Luottokunta aloitti NFC-maksupäätteiden ennakkomyynnin

26
Manu Pitkänen

Luottokunta aloitti NFC-maksupäätteiden ennakkomyynnin
Luottokunta on aloittanut NFC-lähitunnistusteknologiaa hyödyntävien EMV-maksupäätteiden ennakkomyynnin. Tarjouksen mukaan ennen marraskuun loppua tilaavat yritykset saavat käyttää maksupäätettä kolme kuukautta ilmaiseksi.

Tarjous on ollut ilmeisesti voimassa jo jonkin aikaa, mutta asiaa ole noteerattu suomalaisessa mediassa. Aiemmin syyskuussa Luottokunta kertoi aloittavansa NFC:tä hyödyntävien lounaskorttien tarjoamisen.

NFC:n ansiosta omat ostoksensa voi maksaa kätevästi vilauttamalla teknologiaa tukevaa korttia tai puhelinta maksupäätteen lähellä. Lähimaksamiseksi kutsuttu maksutapa nopeuttaa asiointia kaupoissa ja sen arvioidaan yleistyvän Suomessa nopeasti. Alle 20 euron suuruisten ostosten maksamiseen ei tarvita lainkaan tunnuslukua.

Luottokunnan tarjoamien Ingenico iCT 250 -maksupäätteiden toimitukset alkavat ensi vuoden huhtikuussa. Lähimaksuominaisuus aktivoidaan ensi kesänä.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Xiaomi Poco M4 5G – hinta laskenut -37%

Xiaomi Poco M4 5G
146 € CDON
228 € Hobby Hall

Alin hinta viikko sitten: 230 €

Oppo A78 – hinta laskenut -21%

Oppo A78
218 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 276 €

Motorola Moto G13 – hinta laskenut -16%

Motorola Moto G13
123 € Hobby Hall
131 € Proshop
153 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 146 €

Nokia C02 – hinta laskenut -15%

Nokia C02
74 € Hobby Hall
105 € Proshop
107 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 86 €

Kommentit (26)

ep_
ep_

1

Oishan tollanen hyvä kaupassa. Nopeutus tuo maksaminen. Tosin ensin tarvitsis ite laitteen jolla maksaa. :)

Vastaa
Saksoboy
Saksoboy

2

Mitäs sitte tapahtuu ku joku keksii miten ton yhteyden saa auki ilman omistajan tietämättä?
Ja tuohon ku keksii keinon vahvistaa singnaalia sen verrankin että pystyy kopioimaan kaikkien esim. bussissa istuvien maksutiedot?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
mk (vahvistamaton)

3

tai jos hukkaat tai taskuvaras vie maksuvälineen.. ei tarvi rosmon ees yrittää kytätä pin koodia enn kun voi vaan vilauttaa varastettua tai löydettyä korttia kassalla eikä mitään kysellä,
kyllä on helppoa :) mahtaa sielä jo kaikki pikkukriminaalit oottaa tätä vehjettä innolla

Vastaa
remix
remix

4

Tuskin tuota ketään pakotetaan käyttämään. Jokainen voi sitten itse päättää haluaako ottaa riskin langattoman tekniikan kanssa vai ei.

Itse voisin kyllä nfc-korttia käyttää vaikka lounaspaikoissa maksamiseen ja muissa pikkuostoksissa. Kortin päivärajan, jonka toivottavasti saa itse säätää, voisi säätää sitten vaikka viitentoista euroon.

Vastaa
remix
remix

5

Tuollaisessa maksulaitteessa voisi olla hyvä olla ominaisuus jossa sallitut laskuttajat voisi itse säätää vaikka nettipankin kautta.

Hyödyllisin nfc-maksaminen olisi tilanteissa joissa joutuu tekemään pieniä maksuja usein, kuten em. lounaspaikoissa tai vaikka bussikortin korvaajana. Silloin laskuttajia olisi vain muutamia.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Legotron (vahvistamaton)

6

Signaali on kyllä tosi heikko kopioimiseen, ja voishan siihen kehittää suojan niinkuin linssikameroissakin pölyä vastaan. You know open/close

Vastaa
Jonahan
Jonahan

7

Onko nyt varma, että luottokunnan systeemi on jonkun standardin mukainen ja että ominaisuuden voi siirtää NFC-kännykkään? Ainakin NFC-puhelimiin liittyvästä uutisoinnista voisi päätellä, että eroja on. Lisäksi jo käytössä olevat lähimaksujärjestelmät tuntuvat olevan lähes poikkeuksetta keskenään epäyhteensopivia.

Vastaa
teppoI
teppoI

8

@7

Luottokunta pilotoi hanketta vuonna 2009 mm. Visan kanssa ja Viestintäministeriön NFC-työryhmä on ollut kokoajan vahvasti mukana. Järjestelmä on yhteensopiva Visan payWaven ja MasterCardin payPassin kanssa.

Vastaa
ArttuH5N1
ArttuH5N1

9

Tuo voisi olla kätevä pikkuostoksiin. Luotto/pankkikortin korvaajana en tuota pidä. Toistaiseksi liian monia kysymysmerkkejä ja mahdollisia riskejä. Mutta toki NFC:n läpimurtoa varten tarvitaan sekä NFC:llä varustettuja luureja että lukulaitteita. Mistä tuo toinen uutinen kertookin.

Vastaa
Abexi
Abexi

10

Onko kukaan mietinyt kun tuossa ylempänä pohdittiin jos puhelin varastetaan ja sitä käytetään maksamiseen. Niin toki ilmoitat varastamisesta/katoamisesta sulkupalveluun ja näin ollen kun joku koittaa käyttää varastettua puhelinta maksamiseen, ilmoittaa päätelaite että se on varastettu, niinkuin pankkikorteillakin. Niin hyvässä tapauksessa saat puhelimen takaisin ja varaskin jää kiinni.

Vastaa
Teknotuuletin
Teknotuuletin

11

Kyllä tulee helpottamaan ihmisten elämää ja tietääkseni kännyköissä (android) saa itse myös valittua kysyykö laite sitä pin koodia myös noissa pikkuostoksissa.

Vastaa
ep_
ep_

12

Tässähän se on todennäköisempää saada kiinni se varas kuin kortin kanssa. Puhelin voi vakoilla varkaan sijaintia jonka perusteella esim varkaan koti voidaan jäljittää helposti jos varas on jossain asunnossa pidemmän aikaa.

NFC maksut voisi myös laittaa tapettavaksi netin kautta.

Vastaa
Orobash
Orobash

13

Tuossa uutisessa ei kerrottu minkä takia luottokunta haluaa myydä päätteitänsä, sen takia kommentit rönsyilevät puhelinten puolelle.

Ymmärtääkseni tuossa tarkoitetaan sitä, että luottokunta myy päätteitä, yritysten asiakkaat pääsevät käyttämään
luottokunnan maksukortteja (ei ensisijaisesti kännykkämaksua).
www.luottokunta.fi/fi/kortit_ja_setelit/lounaskortti
- sivulta löytyy kuva, mistä näkyy kortti.
Kortissa on NFC maksuun viittaava antennilogo (visa tekstin päällä).

Vastaa
Orobash
Orobash

14

@2 ja @6

Kun puhutaan passiivi NFC-tuotteista (kortit) signaalin kantomatka vain senttejä (bussissa NFC-korttien kopiointi olisi hankalaa etäisyyksien vuoksi).
Passiivisten NFC-korttien signaalin vastaanottokyvyn pystyy estämään melko helposti, ihan pelkkä suklaapaketin käärefolio blokkaa kortin kyvyn vastaanottamaan signaaleja.

Vastaa
Orobash
Orobash

15

@13 Oma tekstinymmärtäminen tökkii..
olihan tuossa uutisessa selkeästi mainittu mistä tuossa on kyse.. Korttimaksamisesta ei varsinaisesti kännykkämaksamisesta

Vastaa
Orobash
Orobash

16

@2 ja @6 (@14)

Älykännyköissä saa NFC -toiminnot pois päältä yhtä helposti kuin bluetooth, gps tai wlanin (mitkä kannattaa olla pois päältä jollei niitä oikeasti tarvitse esim. akunsäästön tai tietoturvan takia)

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

17

2@
>Mitäs sitte tapahtuu ku joku keksii miten ton yhteyden saa auki
>ilman omistajan tietämättä?

Etäluettavia kortteja on käytetty vuosikausia, samoin mm. passit ovat olleet niita jo vuosia.

>Ja tuohon ku keksii keinon vahvistaa singnaalia sen verrankin
>että pystyy kopioimaan kaikkien esim. bussissa istuvien
>maksutiedot?

Jos kopiointia pelkäät, niin eipä noita sirukorttejakaan ole kovin yleisesti kopioitu. Eli sisäisitä tietoja ei pysty lukemaan. Magneettikortit on ne jotka on helppo lukea ja siis myös kopioida.

NFC korttien ongelma on yksityisyys, kortin yksilöiviä tietoja voi lukea etänä.

Vastaa
Lumikki
Lumikki

18

Nykyään kun katsoo kaupassa käyntiä, niin ei siellä useimmat ihmiset pärjää yhdellä kortilla, koska tarvitaan myös se etu-kortti, eikä pelkästään maksu-korttia.

Asia ei käytännössä vaikuta minuun mihinkään. Tässä asiassa lisätään käytettävyyttä turvallisuuden kustannuksella. Etä-käyttö ei ole koskaan niin turvallista kuin fyysinen.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

19

16@
>Etä-käyttö ei ole koskaan niin turvallista kuin fyysinen.

Tilanne on päinvastoin, vertaa seksi.

NFCllä ei välttämättä tarvitse koskea ja luottaa vieraaseen tuntemattomaan laitteeseen.

100% luotettavuus ei ole tarkeintä, vaan riskin, kustannusten ja käytettävyyden sopusuhde.

Vastaa
fugit185
fugit185

20

Hienoa että luottokunta ottaa ensimmäsien askeleen ja alkaa mahdollistamaan NFC voittokulkua. Itse odotan sitä päivää että saan kaikki kortit(pankki, luotto, kirjasto, lounarit, virike jne) pois lompakosta kännykkään. Visallaha on jo pitkkään ollut USA:ssa NFC makuskortteja ja ehkä he tähtäävät siihen Suomessakin mutta todellinen potentiaali on kun NFC on kännykäsä.
Turvalliuus?
NFC radioliiken itsessään on salaamaton, koska kun kiinteät salaukset murretaan niin järjestelmä on auki kenelle vaan. Tämä on esimerkiksi WLANeissa tilanne. Mutta itse liikenne on salattua ja sitä päivitetään tarpeen mukaan. NFC maksimilukuetäisiyys on 15cm ja tämä estää lähinää ettei väliin pääse toista henkilöä. Itse NFC kännykän turvallisuus on huimasti parempi kuin eriilisten korttien, kännykässä on PIN ja NFC käyttöön voidaan pyytää myös erillinen tunnus. Itse tieto on krypattu kännykän sisälle olevaan NFC "holviin"

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

21

@uutinen
>Tarjous on ollut ilmeisesti voimassa jo jonkin aikaa, mutta asiaa
>ole noteerattu suomalaisessa mediassa.

Luottokunnan maksupäätetarjouksista ei ole perinteisesti kauhesti tiedotusvälineissä toisteltu, ehkä kauppiaille suunnatussa markkinoinnissa näkynyt. ja ei tuo 3kk tarjous nyt niin kova ole että yksinään juttukynnyksiä ylittäisi.

Luottokunnan uudesta NFC lukijasta on kuitenkin kirjoitettu syksyllä, ehkä jossain mainittu myös tuosta 3kk tarjouksesta.

@uutinen
>iCT <linkki>

Linkki kertoo

"ICT on lyhenne sanoista Image Constraint Token ja se on esim. HD DVD- ja Blu-ray-levyillä ..."

Menikö tuo ny toikein, vai onko tuossa tuota tekniikkaa ?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
vanhasssa vara (vahvistamaton)

22

pankkikortteihin mahdollisuus saada omakuva takaisin sellaisiahan ne oli tossa 80luvulla että ne melkein kävi henkkarista kun pankkikortissa oli omistajan kuva

netissähän on noita videoita joissa näytetään miten helppoa on lukea rfid etäluettavia kortteja ja kaapata tiedot

Vastaa
Teknotuuletin
Teknotuuletin

23

Onko kukaan muuten huomannut että k-Markettien kortinlukijoissa taitaa olla jo nfc-valmius? Ainakin siinä lukijan vasemmassa kyljessä on sellanen kohta, joka hyvinkin saattaisi olla sitä varten.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

24

22@
>pankkikortteihin mahdollisuus saada omakuva takaisin sellaisiahan
>ne oli tossa 80luvulla että ne melkein kävi henkkarista...

Mitä tehdä kuvallisella kortilla joka melkein käyvisi henkkarista ?, nostaa vain hintaa ja aiheuttaa sekaannuksia.

NFC tuellinen oikea henkilökortti olisi kovasana ja miksei myös samaan korttiin maksukortti.

> netissähän on noita videoita joissa näytetään miten helppoa on
> lukea rfid etäluettavia kortteja ja kaapata tiedot

Monen RFID kortin idea on nimenomaan kaikkien tietojen etäluettavuus ja myös kirjoitettavuus. Jos olet kokeillut laitteita niin varmaan sen huomannut. Se ei alkuunkaan tarkoita sitä että maksukortin sisäiset tiedot voisi lukea, sen paremmin kuin sirukotilta.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
34798662 (vahvistamaton)

25

laitoin tilille 25€ aluksi pystyykö sen ylittää väliaikaisesti. t.T

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user@org (vahvistamaton)

26

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti 34798662:

laitoin tilille 25€ aluksi pystyykö sen ylittää väliaikaisesti. t.T

Mille tilille, pankkitilille voi monesti pistää lisää. :-)

No taisit tarkoittaa voiko tiliä käyttää etämaksamisella miinukselle, tai ylittää luottorajan. kyllä/ei riippuu sopimuksista.

Online kortillakkin miinukselle voi vetää jos sopimus sen mahdollistaa, jos ei luottoa ja kortti ns online kortti, niin maksu yleensä epäonnistuu jos ei tilillä riittävästi rahaa, ja tarkistus ihan sentin tarkkuudella.

Lähimaksamiskortin ei tarvi olla sidottu suoraan pankkitiliin, tai etukäteenmaksettu, esim sellaisia että korttiyhtiö laskuttaa kerrankuukaudessa ostot.

Eli kannattaa lukea ne sopimukset, ohjeet ja neuvot.
Jos tarvii yllätyksetöntä korttia, niin kannattaa tutustua esim Elisan lompakkopalvelun lähimaksu korttiin, siinä ns etukäteen maksu ominaisuus, tarjolla myös pientä luottoa, eli ei välttämättä tarvi rahaa seisottaa siellä. Palvelussa myös erilaisia aseteltavia rajoituksia, sisi ihen WEB tai apsin hallinansta Jos esim lapselle hankkimassa niin tärkeitä ominaisuuksia.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.