Testissä HTC Sensation XL: multimediapuhelin isolla näytöllä

6
Teemu Laitila

Testissä HTC Sensation XL: multimediapuhelin isolla näytöllä
HTC:n Sensation XL on nimensä mukaisesti jättimäinen puhelin. Vaikka 4,7 tuuman näytöllä varustettu puhelin on totisesti ansainnut XL-nimityksensä, alkuperäisen Sensation-mallin kanssa Sensation XL:llä ei ole juuri mitään tekemistä. Sensationin sijaan kyseessä on käytännössä HTC:n Windows Phone -järjestelmään perustuvan Titanin Android-versio. Ainoat erot käyttöjärjestelmän lisäksi ovat Titanin tummempi väritys ja pienempi muistimäärä.

Suuren näytön lisäksi HTC pyrkii kiinnittämään potentiaalisten ostajien huomiota korostamalla puhelimen musiikkiominaisuuksia. Sensation XL on varustettu Beats Audio -tekniikalla, joka tosin puhelimen osalta näkyy käyttäjälle vain esiasetetun ekvalisaattoriasetuksen muodossa.

Puhelimen takakannen Beats Audio -logo ja iso näyttö viestivät HTC:n tavoittelevan puhelimelleen paljon multimediaa kuluttavia nuoria käyttäjiä. Silti puhelimen ominaisuuksien perusteella ei voi välttyä ajatukselta, että kyseessä on Titanin Androidia varten uudelleenlämmitelty versio. Pienestä uudelleenlämmittelystä huolimatta kyseessä on tyylikäs puhelin niille, joita miellyttää HTC:n tyypillinen muotoilu ja jämäkkä rakenne.

Ulkoasu ja muotoilu

Ensimmäisenä puhelimesta huomaa tietysti sen koon. Laite on varustettu 4,7 tuuman näytöllä ja sen strategiset mitat ovat 132,5 x 70,8 x 9,9 mm. Puhelimen paino nousee 162,5 grammaan, vaikka kuoret ovat alumiinisesta värityksestään huolimatta kauttaaltaan muoviset. Parin viikon testijakson aikana varsinkin puhelimen paksuus ja paino verrattuna pääasiassa käytössä olevaan Samsungin Galaxy S II:n vaikuttivat selkeiltä askelilta taaksepäin. Omassa keskivertokokoisessa kädessä isokin ruutu voisi toimia, jos laite vain onnistutaan pitämään ohuena.Puhelimen paino aiheuttaa myös sen, että taskussa ollessa luurin olemassaolon huomaa helpommin. Toki painavaankin luuriin tottuu ja taskuun sopivuus riippuu paljolti taskuista. Omissa suhteellisen löysissä taskuissa pelkkä koko ei aiheuttanut ongelmia. Paino tulee vastaan myös esimerkiksi puhelinta makuuasennossa käyttäessä, jolloin puhelinta on käytännössä pakko pidellä kahdella kädellä.
Muotoilu on tyypillistä HTC:tä, eikä puhelimesta juuri kulmia löydy. Sensation XL on etupuoleltaan valkoinen. Takaosan kansi näyttää ensisilmäyksellä alumiiniselta, mutta on todellisuudessa muovia, kuten alareunan valkoiset läpätkin. Takakannen keskelle on kaiverrettu HTC:n logo ja alareunaa koristaa punainen Beats Audio -logo. Takana ylhäällä on kameramoduuli, joka nousee puhelimen pinnasta vain muutamia millejä. Kameran vieressä on kaksi LED-salamaa sekä kaiuttimen pitkulainen ritilä.

Takakansi avautuu alareunan klipsiä painamalla. Kannen alta paljastuu 1600 mAh akku sekä SIM-kortin paikka. Paljon musiikkia mukana kuljettavien harmiksi laitteessa ei ole lainkaan micro-SD-korttipaikkaa.

Alareunan neljän kapasitiivisen näppäimen lisäksi puhelimesta löytyy vain kaksi fyysistä painiketta. Puhelimen yläreunaan oikealle puolelle on sijoitettu virta/lukitusnäppäin ja äänenvoimakkuutta sekä kameran zoomia säätävä painike on oikeassa yläreunassa.

Näppäinten sijoittelu ei itselleni sopinut edes kahden viikon käytön jälkeen. Molemmat näppäimet nousevat laitteen pinnasta vain minimaalisesti ja erityisesti yläreunan jatkuvasti tarvittavaa avauspainiketta oli hankala löytää sormenpäällä. Äänenvoimakkuuden säädin sen sijaan löytyi liiankin helposti ja puhelinta käsitellessä soittoäänen voimakkuus laski usein minimiin kun sormet osuivat painikkeelle huomaamatta.Puhelimen etupinnasta löytyy näppäinten lisäksi videopuheluihin tarkoitettu kamera sekä todennäköisesti etäisyyssensorin sisältävä aukko ja kaiuttimen ritilä. Lisäksi etupinnasta löytyy LED-valo, joka ilmoittaa vastaamattomista puheluista tai muista tapahtumista. Perinteinen kuulokeliitäntä löytyy puhelimen oikeasta yläreunasta ja lataukseen sekä datan siirtoon käytetty USB-liitäntä puhelimen vasemmasta kyljestä.Muovisista kuorista huolimatta laite tuntuu kädessä kohtalaisen jämäkältä, vaikka aluminiin puuttuessa takakansi tuntuu antavan hieman periksi puristettaessa.

Rauta

Sensation XL:n 4,7 tuuman näyttö on yksi nykypuhelinten suurimmista, mutta ikävä kyllä resoluutio on jäänyt jälkeen fyysisestä koosta. Näyttö toimii nimittäin vain WVGA-resoluutiolla eli 800x480 pisteen tarkkuudella. Matalan resoluution vuoksi suuri osa jättimäisen näytön potentiaalista jää hyödyntämättä.


Resoluutiosta huolimatta IPS-paneeliin perustuva LCD-näyttö on kohtalaisen laadukas, eikä kuvaa saa tummumaan edes vaakatasossa katsomalla. Silti värintoisto ei yllä Samsungin parhaiden Super AMOLED Plus -paneelien tasolle.

Ehkä juuri Sensation XL:n Windows-juurista johtuen puhelimessa käytetään Qualcommin yksiytimistä MSM8255T-piiriä, joka toimii 1,5 GHz:n kellotaajuudella. Myös Nokian Windows Phone -lippulaiva Lumia 800 perustuu samaan järjestelmäpiiriin, kuten myös useampi muu Windows Phone -malli. Toisen sukupolven Snapdragon-suorittimen lisäksi paketista löytyy Adreno 205 grafiikkapiiri.Quadrant-tuloksissa laite ei juuri juhli verrattuna muihin saman hintaisiin Android-laitteisiin verrattuna. Tuloksia laskee nykymittapuulla hidas GPU ja esimerkiksi Samsungin Galaxy S II saavuttaa lähes 1500 pistettä korkeamman tuloksen.

Muistia laitteeseen on asennettu 768 MB, joka riittää Androidin tarpeisiin, mutta on kuitenkin vähemmän kuin monesta nykypuhelimesta löytyvä gigatavu. Puhelin tarjoaa 16 gigatavua sisäistä tallennustilaa, josta käyttäjälle jää vajaa 13 Gt. Muistikorttipaikan puuttuminen lienee toinen Windows-juurista johtuva ominaisuus, mutta silti erikoinen päätös multimediaominaisuuksilla mainostetun puhelimen kohdalla.


Taajuuksien puolelta tuettuna ovat perinteiset GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz ja HSDPA 850 / 900 / 2100 MHz. Datayhteydet toimivat HSDPA- ja HSUPA-tekniikoilla. Lisäksi laitteesta löytyy GPS (A-GPS), WiFi b/g/n sekä Bluetooth 3.0. Poissaolollaan sen sijaan loistaa monista nykypuhelimista löytyvä MHL-toiminto, jonka avulla USB-portin voi valjastaa videokuvan siirtämiseen esimerkiksi television ruudulle erillisen adapterin avulla. Videoulostulon puutetta korvaa osittain DLNA-tuki, joka ei kuitenkaan aja täysin samaa asiaa.

Isoon laitteeseen mahtuu iso akku, jonka kapasiteetti on 1600 mAh. Testikäytössä akku kesti kevyttä käyttöä helposti kaksikin vuorokautta. Silti kuten muissakin puhelimissa, tiiviimpi nettisurffaus ja musiikki sekä videot imevät akun tyhjäksi viimeistään iltaan mennessä. Valmistaja lupaa puhelimelle 460 tunnin valmiusajan 3G-verkkoa käytettäessä sekä 6 tunnin ja 50 minuutin puheajan 3G-verkossa.

Kamera

Sensation XL:n kameramoduuli on ainakin lukujensa perusteella kilpailukykyinen muiden vastaavan hintaluokan laitteiden kanssa. Kenno tallentaa kuvat kahdeksan megapikselin tarkkuudella ja valoa kuvaukseen antavat kaksi LED-valoa. Kameran linssin suurimmaksi aukonkooksi kerrotaan f2.2 ja myös kuvakenno on taustavalaistu paremman hämäräkuvauksen mahdollistamiseksi.

Muista hyvistä ominaisuuksista huolimatta kamera kuitenkin tallentaa videokuvaa vain 720p-tarkkuudella. Syynä on ilmeisesti prosessori, jonka vääntö ei riitä Full HD -videokuvaukseen.

Kameran kuvanlaatu on kohtalainen. Hyvässä valaistuksessa kuvat ovat tarkkoja ja värit toistuvat kirkkaina ja ilman vääristymiä, joskin kameran automaattinen valkotasapainon säätö tuppaa kallistumaan punaiseen päin. Hämärässä kohinan määrä lisääntyy nopeasti ja värisävyt häviävät.
Etupuolen videopuheluihin tarkoitettu kamera toimii 1,3 megapikselin tarkkuudella, mikä riittää loistavasti esimerkiksi Skypen käyttöön hitaammankin yhteyden yli.
Kameran käyttöliittymä tarjoaa kohtuullisesti vaihtoehtoja kuvan säätämiseen. Yhden klikkauksen päässä ovat kuvaustilat esimerkiksi yökuvaukseen, makrokuvaukseen tai henkilökuvaukseen. Lisäksi asetuksista voidaan säätää valotuksen määrää, kuvan kontrastia, terävyyttä ja saturaatiota.

Käyttöliittymä

Laitteen käyttöjärjestelmäversio on kohtalaisen tuore Android 2.3.5, joka on HTC:n tapaan kuorrutettu Sense-käyttöliittymällä. Sensen versionumero on 3.5.

Android-valmistajien omat käyttöliittymät herättävät tunteita puolesta ja vastaan ja eri käyttöliittymillä on omat kannattajansa. HTC:n Senseä on perinteisesti pidetty hyvänä vaihtoehtona vanhempien Android-versioiden käytettävyyspuutteiden korjaamiseen. Toisaalta nykyisen Sensen runsaat silmäkarkit saattavat myös olla liikaa liikettä ja vilinää yksinkertaisemmasta tyylistä pitävällä.
Toisaalta on Sensessä puolensakin. Suora pääsy sovelluksiin lukitusruudun avausrinkulan avulla sekä säätietojen näkyminen ilman lukituksen avausta ovat käteviä ominaisuuksia. Säätiedot eivät ole ainut lukitusruudulle saatava näkymä, vaan säätietojen sijaan voi halutessaan katsella erityylisiä kelloja, pörssikursseja tai puhelimen galleriasta löytyviä kuvia. Myös lukitusruudulla näkyvät neljä pikakuvaketta ovat vapaasti valittavissa.HTC helpottaa työ- ja henkilökohtaisen elämän pitämistä erillään tarjoamalla useampia eri profiileita kotiruuduille. Profiilin vaihtaminen onnistuu muutamalla klikkauksella ja profiilissa voi määritellä kotiruudulle haluamansa taustakuvan sekä kuhunkin tilanteeseen tarpeelliset widget-sovellukset, kuten sähköpostin työpäiville ja musiikkisoittimen vapaa-ajalle.
Sensation XL:n Sense 3.5 ei juuri tarjoa suurempia yllätyksiä HTC:n puhelimia aiemmin käyttäneille ja uusin versio eroaa vanhemmasta 3.0 versiosta lähinnä laajempien muokkausmahdollisuuksiensa osalta.

Androidin perussovelluksiin (Gmail yms) verrattuna HTC toimittaa Sensen mukana muutamia omia lisäyksiään. Puhelimesta löytyy esimerkiksi elokuvien katseluun ja vuokraukseen tarkoitettu HTC Watch ja Locations, joka tarjoaa navigointipalveluita. Uusille käyttäjille on tarjolla 30 päivän ilmainen kokeiluaika ääniopastuksella varustettuun navigaattoriin, joka osaa myös ladata kartat valmiiksi puhelimeen offline-käyttöä varten.


Multimedia

Vaikka Sensation XL:ää myydäänkin selvästi multimedia- ja musiikkipuhelimena, pelkässä puhelimessa multimediapainotukset näkyvät heikosti. Puhelimen yksi tärkeimmistä myyntivalteista ovatkin laitteen mukana toimitettavat Beats by Dr. Dre -merkkiset kuulokkeet, joita emme ikävä kyllä kuitenkaan saaneet testiin. Näin ollen kokemukset puhelimesta musiikkikäytössä rajoittuvat lähinnä taskusta jo löytyvien Samsungin kuulokkeiden varaan.

Ainut Beats Audio -yhteistyön tuoma lisä itse puhelimessa on Beats Audio -asetus, joka kytkeytyy päälle kun puhelimeen liitetään kuulokkeet. Beats Audio -asetus korostaa musiikin alataajuuksia ja selkeyttää diskanttipuolta. Ilman parempaa tietoa voisi arvailla, että samantyyppiseen tulokseen voitaisiin päästä myös pelkästään ekvalisaattoria säätämällä. Esiasetus on selvästi parhaimmillaan tietyntyyppisen bassovoittoisen musiikin yhteydessä eli klassista tai esimerkiksi jatsia kuunnellessa bassokorostus on ehkä hyvä jättää vähemmälle.

Muutoin HTC:n musiikkisoitin on toimiva paketti. Kappaleiden lisäys soittolistalle toimii nopeasti ja yksinkertaisesti. Soitin myös hakee albumeihin kansigrafiikat automaattisesti ja erittäin hyvällä onnistumisprosentilla.Videokäytössä suurempi ruutu on tietysti lähes aina pienempää parempi, mutta silti suuri osa ison näytön hyödystä menetetään matalalla resoluutiolla.

HTC:n mukaan laite tukee seuraavia äänitiedostoja: .m4a, .mp3, .mid, .ogg, .wav, .wma (Windows Media Audio 9) ja seuraavia videotiedostaoja: 3gp, .3g2, .mp4, .m4v, .wmv (Windows Media Video 9 and VC-1). Valikoimaa voi lisäksi laajentaa kohtuullisen helposti asentamalla Android-marketista vaihtoehtoisia mediasovelluksia.


Mobo-soitinta käyttäen puhelin jaksaa pyörittää sujuvasti 720p-resoluution XviD-enkoodattua videota. HD-resoluutio menee kuitenkin hukkaan ainakin puhelimen ruudulta katseltuna. Fyysisen videoulostulon puuttuessa ainut vaihtoehto HD-videoiden hyödyntämiseen on siis DLNA, jolla kuitenkin on myös omat vaikeutensa.

