Täysimittainen Linux saapuu Android-puhelimiin

22
Matti Robinson

Täysimittainen Linux saapuu Android-puhelimiin
Maailman suosituimpiin Linux-distribuutiohin kuuluva Ubuntu on laajentumassa pian Android-puhelimiin. Yhteistyössä Canonicalin kanssa toteutettu Ubuntu for Android mahdollistaa täyden työpöytä-Linuxin sijoittamisen älypuhelimeen. Androidin kanssa kernelin eli käyttöjärjestelmän ytimen jakava Ubuntu tekee siis Android-älypuhelimesta telakoituvan työpöytäkoneen.

Ubuntu for Android vaatii toimiakseen puhelimelta tuplaydinsuoritinta, HDMI- ja USB Host -tukea, puolta gigaa RAM-muistia sekä kaksi gigatavua tallennustilaa Ubuntu-käyttöjärjestelmälle. Telakan avulla puhelin on mahdollista yhdistää näyttöön sekä ohjainlaitteisiin, kuten hiireen ja näppäimistöön.

Telakoidessa puhelin käynnistää Ubuntun Androidin rinnalle ja toimii samanaikaisesti työpöytäkoneena ja puhelimena. Puhelimen toiminnallisuudet, kuten tekstiviestit, puhelut ja yhteystiedot ovat käytettävissä myös Ubuntu-työpöydältä.Älypuhelinten tehon kasvaessa huimalla vauhdilla Canonical ei ole ainut, joka on huomannut suorituskyvyn tuomat uudet käyttömahdollisuudet. Motorola on jo pidempään tarjonnut omille high-end-puhelimilleen Webtop-toimintoa, joka vastaa perusidealtaan Canonicalin suunnittelemaa toteutusta. Myös Googlen on huhuttu suunnittelevan Chrome OS -järjestelmästä peräisin olevia työpöytätoimintoja Androidin seuraavaan isompaan Jelly Bean -nimellä tunnettuun päivitykseen.

Ubuntun kaupallista puolta kehittävä Canonical hakee Ubuntun sivustolla laitevalmistajista yhteistyökumppaneita. Kyseessä on erittäin mielenkiintoinen konsepti, joka laajamittaisesti toteutuessaan voi jopa uhata nykyisiä työpöytäratkaisuja. Toistaiseksi tarjolla on tosin vain alla oleva demovideo, jolla Ubuntu vaikuttaa toimivan kuitenkin varsin hyvin. Lisää Ubuntu for Androidista voidaan kuulla tulevalla viikolla järjestettävillä Mobile World Congress -messuillla.

Parhaat kännykkätarjoukset

Samsung Galaxy S10e – hinta laskenut -29%

Samsung Galaxy S10e
500 € CDON
669 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 701 €

Samsung Galaxy M12 – hinta laskenut -29%

Samsung Galaxy M12
213 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 299 €

Motorola Moto E22i – hinta laskenut -23%

Motorola Moto E22i
99 € Power
115 € Proshop
129 € Lenovo

Alin hinta viikko sitten: 129 €

Nokia X20 – hinta laskenut -23%

Nokia X20
231 € Kärkkäinen
299 € Elisa
299 € Telia

Alin hinta viikko sitten: 299 €

Kommentit (22)

dRD
dRD

1

Tulihan se sieltä! Vähän oudolta taholta ja hieman "liimaa/leikkaa"-purkkavirityksenä, mutta juurikin tän tyylistä kuviota olen odotellut ensimmäisten WinCE-laitteiden kokeilusta 1998 lähtien :-) Tosiasiahan on se, että huippuluokan älypuhelimissa on enemmän kuin tarpeeksi laskentatehoa / vääntöä valtaosan ihan työpöytäkoneisiinkin.

Nyt kun laitevalmistajat vain innostuisivat ajatuksesta -> 150 euron läppärikoteloita myyntiin, johon voi sujauttaa sisään haluamansa Android-luurin ja markkinat muuttuvatkin jo aika mielenkiintoisiksi :-)

Ja tietty Microsoftin vastavetoa on kiva odotella. Windows Phone 8-luuri, joka muuttuu Windows 8 -tietokoneeksi, kun siihen kytkee näytön, anyone?-)

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
ghh34 (vahvistamaton)

2

Ja nyt odotellaan sitä sopivia puhelimia. Toivottavasti eivät ole kalliita ja toimivat käytössä hyvin yhteen tietokoneen Ubuntun kanssa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
tahvokas (vahvistamaton)

3

ja kevyempi ratkasu hitaampiin luureihin + blackbox/fluxbox/openbox jne tuleepi varmaan hetken päästä... tämä lienee odotettavissa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

4

1@
>Nyt kun laitevalmistajat vain innostuisivat ajatuksesta -> 150
>euron läppärikoteloita myyntiin, johon voi sujauttaa sisään
>haluamansa Android-luurin ja markkinat muuttuvatkin jo aika
>mielenkiintoisiksi :-)

Mitä lisäarvoa Ubuntu tuo ? aika marginaali jutulta vaikuttaa.

