Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Hallitus huutokauppaa taajuuksia 4G-verkkoa varten

17
Manu Pitkänen

Hallitus huutokauppaa taajuuksia 4G-verkkoa varten
Hallitus on päättänyt huutokaupata 800 megahertsin taajuusalueen toimiluvat 4G-verkkoa varten. Huutokauppa suoritetaan viimeistään vuoden 2013 aikana ja tarjolla on 60 megahertsin edestä taajuuksia (2x30 MHz, huutokaupataan 2x5 MHz:n taajuuskaistapareina).

Viestintäministeri Krista Kiurun (sd.) mukaan päätöksen ansiosta lähes kaikilla suomalaisilla on tulevaisuudessa mahdollisuus hankkia itselleen nopeudeltaan 26 Mb/s:n mobiililaajakaista. Taajuuksia huutokaupataan yhdelle toimijalle korkeintaan 2x15 MHz:ä, joten vähintään kahdella toimijalla on mahdollisuus hankkia itselleen matalia taajuuksia nopeaa mobiililaajakaistaa varten.

Huutokaupattava taajuusalue on ollut ongelmallinen, sillä se on vaatinut muun muassa neuvotteluita Venäjän kanssa. Viime vuonna Venäjä antoi luvan käyttää taajuusaluetta, mutta samalla se sai itärajalle puskurivyöhykkeen, jonne 800 MHz:n laajakaistaverkkoa ei saa rakentaa. Verkko on mahdollista rakentaa 1.800 ja 2.600 MHz:n taajuusalueita käyttäen. Myös radiomikrofonit ovat mutkistaneet taajuusalueen käyttöönottoa.Lisää tietoa 800 MHz:n taajuusalueesta löytyy liikenne- ja viestintäministeriön muistiosta.


Puhelinvertailun diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (17)

teme565
teme565

1

26Mbit/s joskus tulevaisuudessa? Kuulostaa auttamatta ajastaan jääneeltä jo nyt. Samaten jos operaattori voi saada korkeintaan 30MHz:n kaistan niin ei silläkään kauheasti juhlita.

Vastaa
Sefriol
Sefriol

2

@1 Just. Ilman kuitua tuollaisiin nopeuksiin ei pääse edes norminetillä. Eikä jutussa ole mainittu puhutaanko nyt keskimääräisnopeudesta vai maksiminopeudesta. Luultavasti ensimmäisestä, joka olisi aivan valtava määrä ja ylittää varmasta noin 95% suomalaisten kuluttajien tarpeista. Sen avulla voisimme siirtyä pelkästään nettitelevisiohin.

Vastaa
Ehni
Ehni

3

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Sefriol:

@1 Just. Ilman kuitua tuollaisiin nopeuksiin ei pääse edes norminetillä. Eikä jutussa ole mainittu puhutaanko nyt keskimääräisnopeudesta vai maksiminopeudesta. Luultavasti ensimmäisestä, joka olisi aivan valtava määrä ja ylittää varmasta noin 95% suomalaisten kuluttajien tarpeista. Sen avulla voisimme siirtyä pelkästään nettitelevisiohin.

No et oo sinäkään kovin perillä...
Kaapelilla pääsee 100mb, ja tämä ei vain teoriassa vaan ihan käytännössäkin


][/url]

90% ajasta nopeus on 70-90mb
Kyllä sille 100 megan netille käyttöä löytyy kun ladataan tiedostoja
Joissakin maissa esim. Kanadassa voi saada jo 1Gbs netin joka mahdollistaa tiedostojen latauksen n. 100mb/sekunnissa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

4

>Viime vuonna Venäjä antoi luvan käyttää taajuusaluetta, mutta
>samalla se sai itärajalle puskurivyöhykkeen, jonne 800 MHz:n
>laajakaistaverkkoa ei saa rakentaa.

No ei se sanatarkasti aivan noin ollut.

1@
>26Mbit/s joskus tulevaisuudessa? Kuulostaa auttamatta ajastaan
>jääneeltä jo nyt.

Onhan se merkittävästi enemmän kuin verokeissa nyt.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

5

>Joissakin maissa esim. Kanadassa voi saada jo 1Gbs netin joka
>mahdollistaa tiedostojen latauksen n. 100mb/sekunnissa.

Suomessa jopa kuluttajille tarjotaan 1Gbs/ nettiä joka mahdollistaa tiedoston latauksen liki 1000mb/sekunnissa vauhdilla

Vastaa
Ehni
Ehni

6

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user_org:

>Joissakin maissa esim. Kanadassa voi saada jo 1Gbs netin joka
>mahdollistaa tiedostojen latauksen n. 100mb/sekunnissa.

Suomessa jopa kuluttajille tarjotaan 1Gbs/ nettiä joka mahdollistaa tiedoston latauksen liki 1000mb/sekunnissa vauhdilla

o.O mikä operaattori tollasta tarjoaa? Käsittääkseni latausnopeus ainakin kaapeleissa on n. 10% verkon maximinopeudesta, ja näin se on itsellänikin aina ollut

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

7

6@
>o.O mikä operaattori tollasta tarjoaa?

mm. Elisa ja Sonera joissain kuitu / taloyhtiö 1gbit ethernet liittymissä.

>Käsittääkseni latausnopeus
>ainakin kaapeleissa on n. 10% verkon maximinopeudesta, ja näin se
>on itsellänikin aina ollut

Kaapelimoodemi yhteyksissä 100mbit/s on varsin tavanomainen ja jos ne toimivat niin toteutuvat nopeudet ovat myös hyvin lähellä sitä eli yli 90mbit/s, ja lataaminen sillä voi onnistua jos toisessa päässä vauhti riittää. Eli käytännössä hyvin harvoin, esim jotain MSn päivityksiä voi saada hyvällä vauhdilla päivitysruuhkien ulkopuolella.

Kuluttajaliittymissä lähtevävauhti nettiinpäin ovat yleensä murto-osa, esim 100 megasessa kaapeliyhteydessä jää helposti alla 10mbit/s, Täysnopeus ADSL liittymissä paluukanava tyypillisesti alle 1mbit/s tai 2mbit/s, kyse teknisestä rajoituksesta. mutta esim. VDSL mahdollistaa nopeamman paluukanavan.

Taloyhtiöliittymissä voi olla myös samanopeus kumpaankin suuntaan, jos toteutus esim. kuitu/Ethernet, usein silloinkin esim 20/10, tai 100/20.

Vastaa
Sefriol
Sefriol

8

Eikös kuitu ja kaapeli ole nykyään sama asia? Ei tietääkseni Suomessa myydä niille erillistä nettipakettia. Noh, joka tapauksessa tälläistä nettiä tarjotaan yleensäkin ainoastaan suurissa asutuskeskittymissä ja niissäkin vain kerrostalo alueilla. Koska kaapelointi / kuitu on aivan jumalattoman kallista. Suuri osa on vielä normi 24/1 maks. netin kahlitsemia, joissa nopeus yleensä jää siihen 11mbts. Tästä syystä 4G-verkosta voisi olla suurta hyötyä. Suurimmalla osalla ei ole edes tarvetta 100mbts nopeuteen.

Vastaa
Curvy2
Curvy2

9

Nopeus on on yleensä kriittinen siitä mitä liittymää käytät ja missä. Mokkulakin on hyvä joillakin mökkialueella, mutta taajamiin kannaisi vetää valokuitukaapelit. Eri asia on sitten,että alkaa joka mökille vetämään valokuitukaapeleita. Nopeudet ovat suhteellisia, jospa yli 40:tä tai 20 veettäs. Eräs poliitikko sanoi,että lankayhteys maksaa vähintään 2000 €:a/ talous...
Omat ideani; lisättäis soluja tukiasemiin.
Oma: Huawein E392 4G mokkula, no nopeudet hivenen nousi verrattuna E1820:aan. Vanhana armeijan radistina voin sanoa , että kenttävoimakkuus vaihtelee jopa ihan pienien alueiden sisällä.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

10

8@
>Eikös kuitu ja kaapeli ole nykyään sama asia?

Kaapelililla jossa siis kaapelimodeemi usein tarkoitetaan sitä yhteyttä joka tulee sen kaapeli TV verkon kautta, eli sitä koaksiaaliapitkin, samaa mistä TV kanavat. Sille tyypillisiä piirteitä on nopea lataus ja hidas paluukanava.

>Ei tietääkseni Suomessa myydä niille erillistä nettipakettia.

KaapeliTV verkossa yleensä vain yksi yhteydentarjoaja, mutta se ei sido talouksia siihen laajakaistassa, vaan voivat ottaa muilla tekniikoilla toimitettua, ADSL, Kuitu, Ethernet, Mokkula jne. mitä nyt on tarjolla.


>Noh, joka tapauksessa tälläistä nettiä tarjotaan yleensäkin
>ainoastaan suurissa asutuskeskittymissä ja niissäkin vain
>kerrostalo alueilla. Koska kaapelointi / kuitu on aivan
>jumalattoman kallista.

KaapeliTV ja siis sen kautta yhteys on tarjolla taajamissa usein myös omakotialueilla ja myös aika pienissä kunnissa (kaupungeissa). tätä siis tehty jo syvällä viimevuosisadalla.

Kuitua on enimmäkseen taloyhtiöihin, ja kuitu voi olla eri yhtiön kuin kaapelitv. Osa kuitu operaattoreista tarjoaa myös kaapelitv palveluita.

Kuidun vetäminen omakotitaloihin on lisääntynyt ja on aluita missä vanhoja kupareitakin korvataa parhaillaan kuidulla.

>Tästä syystä 4G-verkosta voisi olla suurta hyötyä.

Totta, Kaksi isoa etua, tärkein: se tuo joillekkin surkeille alueille lisää vauhtia ja kaistaa. Joissa nyt netti yli 40 vuotta vanhojen
pitkien kuparien päässä tai jonkin hitaan langattoman toteutuksen varassa.

Toinen, se tuo nykyisille taajama mokkulakäyttäjille paremmat yhteydet ja lisää kilpailua kuparimonopoleja vastaan pienemmissä taajamissa.

ADSLään verrattuna monikertainen paluukanava.

9@
>Omat ideani; lisättäis soluja tukiasemiin.
Vanhaa operaattori lisää parhaansamukaan, mutta jos ei taajuuksia niin minkäs teet, taajamissa tukiasemia (antenneita) on viidensadanmetrin sääteellä kymmeniä, ydinkeskustuissa vieläkin enemmän. eli solut on pieniä.

LTE ja LTE advancet ovat seuraava polku, lisää taajuuskaistaaa ja tehokkaampaa taajuuksien käyttöä, 800Mhz jälkeen on sillä tekniikka todellakkin mahdollista peittää liki koko maa.
800lle iso peitto, ja kahdella ylemmällä taajuudella tehdä pienempiä suluja sinne missä maksavaa kulutusta.

>Eri asia on sitten,että alkaa joka mökille vetämään
>valokuitukaapeleita.

Langattomilla mökit on vaikeita, teknisesti kyllä tehtävissä, mutta miten hinnoitella alueet joissa parus käyttä on muutama kevyt käyttäjä ja sitten muutamaksi viikolopuksi sata tehokäyttää pöllähtää alueelle.

Jos Sähköistetylle kesämökille saisi 2000eurolla kuidun niin ehdottomasti, kannattaa harkitava vaikka ei olisi sähköjäkään, jo ihan vain arvon takia.

Vastaa
Curvy2
Curvy2

11

Eikö tämä olisi rusakoidenkin etu, pian ostaneet puolet itä-suomesta. Hävittäjien harjoituksiin riittäisi tilaa siperian taivaallakin.
Kukas se aikoinaan organisoi radiotaajuudet? Alun keski/lyhytaalto taajuudet olivat oma luokkansa, eli rusakot voisivat tuolla periaatteella vaatia samaa käytäntöä myös Venezuelalta.
800 Mhz olisi aika optimaalinen pitempiin ja hankaliin yhteyksiin kohden tukiasemaa.
Onkohan nyt oikeasti mennyt puurot ja vellit sekaisin, sillä eivät radioaallot tunne maiden rajoja.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

12

11@
>Onkohan nyt oikeasti mennyt puurot ja vellit sekaisin, sillä eivät
>radioaallot tunne maiden rajoja.

??

No juuri sen takia lähellä rajaa pitää sopia Venäläisten kanssa

Vastaa
Curvy2
Curvy2

13

Niin, voisiko ministeriö toimia asiassa, eikä muiden tapaan vain hymyillä kameroiden edessä. Olisi hyvä, että näkisimme myös venäläisten omat näkemykset omassa mediassamme.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

14

13@
>Niin, voisiko ministeriö toimia asiassa,

Sehän on toiminut.

Jos nyt uutisen asiasta edes puhuit.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
kotiinkasvaamaan (vahvistamaton)

16

Luuletteko te oikeasti, että tuollaiset speedtestit kertoo mitään teidän oikeista nopeuksista?

Vastaa
Curvy2
Curvy2

17

Kai ne kuitenkin jotain vinkkiä antaa.
Noista radiotaajuuksista sen verran vanhana ameijan radistina tiedän, että kantomatka voi jonkun verran huidella, riippuen paikasta, vai miten sitten selitätte että rajan pinnassa varoitellaan tästä, että voi tulla kalliita laskuja jos venäläinen tukiasema ottaa sinun yhteyksesi käyttöön.
Eli ei niitä radioaaltoja mitkään rajat pysäyttele. Yhtä hyvin rusakot voisivat korvata suomalaisille ylimääräisistä maksuista.
Aikoinaan löivät valtavan tehokkailla laitteilla häirintää koko maailmaan.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.