Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Google toi sisätilanavigoinnin älypuhelimiin ennen Nokiaa

24
Manu Pitkänen

Google toi sisätilanavigoinnin älypuhelimiin ennen Nokiaa
Internetjätti Google on julkaissut kuudennen version suositusta Google Maps for Android -karttasovelluksesta. Android-pohjaisille älypuhelimille ja tableteille tarkoitettu navigointiohjelma toimii nyt myös sisätiloissa.

Google tarjoaa sisätilanavigointia Ikean myymälöissä, isoissa ostoskeskuksissa sekä lentokentillä Yhdysvalloissa ja Japanissa. Google kuitenkin vakuutta tämä olevan vain alkusoittoa, sillä lisää paikkoja on tulossa pian valikoimiin. Navigoinnin piiriin kuuluvat paikat löytyy täältä.

Google kehottaa yrityksiä ja organisaatioita ottamaan rohkeasti yhteyttä heihin, jotta heidänkin tilat saadaan lisättyä palveluun. Myös Nokia kehittää sisätilanavigaatioteknologiaa, mutta se valmistuu näillä näkymin vasta vuonna 2013.Google päivitti myös tietokoneille tarkoitetun Google Earth -sovelluksen uuteen versioon. Siinä Street View -näkymä on integroitu tiiviimmin satelliittinäkymään, puista on tehty kolmiulotteisia ja historialliset kuvat -järjestelmää on päivitetty.Puhelinvertailun diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (24)

Anonyymi käyttäjä
tahavo (vahvistamaton)

1

Nokian aikataulu näyttää edelleen pitävän, n. 2 vuotta kilpailijoitaan jäljessä.

Vastaa
ArttuH5N1
ArttuH5N1

2

Tuli vähän puskista tämä Googlen ilmoitus. Mitäköhän samaa/erilaista tässä Googlen sovellutuksessa on? Ja nyt varmasti Android-ihmisten mielestä, sisätilanavigointi onkin todella tarpeellinen ominaisuus :D

Vastaa
3rd_party
3rd_party

3

@2 ihan samaa mietin. Kun täällä uutisoitiin Nokian demoamasta tekniikasta, oli iso joukko ruikuttamassa, miten siitä ei ole koskaan yhtään mitään hyötyä yhtään kenellekään. Saas nähdä miten nyt käy kun Google ehti tällaisen julkistamaan.

Ps. mitähän iloa Ikeassa on sisätilanavigoinnista, kun se koko kirottu rakennus pitää kuitenkin kiertää että pääsee pois (ellei satu löytämään huolellisesti piilotettua oikoreittiä). Sille navi ei kuitenkaan opastane...

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

4

@3
Ikean sisänavigointi on helppo toteuttaa, kun sovellus/palvelu voi koko ajan kertoa vain että "keep on walking" vaikkei olisi edes tietoa sijainnista talon sisällä.... =)

Vastaa
LigHtX
LigHtX

6

Kyllä tuo varmasti ainakin lentokentillä on ihan hyvä ominaisuus. Ja tietenkin jossai uudessa ostoskeskuksessa jos pitää löytää joku tietty liike, niin auttaahan tuo. Eli yhtä hyödyllinen kuin tavallinenkin ulkoilman navigaattori =)

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Dollarinen (vahvistamaton)

7

Kyllä tää on hyvä juttu, kun Google tän teki. Mokian paska on kumminkin yhtä huono kun firman muutkin tuotteet.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Wintoy Mokia (vahvistamaton)

10

"Jotkut asiat ei muutu,mm."jalkoihin jääminen kehityksessä muihin valmistajiin verrattuna"!!. Nokia.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

11

Vähän hassu uutisointi, en nähnyt missään muualla väitettä, että tämä Googlen tuote toteuttaisi *navigoinnin* sisälle, muualla tunnutaan puhuttavan vain kartoista. Ja tämähän nyt tuo Googlen suunnilleen samalle tasolle Bing-karttojen kanssa, niissä on ollut muutama lentokenttä ja ostoskeskus jo aiemmin, mutta ketäänhän se ei kiinnosta, koska Microsoft. :)

