Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Katsaus iOS:n ja Androidin versioiden sirpaleisuuteen

10
Teemu Laitila

Katsaus iOS:n ja Androidin versioiden sirpaleisuuteen
Android on käyttöjärjestelmänä lähes surullisenkuuluisa lukuisista eri versioista, joita markkinoilla löytyy samanaikaisesti. Applen iOS-järjestelmän yhteydessä fragmentaatiosta eli sirpaloitumisesta ei juuri kuule puhuttavan, vaikka eri järjestelmiä löytyy myös iOS-laitteista. Graafikko ja teollinen suunnittelija Chris Sauve rakensi kattavan taulukkopaketin vertaillakseen järjestelmien sirpaloitumisen astetta.

Sauven grafiikat perustuvat 50 eri sovelluskehittäjältä saatuihin tilastotietoihin eri iOS-versioiden yleisyydestä ja niissä otetaan huomioon versiot iOS 3.0 -järjestelmästä alkaen.

Ensimmäisessä kuvassa on esitetty eri iOS-versioiden nykyiset markkinaosuudet. Kuvan perusteella 5.x-versio löytyy runsaasta 75 prosentista laitteista ja loput käyttävät suurelta osin 4.x-version käyttöjärjestelmää.


Androidin kohdalla käyttäjien suurin valituksen kohde ovat yleensä laitevalmistajat, joilla kestää kohtuuttoman kauan tuoda tuorein Android-versio laitteisiinsa, jos sitä yleensä edes tapahtuu. Applen kohdalla ongelmaa ei pääse syntymään, sillä laitteet ovat yhden valmistajan vastuulla. Alla olevassa taulukossa on esitetty eri versioiden yleistymisen nopeus niiden julkaisun jälkeen.
Mielenkiintoisin taulukoista on kuitenkin yleistymisnopeutta kuvaava taulukko, johon on merkitty myös Sauven aiemmasta vastavasta artikkelista peräisin oleva data Androidin eri versioiden kehityksestä. Taulukon perusteella iOS 5.x oli asennettu 75 prosenttiin kaikista laitteista samassa ajassa, jossa Android 2.3 eli Gingerbread saapui vain neljälle prosentilla Android-käyttäjistä. Vaikka kuvaajassa ei olekaan merkittynä Androidin uusinta 4.x-versiota eli Ice Cream Sandwichiä, tilanne näyttäisi vieläkin surullisemmalta. Android 4.0.3 löytyy Googlen omien tilastojen mukaan vasta 2,4 prosentista Android-laitteita.


Järjestelmien erilaisista lähtökohdista johtuen vertailu ei tietenkään voi olla täysin reilu. Android-valmistajat eivät voi käytännössä millään yltää Applen vauhtiin, sillä Google julkaisee uusien järjestelmien lähdekoodin myös kumppaneilleen vasta järjestelmän virallisen julkaisun yhteydessä, jolloin valmistajat pääsevät aloittamaan työn omien laitteidensa päivittämiseksi. Toisaalta kuvaajat eivät myöskään anna täysin totuudenmukaista kuvaa Applen iOS-järjestelmien yhtenäisyydestä. Vaikka uusin iOS löytyy suurimmasta osasta laitteita, erilaisista rajoituksista johtuen laitteiden ominaisuudet eivät ole täysin vertailukelpoisia, vaan vanhemmille laitteille on päivitysten mukana tuotu vain osia uusimpien laitteiden ominaisuuksista.

Kaikesta huolimatta Googlen soisi tekevän muutoksia julkaisutapoihinsa. Lähdekoodin toimittaminen isoimmille kumppaneille jo ennen virallista julkistusta vähentäisi viivettä julkaisun ja saatavuuden välillä ja samalla vähentäisi käyttäjien turhautumista uusia ominaisuuksia odotellessa. Jos uusimpia huhupuheita on uskominen, Google julkaisee seuraavan Jelly Bean -nimisen Android-päivityksen vielä kesän mittaan, mikä ei ainakaan paranna tilannetta. Nykyisellä tahdilla julkaistut versiot karkaavat parissa vuodessa kaksinumeroisiin lukuihin, kun käytössä olevat versiot laahaavat viitosen tietämillä.


Puhelinvertailun diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (10)

Jarissimo
Jarissimo

1

Tämä on erittäin surullista, mutta toimista päätellen Googlea tämä ei jostain syystä haittaa ollenkaan vaikka meitä kayttäjiä tämä kyrsiikin ihan täpöllä.

Googlen suhtautuminen asiakkaiden ajatteluun alkaa olla hyvin ähellä Nokian kulta-aikoja,. jolloin kuluttajaa kustiin silmään ja korvaan ihan hymyissä suin. Ei näin.

Eilen törmäsin toiseenkin asiaan, mihin Google ei ole viitsinyt kiinnittää huomiota vaikka käyttäjät ovat sitä pyytäneet jo yli 2 vuotta.. Eli kun asennan jonkin softan, se tallentuu googletiliini ja voin ne sen siis palauttaa helposti vaikka seuraavaan Android puhelimeeni, kun tieto siitä on tallessa..

No mutta ongelmallinen tapaus kun tuo paska on tallentanut kaikki minun koskaan kokeilemani softat, yli 350kpl ja puhelinta vaihtaessa kysyi varmuuskopiodaanko ja palautetaanko sovellukset uuteen puhelimeen google tililtä? Vastasin tietysti myöntävästi kun kuulosti niin kätevältä, mutta nyt on luuri täynnä kaikenmaailman paskasoftaa, joilla ei tee mitään.

Voittepa kuvitella, ettei tänään löydy positiivista sanottavaa hra Googlesta ja jos jollakin on jokin keino miten tuon softalistan saa siivottua niin otan mielelläni ideoita vastaan.

Vastaa
Cacceli
Cacceli

2

@1 Roottaa puhelimesi ja asenna vaikka custom rommi. Tai sitten jos et halua custom rommia mikä 99% varmuudella parantaa kokemustasi. (tosin jos ei ole saatavilla niin pitää odottaa jos siihen tulisi jotakin) Ja jos roottaat puhelimesi niin kannattaa käyttää titanium backuppia appien varmuuskopiointiin ja palautukseen.

Vastaa
ypsilon
ypsilon

3

Ja se on googlen vika että olet asentanut "paskaa" puhelimeesi? jossain vaiheessa se karsinta on kai tehtävä. Vai tarkoitatko, että uuteen puhelimeen pitäisi saada tismalleen samat softat kuin aiemmassa luurissa oli.

Vastaa
kerbo
kerbo

4

^ Ainakin itsellä android puhelinta vaihtaessa automaattinen palautus on tuonut uuteen luuriin samat ohjelmat mitkä ovat olleet asennettuina ennen puhelimen vaihtoa. Siellähän ne on google tilissäsi näkyvissä mitä puhelimeen on asennettu.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

5

> vertailu ei tietenkään voi olla täysin reilu. Android-valmistajat eivät voi käytännössä millään yltää Applen vauhtiin, sillä Google julkaisee uusien järjestelmien lähdekoodin myös kumppaneilleen vasta järjestelmän virallisen julkaisun yhteydessä, jolloin valmistajat pääsevät aloittamaan työn omien laitteidensa päivittämiseksi

Toisaalta ihan totta, mutta ainakin mielestäni lopputulos on tärkeämpi kuin tekosyys miksi tällä hetkellä tilanne on tuollainen. Ei kai se ole mihinkään kiveen kirjoitettu että Googlen kehitysmallin pitää olla juuri tuollainen? Ainakin ulkopuolisena voisi kuvitella että *avoin* kehitys mahdollistaisi nopeammat päivitykset, siis jos se kehitys olisi avointa kehityksen aikanakin.

Applen tilanne on selkeä. Se myy tällä hetkellä ainoastaan iOS 5.1-laitteita ja päivitys on saatavilla kaikkiin noin 3 vuotta nuorempiin (laitteen julkaisusta) iOS-laitteisiin.

Androidvalmistajien puolella käytäntöjä on vaikka millaisia, ja tableteissa, etenkin jos Kindle Fire ja B&N Nook halutaan laskea Androideiksi, fragmentaatio vain kasvaa, koska uusia 2.x -tabletteja myydään toistaiseksi enemmän kuin 3.x- tai 4.x-käyttiksiin pohjautuvia.

Vastaa
Jarissimo
Jarissimo

6

Puhelimeni on Rootattu, mutta mielelläni käyttäisin Googlen palveluita, kun ne on olemassa.

Ei ole Googlen vika, että olen asentanut paskaa, mutta tuskin olen ainoa, joak on kokeillut vaikka mitä softia ja poistanut niistä osan jälkenpäin? Esimerkkinä etsin tekstieditoria ja kokeilin jotain viittä eri softaa joista jätin sitten yhden käyttöön.

Nyt Tuon palautuksen yhteydessä kaikki viisi tuli luuriini ja ne näkyy kaikki kun käyn katsomassa Googletililläni asennettuja sovelluksia. Ja vaikka poistan softan puhelimesta, se ei poistu Googletililläni näkyvistä softista.

Ja kyllä, minusta olisi ihan kohtuullista ja järkevää, ett äjos poistan puhelimesta softan niin se poistuisi myös tuolta palautettavien softien listalta, daaa? Eriasia tietysti jos ostan jonkun sovelluksen silloin se npitäis ijäädä jonnekin talteen, että voin asentaa jos maksetun softan uudelleen.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
DreamSlurp (vahvistamaton)

7

Jotenki taas haisee, että tämä reportteri ei ole tehny läksyjään. Epäkohtia on aika pirusti tässä uutisessa. Otetaan ny helppona esim se, että jelly bean versio tulee tableteilla. Ei puhelimille.

Vastaa
perhana
perhana

8

@7
Joo tottakai tämä on aivan väärä uutinen, tässähän ei ylistetty Androidia.
Epäkohta epäkohdassasi on se, että uutisessa puhutaan yleisesti Android-laitteista, ja eiköhän siihen sisälly myös tabletit.

Vastaa
Jarissimo
Jarissimo

9

Ja onko tuo nyt ihan varmaa tietoa tuo Jelly Beanin tuleminen? Käsittääkseni tuosta ei ole vielä kerrottu mitään ja eikös Tuo Android pohja pitänyt nimenomaan yhdistää niin, ettei ole erillistä käyttistä TAbille ja puhelimelle.. Outoa jos Google olisi kääntänyt kelkkansa.

Vastaa
Insomniu
Insomniu

10

Loppujen lopuksihan vastuu on valmistajilla, että hoitavat uusimmat saatavilla olevat versiot luureihinsa, vaikka viiveellä, mutta kuitenkin.

On noita android-luureja niin maan perkeleesti, joiden päivittäminen on lopetettu kannattamattomana, vaikka rauta vielä pystyisikin suorittamaan.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja