Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Suomalaistutkimus: Lumian käytettävyys lähes iPhone-tasoa

33
Teemu Laitila

Suomalaistutkimus: Lumian käytettävyys lähes iPhone-tasoa
Applea on perinteisesti kehuttu käytettävyyden kuninkaaksi, mutta myös Microsoft on kehuskellut oman mobiilialustansa hyvillä tuloksilla käyttäjätyytyväisyystesteissä. Åbo Akademin MediaCity-yksikössä toteutetussa käyttäjätutkimuksessa laitettiin vastakkain iPhone 4S ja Nokian tuore Lumia 800.

Koska Lumia-sarja perustuu Windows Phone -käyttöjärjestelmään, tulokset pätevät pienin varauksin myös muiden valmistajien Windows Phone -malleihin.
MediaCityn tutkimus tarjoaa tieteellisellä otteellaan mielenkiintoisen vaihtoehdon perinteisiin paljolti arvostelijan omiin subjektiivisiin näkemyksiin perustuviin puhelintesteihin. Vaikka kokeneen käyttäjän arvio alustasta on sinänsä erittäin mielenkiintoinen, kokemattomampi satunnainen testihenkilö saattaa edustaa paremmin keskiverto peruskäyttäjää.

Tutkimuksen testijoukko koostui kymmenestä käyttäjästä, joilla teetettiin yhteensä seitsemän erilaista käytännön tehtävää puhelimen avulla. Tehtävien suorittamista seurattiin muun muassa silmänliikkeitä tallentavalla kameralla, syventymistä ja stressitasoja mittaavan aivojen EEG-käyrän avulla sekä silmämääräisesti. Testien jälkeen käyttäjiltä pyydettiin sanallisia arvioita laitteesta.

Käyttäjien ensivaikutelma iPhonesta oli selvästi Lumiaa parempi, johon vaikuttanee Applen premium-maine. Lumia arvosteltiin ensimmäisissä testeissä huomattavasti vähemmän inhimilliseksi kuin iPhone ja käyttö tuntui muutenkin hankalalta. Hitaahkon alun jälkeen Lumia kuitenkin nousi nopeasti lähes iPhonen tasolle ja muutamissa testeissä selvästi ohikin.

Lopussa käyttäjiltä pyydettiin laitteista yleisarvosanaa. iPhonen tapauksessa käyttäjien tekemä loppuarvio nousi korkeammaksi kuin käyttäjien itse antamat yksittäisten testien tulokset. Lumian tapauksessa yleisarvosana noudatteli pitkälti yksittäisten tulosten linjaa. Tutkijoiden mukaan yksi tulkintatapa on iPhonen peruskäyttäjällekin tuttu maine, jonka perusteella Apple saa anteeksi pienet ongelmat puhelimen käytössä.

Yhteispisteissä iPhone veti silti pitemmän korren pienellä erolla ja seitsemän kymmenestä testihenkilöstä olisi valinnut iPhonen kotiin vietäväksi.

Testiin ja eri tehtävien tarkempiin analyyseihin voi tutustua MediaCityn sivuilla.
Töihin AfterDawniin

Kommentit (33)

kriittinen (vahvistamaton)

1

Åbo Akademin tutkimus... voiko naurettavammasta yliopistosta tutkimusta hakeakkaan!?

Vastaa
Viljis
Viljis

2

"Apple saa anteeksi pienet ongelmat puhelimen käytössä."
"Applen premium-maine"
Miksi sitten tälläinen tutkimus edes tehtiin jos viat annetaan anteeksia Applelle?

Vastaa
Dollarinen (vahvistamaton)

3

@1

Sun koulussa ala-asteella ei taida olla tollasia laitteita?

Vastaa
kriittinen (vahvistamaton)

4

@3

Ala-asteella nimenomaan. Voin kuule kertoa että Åbo akademi ei ole kansainvälisessä eikä myöskään suomalaisessa mittakaavassa kovin arvostettu oppilaitos.

terveisin, joku joka tietää

Vastaa
ArttuH5N1
ArttuH5N1

7

Aiheeseen palatakseni... :)

Todennäköisesti tämä testi tullaan (iPhonen voitosta huolimatta) lyttäämään, koska se on juurikin suomalainen tutkimus. Tosin, vähän tälläistä tulosta on osattu odottaa. iPhone on vakiintunut merkki, jolla on oma fanikuntansa ja maineensa. Tietysti ne vaikuttavat. Mutta uutisen perusteella, ei Lumiakaan huonosti menestynyt, selvänä altavastaajana. Ja WP:n olisikin parempi kivuta lähelle iOS:n käytettävyyttä, pystyäkseen sen haastamaan vakavasti otettavalla tasolla.

Vastaa
roponen
roponen

8

Viljis, koska loppupelistä tärkeintä on kuitenkin se, miten tyytyväiseksi käyttäjä saadaan viritettyä. Sehän perustuu tietysti moneen muuhunkin asiaan kuin siihen kuinka nopeasti puhelin lataa maikkarin nettisivut. Tuotteen desing, yrityksen/tuotteen maine, kokonaisuuden toimivuus, luotettavuus...

En tiedä miksi applen tuotteille hiukan helpommin antaa anteeksi räikeitäkin vikoja, mutta olen tuon ilmiön kyllä huomannut omassakin käytössä. Ehkä se johtuu siitä että laitteissa on hyvin viimeistelty tuntuma. Fyysisestä olemuksesta ja käyttöliittymän designistä tulee sellainen tunne että on ajateltu nimenomaan käyttäjää (eikä pelkästään ostajaa, kuten Samsungilla). Viat ovat hivenen harvinaisempia kuin mihin on muiden laitteiden kanssa tottunut ja yhtiö reagoi niihin toisinaan varsin nopeasti. Toisaalta, Applen tuote kun pistää bitit kunnolla solmuun, silloin se vasta ottaakin päähän kun on kerennyt jo oppia luottamaan niihin vehkeisiin. Sitä kun saa pidempään kiivetä niin putoaa korkeammalta.

Nokiaa en näistä Lumia puhelimista mollaa. Vaikuttaa erttäin mielenkiintoiselta ja toimivalta. Ainoa ongelma on että taitaa käydä niin että aina on uudempi ja hienompi julkaistu ennenkuin luuria saadaan Suomessa kauppoihin. 800 kaupoissa, 900 julkaistu. 900 kaupoissa, odotetaan jo tuplaydinprossua syksylle... Jos haluaa ostaa huippumallin huippumallin hintaan, sitä haluaa myös käyttää huippumallia tovin.

Vastaa
JuhaW
JuhaW

9

Itse WP puhelimen omistaneena voin sanoa, että se todellakin vaatii hieman enempi käyttöä, jotta siihen tottuu ja siitä alkaa pitämään. Pieni hetkellinen testi ei riitä antamaan oikeaa kuvaa WP käyttiksestä. Se todellakin tuntui itsestäkin ennen kokeilua sekavalta käyttikseltä, mutta omistus muutti mielipiteeni siitä täysin. Ja siis positiiviseen suuntaan. Se on oikeasti todella simppeli käyttis.

Vastaa
jepajuudas (vahvistamaton)

10

Tärkeintä tässä vaiheessa on WP:n kannalta, että se on selvästi edellä Androidia käyettävyys asioissa. Sitten kun helppo käytettävyys ja sulavuus saadaan vielä tuotua myös edullisiin hintaluokkiin niin markkinat aukeavat. Siksi onkin tärkeämpää saada 200E tai alle WP puhelimet markkinoille kuin niitä x-määrä core laitteita. WP tulee olemaan vielä isompi uhka iPhonelle kuin Android. Ainakaan toistaiseksi Android ei ole pystynyt tosissaan haastamaan iPhonea. Sen näkee jo jenkkien smatphone markkinaosuuksista.

Vastaa
roponen
roponen

11

Kyllä se Android on ihan tosissaan haastanut iPhonen ja rujoa jälkeä saanut aikaankin. Mutta kun viime vuonna Android luureilla oli mahdollisuus murskata kilpailijat, niin siinä on epäonnistuttu aika totaalisesti.

Apple pudotti hetkeksi pallon keväällä/kesällä juuri samaan aikaan kun esim Samsung pullautti markkinoille hardwareltaan yhä loistavan Samsung Galaxy S II:n. Kävi kuitenkin hyvin nopeasti selväksi että SGS2 oli softaltaan täysin raakile. Silti se möi hyvin. Ajatelkaapa jos se olisi ollut virheetön...