Olin yksi näistä jotka "ruikuttivat" Nokian parin viikon takaisesta videosta. Ja ihan totta, tämä on parempi kuin Nokian, siitä yksinkertaisesta syystä, että tämä on saatavilla nyt eikä parin vuoden päästä. Monessa asiassa tämä on vähintään yhtä huono kuin Nokian video:

1. Tarkan lokaation (koordinaatit ja huom! myös korkeus) sisätiloissa on erittäin vaikeata
2. Sisätilakartat ovat erittäin rajallisia
3. Todennäköisesti kartastojen laatu on heikko ja ne eivät pysy ajan tasalla, koska luotetaan crowd sourcingiin

(kohta 1 ei välttämättä ole ongelma. Google antaa markkinoinnissaan ymmärtää, että sisätiloissakin saa lokaation, mutta ei kerrota miten se on toteutettu)

En edelleenkään näe yhtään mitään tarvetta tuollaiselle lentokentällä, ilmeisesti sitten kuulun vähemmistöön, kun sitä niin kovasti hehkutetaan. "Löydä kaveri Latitudella" on parempi käyttötapaus, ellei osuta ongelmaan 1.

Vastaa
ArttuH5N1
ArttuH5N1

12

@11 Niin, eihän tuo helpota kenenkään elämää, ollenkaan. Ostoskeskuksissa harhailu on kuluttajan etu jne. Ja kuuhun meneminen on huono asia, koska se on vaikeaa. Juu.

Ja mikä niistä sisätilakartoista tekee "erittäin rajallisia", verrattuna ulkokarttoihin? Vai liittyykö se tuohon erilliseen pointtiin, että sisätilakartat eivät pysy ajan tasalla? (Ja ovatpa vielä heikkotasoisia!)

Systeemiä ei ole vielä demottu edes kunnolla, ja jo hypitään johtopäätöksiin. Tosin, eihän tämä ole kuluttajan edun mukaista, eikä tuotteessa ole vielä sitä pientä i:tä edessä...

Vastaa
Jonahan
Jonahan

14

@13
Tuo video on lähes identtinen sen parin viikon takaisen Nokian videon kanssa, paitsi huonompi (Nokian videossa pari lisäjippoa). Sanoma on molemissa suunnilleen: "Ennen olet löytänyt lentoasemalle, mut sen jälkeen olet ollut ihan eksyksissä". Myönnetään, onhan se kiva että jatkossa löydän lentoasemalla vessan, ettei tarvitse kusta nurkkiin, kuten tähän asti.

@12
Rajallista on esimerkiksi määrä ja tarkkuus, perustuen mm. uutisointiin, screenshotteihin ja Googlen ilmoitukseen karttojen määrästä. Jollain hetkellä tulevaisuudessa voi olla toisin, mutta jutellaan siitä kun näin on.

Mielestäsi Googlen systeemiä siis ei pidä arvioida nykytilan perusteella? Milloin olisi sopiva hetki, ensi vuonna, vuonna 2020, kun se ei ole "beta"? Vai ehkäpä kun se on minunkin mielestäni on vihdoin niin hyvä että ei tarvitse käyttää yhtään negatiivista sanaa?

Pakkomielteesi pienestä i:stä on huomioitu. Kuten "myös" hauska viittaus perustuen väärinymmärrykseesi aikaisemmassa keskustelussa. Onnittelut.

Vastaa
ArttuH5N1
ArttuH5N1

15

@14 Eikö se oli sinun pakkomielteesi, joka on huomattu? ;) Ja minun väärinymmärrykseni? Eikös se, (jos nyt aivan rehellisiä ollaan), ollut sinun virheesi? Toki voi olla, että itsekin kiistäisin sellaisen nolon mokan*.

Selkeästi mielestäsi sisätilapaikannukselle ei ole kysyntää, koska ilmeisesti itse löydät paikat lentokentällä? Ja ostoskeskuksessa yms. (Tai sitten harhailet tarkoituksella). Ikävä kyllä, monella ei ole yhtä hyvää suuntavaistua, kuin sinulla. Onnittelut. (Minä löydä reittini Helsingissä helposti ja onhan siellä selkeät opasteet, joten mihinkä navigointia siellä tarvitaan?)

Ja mielestäni Googlen sisätilapaikannusta ei pidä arvioida nykyisten spekulaatioiden ja parin hassun screenshotin perusteella. Kun tuota pääsee testaamaan/lukee monia kokemumksia tuosta, voi sanoa hyvällä omatunnolla. Toki nyt jo voi laukoa niitä mielipiteitä faktoina, mutta onhan se typerää, eikä missään nimessä kannustettavaa. Ja tiesit kyllä hyvin, että tarkoitin edellä mainitsemaani asiaa, enkä mitään vuotta 2020, kunhan heittäydyt hölmöksi

* (Tai jos et muista, mitä tarkoitan, niin sanoit edustavasi "kuluttajan etua". Heh. Ja sitähän ostoskeskuksessa harhaileminen, liikkeen löytämisen sijaan on. Kuluttajan etu.)

Vastaa
Jonahan
Jonahan

16

@15

> Selkeästi mielestäsi sisätilapaikannukselle ei ole kysyntää, koska ilmeisesti itse löydät paikat lentokentällä

Et selkeästi ole ymmärtänyt mitä olen kirjoittanut. Se selittäneekin monta asiaa.


> (Tai jos et muista, mitä tarkoitan, niin sanoit edustavasi "kuluttajan etua". Heh. Ja sitähän ostoskeskuksessa harhaileminen, liikkeen löytämisen sijaan on. Kuluttajan etu.)

Muistan kirjoittaneeni, että Nokian järjestelmä ei ole kuluttajan näkökulmasta valmis tuote. Muistan myös kirjoittaneeni, että Nokian järjestelmän hankkiminen ostoskeskuksiin ja tavarataloihin saattaa olla maksajan intressejä vastaan.

Muistan myös erittäin hyvin, että joku tarkoituksellisesti sotki yllämainitut asiat ja jatkoi vielä muutamaa viikkoa myöhemmin...

Vastaa
ArttuH5N1
ArttuH5N1

17

@16 "Muistat" tarkoituksellisesti väärin, mutta en minäkään sitä myöntäisi, jos joku muistuttelee.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Jonahan:

"Ennen olet löytänyt lentoasemalle, mut sen jälkeen olet ollut ihan eksyksissä". Myönnetään, onhan se kiva että jatkossa löydän lentoasemalla vessan, ettei tarvitse kusta nurkkiin, kuten tähän asti.


Tuo kertoo mielestäni oleellisen aseenteestasi tätä sisätilapaikannusta kohtaan: Turha juttu ja sen tarpeessa olevat kusevat nurkkiin. Hienoa.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

18

@17

En muista väärin, ja voit tarkistaa ihan itse mitä tuolloin kirjoitin. Tarkistaminen toki vaatii jonkun verran luetunymmärrystä, jota et ole kauheasti esittänyt.

"Tuo kertoo mielestäni oleellisen aseenteestasi tätä sisätilapaikannusta kohtaan"

Lentokentällä, tällä tai tämänkaltaisella tekniikalla, kyllä. Yleisesti, ei.

Vastaa
admins
admins

19

Vääristeleviä nämä Androidia mairittelevat uutiset.
Asioista aina unohtuu mainita, että puhelimesta puuttuu suomessa koko ilmainen navigointi.
Sillä puhelinta kuitenkin markkinoidaan.