Android/Chrome Os,/iOS ja Windows 8 aika paljon vahvemmissa asemissa.

Ja onko niissäkään jokin "läppärikotele" kantavavoima, jollet sillä tarkoita näitä qwerty näppis koteloita joita mm. tableteihin ja isompiin kosketusälyluureihin myydään.

Vastaa
dRD
dRD

5

@4: En nyt oikeastaan tarkoitakaan sitä, että Androidin päällä pyörivä Ubuntu, joka tulee päälle telakoituessa olisi se "lopullinen ratkaisu", mutta hyvä pelin avaus.

Käytännössä kaipaan siis sitä, että mun "tietokone" on mun puhelin. Mulla ei ois olemassakaan yhtään ainoaa muuta tietokonetta, missään, ikinä. Menen himaan ja nakkaan luurin keittiön pöydällä lojuvaan läppärinnäköiseen juttuun, niin voin käyttää sitä kuten käyttäisin läppäriä (ja samalla kännykän oma akku latautuu, tietty). Tulen duuniin ja heitän kännykän dockiin, niin mulla on 2kpl 24" näyttöjä, näppis, hiiri, firman lähiverkko, ulkoinen kovalevy ja 1Gbps LAN käytössä. Ja kaikki asetukset, tiedostot, softat, jne pysyis samana, vain käyttöliittymä mukautuis sen mukaan miten sitä käytän. Ei mitään rakettitiedettä.

Enemmän olen riemuissani siitä, että joku avasi pelin. Nyt toivoa vaan siihen, että iOS, Android itsessään ja Windows seuraisivat tuota samaa polkua. Onhan se nyt ihan älytöntä ostaa turhaan 3kpl prosessoreita, keskusmuisteja, jne kaikkiin 3 edellämainittuun käyttöön, kun yksikin riittäisi ja vain lisävarusteet (näytön koko, input device) vaihtelevat.

Vastaa
_kooma_
_kooma_

6

Myös minun mielestäni tämä on hieno asia. Ensimmäinen kunnollinen syy hankkiakkin hieman tehokkaampi luuri :)
Mainio juttu kaikenkaikkiaan, näyttönä voisi vaikkapa toimia 42-55" FullHD telkku ja näppis sekä hiiri langattomina, niin voisi tehdä useampaakin asiaa saman-aikaisesti. Puhelut hoituisivat vaikkapa handsfree setillä, tai suoraan kaiuttimista (telkun omista tai vahvistimen kautta kytketyistä). Eli vähemmän laitteita.

Vielä jonkin verran lisää tehoa, niin saisi vielä vaikkapa pelattavia pelejäkin tuolle alustalle, niin avot :)

Ei mitään pahaa sanottavaa tästä ideasta. Toisaalta nuo asiat jotka mainitsin onnistuu nykyisinkin, mutta tämä olisi sikäli mainio juttu että olisi hieman vähemmän laitteita.

Vastaa
3rd_party
3rd_party

7

Erittäin mielenkiintoinen avaus. Joskus tuli testattua N8:lla sen liittämistä TV:seen ja luurin käyttämistä hiiren avulla, mutta tästä seurauksena oli lähinnä hirveä adapterien ja johtojen sekamelska sekä tökkivä nettiselaus. Jos tämän saisi jouhevammaksi, olisi siinä sen sijaan erittäin mielenkiintoinen käyttökohde rahoille.

Vastaa
Bodomed
Bodomed

9

Muistan kun joskus muinoin kokeilin kanssa tosin vaan N93:sen liittämistä silloiseen 19" putkitelkkariin. Olihan se aika luksusta netin selaus siis ja mesetys. Että kyllä kiitos kelpaa...

Oiskohan jo iPhone 5 vakio-ominaisuutena kenties?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

10

5@
>Käytännössä kaipaan siis sitä, että mun "tietokone" on mun
>puhelin. Mulla ei ois olemassakaan yhtään ainoaa muuta
>tietokonetta, missään, ikinä.

Jos haluat puhelimeesi näytön, näppiksen niin se on vanhaa kauraa, eikä siihen Ubuntua tarvita. ulkoisia hiluja on osa käyttänyt jo pitkään.>Tulen duuniin ja heitän kännykän dockiin, niin mulla on 2kpl 24"
>näyttöjä, näppis, hiiri, firman lähiverkko, ulkoinen kovalevy ja
>1Gbps LAN käytössä. Ja kaikki asetukset, tiedostot, softat, jne
>pysyis samana, vain käyttöliittymä mukautuis sen mukaan miten
>sitä käytän. Ei mitään rakettitiedettä.

Mitälisäarvoa se Ubuntu tuo ?

>Enemmän olen riemuissani siitä, että joku avasi pelin.


>Nyt toivoa vaan siihen, että iOS, Android itsessään ja Windows
>seuraisivat tuota samaa polkua.

Nokia Qt ajatus oli sitoa koko "tietokone" mailma yhteen, sen ajatuksen jäätyä taustalle on tarjolla vain pirastaloituneita juttuja. Apple ajaa omaansa, Google omaansa ja Microsoft omaansa.
Jos Nokia olisi pitänyt vanhan mallin olisi se ollus Ubuntun jutuille kovasana.

> Onhan se nyt ihan älytöntä ostaa turhaan 3kpl prosessoreita,
> keskusmuisteja, jne kaikkiin 3 edellämainittuun käyttöön, kun
>yksikin riittäisi ja vain lisävarusteet (näytön koko, input
>device) vaihtelevat.

Vanha ajatus, lähimmäksi sitä on päässyt kannettavat tietokoneet jotka on syrjäyttäneet pöytäkoneet monessa paikkaa.

Pilvipalvelut ja verkot on asia mikä pitää jatkossakkin erilaisia laitteita ihmisillä. Optimaalinen taskulaite ei ole optimaalinen pöytäkone, käyttäjä kaipaa tietojen käytettävyyttä.

Vastaa
dRD
dRD

11

Lainaus:

Optimaalinen taskulaite ei ole optimaalinen pöytäkone, käyttäjä kaipaa tietojen käytettävyyttä.

Tais mennä koko kuvion pointti osin ohi? Yksi staattisessa form factorissa oleva laite ei sovi kaikkeen, mutta jos yksi laite mukautuu kaikkeen, se onkin jo ihan kokonaan eri asia. Raudan puolesta tuossa oltaisiin oltu jo vuosia (2v vanha sen ajan huippukännykän tehot riittäisivät IMO valtaosalle ihmisistä läppärin tehoiksi), nyt vaaditaan vain se, että käyttöjärjestelmät mukautuisivat kulloinkin käytettävän form factorin mukaan.

Vastaa
JA12
JA12

12

"mitälisäarvoaseUbuntutuo?"

Android ja iOS on sovelluskauppojen etäpäätteitä.
Ubuntun päällä on mahdollista ajaa työpöytäohjelmistoja ARM arkkitehtuurilla siinä missä x86/-64 alustallakin.
Mitä työpöytäohjelmistoja? Vaikka office, sähköposti, kuvankäsittely, musiikin kuuntelu/teko/muokkaus, 3D mallinnus, CAD, elektroniikkasuunnittelu ja -simulointi, ohjelmointi, virtualisointi, diagnostiikka, Ubuntun oma sovellus- ja musiikkikauppa, ja sitten vaikka suomenkielinen oikoluku.

Vastaa
3rp3
3rp3

13

@4
"Mitä lisäarvoa Ubuntu tuo ? aika marginaali jutulta vaikuttaa.

Android/Chrome Os,/iOS ja Windows 8 aika paljon vahvemmissa asemissa. "

Eihän se siitä huonoa tee, että kyseessä on "marginaalijuttu". Se on kuitenkin täysiverinen työpöytäkäyttis, toisin kuin Android, ChromeOS tai iOS. Eli voit käyttää tavallisia työpöytäsovelluksia, kuten Firefox, Chrome, Gimp ym. olettaen, että softa on käännetty ARM-arkkitehtuurille. Tai jos puhelin on x86-pohjainen, niin helpottaa tilannetta. Ja puhelimessa olevia Android-sovelluksia voi käyttää Mobile View -ikkunassa, kuten voit videosta huomata.

Itse ainakin käytän isolla näytöllä mieluummin Ubuntua, kuin jotain mobiilioptimoitua käyttistä.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

16

12@
>Ubuntun päällä on mahdollista ajaa työpöytäohjelmistoja ARM
>arkkitehtuurilla siinä missä x86/-64 alustallakin.

Onko tuossa jokin X64 emulaattori vai miten meinaat ajaa X64 ohjelmia. jo mikä on silloin vääntö ajaa x64 työpöytäsoftia?

11@
> Tais mennä koko kuvion pointti osin ohi? Yksi staattisessa form
> factorissa oleva laite ei sovi kaikkeen,

Ei sovi, vaikka siihen ison näytön pistäisi. jos sopii niin onko vanha työpöytä käyttis lisäarvo.

Käyttäjät voivat lisätä enitstä enemmän ulkoisia näppiksia ja ulkoisia näyttöjä mobiililaitteisiin mutta, mutta työpöydällä käyttäjälle on oleellista että yhteiskäyttö on joustavaa, se ei vaadi yhden laitteen käyttöä vaan integrointi.> mutta jos yksi laite mukautuu kaikkeen, se onkin jo ihan
>kokonaan eri asia.

Mobiilit laitteet on kahminut käyttökohteita tietokoneilta ja kahmivat sitä jatkossakin. se ei tarkoita että optimi olisi tehdä mobiilista työpöytäkonetta.


>Raudan puolesta tuossa oltaisiin oltu jo vuosia (2v vanha sen
>ajan huippukännykän tehot riittäisivät IMO valtaosalle ihmisistä
>läppärin tehoiksi),

Kyllä ja ei, jos riittää niin mikä on lisäarvo työpöytäkäyttiksessä ? Mieti mikä on käyttäjän tarve, raskas selain käyttö vaatii lisätehoa mobiilii laitteissa ja siihen ei tarvita työpöytä käyttistä. sama pätee toimistosovelluksiin jne. vaaditaanko joko lisää rautaa tai mobiilimmat sovellukset.

>nyt vaaditaan vain se, että käyttöjärjestelmät mukautuisivat
>kulloinkin käytettävän form factorin mukaan.

Ilman muuta, enkä näe että jokin työpytä käyttis olisi se.

Windows OX, Chrome OS, Ios/ OXS on niin paljon kovemmissa asemissa, Nokian valinta käytännössä tappoi natiivi Linuxin pohjaiset mahkut.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

17

15@
>Joku vekotin intelin medfieldillä voisi olla aika pätevä
>tommoiseen.. pyörisi x86 softatkin.

Totta, aivan eritilanne.

x86 rauta tekee mielenkiintoisemmaksi, Windows 8 luonnollisesti, ja Chrome OS, ja jokin natiivi linuxpaketti jonka päällä ajetaan Androidia.

Mutta kypsyyko Intel-rauta taskuunsopivaksi, vaikka se on vuosia epäonnistunut voi tilanne silti muuttua. Siitä on vielä pitkä matka käytettävään Ubuntuun, se on paljon valmistajien yms. varassa.

Vastaa
ArttuH5N1
ArttuH5N1

18

Erittäin mielenkiintoinen konsepti, lisää tämmöistä ja mielellään vielä valmistajien taholta suoraan! Hyvä syy hankkia kunnon tehomylly taskuun, kun sen voi sitten kotona "telakoida" näyttöön, telkkariin jne ja kuljettaa kouluun/duuniin todella helposti.

Mainiota!

Vastaa
Sakke88
Sakke88

19

Mitä jos omalta tietokoneelta pääsisi suoraan ja helposti käsiksi kaikkiin oman käynnykän tietoihin?

kuvat, videot, yhteyistiedot,viestit, kirjainmerkit ja ohjelmat.
Eli kaikki tuossa videossa esitellyt ominaisuudet toimisivat omalta koneelta ilman mitään telakointia. Tätä odotan ja toivon windows 8 ja windows phone 8:lta

Google androidillaan on tässä jo osittain aika pitkällä, mutta käytettävyydessä olisi parannettavaa. microsoftilla on todella hyvä tilaisuus tehdä siitä erittäin helppo käyttöistä.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

21

19@
>Mitä jos omalta tietokoneelta pääsisi suoraan ja helposti käsiksi
>kaikkiin oman käynnykän tietoihin?

Olet ytimessä, miksi joku haluaa käyttää taskulaitetta jossain läppärin kotelossa eri käyttöliittymällä, laitetta joka ei hommaan optimi. Syitä voi olla monia, mutta uskon että monellekkaan ei siihen tarvetta.

Tänäpäivänä toimisto, ja PIM kama on hyvin synkassa, töitä tehdään siihensopivalla raudalla, miksi haluttaisiin sitä hommaa tehdä surkeammin. Yleensä pilvenkautta, mutta pilveä pelkäävät paikallisesti.

Jos taskulaitteella haluaa korvata PCn, niin uskon vahvasti siihen että silloin se juttu tehdään sillä mobiili OSllä ja UIllä, siihen suuntaa on jopa menossa työpöytä OSt, siis OS X, Windows 8, Chrome OS.
Ohjelmat kirjoitetaan uusiksi, ja moobilissa toimivat jutut tulee toimimaan työpöydällä, mutta vanhoja työpöytäjuttuja ei haluta mobiiliin. Syitä on monia miksi vanhaa pehmo kamaa ei haluta taskuun.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.