Nettiselaus

Qualcommin toisen sukupolven Snapdragon-suoritin hoitaa käyttöliittymän pyörittämisen mallikkaasti eivätkä HTC:n Sense-käyttöliittymän villeimmätkään animaatiot saa aikaan pätkimistä. Yksi 1,5 GHz:n taajuudella toimiva prosessoriydin suoriutuu myös nettiselauksesta erittäin mallikkaasti. Puhelin renderöi sivut vauhdilla ja sivulla liikkuminen sekä zoomaus sisään ja ulos sujuvat suurelta osin ilman nykimistä. Ainoastaan raskaimmat työpöytäselaimille suunnatut sivut sekä flash-mainokset saavat puhelimen miettimään muutaman sekunnin.Myös HTC:n optimoima Android-selain on miellyttävä käyttää. Tekstikolumnia tuplanäpäyttämällä puhelin skaalaa kolumnin sisällön näytön levyiseksi ja isolla näytöllä teksti on luettavaa vähän pidemmänkin etäisyyden päästä.

Yksi tapa subjektiivisen nettiselauskokemuksen laadun arviointiin sekä puhelimen nettiselaimen nopeuden mittaamiseen on Qualcommin kehittämä Vellamo-testi. Vellamo testaa puhelimen suorituskykyä esimerkiksi JavaScriptin osalta, HTML5-standardin canvas-elementin osalta sekä yleisen renderöintinopeuden ja sivun vierittämisen nopeuden osalta.

Vertailukappaleena testissä oli Samsungin Galaxy S II.Omien ennakko-odotusteni vastaisesti Sensation XL päihitti vertailukappaleena toimineen Galaxy S II:n runsaalla 80 pisteellä saavuttaen 1032 pisteen tuloksen. Sisäksi se ohitti monia muita Vellamon tietokannasta löytyviä kunnioitettavan nopeita laitteita. Syynä loistavaan tuloksen lienee se, että kellotaajuutensa puolesta Sensation XL on tällä hetkellä yksi markkinoiden nopeimmista älypuhelimista eivätkä kaksi prosessoriydintä pääse täysiin oikeuksiinsa Vellamon ajamissa testeissä.


Yhteenveto

Ennen testiä yksi eniten itseäni kiinnostavista kysymyksistä oli kuinka jättimäinen tablet-kokoluokkaa lähentelevä 4,7 tuuman ruutu toimii päivittäisessä käytössä. Muutaman viikon käyttökokemuksen perusteella 4,7 tuumaa voisi toimia, jos puhelinta saisi hieman ohennettua ja kevennettyä. Esimerkiksi tuleva Galaxy Nexus on ruudultaan suurin piirtein samankokoinen, mutta painoa on runsaat 30g vähemmän ja laite on runsaan millin verran ohuempi. Silti kaikille Sensation XL:n iso ruutu ei varmastikaan sovi.

Kahden viikon testijakson jälkeen laitteesta jäi kokonaisuutena melko mitäänsanomaton mielikuva. Huolimatta viittauksesta HTC:n aiempaan Sensation-malliin, Sensation XL on monella tapaa askel taaksepäin oman aikansa lippulaivaan verrattuna. Vaikka alkuperäisen Sensationin ruutu oli 4,3 tuumaa, sen resoluutio oli kuitenkin 540x960 pikseliä. Sensation on myös varustettu tuplaydinsuorittimella ja vaikka Sensation XL:ää ei missään tapauksessa voi moittia hitaaksi, tuplaydinten potentiaalia pystyttäneen hyödyntämään vielä nykyistä paremmin tulevissa Android-versioissa ja -sovelluksissa.

Kuten alussa todettiin, Sensation XL on paljolti sama laite kuin HTC:n Windows Phone -malli Titan. Sensation XL:stä tuleekin väistämättä tunne, että Windows Phone -mallia kierrätetään Android-puolella pienen lisämyynnin toivossa. Windows-juurista kielivät esimerkiksi yksiytiminen (joskin äärimmäisen nopea) prosessori sekä multimediapuhelimeksi brändätyssä mallissa anteeksiantamaton sd-korttipaikan puute.

