Puhelinvertailu selvitti: Beats Audio pintaa syvemmältä

4
Teemu Laitila

Puhelinvertailu selvitti: Beats Audio pintaa syvemmältä
Testasimme muutama viikko sitten HTC:n tuoreehkoa Sensation XL -puhelinta, joka on varustettu Beats Audio -tekniikalla. Yhteistyö Beats by Dr. Dre -brändin kanssa tarkoittaa muun muassa sitä, että puhelimen mukana toimitetaan joko in-ear-tyyppiset Beats Audio -nappikuulokkeet tai kalliimmassa paketissa perinteiset korvien päälle tulevat isommat kuulokkeet.

Puhelimen päässä Beats Audio näkyy ja kuuluu käyttäjälle lähinnä kuulokkeiden liittämisen jälkeen ilmestyvässä valinnassa, jossa Beats Audio -ääniprofiilin saa päälle tai pois. Testin jälkeen jäimme kuitenkin miettimään, mitä puhelimen sisuksissa tapahtuu? Mitä Beats Audio on muuta, kuin mukana toimitettavat kuulokkeet? Tiedustelimme asiaa HTC:n Pohjoismaiden tuotepäälliköltä Christer Högströmiltä.

Optimoitu signaalinkäsittely

Högströmin mukaan Beats Audio -merkintä puhelimessa tarkoittaa muutakin kuin esiasetettua ekvalisaattoriasetusta. Lyhyesti sanottuna HTC:n Beats Audio -puhelinten äänipiirit on optimoitu käytettäväksi nimenomaan puhelimen mukana toimitettavien kuulokkeiden kanssa.
Optimointien takana on Beats Audio -brändin omistava äänitekniikkaan keskittynyt Monster-yritys. Kun puhelimelta toistetaan esimerkiksi mp3-tiedostoa, digitaalinen informaatio muutetaan analogiseksi ääneksi puhelimen DSP-piirin (digital signal processing) avulla. Beats Audio -puhelimissa käytettävien äänipiirien ohjelmistot on optimoitu tuottamaan paras kuuntelukokemus nimenomaan yhtiön omilla kuulokeilla. Kuulokkeiden liittäminen laitteeseen ottaa käyttöön oikean ääniprofiilin.

HTC:n Högströmin mukaan optimointi on viety jopa niin pitkälle, että puhelin tunnistaa onko käytössä in-ear-malliset nappikuulokkeet vai isommat korvien päälle aseteltavat mallit ja valitsee käytettävän profiilin kuulokkeiden perusteella. HTC:n mukaan tämä takia Beats Audio -kuulokkeista saa parhaan hyödyn HTC:n puhelinta käyttämällä.

Högström kuitenkin muistuttaa, että hyvätkään kuulokkeet tai digitaali-analogi-muunnoksen optimointi eivät auta, jos lähdetiedosto on huonolaatuinen. Siksi 64-bittiset mp3-tiedostot kannattaa suosiolla heittää (virtuaaliseen) roskakoriin.

Kuten Sensation XL:n arvostelussa totesimme, Monsterin optimoinnit on suunnattu nimenomaan bassopainotteisen nykymusiikin kuunteluun ja äänikuva onkin alapäävoittoinen. Siksi puhelimeen on jätetty mahdollisuus poistaa ääniprofiilit käytöstä esimerkiksi klassisen ja jatsin kuuntelun sekä elokuvien katselun ajaksi.

HTC:ltä kerrotaan, että yhteistyö Monsterin kanssa jatkuu myös tulevaisuudessa, mikä tarkoittaa lisää Beats Audio -brändättyjä puhelimia. Yhtiön mukaan Beats Audio saatetaan nähdä tulevaisuudessa myös HTC:n Windows Phone -malleissa sekä mahdollisesti myös tablet-kokoluokan laitteissa.

Kaikesta markkinointipuheesta huolimatta kuulokkeiden valinta on paljolti makuasia, johon vaikuttavat muun muassa omat kuuntelutottumukset. Jos musiikinkuuntelu painottuu bassokkaaseen rytmimusiikkiin, Monster-kuulokkeet voivat olla oiva valinta. Muihin käyttötarkoituksiin taas löytynee parempiakin vaihtoehtoja.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Lenovo ThinkPhone – hinta laskenut -24%

Motorola Lenovo ThinkPhone
686 € Hobby Hall
859 € Proshop
900 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 900 €

Xiaomi Redmi Note 11S 5G (global) – hinta laskenut -17%

Xiaomi Redmi Note 11S 5G (global)
155 € Multitronic
172 € Proshop
199 € Multitronic

Alin hinta viikko sitten: 186 €

Motorola Moto G42 – hinta laskenut -14%

Motorola Moto G42
133 € Hobby Hall
141 € Proshop
153 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 155 €

Xiaomi 12X – hinta laskenut -11%

Xiaomi 12X
483 € Proshop
483 € Hobby Hall
747 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 544 €

Kommentit (4)

jartar
jartar

1

Lainaus:

Kuten Sensation XL:n arvostelussa totesimme, Monsterin optimoinnit on suunnattu nimenomaan bassopainotteisen nykymusiikin kuunteluun ja äänikuva onkin alapäävoittoinen. Siksi puhelimeen on jätetty mahdollisuus poistaa ääniprofiilit käytöstä esimerkiksi klassisen ja jatsin kuuntelun sekä elokuvien katselun ajaksi.


Eli yksinkertaisesti sanottuna tämä "optimoitu" ääni on pelkkä loudness korostus. Sen tarkoitus on vain tuhota luonnnollinen ääni. Beats audiolla ja hi-fi:llä ei siis ole mitään yhteistä.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Matti M (vahvistamaton)

2

@1: "Beats audiolla ja hi-fi:llä ei siis ole mitään yhteistä."

Mitä ihmettä on tapahtunut HTC:lle viimeisen puolen vuoden aikana? Nykyään touhu alkaa olla samanlaista kuin Nokialla vuosi sitten.

HTC on tehnyt ylihintaisia ostoksia kuten Beats Audio ja se 3D patenttifirma, jonka patentit eivät olleetkaan hyödyllisiä taistelussa Applea vastaan.

HTC julkisti liian monta samanlaista puhelinta, eli täsmälleen kuten Nokia teki aikaisemmin. Ja HTC on antanut jo kaksi tulosvaroitusta tämän kvartaalin aikana.

HTC:n paatti alkaa uppoamaan, Samsung korjaa potin omilla Android-puhelimillaan.

Vastaa
ArttuH5N1
ArttuH5N1

4

No, eihän tuota mainoskikkaa kovin paljoa kummoisemmaksi uskottukaan. Ehkä nämä "nykymusiikin" kuuntelijat löytävät jotain hyötyäkin tuosta, tiedä häntä.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.