Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Raportti: Android suljetuin avoimen lähdekoodin projekti

7
Matti Vähäkainu

Raportti: Android suljetuin avoimen lähdekoodin projekti
Markkinatutkimusfirma VisionMobile on julkaissut raportin, joka keskittyy tutkimaan avoimen lähdekoodin projektejen avoimuutta Open Governance -indeksin avulla. Avoimen hallinnan indeksissä vertaillaan projekteja neljän pääelementin -- käyttöoikeuksien, kehittämisen, johdannaisten ja yhteisön -- pohjalta. Indeksin mukaan kahdeksasta mukana olleesta projektista vähiten avoin oli Android.

Kahdeksikkoon kuuluuvat Androidin lisäksi ohjelmointialusta Eclipse, mobiilialustat Symbian ja MeeGo, selaimestaan tuttu Mozilla, ohjelmistorajapinta Qt, selainmoottori Webkit sekä Linux-käyttöjärjestelmä. Indeksin kärjessä oli Eclipse, jonka prosentuaalinen avoimuus oli 84 prosenttia. 58-71 prosentin väliin sijoittuivat kaikki muut avoimen lähdekoodin projektit Androidia lukuunottamatta. Googlen käyttöjärjestelmän tulos oli muita selvästi huonompi 23 prosentilla.

Tutkimuksessa todetaan, että suuri avoimuus auttaa projektia menestymään, mutta Androidin kohdalla tämä vaatii muita selityksiä. VisionMobilen mukaan Android menestys johtuukin Googlen rahallisista panostuksista eikä projektin avoimuudesta. Lisäksi tutkimus huomauttaa, että laitevalmistajat ovat investoineet projektiin miljardeja kilpaillakseen Applen iOS-alustaa vastaan. Tutkimuksessa siteerataan Nokian toimitusjohtaja Stephen Elopin sanoja, "Apple loi suotuisat edellytykset Androidille."Tutkimuksessa kerrotaan, että Androidin Honeycomb-versiosta ei julkaistu yleiseen jakoon lähdekoodia, mutta ei oteta kantaa kuukausi sitten Googlen tekemään ilmoitukseen julkaista uusimman version, Ice Cream Sandwichin lähdekoodi.

The Open Governance Index ? A new way of measuring openness


Puhelinvertailun diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (7)

Ergopad
Ergopad

2

Eivätpä nuo kilpailijatkaan, iOS/WP, kovin avoimia ole. Mutta onhan Google härskisti käyttänyt open sourcea hyväkseen, niin kuin mikä tahansa ison korporaation "kuuluukin".

Vastaa
Kuveerty
Kuveerty

4

@3..

Kaikki nuo ovat "avoimen lähdekoodin projekteja", ja raportissa vertaillaan niitä kahdeksaa keskenään, kuten artikkelin puolueettomin lasein(tai laseitta) lukenut tajuaa:

"Avoimen hallinnan indeksissä vertaillaan projekteja neljän pääelementin -- käyttöoikeuksien, kehittämisen, johdannaisten ja yhteisön -- pohjalta."

Eli ei ollut siis kyse siitä kenellä on avoin lähdekoodi, vaan kahdeksan sellaisen projektin, joilla _kaikilla_ on avoin lähdekoodi, vertailua avoimuuden muissa osa-alueissa.

Käytännössä tällä raportilla ei nyt perusmaukalle ole mitään merkitystä. Android on, kuten sanottua, kuitenkin avoimen lähdekoodin omaava projekti. iOS ja WP eivät tätä tietenkään ole ikinä väittäneetkään olevansa koska eivät ole avoimia.

Vastaa
bfr
bfr

5

Toisaalta tutkimuksen pointit ovat pääosin valideja, tuo pisteytystapa vain saa homman kuulostamaan huonommalta kuin se onkaan.

edit: Ylempi kerkesikin jo todeta asian.

Vastaa
Ilborg
Ilborg

6

Tottahan tuo on, mutta kyllä tuo avoimuus mahdollistaa kuitenkin edelleen forkit alkuperäisestä. Tosin google appsit puuttuu joka on monelle erittäin tärkeä ominaisuus androidissa. No jos puhelin täytyy hankkia niin android on avoimin niistä vaihtoehdoista joita vielä tullaan kehittämään jatkossakin. Harmattan tuskin näkee jatkoa, ja suunnitelma symbianin syrjäyttävästä käyttiksestä kuulosti siltä että se ei saa olla wp:tä parempi.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
hmphf (vahvistamaton)

7

@ bfr @ 13.12.2011 21:56

> Eivät kentis vaivaudu vastaamaan näin ilmiselvään roskaan?
> Uusimman Androidin sorsa kokonaisuudessaan:

Et nyt itse taida oikein käsittää asiaa josta puhut. Se, jos lähdekoodit on saatavilla ei vielä itsessään tee projektista erityisen avointa. Se ei esimerkiksi tarkoita sitä, että projektin kehitykseen voisi osallistua kuka tahansa. Orihwjrub avoimuuteen vaikuttaa siis moni muukin asia, kuin pelkkä lähdekoodien saataville asettaminen. Suosittelen, että selvität itsellesi mitä Open Governance tarkottaa.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja