Samsung julkaisee taittuvalla näytöllä varustetun älypuhelimen ensi vuonna

25
Manu Pitkänen

Samsung julkaisee taittuvalla näytöllä varustetun älypuhelimen ensi vuonna
Nokia esitteli taannoin uutta Nokia Kinetic -konseptia, mutta Samsung saattaa olla ensimmäinen iso yhtiö, joka tuo markkinoille taittuvalla näytöllä varustetut älypuhelimet. Ensimmäiset mallit saatetaan julkaista jo vuoden 2012 alkupuoliskolla.

Samsung kertoi asiasta sijoittajapuhelussa osavuosikatsauksensa yhteydessä. Muihinkin laitteisiin odotetaan taitettavia näyttöjä, mutta älypuhelimet saanevat ne ensimmäisenä. Tom's Hardware uutisoi Samsungin taittuvista AMOLED-näytöistä viimeksi tämän vuoden keväällä.Taitettavia näyttöjä on puuhannut myös Sony, joka esitteli konseptia vuoden 2009 CES-messuilla. Myös Samsungilla oli oma konsepti tuolloin esillä.

Älypuhelimien jälkeen Samsung aikoo tuoda tekniikan tabletteihin.

Uusimmat puhelimet

Kommentit (25)

JussiFX
JussiFX

1

Onhan tuo jännä, mutta ei ehkä loppujen lopuksi aivan kauhean käytännöllinen.
Tai enpä tiedä, jospa se yllättää.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

3

1@
> Onhan tuo jännä, mutta ei ehkä loppujen lopuksi aivan kauhean
> käytännöllinen.

Juuri päinvastoin, taittumaton ei ole käytännöllinen.

Vaatii kylläkin kustannustehokkaita käytännön sovelluksia ilman että laadussa hävitään kovista. tämä on ollut se komastuskivi.

Joitain sovelluskohteita voi rajajoittaa riittämätön taittuvuus.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
-hki- (vahvistamaton)

4

Tuo voisi olla kätevä esim. tabletissa, jos sen pystyy taittamaan kokonaan, voisi tehdä tabletteja esim. 20" näytöllä ja taitettuna se olisi sen 10"...tai jos sen rullata..

Vastaa
sidrend
sidrend

5

Kyllä itse sanoisin tuota käytännölliseksi, kaikkihan me tiedämme, että 4 tuuman näytöllä varustettu puhelin on jo hieman iso taskussa jne.. mutta mitäs jos näytön voisikin taittaa, eipä tuntuisi enään taskussa niin paljoa.

No saapa nähdä milloin tulee oikeesti toimivia tollasia markkinoille.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
-hki- (vahvistamaton)

6

Tuo voisi olla kätevä esim. tabletissa, jos sen pystyy taittamaan kokonaan, voisi tehdä tabletteja esim. 20" näytöllä ja taitettuna se olisi sen 10"...tai jos sen rullata..

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
rooororo (vahvistamaton)

7

Tuskin tuota voi taittaa ihan kahtia, joten siinä menee se taskuun taittamisen hyöty.

Vastaa
apinapi
apinapi

9

Mitäs te tableteista kohkaatte, käyttäkää mielikuvitusta. Tuollaisen näytön kun voisi taitella vaikka tiekartaston tyyliin kätevään kokoon tai sekä rullata ensin, ja sitten litistää (taittaa kasaan). Laitteessa voisi olla oma huomaamattomasti telakoituna mukana kulkeva bluetooth/johdollinenkin kuulokesysteemi. Näytön kokokin voisi tekniikan salliessa olla vaikka A4:sta sanomalehden broadsheet-kokoon asti. Laskentatehon ulkoistuksella se voisi olla vaikka kuinka tehomylly. Ja tämä laite voisi olla toiminnallisuudeltaan myös ihan kännykkäkin.

Tämän mahdollisuuksia voi verrata siihen, että joskus joidenkin mielikuvitus kännyköiden näyttöjen koosta rajoittui postimerkin kokoisiin värinäyttöihin, sekä tabletit rajoittuivat vain osoitinkynällä tökittäviin epäkäytännöllisiin möhkäleisiin.

Vastaa
3rd_party
3rd_party

10

Saa nähdä mitä saavat todellisuudessa aikaiseksi. Samsungin esittelemissä demolaitteissa kun ei tähän asti ole ollut mitään muuta taittuvaa kuin näyttö (virtalähde ja piirilevyt olivat ainakin näkemässäni konseptilaitteessa erillään ja näyttöön piuhoilla kytkettynä). Nokialla taas on ilmeisesti ollut ongelmia materiaalien väsymisen kanssa (tai näin muistan lukeneeni jo aikoja sitten).

Yhtä kaikki, itse pidän tätä seuraavana suurena askeleena matkaviestinnän ja näyttöjen kohdalla.

Vastaa
Jarissimo
Jarissimo

12

Pakko ruokkia keskustelua.. Montakohan vuotta Nokia on tässä jäljessä? Siis markkinoille tuonnin kanssa.. Heh.. No asiatonta asiaa..

Jotenkin kyllä epäilyttää tämä koko asia, eli laitteen kokoahan tuolla ei juurikaan saada pienennettyä, eli mikä on hyöty?Toki tvoisi tulle sylinterin muotoisia laitteita, joista tulisi sitten iso näyttö ulos, mutta silloin laitteen paksuus olisi taas suuri. Ehkä itse tykkään enemmän todella ohuista laitteista.

No joissakin sovellutuksissa tuo voisi olla hyvä juttu ja jos taittelu tuodaa nvielä ohjaukseen niin se voisi olla vänkää..

Vastaa
linzki
linzki

15

miten olis vaikka jos tekis tollasen rullaantuvan näytön kynäksi, jonka sisään näyttö rullaantuu. Kynää voisi kännyn ollessa rullalla myös käyttää tekstarien kirjoittamiseen, ihan niinkuin normaalistikin kirjoittaisi kynällä, loppuun vaan laittaisi lähetä ja sitten joku nimi joka on omassa yhteystietolistassa kännyssä tai vaan ihan joku puhelinumero ja viesti lähtee menemään.

samaa tekniikkaa käyttäen voisi tehdä monia muitakin asioita. vaikka esim: kirjoittaa käännä englanniksi: jotain. tai kysyä tietoa mistä tahansa aiheesta. känny voisi vastata myös puhesyntetisaattorilla. Näin voisi vaikka jotain lehteä lukiess, kun tulee joku aihe tai sana josta haluaa tietoa nopeasti vaan kirjoittaa vaikka siihen lehden pintaan mitä tarkoittaa se ja se tai mikä on kiinan väkiluku, sun muuta.

Vastaa
Bluejack
Bluejack

17

Lainaus:

teppol
Käsittääkseni näyttö nimen omaan kestää taittamista, eli se ei ole vain taivuteltava/rullattava. Katso jutussa linkitetty Tom's Hardwaren uutinen taitettavasta AMOLED-näytöstä. Sen voi taittaa kaksinkerroin ja kestää sitä yli 100.000 kertaa.

Käytettyä luuria ostettaes tarttee kysyy montas kertaa olet taittanu? xd

Vastaa
perhana
perhana

18

Ehkä Nokia onkin kaukaa viisas ja antaa Samsungin kaikessa rauhassa kehitellä taittuvanäyttöisen luurin markkinoille, ja siinä vaiheessa kun luuri on myynnissä Nokia ilmoittaa että heilläpä muuten onkin voimassaoleva patentti tuolle, jolloin Samsung joutuu maksamaan lisenssimaksuja Nokialle

Vastaa
Qotho
Qotho

19

Ihan pakko kyllä kommentoida tätä, kun on niin paljon viisaita kommentteja.

Kappaleen tilavuus ei muutu miksikään vaikka sitä kuinka taittelisit tai rullaisit, vaan itseasiassa kasvaa, koska taitosten väliin jää aina ilmaa. Toisekseen, taitoksien lisääminen tuolla tekniilla lisää vaan näytön paksuutta, koska eri osien paneelit eivät ole samassa tasossa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
puusilmä2 (vahvistamaton)

21

perhana @
Ehkä Nokia onkin kaukaa viisas ja antaa Samsungin kaikessa rauhassa kehitellä taittuvanäyttöisen luurin markkinoille, ja siinä vaiheessa kun luuri on myynnissä Nokia ilmoittaa että heilläpä muuten onkin voimassaoleva patentti tuolle, jolloin Samsung joutuu maksamaan lisenssimaksuja Nokialle.

Siinä vaiheessa Microsoft ja Nokia saavat yhdessä "PATAAN",kun matkapuhelimien ostaminen loppuu!!.
Itse en ainakaan sen jälkeen edes halua nähdä Nokian ja Microsoftin yhteisiä tuotteita.Mutta,kyllä ainakin Microsoftista uskoisi,että se pystyisi niin ilkeään temppuun!!.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
voielämä (vahvistamaton)

22

puusilmä2 @

Kuinka tyhmä ihminen voi olla? Jos nyt sattuu olemaan niin, että Nokia omistaisi patentin tuohon (mikä hyvin todennäköistä koska kehitelleet aika paljon kauemmin noita) niin miksi ihmeessä samsungin ei kuuluisi maksaa tästä Nokialle? Sehän on normaali käytäntö koko alalla. Mikäli Samsung käyttää Nokian patenttia niin luultavasti ovat sen käytöstä tosin sopineet ja maksavat Nokialle suoraan ja mukisematta. Mutta kuka tietää, vaikka Samsung olisi ihan itse tämän patentoinut.

Nyt tulee taas vain muistaa, että patentti on normaali tapa saada suoja omille kehitystöille. Jos patentteja ei olisi ollenkaan, niin kukaan ei yhtään mitää kehittelisikään koska siitä ei olisi mitään hyötyä.

Vastaa
ep_
ep_

23

@16
Kappas. Niimpäs kestääkin. Muistankin nyt että olen tuon jutun joskus lukenut. Näin ne asiat vain unohtuvat. :)

@19
Taisi tuo kommenttisi se "fiksuin". Tilavuus ei muutu mutta mitat kyllä. En usko että kenenkään taskuun mahtuu 10" tabletti jonka paksuus on 1cm mutta 5" paketin jonka paksuus on 2cm uskon mahtuvan jo suurimpiin taskuihin vaikka se on tilavuudeltaan sama. :) Laitteen voi siis taitella muotoon joka mahtuu paremmin mukaan. Kärjistän tilanteen näin, että en sinäkään pidä matkalaukkua sen vuoksi auki että kiinnilaittaessa sinne väliin jää ilmaa jonka vuoksi tilavuus kasvaa. Järjenkäyttö on sallittu. Paremmassa muodossa laite mahtuu mukaan helpommin.

@20
Lueppas sinäkin tuo teppol:n linkittämä juttu. Jos laite olisi samanlainen kuin artikkelissa onnistuisi se samoin kuin läppäreissä

Vastaa
ep_
ep_

25

@24
No joo. Tollanen aivopieru pääsi tänne. Voithan aina ajatella sen näytön halkaisijan sijaan näytön sivumittana :) Kuitenkin perusidea tuli selville. Laite on kahtiataitettuna sopivamman kokoinen kuljetettavaksi.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.