Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Käyttääkö Apple halpatyövoimaa? Täällä tehdään Applen A5-piiri

15
Matti Vähäkainu

Käyttääkö Apple halpatyövoimaa? Täällä tehdään Applen A5-piiri
Applen uusimpien iPhone- ja iPad-mallien sisällä hyrrää yhtiön Apple A5:ksi nimeämä järjestelmäpiiri. Järjestelmäpiirin valmistajaksi on esitetty Samsungia jo viime maaliskuussa, mutta varmuutta erityisesti piirien alkuperämaasta ei ole ollut. Reutersin mukaan piirien valmistus on totta tosiaan Samsungin heiniä, mutta niitä ei valmistetakaan Aasian halpaa työvoimaa tarjoavissa maissa, vaan Applen kotimaassa Yhdysvalloissa.

Reuters kertoo, että Samsung on investoinut 3,6 miljardia dollaria Texasissa sijaitsevaan tehtaaseen, jonka aiemmin valmisti pääasiassa NAND flash -piirejä. Sisäpiiritieto kertoo, että austinilaistehtaan ei-flash-piirejä valmistava osa on miltei kokonaan käytössä A5-piirien valmistukseen. Tehtaan logiikkapiirejä valmistava puoli työllistää noin 1100 työntekijää ja flash-piirit noin 2300 työntekijää.


Applen suunnittelema A5-järjestelmäpiirin valmistaja on siis Samsung, mutta siltä löytyy muun muassa kahden Brittifirman piirejä -- ARM Cortex A9 -tuplaydinsuoritin sekä Imagination Technologiesin kaksiytiminen PowerVR SGX543MP2 -grafiikkaprosessori.

Applen ja Samsungin läheisistä väleistä kerrotaan yleensä vain kaksikon välisten oikeusjuttujen yhteydessä. Kyseessä on kuitenkin varsinainen symbioosi tai kenties viha-rakkaus-suhde.


Puhelinvertailun diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (15)

Vlaadi
Vlaadi

1

Arvoisat Puhelinvertailu.comin ja AfterDawnin kirjoittajat. Nyt jonnekin jorpakkoon nuo harhaanjohtavat iltapäivälehtiotsikot. Olen pitänyt teitä aina varsin uskottavana mediana, jossa kirjoittajat eivät sorru jaaritteluun tai epämääräisten huhujen kirjoittamiseen, vaan jutut ovat keskimääräisesti varsin paikkansapitäviä ja napakoita. Viimeaikainen trendi alkaa olla jotain ihan muuta.

Tämänkin jutun otsikko pitäisi olla "Käyttääkö SAMSUNG halpatyövoimaa?". Toki Apple on Samsungin tilaaja, mutta Samsung on se, joka lopulta päättää missä piirit valmistetaan, ei Apple. Lisäksi jutusta ei oikein selviä, mihin halpatyövoimaväite perustuu, muuten kuin että kyseiset piirit valmistetaan ehkä Texasissa eikä Aasiassa.

Onhan se kiva saada enemmän klikkauksia sivustolle raflaavilla otsikoilla, mutta suunta on hyvin äkkiä huononemaan päin, kun joku muu alkaa tarjoamaan asiallista suomenkielistä uutisointia. Hyvin monet sivustojenne lukijat ovat varsin valveutunutta porukkaa, eivätkä jaksa kauaa iltapäivälehti-tyyppisiä kirjoituksia.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Kepunen (vahvistamaton)

2

Ai piirit valmistetaan briteissä ja yhdysvalloissa? No tämähän selvästi tarkoittaa että mitään muitakaan valmistustöitä ei tehdä kiinassa halpatyövoimalla esim. Foxconnilla jossa työntekijät tekee joukkoitsemurhia huonojen työolojen vuoksi. /facepalm

Vastaa
BulldogPO
BulldogPO

3

Vi*#u! Mitä otsikointia!
Nyt ohitettiin jo lööppilehdistönkin kurataso.
Tottahan toki tälläisillä otsikoilla ampparit.com:in palvelusta saadaan poimittua suuri määrä kävijöitä, mutta jotain rajaa nyt!

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
True123 (vahvistamaton)

4

Hämmentävää, miten Apple-fanit sivuuttavat kaikki negatiiviset arvostelut argumenteilla kuten "huonoa otsikointia"

Vastaa
Diazzi
Diazzi

6

Öö mitä vittua? Miten tuo otsikko liittyy tähän uutiseen mitenkään? Jotain piiriä EHKÄ valmistetaan Texasissa tai Aasiassa? Siihen EHKÄ käytetään halpatyövoimaa? Tämä väittämä istuu tasantarkkaan jokaiseen OEM-valmistajaan, joka tilaa puolijohdekamaa sopimusvalmistajalta.

Pohjanoteeraus.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

7

@4

Ei, vaan hämmentävää on se, että tässä(kään) jutussa ei ollut otsikon vihjailusta huolimatta yhtään mitään Appleen liittyvää. Ja vaikka otsikossa yritetään vääntää jotain kohua ei itse jutussa sellaista ollut. Jos kaivaisit tuosta jutusta jotain negatiivista arvostelua, Appleen, Samsungiin tai kehen vaan liittyen, niin voin mielelläni siihen yrittää vastata.

Oikeampi otsikko olisi esimerkiksi: "Samsung siirtämässä prosessorituotantoa USA:han?"

@5

Ja Samsungille sopimusrikon ja logististen ongelmien jälkeen ehkä vieläkin tyhjempi?

Vastaa
aj84
aj84

8

Vai jää "tyhjä arpa käteen" ? Ette ole ilmeisesti kovin tarkkaan uutisointia Applesta lukeneet XD Apple on hankkinut roppa kaupalla sopimuksia sitä varten että jos ja kun yhteistyö Samsungin kanssa loppuu. Se on siis enemmänkin ikävä asia Samsungin kannalta, ei niinkään Applen.

Onko uutinen siis negatiivinen Applen kannalta, koska "eivät" valmista piirejään halpatyömaissa !? Siis sekö tekee ändröidistä niin "in" jutun että ne on valmistettu viimeistä piiriään myöten jossain Keniassa XD Jep jep, hyvä pojjat pitäkää sama linja :D

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Jesse Kristian (vahvistamaton)

9

Nyt on tosiaan ampparit-tason meta-otsikointi valloillaan. Otsikkoon tulee tiivistää uutisen sisältö mahdollisimman ytimekkäästi. Otsikon tulee kertoa, ei kysyä. Kaiken lisäksi selailin tämän otsikon ohi aiemmin, ja tulkitsin uutisen niin, että Apple käyttää halpatyövoimaa. Kun luin jutun, tajusin että Applen työllistämä Samsung EI käytä halpatyövoimaa. Mitä helvettiä nyt taas? Otsikon tulisi olla "Samsung valmistuttaa Applen piirejä Yhdysvalloissa" tms, ei näin.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Jesse Kristian (vahvistamaton)

10

Nyt on tosiaan ampparit-tason meta-otsikointi valloillaan. Otsikkoon tulee tiivistää uutisen sisältö mahdollisimman ytimekkäästi. Otsikon tulee kertoa, ei kysyä. Kaiken lisäksi selailin tämän otsikon ohi aiemmin, ja tulkitsin uutisen niin, että Apple käyttää halpatyövoimaa. Kun luin jutun, tajusin että Applen työllistämä Samsung EI käytä halpatyövoimaa. Mitä helvettiä nyt taas? Otsikon tulisi olla "Samsung valmistuttaa Applen piirejä Yhdysvalloissa" tms, ei näin.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
keke-- (vahvistamaton)

11

On kyllä vihastuttava otsikko!


Puhelinvertailussa saisi olla myös jonkun verran kännykkämarkkinoiden talouspuolen uutisia..

Vastaa
JuhaW
JuhaW

12

iPhonen takanahan lukee selvästi: "Designed in California, Assembled in China" Eli johtopäätös=Apple käyttää tuotteissaan halpatyövoimaa ainakin jossain määrin.

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

13

Miinukset ja isot sellaiset tulee täältäkin toimitukselle. Viikon surkein otsikko ja juttukin on todella vaikea selkoista luettavaa...

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

14

2@
>Ai piirit valmistetaan briteissä ja yhdysvalloissa?

Ei kannata ottaa näitä "uutisia" liian vakavasti. Varmin asia on ettei noita piirejä ainakaan Brittein saarilla valmisteta.

Seuraavaksi varmaan kerrotaan että osa piireistä valmistetaan Haminassa vietanamilaisella orjatyövoimalla.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

15

2@
>Ai piirit valmistetaan briteissä ja yhdysvalloissa?

Ei kannata ottaa näitä "uutisia" liian vakavasti. Varmin asia on ettei noita piirejä ainakaan Brittein saarilla valmisteta.

Seuraavaksi varmaan kerrotaan että osa piireistä valmistetaan Haminassa vietanamilaisella orjatyövoimalla.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja