EU suunnittelee mittavia rajoituksia operaattoreiden ulkomaanhinnoitteluun

4
Teemu Laitila

EU suunnittelee mittavia rajoituksia operaattoreiden ulkomaanhinnoitteluun
Euroopan Unionin lainsäätäjät suunnittelevat mittavia rajoituksia mobiilioperaattoreiden perimille verkkovierailumaksuille. Kännykkäpuhelut ja erityisesti mobiilidatan käyttö on edelleen erittäin kallista ulkomaisessa puhelinverkossa.

EU:n tietoyhteiskunta-asioista vastaava hollantilainen komissaari Neelie Kroes ehdotti jo aiemmin rajoituksia niin kutsuttujen roaming-palveluiden enimmäishintoihin. Uutistoimisto Reutersin näkemien suunnitelmien mukaan parlamentti olisi kuitenkin valmis vielä reippaasti matalampiin minimihintoihin.

Operaattorit vastustavat uusia rajoituksia, sillä tällä hetkellä noin viisi prosenttia niiden tuloista tulee roaming-maksuista.

Kroesin viimekesäisessä ehdotuksessa ulkomailta tehty puhelu voisi maksaa enintään 24 senttiä minuutilta, mutta uudessa ehdotuksessa enimmäishinta rajoitettaisiin 15 senttiin. Datan osalta Kroes ehdotti aiemmin enintään 50 senttiä megatavulta, mutta uuden ehdotuksen mukaan sekin leikattaisiin 20 senttiin.Uutta ehdotusta parlamentissa ajava saksalainen euroedustaja Angelika Niebler haluaisi jopa kokonaan eroon erillisestä roaming-maksusta. "Meillä ei pitäisi olla erillisiä roaming-hinnastoja näinä aikoina, kun meidän pitäisi pyrkiä yhteiseen eurooppalaiseen markkina-alueeseen", Niebler kertoo Reutersille.

Kroesin esittämien rajoitusten on tarkoitus tulla voimaan kesällä 2012 ja lisäleikkauksia tehtäisiin 2013 ja 2014. Tavoitteena on, että vuonna 2014 puhelimeen vastaaminen ulkomailla maksaisi enintään 5 senttiä ja tekstiviestin lähettäminen samat 5 senttiä.

Suomessa Sonera ilmoitti eilen, että yhtiö aikoo laskea asiakkailta perimiiään verkkovierailumaksuja EU-alueella ja Venäjällä. Soneran uuden hinnaston mukaan älypuhelinkäyttäjät voisivat siirtää 20 megatavua päivässä hintaan 5,99 euroa, mikä on edelleen noin kaksi euroa enemmän kuin EU-parlamentin suunnittelema hintataso.

Uusimmat puhelimet

Kommentit (4)

ArttuH5N1
ArttuH5N1

1

Kannatan varauksettomasti! Tosin, uutisen alku, "EU suunnittelee mittavia rajoituksia operaattoreiden...", säikäyttikin.

Jos EU:n tavoitteena on kerta pyrkiä siihen yhtenäiseen talousalueeseen, niin tälläisiä asioita pitäisikin ajaa vahvasti eteenpäin. Tällä on suora helpottava vaikutus ihmisten elämään, kun ei tarvitse murehtia jättilaskua, joka ulkomailla puhuessa tulee. Varsinkin, kun matkaillaan "koto-Euroopassa".

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Auktoriteettimies (vahvistamaton)

2

New World Order tulee. Ohjeet ylhäältä...

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
abacaca (vahvistamaton)

4

Ehdottomasti kannatan että tällaisessa asiassa operaattorit pakotetaan ymmärtämään oma etunsa. Kukaan ei käytä ulkomailla ollessaan kännykkää jos lasku saattaaa olla aivan mitä tahansa.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.