Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

WSJ: Android 5.0 Jelly Bean tuo mukanaan useita Nexus-laitteita

8
Teemu Laitila

WSJ: Android 5.0 Jelly Bean tuo mukanaan useita Nexus-laitteita
Google on tuomassa markkinoille useita Nexus-laitteita seuraavan ison Android-julkistuksen myötä, väittää Wall Street Journal. Lehden lähteiden mukaan uudella strategialla pyritään yhtenäistämään Android-tarjontaa, vähentämään Androidin paljon parjattua sirpaloitumista ja vähentämään erityisesti amerikkalaista mobiilioperaattoreiden sananvaltaa käyttöjärjestelmäkehityksessä.

Seuraavan iso Android-päivitys tunnetaan koodinimellä Jelly Bean ja sen versionumeroksi veikkaillaan Android 5.0. Tähän saakka uuden Androidin myötä on julkaistu yhden valmistajan Nexus-lippulaiva, mutta Jelly Beanin myötä Nexus-laitteita nähtäisiin useammilta valmistajilta ja puhelinten lisäksi tulossa olisi myös Nexus-tabletti.

Samalla kun Google pyrkii vähentämään hajontaa Android-versioiden välillä, yhtiö haluaa parantaa Androidin kilpailukykyä esimerkiksi iOS:n nähden. Tähän saakka Google ei ole luovuttanut uusien Android-versioiden lähdekoodia muille kuin kunkin sukupolven Nexus-laitteen valmistajalle ennen julkaisua. Nyt useampi valmistaja saa lähdekoodin ennen julkaisua, mutta ehtona on ilmeisesti Androidin pitäminen alkuperäisessä ulkoasussaan. Lisäksi uudella strategialla pyritään hälventämään laitevalmistajien pelkoja siitä, että Googlen vielä viimeistelemätön Motorola-kauppa johtaisi tulevaisuudessa Motorolan suosimiseen muiden kustannuksella.WSJ:n tietojen mukaan Android 5.0 Jelly Bean julkaistaisiin marraskuun aikana, jotta laitteet ehtivät kauppoihin vuoden tärkeimpänä shoppailusesonkina.

Käyttäjien kannalta Googlen strategiamuutos olisi pelkästään hyvä asia. Ostajan valinnanvara "puhtaan" Android-version osalta kasvaisi huomattavasti, kun jokaisella merkittävällä valmistajalla olisi oma "vanilla" Androidiin perustuva laitteensa. Muokkaamattomien Androidien myötä ajantasaista käyttöjärjestelmäversiota käyttävien joukko kasvaisi huomattavasti nykyisestä ja pääsy lähdekoodeihin jo ennen julkaisua nopeuttaisi myös muiden laitteiden järjestelmäpäivitysten aikataulua nykyisestä.


Puhelinvertailun diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (8)

3rd_party
3rd_party

1

Näyttää omaan silmään siltä, että Google aikoo taklata Androidin ongelmat lisäämällä entisestään fragmentoitumista. En tiedä muista, mutta itsestäni tämä vaikuttaa vain siltä, että markkinoille tulle Nexus-laitteita, joille saa uusimmat päivitykset, ja valmistajien kustomoimia laitteita, jolle näitä ei välttämättä saa.

Joten ehkä ihan hyvä käyttäjien kannalta, mutta kokonaisuutta ajatellen pidän tätä huonona ratkaisuna millä on hyvät tarkoitusperät.

Vastaa
partila
partila

2

"Lisäksi uudella strategialla pyritään hälventämään laitevalmistajien pelkoja siitä, että Googlen vielä viimeistelemätön Motorola-kauppa johtaisi tulevaisuudessa Motorolan suosimiseen muiden kustannuksella. "

Tähän ei varmaan usko yksikään valmistaja.

Vastaa
Nikotiko
Nikotiko

3

@1.

Missä kohdassa noin sanotaan? Ehtonahan on, että Android pysyy alkuperäisen näköisenä. Typerintä laitevalmistajilta olisi jäädä odottamaan, että saa lähdekoodin vasta myöhemmin kieltäydyttyään pitämään Androidin Androidin näköisenä.

Vastaa
3rd_party
3rd_party

4

@3 "Ostajan valinnanvara "puhtaan" Android-version osalta kasvaisi huomattavasti, kun jokaisella merkittävällä valmistajalla olisi oma "vanilla" Androidiin perustuva laitteensa.".

Ts. valmistajat tarjoaisivat Nexus-laitteita ja omia kustomoituja laitteitaan rinnakkain -> lisää sirpaloitumista (tai sitten valmistajat luopuvat kustomoinnin mahdollisuudesta, mikä ainakin android-fanien mielestä on käyttöjärjestelmän vahvuus).

"Muokkaamattomien Androidien myötä ajantasaista käyttöjärjestelmäversiota käyttävien joukko kasvaisi huomattavasti nykyisestä ja pääsy lähdekoodeihin jo ennen julkaisua nopeuttaisi myös muiden laitteiden järjestelmäpäivitysten aikataulua nykyisestä."

Nykyisellään päivityksiä ei tehdä laisinkaan suuurimmalle osalle laitteista, joten en näe että tilanne suuresti muuttuisi vaikka koodit saisi aiemmin haltuun. Kenties huippumallit saisivat päivityksensä, mutta muut eivät.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
huhhuh323 (vahvistamaton)

6

@Nikotiko

Eiköhän lisäänexus laitteita juurikin vähennä sirpaloitumista. Toki nämä Sensellä ym:lla höystetyt versiot tulisivat saataville myös jonkin ajan päästä.

Päivityksiä nykyään hidastaa juurikin nuo omat lisäykset. Kun Vanilla Android toimii, niin eikös ne päivityksetkin tule likipitäen suoraan Googlelta sitten? Tämä taas kasvattaa uusien versioiden osuutta ja suhteellisesti taas vähentää versioista johtuvaa pirstaloitumista. Omilla käyttöliittymillä höystetyt versiot eivät tokikaan vieläkään asiaa parantaisi, päinvastoin. mutta kokonaisuutena tilanne paranisi.

Vastaa
tonttila
tonttila

7

Eikö noita tulevia pikku uudistuksia vois lisäillä neloseen? Tuskin se vitonen niin mullistava on että vaatii kokonaisen numeron muutosta..

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.