Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Uusi tekniikka lupaa kouriintuntuvat näppäimet kosketusnäyttöön

18
Teemu Laitila

Uusi tekniikka lupaa kouriintuntuvat näppäimet kosketusnäyttöön
Amerikkalaisen Tactus Technologyn kehittämä uusi tekniikka lupaa tuoda fyysiset sormin kosketeltavat näppäimet kosketusnäyttöihin, uutisoi TG Daily. Yhtiö on kehittänyt kosketusnäyttöihin uuden pinnoitteen, jonka avulla minkä tahansa kosketusnäytön pinnasta saadaan nousemaan käyttöliittymissä tarvitut ohjaimet kuten näppäimistöt.

Näytön pinnasta nousevat näppäimistöt ovat TG Dailyn mukaan täysin dynaamisia eli ne mukautuvat kulloisenkin tehtävän tarpeisiin. Tekniikka perustuu mikronesteisiin, jotka saadaan nousemaan näytön pinnasta muodostamaan fyysisiä käyttöliittymiä. Kun näppäimiä ei enää tarvita, ne vajoavat näytön pintaan jälkeä jättämättä.

Uuden kosketuspinnan kerrotaan olevan ohut, täysin tasainen ja läpinäkyvä. Koska se käytännössä korvaa nykyisen kosketusnäytöissä käytetyn pinnoitteen, se ei myöskään kasvata näyttöjen kokoa. Suunnittelija voi vaikuttaa pintaan ilmestyvien näppäinten muotoon, korkeuteen ja kiinteyteen. Käyttäjän kannalta näppäimet toimivat kuten normaalit fyysiset näppäimet eli niitä voi painella kuten näppäimistöjä yleensä.
Tactus odottaa uuden tekniikan löytävän tiensä tulevaisuudessa puhelimiin, tabletteihin, e-kirjanlukijoihin, pelilaitteisiin sekä esimerkiksi autojen infonäyttöihin. Ensimmäisten laitteiden luvataan saapuvan markkinoille ensi vuoden puolenvälin paikkeilla.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (18)

ep_
ep_

2

Miten lie näytön kestävyyden laita? Ettei vaan ole heti naarmuilla tuo näytön pinta. Ja millainen lie tuntuma?

Mutta todella hieno systeemi kaikenkaikkiaan.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

3

Ihan mielenkiintoista tekniikkaa, mutta kilpailuakin on. Muiden muassa Suomalaisen Sensegin sähköllä ja Immersionin piezotärinällä toimivia haptisia ruutuja on esitelty messuilla ja lupailtu markkinoille vuoden, parin kuluessa. Mielenkiintoista nähdä mikä, jos mikään, ratkaisuista on paras ja lyö itsensä läpi.

Tactusin ja Sensegin tapaisten pienten yritysten tapauksessa on hyvinkin mahdollista, että jos tekniikka valmistuu on niin hyvää kuin lupailevat, tulee joku suurempi toimija ja ostaa puljun pois.

Vastaa
Henrix98 (vahvistamaton)

4

Naarmuista ei ole pelkoa; ks. Geelipinnoite. Ja voi ei! Taasko tulee uusi juttu jota odottaa huippupuhelimiin! Monta vuotta oon odottanu hyvää puhelinta ja nyt pitää varmaan odottaa lisää. Oon todella vaativainen.Tosin haptinen tekniikkakaan ei ole löytänyt itseään näyttöihin.

Vastaa
arivesa
arivesa

6

Ja ei hajoa pudotustesteissä,vai?

Mielestäni nykyinen kosketuksesta värähtävä näyttö ajaa saman asian,mutta vähemmin kikkailuin.

Aina voi painaa väärää / viereistä näppylää,läppärissäkin.

Joten mikä olisi lisäarvo? Ei ihme ettei käytössä.
Turhake jo ajatuksena.

Vastaa
Darce
Darce

7

@6 Kirjoita kosketusnäytöllä silmät kiinni ja kokeile sen jälkeen kirjoittaa läppärilläsi. Ero on kuin yöllä ja päivällä.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

8

@6
Tällainen tekniikka mahdollistaa kosketusnäytölle käyttöliittymän, jonka muodon voi tuntea. Nykyratkaisut, joissa kosketus aiheuttaa koko puhelimen värinän, eivät tähän pysty, likimainkaan.

Lisäarvo on käyttöliittymän tunteminen, miksi se on jo ajatuksena turhake? Ainakin itseäni kiinnostaa miltä esineet tuntuvat käsissä, se voisi olla ihan kiva lisä peleihin ja muihinkin sovelluksiin. Ja eikö se ole juuri se asia, jonka puutteesta kosketusnäyttöjä on viimeiset viisi vuotta haukuttu? :)

Vastaa
Bluejack
Bluejack

9

Tuossa olisi onnistuessaan monen kaipaama "qwerty"mm. sitten.
Olishan tämä täysi sensaatio. Mikäli tätä ei taas dominoida yhden valmistajan tapetille, jolle ei löydy muuta käyttöä kuin oikeustaisto patenteista.

Vastaa
3rd_party
3rd_party

10

No jaa... onhan näitä demottu jo vuosikaudet, mutta yhtään kaupallista sovellusta en ole vielä nähnyt. Jokohan nyt tulisi sellainenkin...

Vastaa
JesseKristian (vahvistamaton)

11

Ai saakeli, olin jo melkeen unohtanut tän teknologian olemassaolon.. Toivottavasti kehitys on hyvällä mallilla ja tuottaa myyntikelpoisen tuotteen jo pian. Ite oon haaveillut kosketusnäytöstä, josta nousisi vanhan 8-bittisen Nintendon ohjaimen nappulat esiin ja näytöllä voisi pelailla klassikoita kuten vanhankoulun Marioa ja Bubble Bobblea :)

Vastaa
arivesa
arivesa

13

@7: On,silmät kiinni on kuin yö,auki kuin päivä.

Uskallatko lähettää kirjoitelmasi lukematta sitä silmät auki?
Tuo on näkönsä menettäneiden ehkä ainoa vaihtoehto,mutta heillä on siihen omat erilaiset laitteensa.

Onnekseni en ole vielä joutunut niitä taitoja opiskelemaan.

Miksi siis näkevä yrittäisi kirjoittaa silmät kiinni? Hassu aate.

Vastaa
arivesa
arivesa

14

@12: Tuossa olisi ehkä järkevin,tai jopa ainoa järkevä,käyttö.

Silloin ei varmaan pohdittaisi resoluutiota tai pudotuskestoa?

Vastaa
teppoI
teppoI

15

Onhan näitä lupailtu jo pitkään useammalta valmistajalta. Nokialla on Haptikos, Sensegilla E-sense, Immersionilla on omansa, nyt tämä Tactus on mukana ja Lausannen yliopistossa on kehitetty vastaavaa tekniikkaa, Microsoftilla on patentti vastaavaan, kuten myös Applella.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

16

@13
Tämä on juurikin se mistä kosketusnäyttöjä on haukuttu. Jos ajat autoa tai vaikka kävelet, pystyy fyysisillä napeilla varustetulla puhelimella kirjoittamaan katsomatta puhelinta koko ajan. Ja ihan sama fyysisen tietokonenäppäimistön kanssa, ei tarvitse *näppäimistöä* katsoa kun kirjoittaa, vaan voi katsoa mitä kirjoittaa ja mihin on vastaamassa. Jos et pysty millään käsittämään tämän tekniikan teoreettisia mahdollisuuksia lienee ihan turha jatkaa tästä, onneksi moni muu käsittää ja useammatkin firmat kehittävät parempaan käyttökokemukseen, ihan meille näkevililekin, johtavaa tekniikkaa.

Tiedätkö yhtään mitään heikkonäköisten tilanteesta ja laitteista? Tietenkin hekin mielummin käyttäisivät massamarkkinalle tehtyä laitetta, kuin jotain kymmenen kertaa kalliimpaa—ja huonompaa—pienelle kohderyhmälle tehtyä erikoislaitetta. Esimerkiksi iPhonessa on paljon heikkonäköisille tehtyjä apukeinoja, ja ainakin englanninkielisessä maailmassa monet sokeatkin sitä käyttävät. En tiedä miten muut kosketusnäyttölaitteet soveltuvat sokeille ja heikkonäköisille, mutta oletan että heikommin, koska uutisia aiheesta ei ole näkynyt.

Alla hyvä video sokeasta, joka demonstroi kuinka käyttää iPhoneaan, myös lehtiartikkeleita aihepiiristä löytyy vaikka kuinka paljon, Google on ystäväsi.

http://gizmodo.com/5902426/how-a-blind-man-uses-the-iphone

Vastaa
arivesa
arivesa

17

@16: Saksalaisissa käytännön testeissä olen nähnyt,ja liikenteessä itsekin,kuinka "hands-free" puhuminen huonontaa ajosuoritusta täysin samoin kuin kapulan käyttökin. Tai humalatila.

Kyse on siis asiaan keskittymisestä.Mitä useampi,sitä huonompi.

Kuten autovalmistajat valikoistaan ja naveistaan kehottavat:
Älä käytä liikenteessä,vaan pysähdy tekemään justeeraukset.

Jokaista tuo rajoittuneisuus ei tietysti koskene,mutta uskon vahvasti että enemmistöä.

Jalankulkija taas ei voine kuin kävellä päin tolppaa,epähuomiossaan.Tai bussin alle. Ei iso riski muille.

Huomiota hajaannuttavia näppylöitä ei pitäisi käyttää ajaessa.
Kyse ei ole näppylöiden toimivuudesta,vaan asiaan keskittymisestä.

Eikä myöskään höpöttää eroasioita vaimon kanssa,edes hands free.

Megaväistöjä olen joutunut tekemään,kun toinen on kiihdyksissään.

Eihän tämä tietenkään koske puuduttavia 100/Kmh suoria,vaan muuta.

Kun yrität "multitask",monta asiaa kerrallaan,ovat ne tasoa B-.

44v ajanut.

Vastaa
kittap
kittap

18

Hienoa että teknologiaa kehitetään. Olen samoilla linjoilla @2 ep_n kanssa. Esittelyvideosta näkee että näppäinten paikat ovat esimääritetyt ja vääristävät kuvaa. Jo nyt on ongelmia sen kanssa että touch suodattaa osan näytön väreistä. Mutta hienoa että kehitystä tapahtuu. Uskon että ennen tämän teknologian läpimurtoa käytetään vielä pitkään kaartuvia kosketuspintoja.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja