Tieto Applen tilauksista tiputti Samsungin arvoa miljardeilla

9
Teemu Laitila

Tieto Applen tilauksista tiputti Samsungin arvoa miljardeilla
Samsungin markkina-arvosta hävisi keskiviikkona hetkessä kymmenen miljardia dollaria eli noin 7,8 miljardia euroa kun yhtiön osake sukelsi kuuden prosentin verran. Reutersin mukaan osakkeen nopean laskun takana oli tieto Applen Samsungin kilpailijalle tekemästä jättimäisestä muistipiiritilauksesta.

Samsung on maailman suurin DRAM-muistipiirien valmistaja ja Apple on ollut yhtiölle jo pitkään tärkeä asiakas. Taiwanilaisen Digitimesin eilisen uutisen mukaan Apple kuitenkin tilasi jättimäisen erän muistipiirejä Samsungin japanilaiselta kilpailijalta Elpidalta. Digitimes kertoo, että Applen tilaus on kooltaan puolet Elpidan Hiroshimassa sijaitsevan tehtaan tuotantokapasiteetista.

Samsungin lisäksi muistipiirien markkinoita hallitsee toinen eteläkorealainen muistivalmistaja Hynix. Reutersin haastatteleman analyytikon mukaan Applen Elpidalle tekemän tilauksen taustalla on tarve rajoittaa eteläkorealaisvalmistajien ylivaltaa markkinoilla ja ylläpitää Applen mahdollisuuksia kilpailuttaa muistitilaustensa hintoja valmistajien kesken.Kukaan valmistajista ei ole suostunut kommentoimaan Digitimesin tietoja ja vahvistamaan tilauksia. Silti tapaus kertoo Applen valtavasta merkityksestä koko Aasian komponenttivalmistajien kannalta.

Uusimmat puhelimet

Kommentit (9)

perhana
perhana

3

Kyllähän Samsung on tätä jo ylimielisyydessään kerjännytkin, tainnut Samsungin johtajilta päästä unohtumaan sanonta "dont bite the hand that feeds you" kun onhan se Apple kuitenkin ollut jo jonkin aikaa melko suuri asiakas Samsungille niin olisi ehkä kannattanut käyttää hieman parempaa harkintaa näissä iPhonen ja iPadin jäljittelyissä.
Taitaa ilmeisesti ne seuraavan iPhonen näytötkin tulla muilta valmistajilta kuin Samsungilta.

Vastaa
Bluejack
Bluejack

4

Kyykkääjät taitaa olla marginaalissa sampan_leirissä. Sampan teknologia taito alojen kirjoon verrattaen on omaa luokkaansa.
Loistava uutinen. Apple ei tarvitse todellakaan toista huippua kainalosauvakseen.

Vastaa
TUHKANE
TUHKANE

5

2@ Perusteluin se, että samppa kopioi kaikki ipadin/iphonen ominaisuudet suoraan omiin puhelimiinsa ja ennen vielä ne oli prikulleen samannäköisiä, joten ihan oikein sampalle, että Apple ei tilaa enää komponentteja sampalta.
Käsitääkseni suurempi osa samsungin liikevaihdosta tulee ihan komponentti valmistuksesta, kuin itse lopputuotteita eli kännyköistä ja tableteista, joten oli aika typerää kopioida noin härskisti ja läpinäkyvästi noita applen tuotteita, kun nyt koko komponettejen osto vähenee.

Vastaa
Lumikki
Lumikki

8

Hyvä että tulee enemmän kilpailua, se on aina hyväksi. Voi kuitenkin tietää molemmille yrityksille ennalta odottamattomia ongelmia.

Jaaha, tännekin ilmestynyt noita tuotemerkki FANEJA. Mun on parempi kun sun tyyliä.

Vastaa
Eriol
Eriol

9

Elpidan hengissä pitäminen on kuluttajille hyvä juttu. Jos markkinoille jäisi vain kaksi korealaispuljua, voi vaan kuvitella miten yhtäkkiä muistipiirien hinnat nouseekin samalla tavalla kuin Seagaten ja WD:n kiintolevyjen hinnat.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.