Vastaa
djtob
djtob

12

@9 ja @13. Mitä jos aluksi alkaisit opettelemaan kunnolla ja olemaan asiallisempi? Jos et siihen kykene, suosittelen etsimään terapeuttista apua.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

13

@11
Markkinaosuudet, etenkin kappalemääräiset ovat usein vähän huono mittari, mutta niitä kieltämättä käytetään erittäin usein, koska ne ovat toisaalta helpon oloisia.

Jenkkien smartphone markkinaosuuksista näkee sen, että sekä iPhone että Android ovat kasvussa, Android kasvaa nopeammin kuin iPhone. Toisaalta markkinan kokokin kasvaa nopeasti, eli pelkästään säilyttämällä markkinaosuuden, tai jopa pienellä osuuden laskulla, voi päästä erittäin hyvään tulokseen, ja jopa tuloksen kasvuun, jos vain kannattavuus on kunnossa.

Yritystoiminnan näkövinkkelistä suuri markkinaosuus tai suuret toimitusmäärät eivät ole mikään itseisarvo. Hyvin eri suuruiset yritykset voivat toimia erittäin menestyksekkäästi, toki niiden pitää toimia eri tavalla riippuen markkinapositiosta.


@12
Mitä tarkoitat rujolla jäljellä? iPhonemyynti on jotakuinkin kaksinkertaistunut joka vuosi, eikä se ole joutunut tinkimään kannattavuudestaan eikä edes keskihinnastaan. Androidvalmistajien keskuudessa, poislukien Samsung, on kyllä merkkejä muusta, johtuen erittäin kovasta keskinäisestä hintakilpailusta. Vähän samassa jamassa ovat olleet RIM ja Nokian älypuhelimet.

Jos Apple todellakin pudotti pallon keväällä/kesällä, kannattaisi sen ehkä tehdä sitä useammin. iPhonen myynti huhtikuu–kesäkuu oli suurin siihenastisista eikä heinä-syys myyntikään jäänyt sitä kuin 15%, vaikka selvästi osa ihmisistä odotti jo uutta iPhonea.

Itseasiassa en näe Androidin ja iPhonen kilpailevan suoraan toisiaan vastaan kuin osittain, Android vie käyttäjiä paljon enemmän Symbianilta, RIM:lta ja tavallisilta peruspuhelinkäyttiksiltä, jo hintansakin takia. Eikä tässä ole mitään arvolatausta, sekä Androidille että iPhonelle on paikkansa ja asiakkaansa.

Vastaa
roponen
roponen

14

Jonahan, tarkoitin tietenkin sitä että Android on kaapannut aika messevän markkinaosuuden. Tässä taisi olla jotain aiheeseen liittyvää:
http://news.cnet.com/8301-13579_3-57371...d-still-on-top/

Itseasiassa Apple todennäköisesti pudotti pallon hetkeksi jossain vaiheessa hiukan aikaisemmin. iPhone 5/4S oli kovassa odotuksessa kesälle mutta tarinoiden mukaan Jobs itse päätti että vekotinta ei julkaista sellaisenaan. Työstivät sitä sitten syksyksi. Juuri tässä välissä Samsungilla oli paperilla askeleen edellä oleva malli kaupoissa (SGS2) ja siten oiva sauma kaapata isompikin kakunpala.

Applen onneksi Samsung teki sen mitä useimmat varmaan jo osaavat heiltä jo odottaakin, eli oli myös pudottanut pallon... softapuolella.

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

15

#1 kriittinen (vahvistamaton) @ 3.2.2012 14:30

Åbo Akademin tutkimus... voiko naurettavammasta yliopistosta tutkimusta hakeakkaan!?
************

Kriittinen saa olla ja epäilläkin, mutta koskahan nämä nettipellet tajuaisivat pohtia sekunnin edes perusteluita. Ihan vaan jo omaksi ilokseen. Ok, ihmisestä voi tuntua että "just joo, WP lähellä iPhounia...mahdotonta!". Se on ihan okei, mutta jos päätät siltä pohjalta olla epäileväinen, niin eikö se kehittäisi ihmistä itseäänkin, jos koittaisi keksiä edes yhden perustelun.

Täydet pisteet Turkuun täältä Tampereen suunnasta. Ja tämä on paljon sanottu!! ;)

Tampereella TTY:llä tekevät paljon myös kännyköiden tms. laitteiden käytettävyystutkimusta, joihin yhteen lyhyeen olen itsekin osallistunut. Ei tutkimus pahasta ole.

Tässä tapauksessa tutkimus osoittaa todella hyvin sen mitä on epäilty. WP on erilainen ja vaatii totettulua, joten jo pelkkä alkureaktio "mitä hemmettiä" aiheuttaa sen, että "ei tästä tuu mitään", mutta jo viiden minsan päästä homma alkaa sujumaan... ;)

Hieno tutkimus.

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

16

Ei liity aiheseen, mutta
@8
Eiköhän jatkossa Lumia malleja saada globaalisti jakeluun siinä missä kenenkä vaan muunkin valmistajan malleja. Nokia on edelleen aivan alussa WP-mallistoaan. Kauanko kesti, että ekoja iPhoneja saatiin Eurooppaan saati Suomeen?

Vastaa
ran vier (vahvistamaton)

17

@14 Mitä jos alkaisit opettelemaan puuttumatta toisten asioihin?.Anna toisten kirjoittaa rauhassa niin kuin sinäkin!.

Vastaa
jepajuueipas (vahvistamaton)

18

@15

Joo ehkä oletin lukijalta hieman liikaa. Markkinaosuuksista näkee sen, että Apple on pystynyt pitämään markkinaosuutensa todella korkealla huolimatta siitä, että Android puskee markkinoille pääasiassa hinnalla (ja siis todellakin massoille). Ihmiset olivat ainakin 2011 vielä valmiita maksamaan kovan hinnan iPhonesta, eivätkä kovin herkästi kuitenkaan valinneet halvempaa Android-laitetta. Itse yrität päteä jollain mikä ei tunnu liittyvän juuri mitenkään minun tekstiini.

Vastaa
roponen
roponen

19

OJ_Ghost, kyllä kommenttisi minusta liittyy tähän aiheeseen. Tottakai se voi vaikuttaa käyttäjän fiiliksiin ja sitäkautta käyttökokemukseen jos tietää kädessä olevan jotain muuta kuin parasta mitä firmalla on olemassa. Sitä en tiedä onko tässä tutkimuksissa Lumiaa testanneilla ollut tietoa seuraavista malleista joten vaikea sanoa onko se vaikuttanut tuloksiin.

Olet lisäksi varmaankin oikeassa että Nokia pystyy tulevaisuudessa tasaisempaan jakeluun ympäri maailman. Jotenkin sitä vain odotti että logistiikastaan kehuttu ja maailmanlaajuisessa suuren volyymin jakelussa kunnostautunut firma saisi kotimaahansa raahattua muutaman luurin julkaisupäivänä. Applen iPhonen alkuaikoja ei ehkä voi tähän verrata, sillä he joutuivat käsittääkseni rakentamaan iLuurien tuotannon ja jakelun hiukan pienemmistä kuvioista.

Vastaa
djtob
djtob

20

@19. Jotta saisit rölläillä väärillä nimimerkeillä ja väittelet valheilla? Saan puuttua, jotta ettet levittele olevasi joku muu kuin se yksi ja sama SGS2-rölli.

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

22

roponen, totta turiset toisaalta juu. :)
Toisaalta taas, jos tietää Lumia 900 olemassaolosta, niin tietänee myös että sehän on sama laite isommalla näytöllä noin lyhyesti.. Tai no joo, LTE tuki taitaa olla erona myös. Mutta siis jos asennoituu testaan käyttöliittymää, niin toisaalta Lumia 900 mallin olemassaolon tiedostuksen ei pitäisi vaikuttaa paljoa ainakaan... =)

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

23

ran vier,
Kun ei sua selkeästi ole kotona kasvatettu, kuten pitäisi, niin vallan hyvin sinunkin kommenteihin saa puuttua. Kajastaa jo pitkälle asenteesi, että kenenkään ei sovi puuttua käytökseesi ja varmaankaan millään asteella. Eli jos nyt haluat paskoa keskelle tietä, niin siitähän ei saa kukaan sinulle huomauttaa.

Lisää viesteihisi sisältö ja ota hieman vastuuta. Tilanne paranee omalta kannaltasi myös nääs. ;)

Vastaa
Jonahan
Jonahan

25

@16

Juurikin noissa Comscoren älypuhelintilaaja-tilastoissa sekä iOS että Android ovat nousseet ainakin edelliset noin kaksi vuotta varsin tasaisesti, Android toki huomattavasti nopeammin. Häviäjiä ovat olleet Microsoft, Palm ja RIM. Mutta kuten sanottua, markkina kasvaa kovasti, joten kyseessä ei ole nollasummapeli, jossa yhden voitto olisi automaattisesti toisen tappio. Myöskään pelkällä markkinaosuudella ei saa makkaraa leivän päälle.

Samsungilla ehkä oli SGS2 paperilla, mutta USA:n markkinoillehan se tuli vasta jotakuinkin samaan aikaan iPhone 4S:n kanssa, riippuen operaattorista.

Keskenään ristiriitaisia tarinoita iPhonen "viivästymisestä" on vaikka kuinka. Itseäni ei yllättäisi yhtään se, että aikataulun muutos edellisvuosista olisi ollut pääosin suunniteltua. Aikatauluhan muuttui jo vuosi sitten, kun Apple pääsi irti AT&T yksinmyyntisopimuksesta ja toi markkinoille Verizon yhteensopivan mallin, sen ja seuraavan version väliin varmasti haluttiin yli 4kk aikaa. Myöskään softapuoli ei ollut lähelläkään valmista keväällä, jolloin esimerkiksi iCloud olisi pitänyt esitellä kehittäjille. Mutta kieltämättä iPhone 4S:n julkaisu oli logistisesti vähän liian lähellä joulua, noin kuukauden myöhemmin kuin Applen perinteinen iPod-julkistus on ollut.

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

26

ran vier, Miten mun asuinpaikkakuntani liittyy mihinkään?
Vai oletko niin kovaa jätkää, että tulet tekemään sen paskomisesi mun pihoille?
No kuitenkin, en Tampereella enää, mutta lähistöllä edelleen. Entäs sinä?

Voit muuten ran vier kokeilla sellasta, että saisit viesteihisi enemmän pisteeseen päättyviä virkkeitä ettei painotus olisi vain perustelemattomissa kysymyslauseissa. Tämä siis lisäisi sitä informaation määrää tässä nettiviestinnässä. Me kaikkihan jossain määrin luemme näitä siksi, että joko haluamme saada jotain uutta tai sitten haluamme jakaa jotain eteenpäin. Tavallaan vaihtokauppaa siis. Pelkkäkysymyksiä sisältävä postaus ei tarjoa tätä kaupanvaihtovälinettä lainkaan... ;)

Vastaa
LIMPLAD
LIMPLAD

28

Huomaa suomalaistutkimus. Jos olisi ollut amerikkalaistutkimus niin eiköhän se
Aple olisi ollut kuitenkin parempi?

Vastaa
Phiideer
Phiideer

29

@kriittinen

Siinä on enemmän substanssia, jos osaa kritisoida tutkimuksen sisältöä, eikä kriittisyyden puuskassa tehdä heti ensimmäisessä lauseessa argumentaatiovirhettä (Argumentum ad verecundiam).

Yritä uudestaan.

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

30

@29
Ole hyvä vaan. Ystävällistä olisi toki vastata muidenkin kysymyksiin, kun niitä niin esität. Tosin kyllähän tätä nyt osas odottaa.

Vastaa
user_org (vahvistamaton)

32

33@
>Microsoftin liittoutumiset eivät ole aiemminkaan
>kestäneet,joten...saa nähdä miten Nokian käy???.

Wintell liitto kesti kymmeniävuosia ja oli kummallekkin hyvin antoisa.

Mobile alalla HTC kuvio oli aika vahva kunnes HTC siirtyi Androidiin.

On noita muitakin, kuvio kestää niin pitkään kun kummallekkin hyötyä ja tarvitsevat toisia, tai kunnes yhdistyvät. Jos WP ei vedä, niin ei tuo ikuisesti tuollaisena jatku.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja