Apple julkisti iOS 6:n -- yli 200 uutta ominaisuutta

65
Matti Robinson

Apple julkisti iOS 6:n -- yli 200 uutta ominaisuutta
Apple julkisti tänään Worldwide Developer Conference -tapahtumassa uusien MacBookejen ja OS X -käyttöjärjestelmän jatkoksi mobiilikäyttöjärjestelmän uuden kuutosversion. Uusia ominaisuuksia iOS 6:ssa on yli kaksi sataa.

Yksi iOS 6:n suurimmista uudistuksista on ääniassistantti Siri, joka on oppinut aimo annoksen uusia temppuja. Samalla kielivalikoimaa on lisätty, mutta valitettavasti Siri ei vieläkään ymmärrä suomea.

Apple on lisäksi tehnyt yhteistyötä autovalmistajien kanssa. Seuraavan 12 kuukauden sisällä useat autovalmistajat, mukaanlukien BMW, Audi, Toyota ja Honda, asentavat autoihinsa Eyes Free -järjestelmiä, jolla napinpainalluksella auto ottaa yhteyden iOS-laitteen Siriin.

Käyttöjärjestelmään integroidaan Twitterin tavoin nyt myös Facebook, ja molempiin sosiaalisiin verkostoihin päivittäminen onnistuu suoraan ilmoituskeskuksesta. App Storeen on lisätty tuki Facebook-tykkäyksille.Pieniä uudistuksia on tehty puhelinsovellukseen, ja FaceTimeä voidaan iOS 6:ssa käyttää myös mobiilidatayhteydellä. Apple ID ja puhelinnumero on mahdollista yhdistää niin, että jatkossa FaceTime-puheluihin ja iMessage-viesteihin, jotka tulevat puhelimeesi, pystyy vastaamaan myös iPadiltä tai Maciltä.

Safaria on uudistettu niin ikään. Safarin iOS-versioon on lisätty iCloud-tabit sekä offline-moodi. Verkkosivustoille pystyy nyt myös lähettämään kuvia suoraan iOS-laitteen kuva-albumista.

Odotetusti iOS 6:n mukana tulee uusi karttaohjelmisto navigoinnilla ja liikennetiedoilla. Sovellukseen on lisäksi integroitu Siri ja uutena ominaisuutena niin kutsuttu Flyover. Flyover-näkymä vastaa Google Mapsin 3D-moodia, jossa kaupunkinäkymä koostuu 3D-malleista.

Muista uusista ominaisuuksista mainittakoon Photo Stream, jolla kuvien jakaminen ja kommentoiminen onnistuu kavereiden kanssa, sekä Passbook, jolla elokuvalippujen tai lentolippujen säilytys tapahtuu kätevästi yhdessä paikassa.

Kehittäjille betaversio iOS 6:sta saapuu tänään ja kuluttajille syksyn aikana. Tuetut laitteet ovat iPhone 3GS ja uudemmat, kaksi uusinta iPadiä sekä neljännen sukupolven iPod Touch.

Apple kertoi tuttuun tapaan iOS 5:n tärkeimpiä lukuja. 350 miljoonaa iOS 5 -laitetta oli myyty maaliskuun loppuun mennessä. Apple piikitti fragmentoitumisesta kärsivää Androidia esittelemällä kaavioita, joissa se päihitti päivitettyjen laitteiden prosenttiosuudessa Googlen käyttöjärjestelmän selkeästi.

Parhaat kännykkätarjoukset

Oppo Reno 7 4G – hinta laskenut -39%

Oppo Reno 7 4G
718 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 1184 €

Honor X8 – hinta laskenut -32%

Samsung Galaxy S10 – hinta laskenut -27%

Samsung Galaxy S10
284 € CDON
430 € Multitronic
699 € Kärkkäinen

Alin hinta viikko sitten: 390 €

Honor Magic4 Lite – hinta laskenut -26%

Honor Magic4 Lite
199 € Power
269 € DNA
299 € Multitronic

Alin hinta viikko sitten: 269 €

Kommentit (65)

7520G
7520G

1

vai iOS 6 jo? Kyllähän se hyvä on tällaisen brändimerkin tehdä paljon uudistuksia, jotka vaatineet paljon insiööritaitoa kun yli 70% kaikesta rahasta, jonka puhelinvalmistajayritykset ovat saaneet voittoa, on saanut itselleen... No, jos brändin perässä haluaa juosta eikä välitä todellisesta hyödystä tai tehoista mitään(joita oikeasti tarvitsee) niin eikun vaan Apple -fanit.

Vastaa
spegex
spegex

2

Jos ostit viime vuoden alussa Applen uusinta teknologiaa eli iPadin, niin sen voi käyttää verkonpainona. Marssi Omppu-kauppaan vaan ja kaiva kuvetta, että saat uusimmat omppu-herkut käyttöön.

Vastaa
perhana
perhana

4

@2
Eli verrannollisesti jos ostit viime vuoden alussa uuden Android puhelimen niin sen voit käyttää verkonpainona koska uusinta 4.0 androidia siihen tuskin virallisena päivityksenä tulee.

Sitten ihan vaan mielenkiinnosta, moneenko 2009 vuonna julkaistuun Android-puhelimeen saa 4.0 version päivitettyä? iphone 3GS julkaistiin 2009 kesällä.

Vastaa
Good_and_Bad
Good_and_Bad

5

Vaikken Applen tuotteita omistakaan, niin mielestäni on todella hienoa, että IOS 6 on saatavilla myös 3GS:lle vaikka se vanha lankku onkin.

Vastaa
perhana
perhana

6

@2
vielä pieni lisäys, piti itsekkin oikein tarkistaa julkaisupäiviä... eli viime vuoden alussa on julkaistu ipad2 jonka jälkeen julkaistu yksi uudempi mallin, eli jos uutisen mukaan päivityksen saa kahteen viimeisen ipadiin, sen saa siihen viime vuoden alussa julkaistuun ipad2:seen, eli heittosi verkonpainosta voi kai kohdentaa lähinnä vaikkapa samsungin galaxy tabiin

Vastaa
delic
delic

7

Ei voi muuta sanoa kuin että Apple tuli heittämällä mukaan karttabisnekseen ja navigointiin. ylivoimaisesti parhaan näköinen kartta ja navi sovelllus mitä oon nähny. Erittäin selkeä ja tyylikäs Ui, toimii älyttömän sulavasti, muuta nyt ei varmaa Applelta odotakkaan.

Miksi naviohjelmissa aina se kuva menee sillain pätkimällä eteenpäin, mitä nyt näin tossa Applen vastaavaa niin se nuoli rullasi näytöllä erittäin sulavasti ja käänty sulavasti kun tultiin mutkaan jne. Aina nähnyt oikeissa naveissa ym. että se kuva menee tökkimällä. (en tiedä onko uusimmissa sama)

Samoin 3D kartat ja se miten niihin siirryttiim ym oli toteutettu todella tyylikkäästi ja kartat pyöri todella sulavasti taas kerran. Viimeviikolla Google esitteli omaa ilmeisesti aika nopeasti kyhäilemää presentaatiota ja kartat ei pyörineet lähellekään samalla tavalla kuin Applella tänään.

Kyllä toi uus kartasto juttu tulee kerämään valtavasti lisää iPhone käyttäjiä. Nyt on sekin puoli hoidossa.

Hienoa että 3GS saa edelleen uusimman käyttispäivityksen, vielä voi jatkaa vanhalla luurilla kun on toi iPad niin ei nappaa ostaa mitään kallista uutta iPhoneakaan kun niin vähän loppupeleissä enää käyttää.

Voin taas kuvitella paljonko valitusta nämäkin uudet ominaisuudet taas aiheuttaa. Taas kerran näkee selvästi, että ei tässä nyt android tekniikkapojille mitään kiinnostavaa tullu, mutta kun miettii sitä kohderyhmää mitkä iPhonea miljoonittain ostaa niin saivat taas todella helppokäyttöisiä uusia juttuja.

Tässä on myös yksi asia missä iPhone on ilmeisesti aina ollut ihan omalla tasollaan, mutta siitä harvoin puhutaan, nyt tuli taas uutta:

"iOS 6 comes with even more features to make it easier for people with vision, hearing, learning, and mobility disabilities to get the most from their iOS devices. Guided Access helps students with disabilities such as autism remain on task and focused on content. It allows a parent, teacher, or administrator to limit an iOS device to one app by disabling the Home button, as well as restrict touch input on certain areas of the screen. VoiceOver, the revolutionary screen reader for blind and low-vision users, is now integrated with Maps, AssistiveTouch, and Zoom. And Apple is working with top manufacturers to introduce Made for iPhone hearing aids that will deliver a power-efficient, high-quality digital audio experience.7"

iCloud tabit on erittäin jees, ei tartte enää jatkossa avata koneella samoja tabeja mitä juuri on ennempää iPadilla tsekkaillu. Täytyy vaan ilmeisesti tässä pc koneessa alkaa käyttää safaria, olettaen että se toimii tuossa selaimessa vaikka kone onkin windows kone :)

Tämä shared photo streams on varmasti asia mistä tulee todella suosittu käyttäjien keskuudessa:

"Now you can share just the photos you want, with just the people you choose. Simply select photos from the Photos app, tap the Share button, choose who you want to share your photos with, and they’re on their way. Friends using iCloud on an iOS 6 device or a Mac running Mountain Lion get the photos delivered immediately in the Photos app or iPhoto.3 You can even view shared photo streams on Apple TV. If the folks you're sharing with aren’t using an Apple device, they can view your photos on the web. People can like individual photos and make comments. And you can share as much as you want: Your shared photo streams don’t count against your iCloud storage, and they work over Wi-Fi and cellular networks."

Niin ja hienoa, että siri tuli iPadille (vaikkakin vain uusimmalle), tosin suomi uupuu ja taitaa uupua aika pitkään. Mikä oli myös hienoa huomata näin leffojen ystävänä niin siristä oli tullu leffatietäjä :) kyllähän se olisi kätevä esim sanoa sirille vaan, että laita pyörii traileri tästä tulevasta leffasta ja sieltä lähtis samantiän pyörii (niinkun keynotessa demottiin). Samoin demottiin sitä, että kysytään jonkun näyttelijän tulevia leffoja ja siri kertoo leffat. Itse voisin ainakin kuvitella käyttäväni paljonkin.

Passbook sovellus tulee varmaan olemaan myös erittäin suosittu ainakin vähän vanhemmalle väelle, nuorille tuskin.

Vastaa
henryhyva
henryhyva

8

Nokian tarinat ei ole muuttuneet....!

Seuraavaksi Nokialta, ei viittitty tehdä hyviä puhelimia....me tykätään mielummin tehdä renkaita!

Good Luck Nokia, itse asiassa seuraavaksi tulee lappu luukulle; OUT BUSINESS!

Vastaa
hoppis
hoppis

10

"Miksi naviohjelmissa aina se kuva menee sillain pätkimällä eteenpäin, mitä nyt näin tossa Applen vastaavaa niin se nuoli rullasi näytöllä erittäin sulavasti ja käänty sulavasti kun tultiin mutkaan jne. Aina nähnyt oikeissa naveissa ym. että se kuva menee tökkimällä. (en tiedä onko uusimmissa sama)"

Koska halvoissa laitteissa on surkeat prosessorit. Tämä absolutely amazing incredible neverseen sulavuus on ollut kyllä Nokian navigaatiosovelluksissa jo vuosikaudet. Kännyköissä kun on enemmän prosessointitehoa kuin niissä navigaattoreissa.

Että se taas siitä.

Vastaa
Zaggy
Zaggy

11

@delic

Uskomaton litanja iLick kehumista. Asia on vain jälleen kerran niin, että Apple ei TAASKAAN tuonut esille mitään uutta/mullistavaa, mitä ei kilpailijoilta löytyisi.

Vastaa
Good_and_Bad
Good_and_Bad

12

Itse en ymmärrä tätä jatkuvaa kännykkätaistelua jota joka puolella saa seurata. Jokaisella kännyvalmistajalla on ne omat hyvät ja huonot puolensa... Miksi niistä pitää aina vääntää kättä?

Itselläni on valkoinen Samsung Galaxy S2 josta pidän ihan älyttömästi enkä koe tarpeelliseksi vaihtaa puhelintani lähiaikoina, mutta arvostan samalla Applen ja muiden brändien tuotantoa ihan yhtä lailla. Mikä tässä nyt on niin vaikeaa?

Jokainen ostakoon kännynsä omien tarpeidensa mukaan...

Vastaa
delic
delic

13

@10, ai ovvai? miksei tässä näy ainakaan E7:llä. http://www.youtube.com/watch?feature=pl...0Mh0qACU#t=702s

Ihan tökkimällähän toi liikkuu? Tuo tuossa videolla siis käyttäytyy juuri kuten kaikki navit mitä olen nähnyt.

http://www.youtube.com/watch?v=9afaamEVqik tässä joku sgs2 navi, näyttää ihan samalta, menee tollai nykimällä.

Tiedä sitten oliko Apple sitä vaan demotustarkoitukseen fiksannu jotenkin näyttämään paremmalta, mutta siinä tosiaan kuva meni pehmeästi eikä noin miten se yleensä naveissa menee. Sikäli ajatellut että se on ennemmänkin ominaisuus ja niin sen kuuluukin mennä.

Tässä on muuten hieno konsepti ikonien laajemmasta käytöstä. Jotain tällaista kun olis tullu http://www.youtube.com/watch?feature=pl...dSZ3rml6E#t=34s Toivottavasti Apple palkkaa ton jannun :)

Niin ja notifikaatiokeskukseen olisi saanut tulla pikanäppäimiä wifille/bluetoothille ym. Notifikaatiokeskuksessa olisi paljon potentiaalia jos sovelluskehittäjät pääsisi siihen käsiksi, sinne saisi esim huomaamattomasti laitettua juurikin widgettejä ja ne ei olisi sekoittamassa kotinäyttöä.

@11 Ei sen tarvi tuoda, ei kukaan muukaan tuo, se toi taas ihan tarpeeksi pärjätäkseen kilpailussa ja myynnissä :)

Vastaa
Sefriol
Sefriol

14

Hohhoijaa. Taas Apple menee muiden keksinnöillä rahakukkarolle. Ei voi muuta kuin kadehtia Applen toimintakykyä. Jokaisella ostoksella on tarkoitus ja siitä saadaan toimiva tuote ja se hypetetään taivaisiin. Näitä taas kehutaan Applen innovaatioiksi.
Applen 3D mapsin kehittänyt yhtiö teki vastaavat kartat alunperin Nokialle. Noh, Applehan siitä ne rahat kerää.

Vastaa
delic
delic

17

Engadgetissa Applen kartta uutinen kerännyt kohta 1000 kommenttia, siellä on täys sota päällä :D (kuten odottaa saattoi)

Miksihän taas kerran android käyttäjät on niin kiinnostuneita Applen kartoista tai yleensäkin ominaisuuksista mitä iPhoneen tulee, eihän ne niitä tarvi :)

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Jfiftgigkri (vahvistamaton)

18

Mahtavaa! Google maps kopio ja huikea facebook integraatio. Nyt on pakko ostaa ipuhelin.

Vastaa
hoppis
hoppis

19

@13
Jaa tuollaista tökkimistä. Enpä ole ikinä pannut merkille sen enempää vanhassa kuin uudessa puhelimessa. Pitänee koittaa seurata tekeekö se tuollaista. Ainakaan itse ajaessa ei ole ehtinyt huomaamaan, tosin en pidä karttaakaan myöskään juuri ikinä noin lähelle zoomattuna. Navigaattoreissahan jo kartan vieritys selaus on usein tökkivää, etenkin vanhemmissa, sen prosessoritehon puutteen johdosta.

Tässä jo pari vuotta vanhassa videossa menee suurimman osan ajasta paljon sulavammin: http://www.youtube.com/watch?v=NUejY2OSkbc

Ettei tuo sitten olisi kiinni huonosta GPS signaalista jolloin joudutaan laskemaan keskiarvoa sen verran pitkältä ajalta, että päivitysnopeutta joudutaan pudottamaan.

Vastaa
ArttuH5N1
ArttuH5N1

20

Itsekin pidän hienona sitä, että 3GS saa myös päivityksen. Sopii muiden valmistajien seurata tätä mallia!

Varsinaiset uudistukset eivät olleet kovin mullistavia. Itse pidän hienoimpana ja suurimpana tuota Eyes Free-järjestelmää. Vaikuttaisi ihan kivalta.

Vastaa
Good_and_Bad
Good_and_Bad

21

Eipä tuo Skobbler-navi taida pyöriä iPhonellakaan yhtään paremmin kuin muillakaan kännyillä... Katsokaa siitä 2.50 minuutin paikkeilta eteenpäin.

http://www.youtube.com/watch?v=Mlu83GdpTGc

Olen aika varma että joka kännylle löytyy oma "tökkimisvideonsa" jos niitä aletaan etsimään... Eikä se tee toisesta brändistä kumminkaan parempaa, niin mitä järkeä?

Vastaa
Good_and_Bad
Good_and_Bad

22

ArttuH5N1: "Itsekin pidän hienona sitä, että 3GS saa myös päivityksen. Sopii muiden valmistajien seurata tätä mallia!"

Muiden valmistajien olisi todellakin hyvä ottaa mallia tästä käytännöstä.

Vastaa
delic
delic

23

@19 öö samalla tavallahan toi tökkii: Huomaat sitten eron kun näet sen iOS mapsin ku siitä jossain välissä joku video varmaan jo huomenna tulee. IOSin mapsin sulavuudessa painotettiin keynotessa sitä kun se on tehty vektotigrafiikalla, en tiedä miten noissa muissa että onko ne myös vektorilla.

@21 No ei tietenkää pyörikkään? nythän olikin kyse tästä applen uudesta joka siis saattaa olla toteutettu eri tavalla ja siksi menee paremmin. Mutta pitää vielä tosiaan nähdä ihan tosielämän video eikä vaan APplen esittelemä demo.

Nyt kun katsoin tuon koko keynoten tai iOSin osalta niin Apple teki erittäin fiksusti nostaessaan sovelluskehittäjät jalustalle ja painotti niiden tärkeyttä ja kuinka hienoa duunia ne tekee. Ensimmäiset 15 min keynotesta meni sovelluskehittäjille ja oli video missä joku 10 sovelluskehittäjää esitteli merkittäviä sovelluksia ja myös lopussa puhuttiin sovelluskehittäjistä.

Niinhän se on, että jos sun alusta on sovelluskehittäjien ykkösalusta niin ei sulla mitään hätää ole ja juuri tuoreen uutisen eiliseltä mukaan Applella näyttää edelleen olevan erittäin hyvin homma hallussa: "Applen alusta on edelleen selvä suosikki sovelluskehittäjien keskuudessa, vaikka Eric Schmidt oli muuta toivonutkin.