Vastaa
Phiideer
Phiideer

20

@16

Joskin intressinäkemykseen vaihtoehtoinen tapa ajatella:
kauppakeskuksissa kaupat tuskin ovat se taho, joka tämän systeemin hankkimisesta päättää vaan kauppakeskusta pyörittävä yritys. Sekä kauppojen että kauppakeskuksen intresseissä on myös "kiva ostoskokemus", jonka myötä asiakas tulee mielellään uudestaan.

Mietin muuten sitä, että kovinkin fiksua tuohon systeemiin olisi pukata vähän mainoksia ja muuta infoa. Eli toimisi markkinointialustana/-kanavana esim. kauppakeskuksille...

Vastaa
ArttuH5N1
ArttuH5N1

21

@18 "En muista väärin, ja voit tarkistaa ihan itse mitä tuolloin kirjoitin. Tarkistaminen toki vaatii jonkun verran luetunymmärrystä, jota et ole kauheasti esittänyt. "
Voi, kuinka söpö loukkaus. Mutta en minä sinusta tunnustusta halunnut kaivaa, kunhan muistelin sitä huvittavaa mokaa.

"Lentokentällä, tällä tai tämänkaltaisella tekniikalla, kyllä. Yleisesti, ei."
Lentokentällä opastusta kaipaavat ovat nurkkiin kuseksivia, (idiootteja)? No, olisit tuon sanonut heti ensimmäisenä, ei olisi tarvinnut ottaa edes sen vertaa tosissaan.

Vastaa
JuhS
JuhS

22

Nokialla ja Googlella on erilaiset lähestymistavat:

1) Google delegoi sisätilojen keräämisen / toimittamisen käyttäjille. Lopputuloksena saavat nopeasti kattavan valikoiman sisätilankarttoja. GPS/Agps ei vain ole pakosti tarpeeksi tarkka oikeaan sisänavigointiin.

2) Nokia tarjoaa ostokeskuksille halpaa, asennettavaa laitteistoa jonka avulla saavutetaan erittäin tarkka sisänavigointi. Eli ideaali kaupallisiin ratkaisuihin.

Vastaa
wipe2000
wipe2000

24

> Nokialla ja Googlella on erilaiset lähestymistavat:
>
> 1) Google delegoi sisätilojen keräämisen / toimittamisen käyttäjille. Lopputuloksena
> saavat nopeasti kattavan valikoiman sisätilankarttoja. GPS/Agps ei vain ole pakosti
> tarpeeksi tarkka oikeaan sisänavigointiin.

Ihan tarkennuksena: Satelliitteihin perustuvalla GPS:llä ei kyllä tee käytännössä mitään sisätiloissa, ellei olla ihan ikkunan vieressä tai lasikaton alla. Ja silloinkaan lasi ei saa olla lämpöä heijastavaa metalloitua erikoislasia, jota monesti mm. liikekeskuksissa käytetään. Jos GPS:ää avustetaan (A-GPS) sisällä esim. WLANin signaalilla tai jollain muulla paikannuksella, tarkkuus on täysin sen avustavan järjestelmän varassa eikä mielestäni oikeastaan voida puhua GPS-navigoinnista. Jo nykyisentilaiseen GPS:äänkin perustuvan satelliittibavigoinnin tarkkuus luultavasti olisi sinänsä riittävä, jos signaalille ei olisi mitään esteitä. Lisäksi tietysti mahdollinen Galileon tai GPS:n lisätaajuuden mukaantulo sitten joskus tulevaisuudessa tehnee siitä kyllä hyvinkin tarkan. Tässä AD:n uutisessahan ei puhuta mitään GPS:n tai toisaalta jonkun muunkaan järjestelmän käytöstä sisätiloissa, eli ei mitään varsinaisesta paikannustekniikasta, jota Google sisällä käyttää. Se lienee kuitenkin odotettavissa, että Googlen järjestelmä tulee ainakin jossain muodossa sisältämään mainontaa, mikä toisaalta voi edesauttaa sen yleistymistä mutta toisaalta ärsyttää käyttäjiä.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja