MeeGon seuraaja ehti versioon 1.0

16
Teemu Laitila

MeeGon seuraaja ehti versioon 1.0
Nokian ja Intelin MeeGo-järjestelmän raunioille perustettu uusi avoimen lähdekoodin Tizen-käyttöjärjestelmä on saavuttanut versionumeron 1.0. Tizenille ensimmäisen sysäyksen antoivat Samsung ja Intel. Nykyään kehitystyö on Linux Foundationin harteilla ja projektin taustalla toimivaan Tizen Associationiin kuuluu iso joukko alan suurimpia valmistajia sekä operaattoreita.

Maanantaina julkaistu Tizen 1.0 Larkspur kasvattaa käyttöjärjestelmän ominaisuuslistaa ja sen luvataan parantavan vakautta ja suorituskykyä. Siitä huolimatta julkaisu on edelleen tarkoitettu lähinnä sovelluskehittäjien testialustaksi. Kehittäjille on tarjolla paremmat mahdollisuudet HTML5-sovellusten testaukseen uudella selainpohjaiselle työkalulla, joka tukee Tizenin rajapintoja. Lisäksi emulaattorin luvataan toimivan sulavammin paremman laitteistokiihdytyksen ansiosta.Varsinaiseen käyttöjärjestelmään on uuden version myötä tuotu tuki uusille HTML5-tekniikoille, parempi tuki paikkatiedolle ja sen hyödyntämiselle esimerkiksi navigaatiossa ja tuki Wi-Fi Direct -tekniikalle.

Vaikka Tizen on vielä kaukana valmiista, uusimman version luvataan tarjoavan laitevalmistajille ja sovelluskehittäjille hyvän lähtökohdan omien tuotteidensa jatkokehittelyyn. Tizeniä on kaavailtu käytettäväksi kaikissa mahdollisissa laitteissa älypuhelimista televisioihin sekä autojen infotainment-järjestelmiin. Ensimmäisten laitteiden on luvattu saapuvan vuoden 2012 aikana, mutta tähän mennessä laitevalmistajilta ei ole kuultu mitään Tizeniin liittyvää.

Lisää tietoja järjestelmän tulevaisuudesta saataneen jo viikon päästä, kun San Franciscossa järjestetään ensimmäinen Tizen-kehittäjien konferenssi.


Aiemmin nettiin vuotaneita ruutukaappauksia Tizen-järjestelmästä

Parhaat kännykkätarjoukset

Oppo Reno 5 Lite – hinta laskenut -45%

Oppo Reno 5 Lite
335 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 613 €

vivo X80 Pro – hinta laskenut -41%

vivo X80 Pro
1551 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 2611 €

Samsung Galaxy S10 Lite – hinta laskenut -37%

Samsung Galaxy S10 Lite
585 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 931 €

Oppo Reno 8 Lite 5G – hinta laskenut -35%

Oppo Reno 8 Lite 5G
324 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 496 €

Kommentit (16)

teme565
teme565

2

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti rogerpe:

Screenshotti on kuin suoraan androidista :)


Itse asiassa taisi tuon tyylinen aloitusikkuna olla ennen androidia jo ios:ssä.

Vastaa
Ekaros
Ekaros

3

Oikestaan tuon näköisiähän kosketusnäyttölisten PDA laitteidenkin näytöt ovat olleet. Eli eivät nuo kuvakkeet mitenkään uusi idea ole.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
jake se minäkin (vahvistamaton)

4

Toivottavasti etenee Meegoa pidemmälle eli tuotantoversioksi joskus jopa ajatellun aikataulun puitteissa - vaikka kiirus taitaakin iskeä aikas pian... mutt Maemo -> Meego -> kaipais kyll jotain Tizenin kaltaista jatkokseen. Niin hitsin hyvä tuo (Meego), Maemo/Harmattan6 -känny, N9, on

Vastaa
mckonen
mckonen

6

@5 oikein sanaseppo...joo N9 on Nokian valmistama ja vitun hyvä sellainen, IOS on aika köpö eli rajoittunut ja osin vanhanaikainen käyttis N9:n meegoon verrattuna...

Vastaa
miksuh2
miksuh2

8

Kun mä näin nuo ruutukaappaukset, niin mun ensimmäinen reaktioni oli: "öh, miksi tähän uutiseen on lipsahtanut kuvia Symbian Bellestä" :D Yhdennäköisyys nimittäin on suuri. Tarkemmin katsoen Tizen näyttää Bellen ja MeeGon risteymältä. Bellen ja MeeGon vaikutus Tizenin käyttöliittymään on itsestään selvä heti ensimmäisellä vilkaisulla. Se ei tietenkään ole suuri ylläyus kun muistetaan, että Tizen sai alkunsa MrrGona ja Bellen ja MeeGon käyttöliittymät ovat hyvin samanlaisia.

Esimerkiksi ruutukaappauksissa näytön yläreunassa oleva tilapalkki (statusbar) on aivan saman näköinen kuin Symbian Bellessä, lukuunottamatta sitä, että Tizenin akkukuvakkeessa plus-napa osottaa vasemmalle, kun se Bellessä osottaa oikealle :) Bellessä tilapalkin vasemmassa reunassa tosin on myös operaattorin nimi, jota ei Tizenin ruutukaappauksissa näy, mutta se saattaa johtua siitä ettei Tizen-puhelin ole ollut verkossa. Joka tapauksessa tilapalkki näyttää aivan samalta kuin Bellen tilapalkki..

Kun katsotaan tuota puhelunsoittonäkymää, niin samankaltaisuus on selvä, värivalintoja myöten. identtinen Tizenin ja Bellen näkymät eivät missään nimessä ole, esim Tizenin käyttöliittymässä näkyvän ruudun yläreunan välilehtipalkin (tab bar) toiminnot on Symbianissa ruudun alareunassa työkalupalkissa (toolbar).

Mitä sitten tulee välilehtipalkkiin, niin se on Tizenissä saman näköinen kuin Bellen välilehtipalkki. Sen nappuloiden kuvakkeetkin ovat saman näköiset, ja lisäksi välilehtipalkki on ruudun yläreunassa tilapalkin alla, joka on myös Symbian Bellessä oikea paikka välilehdille. Sama pätee MeeGoon.

Tizenin ruudun alareunassa on työkalupalkki, jossa on vasemmassa reunassa yksi kuvake, nuoli vasemmalle. Tämäkin on aivan samanlainen kuin Symbianin ja MeeGon työkalupalkki. Tuo nuoli on mitä ilmeisimmin takaisin-nappi kuten se on myös Symbianissa ja MeeGossa. Kuvakkeen ulkonäköä myöten työkalupalkkikin on sama kuin Bellessä ja MeeGossa.

Mitä tulee sitten tuohon kotinäyttökuvaan, niin Bellen saa näyttämään lähes tuolta. Tizenin kotinäytön alareunassa on neljä kuvaketta, joita Bellessä vastaa kotinäytön alareunassa oleva työkalupalkki, sekä oletuksena ensimmäisen kotinäytön alareunassa olevat pikavalintakuvakkeet. Tizenissä kotinäytöllä ruudun yläosassa on muita sovellusten pikakuvakkeita, aivan vastaavasti Bellessä voidaan kotinäyttö täyttää widgettien lisäksi sovellusten pikakuvakkeilla. Eli lukuunottamatta ruudun alareunaa tuo ruutukaappaus voisi olla Bellestä otettu.

Kuten sanottua tämä ei ole mitenkään yllättävää kun muistaa Tizenin saaneen alkunsa MeeGona. Tosin nuo kuvakaappauksen antaa vain pienen vilkaisun Tizeniin. Olisikin mielenkiintosta nähdä enemmän ruutukaappauksia, jotta näkisi vastaako käyttöliittymän asettelu näin täysin Belleä ja MeeGoa. Jos niin on, saattaisin jopa pitää Tizenistä, ainakin jos sille voi kehittää sovelluksia Qt:lla eikä pelkästään html5:llä.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

9

Tuosta Tizenin kotinäytöstä pitää sanoa se, että toivottavasti se tukee widgettejö. Jos kotinäytöllä voi iPhonen tapaan olla vain sovellusten kuvakkeita, niin sitten se on ihan roskaa. iPhonen kotinäyttö on oikea malliesimerkki täysin hyödyttömästä kotinäytöstä. En ymmärrä miksi Apple ei ole saanut aikaseksi tehdä iPhonelle oikeasti hyödyllistä widgettejä tukevaa kotinäyttöä. Symbianissa ja Androidissa kotinäyttö tukee widgettejä, mikä tekee kotinäytöstä käyttäjälle paljon hyödyllisemmän kuin iPhonen pelkkä kuvakeruudukko.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

10

tuosta puhelunsoittokuvasta vielä se, että on toki muitakin eroja alustojen välillä. Mutta vaikutteet MeeGosta ja Bellestä on selvät, Ja kuten sanottua se ei yllätä.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Ralle_ (vahvistamaton)

11

Kun ohjelmisto saavuttaa 1.0 version, niin se on silloin yleensä valmis tuote. Tämä ei kuitenkaan päde Tizenin kohdalla, tässä vaiheessa kehittäjien olisi pitänyt julkaista se esim. 0.5 versiona.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Ademeion (vahvistamaton)

14

Ei liene mitään erityistä perustetta olettaa, että ensimmäinen loppukäyttäjille julkaistava Tizen olisi ruutukaappausten näköinen. Saattaa lopulta olla aika paljonkin erinäköinen - tai sitten saman, mistä sitä tietää. Kovin pitkälle menevä päivittely siitä, miten paljon käyttöliittymä mitäkin muuta alustaa muistuttaa on tämän vuoksi mielestäni aika turhaa.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.