Analyysiyritys Flurry vertasi uusia sovellushakkeita Applen iOS:lle vastaaviin hankkeisiin Googlen Androidille. IOS voitti tammi–maaliskuussa prosenttilukemin 69 – 31."

Tuo passbook sovellus on paljon kätevämpi kuin eka luulin. Tuossahan esim jos menet leffaan niin kun saavut teatterin ovelle tai alueelle niin teatterin paikkalippu notifikaatio ponnahtaa näytölle ja siitä vaan maksat leffan ja eiku leffasta nauttimaan.

Sama jos menet lentokentälle niin taas lentokoneesen tarvittava lipuke ponnahtaa automaattisesti näytölle kun olet lentokentällä.

Itse toivoin ominaisuutta, että voisi jakaa appstoren sovellus linkkejä ja tällä hetkellä se on erittäin vaikeaa, sen voi tehdä vain emailia lähettämällä enkä itse ainakaan halua lähettää sähköpostia jollekin jos nään kiinnostavan sovelluksen jonka haluan jakaa jonkun kanssa tai laittaa vaikka linkin jonnekin foorumille. Kirjoitin tästä Applelle parisen kuukautta sitten palautetta, nyt löyty sitten kuva uudistetusta appstoresta:

http://9to5mac.files.wordpress.com/2012/06/img_0520.png?w=700&h=

Kyllä nyt piisaa jakomahdollisiksia (tosin tuossa on musiikkikauppa, mutta eiköhän appstoressa samat ole). Itse mainitsin viestissä applelle juuri tuosta iMessagesta ja sitten copy link jutusta että niillä pääsisi pitkälle. Tiedä sitten ovatko kuunnelleet mun palautetta vai olleet vaan samalla ajatuksella liikkeellä. Hyvä homma jokatapauksessa että kehittivät tuota ominaisuutta.

Vastaa
peltsip
peltsip

24

@23, ooh, oikein vektorigrafiikkaa kartoissa! Kaikkea se Apple keksii!!! Sellainen vinkki että zoomaa karttaa ees taas ja jos zoomailu on sulavaa, kyseessä on vektorigrafiikalla tehty kartta. Bittikartta -kartat veisi kyllä ihan tuhottomasti tilaa.

Ps. myös nokiat toimivat aina sulavasti niillä renderöidyillä demovideoilla...

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Kyläseppä (vahvistamaton)

25

Miksei Ios 6:sta tehdä ihan vain Ios:ää, kun laitteistakin on pudotettu numerointi pois. Olisi niin applemaista tehdä tuollainen muutos ja sekoittaa ihmisten mielet.

Mitä 3d-karttoihin tulee, niin nehän on ollut Nokia Mapsissa jo kauan, tosin vain tietokoneella, mutta kuitenkin. Ei mitään ihmeellistä, ehkä niillä jaksaa vähän aikaa leikkiä, mutta se siinä. Paitsi tietenkin jos on menossa sellaiseen kaupunkiin josta 3d:t on, niin voi vähän katsoa minne menee.

Vastaa
ypsilon
ypsilon

26

Kartat saattaa tökkiä, koska gps signaali päivittyy vain pari kertaa sekunnissa. Muutenhan luurin pitäisi arvata menosuunta. Sitäpaitsi aika harvoin tulee katseltua karttaa, enempi kuuntelen vain navin ohjeita. Navin takia sgs+ vaihtuu reissuilla vanhaan c7:aan.

Vastaa
Agent_007
Agent_007

28

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Kyläseppä:

Miksei Ios 6:sta tehdä ihan vain Ios:ää, kun laitteistakin on pudotettu numerointi pois. Olisi niin applemaista tehdä tuollainen muutos ja sekoittaa ihmisten mielet.


Kehittäjille pitää kertoa versionumero, jotta he voivat erotella missä laitteissa tietyt ominaisuudet toimivat. Ja koska kehittäjien tekemä valinta alimmasta tuetusta iOS-versiosta näkyy App Storessa, täytyy siitä kertoa myös kuluttajille.

Vastaa
3rd_party
3rd_party

29

@delic

Tökkiminen johtuu yksinkertaisesti siitä, ettei GPS mittaa liikettä, vaan sijaintia. Tökkiminen siis syntyy, kun GPS päivittää tietyin välein sijaintinsa.

Ainoa keino millä tältä voi välttyä, on laskea liikkeelle keskiarvo aiempien mittausten perusteella. Tällöin liikkeestä tuleekin sitten heijaavaa, kun arvioita joudutaan paikkaamaan. Eli voit vapaasti valita sen välillä, että navi liikkuu tökkimällä, tai sitten se ennakoi liikkeesi ja menee risteyksistä pitkäksi, korjailee sijaintiasi välillä edes taas ja muuttuu pykälän epätarkemmaksi.

Demoissahan tämä on helppoa saada näyttämään toimivalta, siellä kun reitin voi suunnitella hyvin tarkkaan ja kuvaa voi aina käsitellä parhaaksi katsomallaan tavalla.

Vastaa
delic
delic

30

@26 ja @29 joo kuulostaa järkevältä.


Nyt on muuten uutinen, että karttojen data tulee mm. tom tomilta.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Bobakki (vahvistamaton)

31

Ei ole tarkoitettu, että navigoidessa katsotaan navigaattorin näyttöä, varsinkaan ajaessa. Varmaan pitää valmistaa iAuto ensin, että kaikki tämän ymmärtävät.

Alkaa olemaan Applella iDeat loppu, kun alussa hehkutetaan kehittäjiä.

No Facetime saadaan toimimaan jo mobiilidatalla, tätä ominaisuutta odotetaan muille alustoille. Tuskin tuolla nyt kuitenkaan väärän merkkisiin voi yhteyttä ottaa.

Ja kartta rullauksella ei ole mitään etua, jos GPS tökkii.

Vastaa
delic
delic

32

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Bobakki:Alkaa olemaan Applella iDeat loppu, kun alussa hehkutetaan kehittäjiä.


Sehän nyt on erittäin fiksua, sovelluskehittäjäthän näistä laitteista tekee paljon parempia ja monipuolisempia ja muutenkin ajavat tätä mobiilimaailmaa ja päättävät aika pitkälle mikä myy ja mikä ei.

Kannattaa antaa kiitos niille joille se kuuluu, ei apple olisi mitään ilman sovelluskehittäjiä ja appstorea, ne tekee applen laitteista niin suosittuja kun ne ovat. Appstore taitaa olla parasta ja suurinta applen menestyksen kannalta mitä ovat softapuolella kehittäneet.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Bobakki (vahvistamaton)

34

Olihan tämä pettymys! Ainut kiinnostava oli tuo retina näytöllä varustettu mac.

Ei iTelkkaria, ei iPhone 5..

Vastaa
delic
delic

35

Miten muuten androidissa ja wp7:ssä on noi integraatiot yhteisöpalveluihin sovelluskaupassa, voiko niiden sovelluskaupasta jakaa sovellusvinkkejä facebook ja twitter palveluihin?

Tuo ominaisuus tuo kyllä valtavasti lisää näkyvyyttä appstorelle kun jatkossa on erittäin helppo jakaa omalle seinälle tai twitteriin kiinnostava sovellus josta muut voi sen ladata. Appstoresta tulee paljon näkyvämpi ja se tarjonta näkyy jatkossa myös ei applekäyttäjille, mikä hyvin todennäköisesti tulee ärsyttämään tiettyjä käyttäjiä :) eli jatkossa käydään varmaan facebook seinillä fanboy sotia :D

*edit* ainakin windows market kaupalla ainakin desktop versiossa näyttää olevan facebook jako. Google playssa, ei fb jakoa, mutta twitter ja g+

en tiedä sitten onko mobiilissa samat.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

36

Moni tuntuu tällä haukkuvan Applen karttaratkaisua aika heppoisin perustein, mm. "muutkin ovat tehneet vektorikarttoja aiemmin", so what? :) Tietenkin tarkemmat johtopäätökset voi tehdä vasta syksyllä, kun laitteet ovat kaupoissa ja iOS 6 on valmis, mutta se näyttää monessakin mielessä erittäin onnistuneelta siirrolta. Ensinnäkin karttaohjelma parantuu jonkun verran entisestä.

Kilpailun kannalta suurempi asia on se, että saadaan kartat omiin käsiin ja samalla Googlelta tippuu noin puolet mobiilikäyttäistä pois. Vähän samaa Apple tekee myös Sirin kanssa, sen kautta menevät haut eivät automaattisesti menekään Googleen, ja vaikka sitä käytettäisiinkin pienenee Googlen mahdollisuus yksilöidä käyttäjä. Erittäin hyvä yksityisyydelle, huono juttu mainosmyynnille.

3GS:n tukeminen on erittäin hyvä liike fragmentaation suhteen, olettaen että suorituskyky saadaan pidettyä järkevällä tasolla. Ja siihen selvästi pyritään sillä, että suuri osa uusista herkuista, mm. 3D-kartat ei siihen tuoda. Sovelluskehittäjän kannalta kuitenkin mahtavaa, että iOS 6:n mukanaan tuomia uusia rajapintoja ja työkaluja voi alkaa käyttämään hyvinkin nopeasti.

@23
PassBook on mitä ilmeisimminkin alusta jolle Applen mobiilimaksusysteemi tullaan rakentamaan. Alkuvaiheen hölmöistä QR-koodeista päästään varmasti vähitellen eroon kunhan syksyllä saadaan NFC:ta tukeva iPhone ulos.

@29
Applen iOS-laitteissa GPS ei ole ainoa sensori jota käytetään lokaation ja nopeusvektorin muodostamiseen. Tietenkään mihinkään älyttömiin tarkkuuksiin ei pelkän acclerometrin ja gyron kanssa päästäisi, mutta niiden käyttö parantaa tarkkuutta kun gps-signaali on joko heikko tai hetkellisesti saavuttamattomisssa. Jokaisen kehittäjän ei edes tarvitse itse tuota hoitaa, vaan Applen Core Location API käyttää kaikkia laitteista löytyviä sensoreita apunaan, toki tilanteen mukaan.

Kyseisessä demossa sulavuuteen vaikutti varmasti enemmän se, että reitti näytettiin nopeutettuna, ja voitiin varmistaa että simuloitua lokaatiodataa tuli tasaisesti. Tällöin transitiot voidaan helposti ajastaa näyttämään sulavalta.

Vastaa
allu_k
allu_k

37

Sirin "suuri kielipäivitys" toi mukanaan hienolta näyttävästä listasta huolimatta vain italian, espanjan ja korean. Odotin että siellä edes joku venäjä tai ruotsi olisi, mutta ei niin ei. Nokialta WP8-puhelimiin vastaava mutta älykkäämpi softa useilla kymmenillä kielillä!

Vastaa
teppoI
teppoI

38

@37

En ole seurannut Sirin kielitaidon kehittymistä kovin tarkkaan, mutta eikös kiina eri muodoissaan ole myös uusi taito? Mutta isoja kieliä tosiaan puuttuu vielä, arabia, hindi, venäjä jne.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

39

@37
Ja Kiina. Voisin kuvitella, että suurin ongelma ei ole kielen tunnistus, vaan se seuraava steppi, jossa AI yrittää tuottaa jotain järkevää vastausta luonnollisella kielellä esitettyihin kysymyksiin ja lokalisoituna.

Venäjä lienee aika ylhäällä prioriteeteissa, kuten varmaan myös Portugali. Ruotsia odottaessa ei todellakaan kannata pidätellä hengitystään, vaikka ruotsia puhuvia onkin huimat kymmenisen miljoonaa ja iOS on maassa erittäin suosittu.

Arabia on suuri kieli, mutta todenäköisesti ei iOS-laitteiden myynnin kannalta mikään hotspot ja ongelmana on vielä että lokalisaatioon tarvitaan muutakin kuin kieli (ja sen lukuisat murteet), monet eri maat mutkistavat tilannetta huomattavasti.

Vastaa
spegex
spegex

42

@6: jos ostitviime vuoden tammi-helmikuussa (tai ennen 25.3.) uusinta mitä myynnissä oli, et saa siihen enää uutta käyttistä. Eli verkonpainoksi aipädiykkönen vaan,

Vastaa
spegex
spegex

43

@4: iPad on mielestäni tietokone (ei puhelin). Esim. reilun vuoden vanhaan ThinkPad X201T PC-tablettiin uppoaa Win8 aika nätisti. Ei tartte vielä laittaa samanikäistä PC-rautaa kuin iPad verkonpainoksi. Apple-tuotteiden tuoettu elinkaari on yksinkertaisesti mielettömän lyhyt verrattuna MS-maailmaan (ref. WinXP 14 vuotta, ja silloinkin se loppu puoliväkisin toimittajan taholta).

Vastaa
perhana
perhana

44

@42 @43
Tuolla asiantuntemuksellasi osaat sitten varmasti myös vastata (jos haluat) myös siihen kysymykseen milloin on julkaistu vanhin android-puhelin johon saa virallisen 4.0 päivityksen?
Tai entä milloin on julkaistu vanhin android-tablet johon saa virallisen 4.0 päivityksen?

Vastaa
Jonahan
Jonahan

46

@42
Miksiköhän lähdet premissistä, että laite maagisesti lopettaa toimintansa kun siihen ei saa enää päivitettyä uudempaa käyttistä? Se ei pidä paikkaansa.

IPadin, joka siis on mobiilirautaa, vertailu neljä kertaa kalliimpaan (ja tablettina monin tavoin huonompaan) PC-rautaan on aika hedelmätöntä. Haluat sumuttaa yhden käyttisversion poikkeuksellisen suurella tukiajalla, joka osin vielä selittyy sillä, että Microsoft ryssi pari käyttisprojektiaan, kun kuitenkin toisaalta puhut ajasta kuinka pitkään tiettyyn rautaan saa uusimman käyttiksen. Ne ovat aivan eri asioita, aivan eri markkinoilla, mutta hyvää troolausta vaan. :)

Kannattaa tutustua mobiililaitteiden ja muun kulutuselektroniikan käyttispäivityksiin, ettei tule jatkossa yllätyksenä. Apple sentään toimittaa laitteisiin päivityksen tai pari, se ei ole alan normi. Kysy vaikka WP7 käyttäjiltä miten tuki toimii, keskimääräisestä Androidvalmistajasta nyt puhumattakaan.

Vastaa
spegex
spegex

47

@46: Itsellä käytössä Lumia 800, perheessä lisäksi käytössä mm. Galaxy S+ ja Lumia 710. Olen käyttänyt myös E7:aa ja iPhonea. Ei tartte kaukaa kysellä miten WP7 tai muut toimii. Lumiat toimivat erittäin hyvin ja hinta/laatu -suhde on erinomaisella tasolla.

Se mitä alkuperäisellä kommentillani alleviivasin oli Applen tuotteiden elinkaaren lyhyys (ei käytettävyys, ei hinta, eikä mikään muu ominaisuus). Esimerkkinä PC-puolelta Apple on lopettamassa OS X:stä tukea alle kolme vuotta vanhalle tuotteelle (10.6).

Minua nämä uutiset ainakin nyppisivät, jos olisin ostanut esim. iPadin viime vuoden helmikuussa tai Macin 2009 elokuussa.

Ja tuo verkonpaino homma kannattaa ottaa 111%:n tosissaan ja otsa kurtussa. Nämä käyttisasiathan ovat niitä maailman tärkeimpiä ja henkilökohtaisimpia.

Vastaa
Lumikki
Lumikki

48

"Käyttöjärjestelmään integroidaan Twitterin tavoin nyt myös Facebook, ja molempiin sosiaalisiin verkostoihin päivittäminen onnistuu suoraan ilmoituskeskuksesta. App Storeen on lisätty tuki Facebook-tykkäyksille."

Hyi helvetti. Käyttöjärjestelmä ei tosiaan ole paikka johon integroidaa jotain sosiaallisia verkkopalveluita. Ei kaikki ihmiset edes käyttä moista sontaa ja se viedään väkisin johonkin niin syvälliseen asiaan kuin käyttöjärjestelmään.

Nämä asiat pitäisi olla valinnaisia ohjemistopalveluita.

Vastaa
delic
delic

50

@48 rauhotu, se on nimenomaan VALINNAINEN. Sen aktivointi tapahtuu asetuksista, sen voi laittaa päälle tai ei. En itsekään ole koskaan kytkenyt twitter integraatiota päälle.

Tämän facebook integraation otan kyllä käyttöön ja mielestäni erittäin jees ja kaivattu juttu ja tulee varmasti olemaan suosittu.

Niin ja vielä jos moista törkyä haluat käyttää niin voit erikseen vielä päättää mitkä sovellukset sisältää sen integraation. Lainaamassasi tekstissä, tuo twitterin ja facebookin näkyminen ilmoituskeskuksessa on valinnainen, ei se siellä näy jollet sitä halua.

Vastaa
Sakke88
Sakke88

51

Ihan kaikkia 200 uutta ominaisuutta en ole käynnyt läpi, mutta onko listassa jotain oikeasti uusia ominaisuuksia, mitä ei siis vielä löytyisi muista käyttöjärjestelmistä?

Vastaa
Jonahan
Jonahan

52

@47
"Tiedät" miten homma toimii, mutta ainoa, josta haluat valittaa ovat Applen tuotteet. Vertaa nyt oikeasti noita mobiilituotteita toisiinsa, mieti mihin tulee käyttispäivitykset pisimpään ja ajallaan? Miksi Samsungin tai Microsoftin mobiilikäyttisten päivitysstrategiat eivät harmita, mutta Applen harmittaa?

Tuleeko Lumialle WP8, tuleeko Samsungin puhelimille ja tableteille käyttispäivitykset? Ainakin Galaxy Tab, puoli vuotta uudempi kuin iPad, on vieläkin jossain 2.x:ssa ja Galaxy Tab 10.1, vain vuoden vanha tuote, on ainoastaan 3.0.1:ssa tai 3.1:ssa riippuen tarkemmasta malliversiosta. IPadien kaksi major releasea alkaakin tuntumaan aika hyvältä diililtä.

Miksi WP 7.5:n integraatio Facebookiin ja Twitteriin ei ahdista, mutta Applen kohdalla homma on tehty ihan väärin?

OS X 10.6:n tuki on todellakin loppumassa. Asiasta voi joko vaipua syvään masennukseen, tai sitten voi kaivaa taskusta 20e ja päivittää uusimpaan käyttikseen (sama hinta sekä 10.7:sta että 10.6:sta), jonka saa ladattua Applen kaupasta. Tietenkin, jos välttämättä haluaa maksaa käyttiksestä 100-200e ja junnata sillä maailman tappiin, Applen malli ei ole toimiva, mutta luulen monen kuluttajan olevan vähän toisella kannalla, ja sitä indikoisi OS X asennuskannan jakaumakin.

Et huomaa argumentoinnissasi mitään ristiriitaa, kun iPadiin on pakko saada uudempaa käyttistä, mutta OS X:n kohdalla haluaisit välttämättä käyttää vuosia vanhaa käyttistä kun pitkä tuki olisi niin ihana?

Ei sillä, olisihan se kiva, että iPad 1 saisi vielä yhden, siis kolmannen, uuden käyttiksen, mutta iOS 6:n ilmestyessä se on melkein 3 vuotta vanha tuote ja mobiilitekniikka on lakannut eteenpäin hurjasti (vertaa cpu, gpu ja muisti). Mielummin jätetään vanha päivittämättä, kuin huononnetaan tuotetta vain siksi, että se toimisi edes jotenkuten iPad 1:ssakin.

Jos pitää MS-maailman meiningistä, niin tottakai se 201t on vaihtoehto iPadin korvikkeeksi, 4x hinta, puolet käyttöajasta, suurempi paino ja noin nolla modernia tablet-softaa ennen w8:n julkaisua. Toinen tykkää pojasta ja toinen tyttärestä, vai miten se nyt menikään.

Vastaa
delic
delic

53

@51, on siellä varmaan. Esim luulisi että nämä Accessibility jutut on ihan uusia. Esim nyt tuli voice over ominaisuus karttasovellukseen, eli sokeat voi esim käyttää karttaa. Mielenkiintoista miten tämä toimii. Mutta niille joile tarvetta osaavat varmasti arvostaa ja muutenkin sitä, että iOS laitteet sokeille on ihan omalla tasollaan vs muut. Voice over tarkoittaa siis sitä, että kuljetat sormea näytöllä niin luuri kertoo mitä sormen alla on ja mitä siellä lukee jne. Tuo toimii tällä hetkellä jo todella laajasti iOSsissa, nettiäki voi lukea ja ääni kertoo kaikki uutiset jne.

Sitten esim juuri tämä Guided Access - helps students with disabilities remain on task, i.e. disabling home button. Eli käyttäjä voi päättää sovelluksesta kuin sovellyksesta, että mikä osa toimii. Eli jos vaikka yläreunassa on joku pause tai asetusnappi esim. niin sen voi piirtää pois jos nyt oikein ymmärsin.


Sitten uutiseen
Nyt kun katsoo noita devaajien esittelyvideoita iOS6:sta niin onhan tuolla kaikenlaista pientä vähän jokapuolella ja vähän isompaakin mitkä taas entisestään parantaa käyttökokemusta. Esim sovelluskauppa ja itunes store on laitettu vallan uusiksi, näistäkään ei ole mitään mainittu. Appstoressa on uusia hyviä juttuja mitkä parantaa appstoren käytettävyyttä melko paljon. Varsinkin iPadilla navigaatio on laitettu vallan uusiksi.

Appstoresta voi suoraan käynnistää sovelluksia jatkossa, en tiedä onko tämmöistä muilla, pienenä detailina jatkossa uusissa sovelluksissa mitä ei ole kertaakaan käynnistänyt näkyy new banneri ja kun sovellusta on testannut se poistuu. Tuo on kyllä näppärä pieni tviikki erottamaan uudet sovelluksesta vanhoista. Itsekin väliin huomaan laitteessa sovelluksia mitä en ole koskaan edes käynnistänyt. Ehkä olen ladannut ja sitten tullut jotain muuta ja pitänyt vaikka lähteä johonkin ja unohtanut koko sovelluksen latauksen.

IPhonen musiikkisovelluskin pistetty uusiksi.

En nyt varsinaisesti ymmärrä tätä miksi aina pitäisi olla jotain uutta ja erikoista. Kyllähän se on tänä päivänä vaikea kehittää mitään uutta ja niin, että se olisi järkevää ja mahdollisimman monelle hyödyllinen. Applella kun ei ainakaan ole tapana laittaa ominaisuuksia mille ei nähdä järkevää käyttöä tai niin että se rikkoisi sitä kokonaisuutta ja yhteneväisyyttä. Ei iOS laitteilla ole turhaan aina tyytyväisimmät käyttäjät, se on se kokonaisuus mikä sen tekee, ei jotkut yksittäiset uudet ominaisuudet mitkä saattaa olla irrallisia siitä alustan muusta toiminta-ajatuksesta.

Eikö se kannata mieluummin kehittää sitä omaa käyttistä toimivammaksi kokonaisuudeksi kuin lisätä jotain uutta ja erikoista mitä muilla ei ole vain siksi, että jotkut haluaa? Itse ainakin monia iOS6 videoita katsoneena huomaan monia hyviä ratkaisuja mitkä parantaa taas entisestään yleistä käytettävyyttä ja nopeuttaa asioita. Mitkä siis sisältyy sitten noihin 200 ominaisuuteen mitä sitten huomaa käytössä syksyllä.

Vastaa
Lumikki
Lumikki

54

Lainaus:

@48 rauhotu, se on nimenomaan VALINNAINEN. Sen aktivointi tapahtuu asetuksista, sen voi laittaa päälle tai ei. En itsekään ole koskaan kytkenyt twitter integraatiota päälle.


Ei tuo valinnaisuus ole tuossa se pointti. Vaan että se on INTEGROITU osaksi KÄYTTÖJÄRJESTELMÄÄ. Kun se on integroitu niin sitä ei saa käyttöjärjestelmästä pois.

Haluisitko sinä ostaa omakotitalon, jossa on integroitu helikopterin laskeutumisalusta, veneen säilytysvaja jne... Integrointi tarkoittaa että se on siinä kokonaisuudessa aina mukana, eikä sitä saa siitä pois.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

55

@54
Kyllä, Twitter ja Facebook-tuki tulevat käyttöjärjestelmän mukana, mutta niitä EI ole pakko käyttää, kuten ei kilpailijoissakaan. Mitä tuon ominaisuuden olemassaolo sinänsä haittaa tai mitä etua olisi siitä että kyseisen ominaisuuden saisi jotenkin kokonaan poistettua? Vastauksen voi halutessaan rajoittaa iOS-, WP7-, WebOS- tai Meego-alustaan.

Helikopterin laskeutumisalusta olisi ihan kiva, eipä katolla nyt kauheasti muutakaan hyötykäyttöä näillä leveysasteilla ole. Nostaisi jälleenmyyntiarvoa tietyissä piireissä.

Vastaa
delic
delic

56

Lumikki, ei noissa sun vertauskuvissa ole mitään järkeä.

Tästä kai on turha vääntää, mielestäni integraatio on hyvä sinusta ei, se auttaa niitä jotka sitä sovellusta käyttää, haittaa siitä taas ei ole, eikä se maksa sulle ekstaa, noissa sun vertauskuvissa joutuisit maksamaan, et saa venevajaa tai helikopterin laskeutumisalustaa ilman että se lisää hintaa. Jolloin tietäisit maksavasi turhasta mitä et tarvi.

Olishan se jees jos pclläkin toimisi facebook niin, että menet valokuvakansioon ja suoraan voit sieltä lähettää kuvan facebookkiin ilman että täytyy avata selainta valita kuvien lisäys, etsiä kuva koneelta jne. Kun olisit voinut lisätä sen kuvan suoraan sieltä valokuvakansiosta. Tai luurilla fb tilan päivitys ilmoituskeskuksesta ilman, että tarvii käynnistää fb sovellus.

Sinä tuskin tulet käytäämään windows 8:aa. Veikkaisin että siinä tulee integroituna facebook jotta sen käyttö olisi paljon mielekkäämpää.

Jos koet nämä asiat ahdistavana sinulla tulee todennäköisesti melko vaikeaksi valinta jos älyluuri kiinnostaa tulevaisuudessa tai tietokoneet. Koska kyseiset jutut on tullut jäädäkseen alustasta riippumatta yksinkertaisesti siitä syystä kun ne nopeuttaa ja helpottaa kyseisten palvelujen käyttöä todella paljon ja kun niitä käyttäjiä nyt on monia kymmeniä miljoonia.

Vastaa
Lumikki
Lumikki

57

Kaikki maailmassa maksaa, ilmaista asiaa ei ole olemassakaan. Sinä vain luulet että et maksa jostain jotain mutta muodossa tai toisessa sinä tai joku muu maksaa sen. Yhtiöt eivät tee ilmaiseksi asioita, tavalla tai toisella ne ottaa sen rahan sinulta.

Joo meillä on hyvin erillaiset näkemykset mikä on hyödyllistä.

Vastaa
ArttuH5N1
ArttuH5N1

58

Mielestäni integrointi on hyvä asia, koska suurin osa siitä hyötynee ja heidän elämänsä helpottuu. Ymmärrän kyllä myös intergrointia vastaan annettuja mielipiteitä. Mutta tämä on suuren massan tahto.

Itse myös Facebookin käyttäjänä toivoisin parempaa integraatiota Nokia Belleen. Vaikka Nokialla on Yhteisöt-sovellus, ei todellisesta integroinnista puhua, ei missään nimessä.

Vastaa
3rd_party
3rd_party

59

@36 Kiihtyvyysantureiden käyttö navigoinissa on hieman problemaattista, sillä liikuttaessa niiden mittauksiin aiheutuu erittäin paljon kohinaa (auton heiluminen, kävelyn pomppivuus jne.), joka on pakko suodattaa pois mittauksista. Toisekseen kiihtyvyysdatan muuttaminen liiketiedoksi vaatii jatkuvaa integrointia. Nämä yhdessä kuormittavat luultavasti prosessoria melkoisesti, ja lyhentävät näin ollen akun kestoa.

Todennäköisesti tätä ei kovinkaan aktiivisesti siis Applen navissa sovelleta, vaan demon sulavuus on saatu tosiaan aikaiseksi raa'alla liikkeen nopeuttamisella ja muilla kikka kolmosilla (kuten jo sanoitkin).

Mutta mielenkiinnolla yhtä kaikki odotan oikeita hands on -videoita. Sittenhän se selviää onko tässä jotain uutta vai ei.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

60

@59
Applen Core Location insinööri ainakin vuosi tai pari sitten tällaista parannusta (iPhone 4 ja uudemmat) meille kehittäjille kovasti hehkutti, Applen koodia ei tietenkään ole saatavilla, joten tiedä häntä.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

61

@59
Varmistin nyt vielä. iOS 4:sta ja iPhone 4:sta eteenpäin, Core Location käyttää pyydettäessä accelerometriä ja gyroa GPS:n apuna ja ainakin annettu vertailudata auton liikkeestä suurkaupungin keskustassa, joka on GPS:lle kaikujen ja katveiden takia haastava ympäristö, oli paljon parempaa niiden kanssa kuin ilman. Ja se oli parempaa sekä reitin että liikesuunnan suhteen.

Ominaisuus ei ole päällä automaattisesti, vaan se pitää erikseen pyytää vakiolla kCLLocationAccuracyBestForNavigation, jonka kuvauksena on:

"Use the highest possible accuracy and combine it with additional sensor data. This level of accuracy is intended for use in navigation applications that require precise position information at all times and are intended to be used only while the device is plugged in."

Yllättyisin kovasti jos tätä ei nimenomaan siinä turn by turn-tapauksessa käytettäisi.

Vastaa
ArttuH5N1
ArttuH5N1

63

@62

Melko sulavaltahan tuo tuossa näytti, hyvin kääntyi mukana. (Miksi minulle muuten tulee mieleen tuon softan ulkonäöstä tjs. Nokia? Kenellekään muulle?)

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
miksuh2- (vahvistamaton)

64

Haha, tässä on päivän piristykseksi hyviä esimerkkejä Applen karttasovelluksen toiminnasta :D

Lainaus Tietoviikon sivuilta:

> Teknologiauutissivusto Gizmodo näyttää, kuinka karttasovellus
> esittää Intian valtameren sijaitsevan Grönlannissa. Lisäksi
> Intian valtameri onkin yhtäkkiä Pohjoista jäämerta. Eikä
> kartta ymmärrä oikein maanosiakaan: esimerkiksi Afrikka kulkee
> kartalla nimellä Tyyni valtameri.
>
> Toinen teknologiasivusto, DailyTech, taas kertoo, että Applen
> karttapalvelu tarjoaa joskus varsin ennakkoluulottomia
> oikoreittejä ? matkantekoa nopeuttaakseen voi vaikka ajaa
> sillan kaiteen yli.

Vastaa
ArttuH5N1
ArttuH5N1

65

@64 Heh heh :D No mutta, eikös jokainen ohjelma kärsi alkukankeudesta? Vaikka Applen ohjelmat ja muut ovat yleensä olleet melko hiottuja.

"matkantekoa nopeuttaakseen voi vaikka ajaa sillan kaiteen yli."
:D

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.