Yksi puhelimen pääasiallisista myyntivalteista mihin tahansa verrattuna on Beats Audio -tekniikka ja erityisesti laitteen mukana toimitettavat Beats by Dr. Dre -nappikuulokkeet. Silti testiin lähetetty paketti ei sisältänyt normaalisti myyntipakkauksista löytyviä kuulokkeita, joten niiden tuomasta lisäarvosta ei voi sanoa mitään.


Sensation XL on tullut Suomessakin myyntiin marraskuun aikana esimerkiksi Verkkokauppa.comin valikoimiin 649 euron hintaan. Kahden vuoden kytkysopimuksilla puhelimen saa luonnollisesti jonkin verran halvemmalla. Puhelimesta on lisäksi saatavilla vielä kalliimpi Sensation XL Solo -versio, jonka mukana toimitetaan isommat läppämalliset/korvan peittävät saman brändin kuulokkeet.

Mukana toimitettavista kuulokkeista huolimatta puhelimen lähinnä keskinkertaiset ominaisuudet (edelleen prosessoria lukuun ottamatta) eivät millään tavalla oikeuta roimasti yli 600 euron nousevaa hintaa. Samaan hintaan tai halvemmalla saa useita parempia Android-puhelimia ja hyvässä lykyssä rahaa säästyy vielä kuulokkeidenkin ostamiseen.

Päivitys:

Saimme kuin saimmekin myös Sensation XL:n mukana toimitettavat kuulokkeet testattavaksi. Punasävyiset kuulokkeet tuntuvat olevan tukevaa tekoa ja painavat korvanapit on valmistettu alumiinista. Kuulokkeiden mukana toimitetaan kattava lajitelma eri kokoisia sovitinosia, joilla varmistetaan optimaalinen äänenetoisto eri kokoisissa korvissa. Kuulokkeiden säilytykseen on tarjolla nahkainen pussukka.

Beats Audio -kuulokkeiden äänentoisto on bassovoittoinen, joka sopii tietyn tyyliseen musiikkiin. Paikoitellen muhkea bassotoisto taas kumisee liikaa taustalla ja yläpäähän kaipaisi enemmän kirkkautta.

Jos oma musiikinkuuntelu painottuu tukevasta bassosta hyötyvään nykymusiikkiin, Beats Audio -kuulokkeilla saa rytmin tuntumaan myös liikkellä ollessa. Vaihtelevampaa musiikkia harrastavien kannattaa ehkä harkita tasapainoisempaa äänimaailmaa tarjoavia kuulokkeita.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

OnePlus Nord N30 – hinta laskenut -23%

OnePlus Nord N30
218 € CDON
284 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 283 €

Oppo Reno10 Pro – hinta laskenut -20%

Oppo Reno10 Pro
467 € CDON
733 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 581 €

OnePlus 11 – hinta laskenut -19%

Sony Xperia 1 V – hinta laskenut -18%

Sony Xperia 1 V
999 € Gigantti
999 € Proshop
999 € Veikon Kone

Alin hinta viikko sitten: 1216 €

Kommentit (6)

zeekill
zeekill

1

Täytyy tähän todeta että Beatsit ovat ihan mielettömän paskat kuulokkeet jotka on selvästi suunnattu tuolle rap-sukupolvelle. Ylikorostunut basso ja kohiseva ääni, en suosittele kenellekkään.

Vastaa
Jiiksi
Jiiksi

2

"laitteessa ei ole lainkaan micro-SD-korttipaikkaa"

Just just, mikäköhä ajatus tässäkin on takana?

Muuten vaikuttaa ihan hyvältä.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
omenamies (vahvistamaton)

3

koska sensation XL pojautuu siihen w phone titaniin (ilmeisesti sama runko) ja edellämainittu kun ei tue ulkoista lisämuistia niin eivät ole htc:lla vaivautuneet varmaan sitä korttipaikkaa sinne suunnittelemaan

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Haikkis (vahvistamaton)

5

Muistakaa Samsungin paska kuorten laatu, kun ylistätte sitä.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.