Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

HTC aikoo hylätä fyysiset näppäimistöt

30
Manu Pitkänen

HTC aikoo hylätä fyysiset näppäimistöt
Desire Z ei ole saamassa seuraajaa, ei ainakaan HTC:n edustajan puheiden mukaan. Seattlessa järjestetyssä tapahtumassa yhtiö kertoi, ettei sillä ole enää suunnitelmissa tuoda markkinoille fyysisellä näppäimistöllä varustettua älypuhelinta.

Vastaisuudessa HTC aikoo keskittyä pelkkiin kosketusnäyttöihin. Linjamuutosta ei perusteltu sen paremmin, mutta taustalla saattaa olla QWERTY-puhelinten heikko kaupallinen menestys. Taiwanilaisvalmistajan tuotevalikoimasta löytyy kolme puhelinta, joissa on kosketusnäytön lisäksi fyysinen QWERTY-näppäimistö (ChaCha, 7 Pro ja Desire Z).

Mitä mieltä sinä olet, onko kosketusnäytöllä kirjoittaminen mukavaa vai onko fyysinen näppäimistö välttämättömyys?


Puhelinvertailun diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (30)

dRD
dRD

1

Fyysinen, täyskokoinen QWERTY, skandeilla, on itselleni ihan välttämätön osa älypuhelinta. Olen kokeillut aika laajalla otannalla huippu-touch-screen-only-älypuhelimia vuosien mittaan, mutta ei, ei vain toimi ilman kunnollista näppistä. Toki, jos kännykän käyttö on verkon selailua, eikä niinkään sisällöntuotantoa tai oikeiden, muotoiltujen sähköpostien lähettämistä, niin pelkkä touchscreenin virtuaalinäppis riittänee.

Mutta alkaa QWERTY-puhelinten tilanne olemaan surkea. Pari SonyEricssonin luuria, Nokia E7 ja Desire Z. Ei mitään "superpuhelinta", josta löytyisi QWERTY. Joten päädyinkin vaihtamaan puhelinta tuossa 3vkoa takaperin ja pitkän pähkäilyn jälkeen päädyin Nokia E7:aan. Olisin ollut - ensimmäistä kertaa oikeastaan ikinä - valmis vaihtamaan muuhunkin kuin Nokiaan, mutta tarjonta ei vaan vakuuttanut muillakaan. Noh, Belle on ollut positiivinen yllätys :-)

Vastaa
IsoArska1
IsoArska1

2

Olen jo vuoden käyttänyt Desire Z:aa ja sen seuraaja olisi voinut olla jopa seuraava puhelimeni. Fyysiset napit nopeuttavat kummasti kirjoittelua eikä puhelimen lagit juuri pääse sitä häiritsemään.

Vastaa
squi
squi

3

Eiiii, miksi näin? Kyllä virtuaalinäppikselläkin pärjää, mutta huippuluokan qwerty ois kyllä aika mahtava vaihteeksi.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Eyaa (vahvistamaton)

4

No voi kökkö... Itsellä tällä hetkellä HTC Desire HD ja seuraavaksi puhelimeksi haluaisin Qwerty-näppiksellä varustetun mallin. Itse olen HTC:hen tykästynyt nimenomaan innovatiivisuuden ja erinomaisen toimivuuden takia, mutta jos tämä on kerta suuntaus, niin kyllä alkaa harmittamaan. Kehoitankin siis kaikkia lähettämään rutosti postia HTC:lle ja vaatimaan uutta huippupuhelinta qwerty-näppiksellä. Historiasta nimittäin muistamme, että HTC oikeasti kuuntelee asiakkaitaan. Ensin GingerBreadiä ei pitänyt tulla esim. HD ja Z-laitteille, mutta asiakasryöpyn seurauksena HTC taipui ja teki juuri sen mitä asiakkaat pyysivät. Nyt on uusin 4.0 tulosa omallekin laitteelle ihan virallisesti HTC:ltä, joten eiköhän laiteta paljon fiksua palautetta menemään, jookos kookos?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
qwrety2 (vahvistamaton)

5

Harmittaa hiukan, ettei omassa e7:ssä ole viidettä riviä numeroille ja yhtä ylimääräistä saraketta, jotta ääkköset olisivat samoilla paikoilla, kuin tietokoneellakin. Samalla erikoismerkitkin voisivat olla sijoitettuna samoin, kuin tietokoneellakin.

Edellä mainitsemistani puutteista huolimatta en ikimaailmassa vaihtaisi tätä puhelinta mihinkään toiseen puhelimeen, josta fyysistä qwertyä ei löytyisi. Kirjoittelen jatkuvasti kaikennäköistä kännykälläni: sposteja, muita viestejä eri palveluissa, foorumeille tai muuhun keskusteluun(kuten nyt) ja kohtuu uusi puhelimeni on ollut oikeastaan parempi, kuin odotin.

Toivon tosiaan, että Nokialta tulee uusia qwerty puhelimia ennen, kuin oma e7 sanoo sopimuksensa irti. Sony Ericssonia en osta enää ikinä...

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
pissaliisa (vahvistamaton)

6

Outoa, ettei nämä qwertylliset mene kaupaksi. Motorola Milestone oli ja on loistava puhelin. Suomesta ei löydy enää mitään muuta näppis-Androidia kuin SE Pro ja sekin valmistus on lopetettu. Luulisi, että nämä menisi kaupaksi mutta ei. Moto myy Jenkeissä jo Droid4:sta mutta ei kuulema aio toimittaa puhelinta Eurooppaan ollenkaan.

Vastaa
delic
delic

7

Ymmärrän htc:n päätöksen hyvin. Nykyluurien halutaan olevan ohuita ja suht kevyitä. Varsinkin kun näyttökoot alkaa olla valtavia niin siihen vielä näppis niin alkaa luurilla olla paksuutta ja painoa, ei sellasta pakettia halua kun harva.

Yhä useampi on jo huomannut miten helppoa kosketusnäytöllä kirjoittaminen on, kun sille antaa mahdollisuuden.

Se on myös yksi suurimmista harhaluuloista, että kosketusnäytöllä kirjoittaminen olisi hidasta. Tottakai se aluksi vaatii aikaa ennenku se luonnistuu. Ihan samalla tavalla kuin annat ihmisille ensimmäisen kerran tietokoneen näppiksen käteen niin ei se todellakaan mikään pikakirjoittaja ole, mutta harjoittelun jälkeen kehittyy ja kehittyy (toiset vähemmän toiset enemmän)

Itseasiassa kosketusnäytöllä voi kirjoittaa nopeamin kuin fyysisellä, syyt: EI tarvitse painaa jokaista nappia niinkun fyysisellä qwertyllä, riittää vain hipaisu kirjaimeen ja ja olet seuraavalla kirjaimella ja taas seuraavalla ja kohta huomaat, että se on kuin liitämistä napista nappiin ja tekstiä tulee huimaa vauhtia :)

Se että jos sanoo, että fyysisessä napissa on se tuntuma niin se on totta, mutta moni sanoo, että kosketusnäytöllä on kömpelöä ja hidasta kirjottaa, siitä olen eri mieltä. Tottakai se aluksi siltä tuntuu ja ihmettelee voiko tästä mitään tulla.

Toki varmasti kaikki ei opi kirjoittamaan nopeasti, mutta veikkaisin että suurin osa jo muutaman kuukauden jälkeen naputtaa jo hyvää vauhtia tekstiä ruutuun vaikka ekana päivänä kirjoittelussa tulikin lähinnä virheitä.

Sitten on vielä se, että se fyysinen näppis on suurimman osan ajasta vain turhaan kiinni siinä luurissa. Ei ihme että noita fyysisiä qwerty luureja ei valmisteta enää kun muutamia, kun ihmiset pääsee ennakkoluuloistaan.

Toki joilelkin fyysinen näppis tulee aina olemaan must.

Vastaa
Diazzi
Diazzi

8

Harmillista. Fyysisen näppiksen pointti kun on aika pitkälti tuntuma, nopeus (noh, swype saattaa olla nopeampi jos osaa) ja se, että se virtuaalinäppis ei ole ruudulla viemässä kaikkea tilaa. Lisäksi ei tarvitse vahdata näyttöä kirjoittaessa.

Vastaa
dRD
dRD

9

@7: Varmasti kosketusnäyttöönkin tottuu, ei siinä mitään -- se on vähän niinkuin oikeasta autosta Ladaan siirtyisi, kyllähän senkin kanssa elämään pystyy, mutta kivaa se ei ole ennenkuin siihen turtuu tarpeeksi ;-)

Isoimmat prot täysnäppikselle sanottiinkin jo tuossa:

-virtuaalinäppis ei vie turhaa tilaa ruudulta (sen takiahan niitä hervottomia, kohta-varmaan-jo-kuustuumasia kännykkänäyttöjä pitää tehdä :-)

-voin nakuttaa 100-rivisen mailin valmiiksi katsomatta kertaakaan kännykkään, F:ssä ja J:ssä on tuntokohdat, kuten tietokonenäppiksessäkin. Virtuaalinäppiksellä en voi lähettää edes 2 sanan mittaista tekstaria tuijottamatta ruutuun.

...noh, pitää huolehtia että E7 pysyy ehjänä..

Vastaa
ArttuH5N1
ArttuH5N1

11

Ei se fyysinen näppis täysi välttämättömyys ole, olen virtuaalisellakin pärjännyt. Toki kirjoittaminen oli nopeampaa fyysisellä, mutta harvemmin sitä tulee todella pitkää tekstiä kirjoitettua. Mutta valikoiman kaventuminen on kyllä huono juttu.

Vastaa
akse
akse

12

Fyysisellä on mukavampi kirjoittaa ja vaatii vähemmän tarkkuutta/keskittymistä. Jos on pidempiä tekstejä niin se on kivempi. Lyhyemmissä ei niin väliä.

Kyllähän jonkun kannattais tuoda joku uus qwerty malli sillä jos kenelläkään muulla niitä ei kohta ole niin ne jotka sen haluavat ... no myyntiä.

Vastaa
delic
delic

13

Nyt muuten kun on aihe valmiina niin oletteko koskaan koittaneet noita kirjoitusnopeustestejä missä voi testata nopeutta?

Itse testasin joskus 2010 vuonna, eli sillon olin käyttänyt kosketusnäppistä n. vuoden.

Tulos 66.97 sanaa minuutissa

Vastaa
3rd_party
3rd_party

14

Työkäytössä fyysinen qwerty on aivan välttämätön. Pelkällä kosketusnäytöllä pidempien sähköpostien kirjoittaminen on niin tuskallista etten harrasta sitä kuin äärimmäisessä hädässä.

Toivottavasti edes Nokia jatkaa qwerty-luurien tekemistä.

Vastaa
Ilborg
Ilborg

15

Itselläni edellinen puhelin galaxy spica jossa totesin että virtuaalinäppiksellä ei ole kiva kirjoittaa juuri paria sanaa enempää. Desire Z:lla taas on koko ajan vain jaksanut kirjoittaa pidempiä tekstejä kuten uutiskommentteja tms. Vaikka puhelin on iso ja painava, niin silti pidän siitä paljon edellistä puhelinta enemmän koska se mahdollistaa jo netissä kirjoittamisen toisin kuin virtuaalinäppis joka syö yleensä lähes koko näytön, lagittaa toisinaan ja harhanäppäimet (esim pienikin tärinä saattaa aiheuttaa sormikosketuksen näyttöön tai väärän kirjaimen painamisen) ovat todella yleisiä.

Itse haluan pitää matkassa jotain laitetta jolla voi kirjoittaa ja se tulee helposti mukana, ja tällä hetkellä paras kompromissi on ollut qwerty-näppiksellinen puhelin. Eiköhän joku sellaisia valmista vielä edelleen, mutta toki harmi jos HTC ei enää niitä tule valmistamaan.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
s730 (vahvistamaton)

16

Joo kyllä mekaninen on aina huono ja niistä kuluvat merkit pois.Ja kosketus näppäimistöt vaan paranevat ja ne toimivat HTC:n kännyköissä todella hyvin.Uskon että muutkin kännykän valmistajat suuntaavat perässä vieläpä Nokiakin sitten joskus viimeisenä jos se vielä on pinnalla.

Vastaa
ep_
ep_

17

Itellä on juurikin tuo HTC Desire Z enkä vaihtaisi sellaiseen puhelimeen josta fyysinen näppis puuttuu. Ei kosketusnäyttö mitenkään voita oikeaa näppistä. Desire Z:n jälkeen olisin hankkinut kyllä Desire Z:n seuraajan, mutta siihen näköjään tyssäsi. Eli merkki vaihtuu kunhan tarpeeksi tulee tuolle Z:lleni ikää ja tarpeeksi houkutteleva laite markkinoille.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Ademeion (vahvistamaton)

18

@ "AfterLife":

"Hyvä ,että hylkäävät fyysisen näppäimistön
Puhelinn painaa silloin vähemmän.
Ja on silloin helpompi kantaa taskussa."

Tuo kuulostaa aika lailla siltä, että et itse halua käyttää fyysistä näppäimistöä ja et halua, että muutkaan saavat sellaista käyttää.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
jake se minäkin (vahvistamaton)

19

Epäilin aiemmin kovinkin virtuaalinäppiksen toimivuutta ja alkutotuttelu vei siksikin aikaa, mutt jotkut virtunäppikset antavat paremman palautteen ilmeisesti kuin toiset, koska niitä monet moittivat. HTC:sta en tiedä, mutt N9 antaa sopivasti vastinetuntumaa, ett mukavastihan sillä nykyään pärjää, kun on tottunut ja kirjoittaa ne pidemmät 'romaanit' pc-pöytäkoneella.

Vastaa
Qeetz
Qeetz

20

Kaikkia ketkä tämä harmittaa ( ja ehkä kaikkia muitakin ) neuvoisin laittamaan htc:lle pikaisesti viestiä tästä !

Vastaa
Insomniu
Insomniu

21

Noh, ei tuo HTC:n QWERTYllinen puhelin oikein ole itseäni vakuuttanut ja olen pysynyt Nokia E7:ssa.

Nokia E7 edeltävä oli kyllä HTC:n QWERTYllinen HTC TyTN. :)

Ei sitä pärjää enää ilman näppäimistöä, kun siihen kerran tottuu. En kuitenkaan usko, että Nokia on lähdössä hylkäämään, kun Nokialla on kuitenkin imagoa business-puhelimena, mitä taas HTC:llä ei ole.

Joten ymmärrettävä ratkaisu HTC:ltä.

Vastaa
teme565
teme565

23

Ehdottomasti pitää olla fyysinen qwerty-näppis. Siitä lähdetään ja vasta sitten vertaillaan muita ominaisuuksia. Jos vähänkin kirjoittelee sähköpostia kännykällä (tai lähettää rankasti tekstiviestejä) niin qwerty on mielestäni ihan ehdoton. Virtuaalinäppiksessä saa jatkuvasti vahdata että tuliko sinne nyt oikea kirjain vai sattuiko sormen reuna hipaisemaan viereistä kirjainta.
Itselläkin on tällä hetkellä E7 ja ihan tyytyväinen olen tuohon ollut, joskin erillisen numerorivistön puute alkuun vähän oudoksutti, mutta kyllä siihen on nyt jo tottunut

Vastaa
mcmopo
mcmopo

24

Ennen piti olla fyysinen näppäimistö mutta nykyään fyysiset on mielestäni surkeita. Tämä johtuu siitä että näppäimiä on vähennetty ja pienennetty jos joskus tulee E90:n kaltainen näppäimistö niin ostan puhelimen samantien. Sitä ennempää käyttelen kosketusnäppäimistöä ja läppäriä jos pitää kirjoitella enemmän. Myöskin almanakka/kalenteri on muuttunut takaisin paperiversioon tämän takia.

Vastaa
Jarissimo
Jarissimo

26

@25 Samoin, mutta olen tosin vähän katunut.. Olisi HTC saanut panostaa siihen vähän enemmän, eli esimerkiksi laitteen väljyys on aika ikävä ja muutenkin bugien korjailu on ollut ala-arvoista. (Ääkkös bugia ei ole vieläkään korjattu virallisesti HTC:n toimiesta).. No kyseessä on kuitenkin näppäimistöltää yksi parhaista luureista mitä olen koskaan käyttänyt, Nokian E71 pääsee lähelle (häviää tosin käytännössä kaikessa muussa akkukestoa lukuunottamatta).

No tämä on tosiaan surkea uutinen, sillä vaikka nykyiset esim 4.3" näytöllä olevat laitteet ovat ihan kohtuullisia kirjoitella, eivät ne pääse lähellekeään esimerkiksi Z:aa. Tuon isompaa puhelinta en mielelläni ottaisi, vaikka se varmasti kirjotitamista auttaisi.

Lisäksi ohuilla hanskoilla kirjoitus onnistuu fyysisillä näppäimillä. Ja mielestäni tärkein asia on näytölle jäävä tila, jonka näppis vie näppäimettömässä luurissa. Eli esim z:lla näet monta riviä tekstiä kerralla, koska näppäimistö ei ole sotkemassa.

No toivotaan, että joku toinen enemmämn asiakkaistaa kiinnostunut yhtiö täyttää tuon tyhjiön. Veikkailempa, että Sony jatkaa Ericssonin viitoittamalla tiellä. Se olisi jopa toivottavaa, sillä minusta heillä on tällähetkellä tyylikkäimmät ja parhaasta raudasta valmistetut luurit. Toki SGS next voi muuttta tilannetta pian, mutta tällähetkellä.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Teemu_84 (vahvistamaton)

27

Tämä on kyllä varsinainen suru-uutinen. Fyysisellä qwertyllä olevista puhelimista on jo muutenkin puutetta, varsinkin niistä joissa olisi skandit! Desire Z on käytössä, eikä korvaajaa ole vielä markkinoille tullut. Näytöttönäppäimistöllä kirjoittaminen on yksinkertaisesti hitaampaa ja epämiellyttävämpää. Lisäksi näppäimistökenttä vie turhaan tilaa näytöltä.

Todella yllättävä päätös HTC:ltä, kun on tottunut siihen, että merkiltä löytyy puhelimia vähän joka lähtöön. Toivottavasti Samsung näkee tässä markkinaraon.

Kyllähän "tavalliseenkin" puhelimeen saa kuoria joissa on näppis, mutta niistä puuttuu poikkeuksetta skandit.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

28

Olen samaa mieltä useimpien muiden ketjuun kirjottavien kanssa. Fyysinen qwerty-näppis on suuri plussa älypuhelimelle. Kyllähän kosketusnäytölläkin kirjottaa, mutta kuten olen ennenkin sanonut kosketusnäytön ongelmana on tunnottomuus. Tunnottomuutta on pyritty korjaamaan värinävasteella. Vaikka värinävaste auttaakin huomattavasti niin silti ei päästä lähellekään fyysisen näppiksen käyttökokemusta. Fyysisen näppiksen etuna on nimenomaan hyvä tuntuma jolla on suuri merkitys etenkin pidempiä tekstejä kirjotettaessa.

Lisäksi kosketusnäytöllä oleva virtuaalinäppis vie suuren osan näytön tilasta, fyysistä qwerty-näppistä käytettäessä tätä ongelmaa ei ole.

Eli itse äänestän kyllä fyysisen näppiksen puolesta, siitäkin huolimatta että näppis tekee puhelimesta paksumman.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
expert2012 (vahvistamaton)

29

Kosketusnäppiksellä kirjoittaa muutaman sanan mutta VAKAVAAN kirjoitteluun qwerty-näppis on ehdoton. HTC:llä pitäisi ymmärtää että sen qwerty-näppiksen taakse pitää saada valo joka palaa käyttäjän ohjaamana ei näin että se on valokennolla. Palm /HP ovat WEBOS järjestelmässä hoitaneet taustavalon niin että se palaa AINA KUN NÄPPIS ON AUKI.
Älypuhelin tarvitsee ehdottomasti kunnon fyysisen näppiksen ollakseen kunnon työkalu.
Näppis ratkaisee seuraavan luurin :-)

Vastaa
J3Z
J3Z

30

Itellä oli edellinen puhelin joku nokia expressmusic 5670?? ja siinä oli qwerty. Ja pakko sanoa että sen kanssa kirjottaminen ainakin omilla käsi meni sen 2x nopeempaa kuin nykyisellä samsung galaxy s2 näyttönäppäimistöllä...
Hieman kaduttaa etten ostanut HTC desire Z, ne on niitä elämän pieniä vääriä valintoja.
Harmi ettei qwerty näppäimistö älypuhelimilla ole kauheasti kysyntää markkinoilla.
Itse ostaisin kyllä seuraavan htc puhelimen jos siinä olisi qwerty näppis saatavilla. :`)

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja