Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Uusi Android mahdollistaa bloatwaren poistamisen

23
Teemu Laitila

Uusi Android mahdollistaa bloatwaren poistamisen
Uuden Androidin yksi vähälle huomiolle jääneitä ominaisuuksia on mahdollisuus pysäyttää ja poistaa jokainen esiasennettu sovellus. Mahdollisuus on Googlen kädenojennus käyttäjille, jotka ovat tympääntyneet valmistajien ja operaattoreiden esiasentamiin turhiin sovelluksiin.

Poistamismahdollisuus ei silti koske vain valmistajien ja operaattoreiden bloatwarea. Android 4.0 -version suunnittelusta vastaava Matias Duarte kertoi This is my next -sivuston haastattelussa, että myös Googlen toimittamat sovellukset kuten nettiselain tai sähköpostiohjelma voidaan halutessa poistaa kokonaan käytöstä. Uusi Android muistuttaa siis niiltä osin enemmän nykyisiä tietokoneita, jossa käyttäjällä on todellinen vapaus valita käyttämänsä sovellukset eikä vain asentaa uusia vaihtoehtoja.

Sovelluksen poistaminen käytöstä poistaa kaikki siihen viittaavat ikonit eikä sovellusta käynnistetä ennen kuin käyttäjä päättää ottaa sen taas käyttöön.
Edit 13:48: Lisätty linkki lähteeseen.


Kuva: This is my next

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (23)

Bazilli
Bazilli

1

Todella fiksu ominaisuus. Valmistajien paskasovelluksien takia on joutunut roottaamaan muuten toimivankin stock käyttiksen.

Vastaa
Jarissimo
Jarissimo

6

Todella upea uutinen. Ihmetyttää miksi tuota ei mainostettu..

Mikäli tuo päivitys vielä toimii kuten pitää niin eipä juurikaan ole tarvetta roottaamiselle.. jos ei halua esim kellottaa tai jotain muuta eksoottista.

Vastaa
perhana
perhana

7

Jos tuo uutisessa oleva kuva esittää tätä uudistusta, niin missä siinä on "Uninstal" painike?
Itse en ainakaan näe siinä muuta kuin force stop, disable, ja clear data painikkeet, ja disable ei kyllä ole sama kuin uninstal, eli disable pelkästään poistaa sovelluksen käytöstä, mutta ei poista sen asennusta.

Vastaa
Teknotuuletin
Teknotuuletin

8

@7 ei varmaan taida laittaa selaimeen, markettiin ja muihin "elintärkeisiin" sovelluksiin uninstall painiketta, jotta netin käyttö ja markettiin pääsy yms. olisi mahdollista, jos käyttäjä epähuomioissaan tai tyhmyydessään poistaisi esim. juuri android marketin.

Vastaa
Bluejack
Bluejack

9

Lainaus:

perhana
Jos tuo uutisessa oleva kuva esittää tätä uudistusta, niin missä siinä on "Uninstal" painike?
Itse en ainakaan näe siinä muuta kuin force stop, disable, ja clear data painikkeet, ja disable ei kyllä ole sama kuin uninstal, eli disable pelkästään poistaa sovelluksen käytöstä, mutta ei poista sen asennusta.

Kieltämättä hyvä pointti.
freezaaminen ei kyllä ole sama kuin bloatin poisto..

Vastaa
JussiFX
JussiFX

11

@7:
Luultavasti Android ei anna poistaa sovellusta kokonaan, vaan tuo "Disable" luultavasti siirtää sovelluksen /system/app kansiosta jonnekin muualle turvaan kunnes sitä halutaan taas käyttää (painamalla enable).

Vastaa
perhana
perhana

12

@8 @11
Uutisen pointti kuitenkin oli juurikin se että ne voidaan haluttaessa POISTAA,

"Poistamismahdollisuus ei silti koske vain valmistajien ja operaattoreiden bloatwarea, vaan myös Googlen toimittamat sovellukset kuten nettiselain tai sähköpostiohjelma voidaan halutessa poistaa"

Vastaa
kuu--ukko (vahvistamaton)

13

@4 iphoneen saa 176kpl kansioita... Eiköhän yhteen voi heitellä ohjelmat mitä ei tarvitse? Andruudilla ei onnistu vai miksi niin innoissaan jostain näin pienestä?

Vastaa
Pelemane
Pelemane

14

@11
Toi disable on luultavasti sama kuin Titanium Backupin "freeze" toiminto. Veikkaisin että asia on niinkuin Teknotuuletin sanoi eli selainta, markettia tai ainakaan launcheria ei voi poistaa. Bloatware on vähän eri asia kuin Google Appsit. Eli eiköhän ne operaattorin/valmistajan bloatwaret saa poistettua kokonaan. Ainakin toivottavasti. Uutisessa kyllä sanottiin että "Googlen toimittamat sovellukset kuten nettiselain tai sähköpostiohjelma voidaan halutessa poistaa", mutta veikkaisin että ne voi vaan "disablee" niinkuin tuossa kuvassa näkyy. Tai sitten poisto mahdollisuus tulee näkyviin vasta kun on ensiksi painanut disable.

Vastaa
Jarissimo
Jarissimo

15

Toivottavasti ei voi poistaa Googlen omia ohjelmia, ainaskaan markettia. Olen aivan varma, että siitä tulisi monelle ongelmia..

Vastaa
Bluejack
Bluejack

16

uutinen näemmä kaipaisi hieman päivitystä.. itsekkin uskon että mukana tulevia vit** sosiaali media appsejä voi poistaa mukamas tosta noin vain..? kuten google+ joka tulee taatusti oleen istutettu hcs:n kun nyrkkinaamaan. jäädyttäminen sopii kyllä tyyliin.. mutta jos jäädytys tehdään a`la valmistaja tietää jo jotain.. nooh, customromit palvelee edelleen siis.

Vastaa
ArttuH5N1
ArttuH5N1

17

Kuulostaa erittäin fiksulta, kuluttajan kannalta. Valmistajat taas eivät tule olemaan tyytyväisiä... Mutta hyvä, että Google antaa mahdollisuuden tähän!

Vastaa
Bluejack
Bluejack

18

Lainaus:

ArttuH5N1 THE GMV

Kuulostaa erittäin fiksulta, kuluttajan kannalta. Valmistajat taas eivät tule olemaan tyytyväisiä... Mutta hyvä, että Google antaa mahdollisuuden tähän!

Sinun täytyy olla poliit,kko.. ei kukaan voi ilmaista ei mitään sanaan mitään muuten mielipiteessään? ;)

Vastaa
ArttuH5N1
ArttuH5N1

19

@18 Moneksi on kyllä haukuttu, mutta poliitikoksi ei vielä kertaakaan :D

Mutta siis tarkoitin, että todennäköisesti Google ärsyttää valmistajia tällä siirrollaan, mutta itse näeän tämän (mahdollisuuden poistaa bloatware) silti hyväksi asiaksi, koska se palvelee kuluttajan toiveita.

Mitä muuten tarkoittaa GMV?

Vastaa
squi
squi

21

Itse asiassa tuo poistomahdollisuus koskee _ihan kaikkia_ sovelluksia, kuten myös sitä nettiselainta ja sähköpostiohjelmaa, niinkuin uutisessa sanotaan. Näin ainakin Android 4.0:n pääsuunnittelija Matias Duarte kertoi This is my nextin haastattelussa. Lisäsin linkin haastatteluun myös itse uutiseen.

Vastaa
perhana
perhana

22

Matias_taisi_vaan_hehkuttaa sitä poistomahdollisuutta harhaanjohtavasti... koska This Is my next:n uutisessa kuitenkin kerrotaan Googlen myöhemmin selventäneen asiaa ja vahvistaneen että ohjelmien käynnistyminen voidaan estää ja poistaa ohjelman kuvake näkyvistä, eli disable.
Tämä ei siis kuitenkaan poista kokonaan itse ohjelmaa, ainoastaan sen käynnistyminen estetään.

"Now we have confirmation from Google (supported by the SDK screengrab above) that the setting to disable an app does indeed apply to your carrier’s fondness for Nascar and pay-to-play crapware. Google also clarified that clicking “disable” removes the icon and prevents the app from running, leaving the app to be reenabled later"

Eli kuten kuvakin asian esittää, ei ole uninstal painiketta, vaan disable

Vastaa
squi
squi

23

@22, hyvä huomi, niinpä tosiaan. luinpa lähteestä huolimattomasti, kirjoitin vaan aiemmin lukemani alkuperäisen kommentin perusteella.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja