Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Kännyköiden määrä kasvaa vauhdillla Pohjois-Koreassa

5
Teemu Laitila

Kännyköiden määrä kasvaa vauhdillla Pohjois-Koreassa
Suljetussa Pohjois-Koreassa kännyköiden käyttö on yleistynyt huimaa vauhtia sen jälkeen, kun valtio salli niiden omistamisen vajaa neljä vuotta sitten. Pohjois-Koreassa odotetaan miljoonan käyttäjän rajan rikkoutuvan vuoden loppuun mennessä, raportoi uutistoimisto Reuters.

Ennen kännyköiden vapautumista matkapuhelimen omistamisesta saattoi joutua vankileirille tai pahimmillaan teloitettavaksi. Egyptiläisen Orascomin hallituksen valvonnassa rakentama 3G-verkko on kuitenkin kasvattanut käyttäjämääriään huimasti. Verkon käyttäjämäärä on kasvanut vain kahdessa vuodessa 70 000 käyttäjästä aina 800 000 saakka. Nykyään kännykät ovat erittäin suosittuja erityisesti 20 - 30 vuotiaiden keskuudessa.
Silti kännyköiden määrän kasvaminen ei ole parantanut tiukasti eristäytyneen maan kansalaisten mahdollisuutta saada tietoa ulkomaailmasta. Maan 3G-verkkoon ei voi nimittäin soittaa ulkomailta eikä Pohjois-Korean verkosta voi soittaa ulospäin. Myöskään internet-liikennettä ei sallita.

Vaikka verkko kattaa noin 94 prosenttia asukkaista, se peittää vain 14 prosenttia koko maan pinta-alasta. Verkko toimii käytännössä ainoastaan maan pääkaupungissa Pjongjangissa, jossa kansalaiset ovat hallituksen jatkuvan valvonnan alaisina.

Puhelinten korkeat hinnat suhteessa keskimääräisiin palkkoihin pitävät kännykät lähinnä paremmin toimeentulevan kansanosan käytössä. Puhelinten hinnat ovat noin 350 dollarin eli 250 euron tietämillä, kun keskimääräinen kuukausiansio on vain 15 dollaria.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (5)

mcmopo
mcmopo

1

Eikö tuossa vaiheessa kun netti on kielletty olisi kannattavampaa rakentaa pelkkä 2G verkko? Olisi myös kiva tietää mitä malleja tuolla myydään tuohon hintaan.

Vastaa
user_org (vahvistamaton)

3

1@
>Eikö tuossa vaiheessa kun netti on kielletty olisi kannattavampaa
>rakentaa pelkkä 2G verkko?

Ei

Vastaa
Traveller_P (vahvistamaton)

4

Se onkin mielenkiintoista nähdä milloin tuokin valtio kupsahtaa omaan mielettömyyteensä. Nyt olisi korkea aika vierailla siellä; Suhteellisen suljettu talous, vanha kunnon kommunismi, ja upea sensuurikulttuuri.

Ei tuollaista pysty näkemään missään muualla.

Eiköhän sitä jossakin vaiheessa tiedot ulkomaailmasta leviä sen verran, että vallankumous kääntää asiat päälaelleen.

Tietääkö kukaan miten netin sensurointi käytännössä tapahtuu? Palvelimet valtion tiloissa yms?!

Vastaa
ArttuH5N1
ArttuH5N1

5

@4 Itseänikin kiinnostaa kyllä suuresti nähdä P-Korea vielä "suljettuna". Kuin Orwellilainen teemapuisto.

Tosin uskon kyllä vahvasti, että uuden tekniikan ja tiedon lisääntyessä (vääjäämättömästi), käy "arabikeväät". Kiinassahan jatkuvasti vaaditaan vapauksia, enenevissä määrin. Todennäköisesti Kiina ehtii kääntää kelkkansa ennen kuin P-Korea, jolloin raukkaparat jäävät yksin.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja