joukossa jolle eri henkilöt antaa eri painoarvon.

Ja jos tuota ekosysteemi käsitettä käyttää niin se ei edes toimi iOS:n kohdalla. http://fi.wikipedia.org/wiki/Ekosysteemi Yksin ei voi luoda ekosysteemiä joten iOS on aika kaukana ekosysteemistä.

Sitäpaitsi kuule on hyvä että iPhonellekkin on kilpailijoita. Se pistää Applenkin kehittämään tuotteitaan. Apple kun ei ole hyväntekeväisyysjärjestö vaan yritys.

Tätä väittelyä voidaan jatkaa maailman hamaan loppuun asti. Muista kuitenkin ennen kuin kirjoitat tänne seuraavan viestin: Mielipideasioista ei voi kiistellä. Mutta voin kyllä sanoa että on harvinaisen kumma että sinä Mmikkis takerrut vain koko ajan mielipideasioihin jonkin vertailukelpoisen sijaan. Toivonkin siis että seuraavassa viestissäsi et tukeudu mielipiteestä riippuvaan asiaan.

Itsekkin olen ehkä siinä kestävyysjutussa tukeutunut mielipiteeseeni. Minun mielipiteeni nimittäin on se että mitä kestävämpi laite, sen parempi. Jos sinun mielestäsi on niin, että mitä helpommin särkyvä laite, sen parempi, olen hieman kummastunut.

Käyppäs katsomassa keskustelualueiden puolella millä perusteilla puhelinta suositellaan ja kysytään. Joskus on mainittu haluttu käyttöjärjestelmä mutta useimmiten käyttötarpeet, rajat spekseissä ja hintaraja. Eli omiin tarpeisiin sopivaa puhelinta siellä haetaan.

Muista kuitenkin että sen mitä iPhonesta olen sanonut on vain oma mielipiteeni. Saat olla eri mieltä, ja arvostan mielipidettäsi. On hyvä että on eri mielipiteitä. Mutta oma mielipiteeni iPhonesta ei muutu (En pidä hyvänä sillä se ei täytä tarpeitani). Sinä taas pidät iPhonea hyvänä ja se täyttää tarpeesi. Se ei haittaa minua.

On kuitenkin ehkä oikesti parempi lopettaa tähän sillä mielipiteestä kiistelemällä (kuten aiemmin sanoin) ei päästä mihinkään. Tämä väittely jatkuu hamaan maailman loppuun tällä menolla.

Vastaa
ArttuH5N1
ArttuH5N1

110

Keskustelu on muuttunut melko villiksi. Ei siinä sinänsä mitään, nyt kun se käydään (näiden email-linkkienkin mukaan) täällä foorumin puolella. Itse kyllä seuraan tietynlaisella mielenkiinnolla tätä keskustelua.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

112

@109

> Eihän paria pudotusta voi yleistää niin että Galaxy S 2 kestäää ja iPhone ei mutta selväksi ainakin tulee[...]

Selkeästi ymmärrät että yhtä videota ei voi yleistää, sitten on kuitenkin pakko väittää että voi kuitenkin vähäsen. Yrittäisit nyt olla johdonmukainen edes yhden virkkeen ajan.

> Repino tarkoittaa että hän saa muilta parempia laitteita (ja hyötyjä) muilta valmistajilta ja halvemmalla

Repinon kommentit ovat olleet varsin epäselviä. Jos hän tarkoittaa tuota, olisi toivottavaa, että hän kirjoittaisi niin. Tähän mennessä hän on enemmän tai vähemmän kirjoittanut: "Muilta saa samanlaisen puhelimen halvemmalla". Se on yksinkertaisesti virheellinen väite, koska esimerkiksi käyttöjärjestelmä ja ainakin toistaiseksi näytön tarkkuus. Muitakin esimerkkejä on, mutta niitä ei tähän hätään tarvita.

> Jos jokainen yritys toimisi Applen tapaan ei kaikkien tarpeita voitaisi täyttää.

"Jos kaikki tekisivät näin" ei ole yleisyydestään huolimatta, pitävä looginen peruste yhtään millekään. Onneksi on muitakin puhelinvalmistajia.

> Miten tekisit jos haluat kovaa käyttöä kestävän laitteen ja iOS:n. Et voi tehdä mitään. Täytyy valita jompi kumpi

Totta, elämä on valintoja, kaikkea ei voi saada. Ei voi myöskään saada Androidpuhelinta joka toimisi AppleTV:n, ipodtelakoiden ja monien muiden lisälaitteiden kanssa, eikä Windowspuhelimia joissa toimii Flash.

> Yksin ei voi luoda ekosysteemiä joten iOS on aika kaukana ekosysteemistä

Ei ehkä kannata linkata biologisen ekosysteemin määritelmään kun puhutaan jostain ihan muusta. Vaikka kaikki tulisi Applelta voisi sitä kutsua ekosysteemiksi. Näin ei kuitenkaan ole, olen havainnut aika monta muutakin toimijaa tuottamassa esim. softaa, lisälaitteita ja muuta tauhkaa iOS-ekosysteemiin.

Myös Android olisi edelleen ekosysteemi ihan samalla tavalla kuin tänäänkin, vaikkei laitteita parin vuoden päästä valmistaisi kuin Motorola (Google).

> Sitäpaitsi kuule on hyvä että iPhonellekkin on kilpailijoita. Se pistää Applenkin kehittämään tuotteitaan. Apple kun ei ole hyväntekeväisyysjärjestö vaan yritys

Noista asioista tuskin kukaan on ollut eri mieltä.

> Mielipideasioista ei voi kiistellä

Tuo on ehkä yksi typerimmistä suomalaisista sananlaskuista. Ei pidä paikkaansa. *Faktoista* ei voi kiistellä. Mielipiteet eivät ole faktoja. Myöskin Amerikkalainen ylikorrekti "kaikki mielipiteet ovat saman arvoisia" tai "kaikki pitää vesittää vastakkaisella mielipiteellä, oli se mitä tahansa" (esim. amerikkalainen uskonto tai evoluutiokeskustelu) on idiottimaista.

Ja vielä loppuun: Käytettävyys, käyttöliittymät, ohjelmatarjonnan laatu tai ekosysteemin laajuus eivät ole puhtaita mielipideasioita, mutta ei niitä oikein saa siihen haluamaasi ominaisuusmatriisiinkaan. Läheskään kaikkia tärkeitä ominaisuuksia ei voi kuvata rastilla tai luvulla, kuten esimerkiksi Nokia huomasi.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

113

@99

> Olkaa onnellisia että teillä on vapahtaja Steve Jobs joka säästää teidät tuolta vaikealta toimenpiteeltä,

HALLELUJA!

> Syy on vain siinä että jos 16GB iPhonessa olisi muistikorttipaikka niin kukaan ei ostaisi niitä isommalla tallennustilalla varustettuja laitteita.

Ei se ole ihan noin yksinkertaista. Jos iPhonessa olisi muistipaikka oltaisiin aika pian tilanteessa, jossa asiakkaat itkisivät miksi videotallennus tökkii "aina joskus" ja muuta mukavaa, ja tietenkin päästäisiin filemanageroinnin ihanaan maailmaan.

Ei Applelle olisi ongelma lisätä laitteeseen yhtä liitintä ja tehdä tai kopioida jostain vähän heikkolaatuista softaa tiedostokäsittelyyn. Se ei kuulu iOS:iin, eikö ole hyvä että on nyt niitä vaihtoehtoja eikä jokainen järjestelmä toimi samalla tavalla?

> On siinäkin helvetin kaunis visio. Ja entä jos en omista muita iLaitteita?

Kyllä se visio "datat pilvessä, automaattisynkkaus laitteille" on erittäin hyvä, toiminnasta käytännössä en mene vielä sanomaan mitään. Tuossa esimerkkitapauksessa Windows PC tai Mac riittävät myös, ja mahdollisesti on webbikäyttöliittymäkin, en ole ihan varma.

> Voi sitten jokainen ihan rauhassa miettiä että keksikö tämä pihi visiönääriksi tituulerattu steve jobs tämän hienon ekosysteemin siksi että teidän elämä olisi helppoa vai siksi että hän tienasi sillä ihan vitusti rahaa

Esittämäsi asiat eivät ole toisiaan poissulkevia. En näe mitään vikaa siinä, että kun ihmisille tehdään hyviä tuotteita ja palveluita saa siitä pyytää rahaa. Kuluttaja antaa Applelle rahaa, Apple tekee kuluttajalle niin hyvän tuotteen kuin pystyy. Jos hinta ja hyöty eivät kohtaa menee kuluttaja muualle.

Se on mielestäni paljon selkeämpi malli kuin Googlen tai Facebookin malli, jossa kaikki on "ilmaista", mutta käyttäjien tietoja myydään mainostajille. Applen mallissa asiakas on kuluttaja, Googlen mallissa asiakas on mainostaja.

Vastaa
ep_
ep_

114

@112

Mitä. Kyllä itse olen repinon kommenteista aina selvän saanut. Et taida vain itse ymmärtää.

Ja tuosta mielipideasiasta. Okei, mielipiteistä voi kiistellä mutta niistä ei kannata. Se ei johda mihinkään.

Ja kyllä nuo ominaisuuksien paremmuus voi olla myös mielipideasia. Esim jokin käyttöjärjestelmä voi jonkun mielestä olla hyvä juuri sen vuoksi että se tökkii ja on muutenkin askeettinen. Toinen taas on sitä mieltä että sulava ja moderni käyttöjärjestelmä on hyvä. Yritä ajatella abstraktimmin. Sinun mielestäsi aivan surkea asia voi olla toisen aarre. Vähän sitä ajattelua kiitos. Ihmiset arvostavat eri asioita.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

115

> Kyllä itse olen repinon kommenteista aina selvän saanut. Et taida vain itse ymmärtää.

En kieltämättä ole ymmärtänyt. Pakko kuitenkin todeta, että suomenkielen ymmärtämisen tai kirjoittamisen kanssa on aiemmin ollut hyvin vähän ongelmia. Mutta kun kehaisit niin oleppa hyvä ja käännä seuraava pätkä yleiskielelle ja jotakuinkin koherentiksi kokonaisuudeksi:

(repino)
"Mulla 32 GB:n muistikortti käy puhelimeen. Onkohan kukaan katellut missä tahdissa niiden hinnat laskee.. useamman teratavun levyjäkin saa tietsikoihin jo aika edullisesti, eli mitä 64 versio omenalla, muuta kuin syö pajon enemmän virtaa. Kun kyseessä on mobiililaite, ei sitä sähköä suraan männynkuoresta tule"

Ymmärrän kyllä kaikki sanat, ja lauseetkin, mutta tuossa järjestyksessä, ja tuolla punktuaatiolla, niistä ei tunnu muodostuvan järkevää kokonaisuutta. Muitakin esimerkkejä oli.

Vastaa
repino
repino

116

Kenties käytin, ja anteeksi väärää sanajärjestystä. Lupaan parantaa tapani. Kenties kirjoittassani nopeasti tulee virheitä.
Arvostelen vaan tuotteita ja niiden käyttöominaisuuksia, tulee usein ns. kusetus bisnesmiehiltä mieleen.
Toistan vielä "Ei se hölmö ole joka pyytää, vaan se joka maksaa" Olipa kyseessä mistä tahansa.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.