Lähteet: Seuraavasta iPhonesta löytyy NFC-tuki

18
Manu Pitkänen

Lähteet: Seuraavasta iPhonesta löytyy NFC-tuki
9to5mac-sivusto on löytänyt viitteitä, joiden perusteella seuraavasta iPhonesta löytyisi NFC-siru. WWDC:ssä esitelty Passbook-ominaisuus on myös jo itsessään vahva merkki siitä, että Apple kehittää mobiilimaksujärjestelmää iPhoneen. Tästä kielivät myös useat "iWallet"-patentit.

New York Timesin tietojen mukaan Apple käyttäisi Qualcommin kehittämää NFC-sirua. Viimevuotisessa jutussa ei kuitenkaan osattu sanoa milloin tekniikkaa käytettäisiin iPhonessa. NYT:n mukaan Applen suunnitelmissa on hyödyntää iTunesia maksujen hallinnoinnissa (patentti).MasterCard-pomo Ed McLaughlinin tämän vuoden alussa antama lausunto viittaa siihen, että Applen järjestelmä on yhteensopiva MasterCardin PayPass-tekniikan kanssa. Hän totesi Fast Companylle, ettei tiedä ainuttakaan puhelinvalmistajaa, joka ei kehittäisi maksujärjestelmästään PayPass-yhteensopivaa.

Ilmalualan viestintäpalveluita tarjoavan SITAn teknologiajohtaja Jim Peters uskoo vahvasti, että Applen seuraavassa iPhonessa on Passbookin lisäksi NFC-siru, jota voidaan hyödyntää esimerkiksi ostosten maksamisessa.

Cnetin kesäkuun alussa julkaistun uutisen mukaan teleoperaattori Orange uskoo seuraavasta iPhonesta löytyvän NFC-siru.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Xiaomi Redmi Note 11S 5G (global) – hinta laskenut -17%

Xiaomi Redmi Note 11S 5G (global)
155 € Multitronic
194 € Proshop
199 € Multitronic

Alin hinta viikko sitten: 186 €

Xiaomi Redmi Note 11 Pro – hinta laskenut -16%

Xiaomi Redmi Note 11 Pro
262 € Hobby Hall

Alin hinta viikko sitten: 313 €

Apple iPhone SE (2022) – hinta laskenut -15%

Apple iPhone SE (2022)
339 € Swappie
399 € Hobby Hall
524 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 399 €

Xiaomi 12X – hinta laskenut -14%

Xiaomi 12X
483 € Proshop
483 € Hobby Hall
747 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 562 €

Kommentit (18)

Abexi
Abexi

1

Nyt jumaleissöns rasti seinään, apple ihan tuosta noin vaan on suostuvainen johonkin yhteiseen järjestelmään (yhteensopiva MasterCardin järjestelmän kanssa), eikä kehitä omaa juttua pelkästään, että elämä olisi hivenen vaikeampaa. Tai kai se mastercard yhteensopivuus on vain jollain hienolla valkoisella lisäosalla ja applen oma NFC tekniikka suoraan ilman härpäkkeitä.
Kyseessä ei ole trolli, vaan kyllästyminen siihen että kaikki täytyy olla niin hiton suljettua tämän lafkan kanssa.

Vastaa
teppoI
teppoI

2

@1

Ei tuo PayPass varsinaisesti mikään yhteinen maksujärjestelmä ole, sillä Visalla on oma payWave. Isoimmilla jenkkioperaattoreillakin oli jokin ICE :)

Vastaa
Sefriol
Sefriol

3

Hmm, mielenkiintoista. Enää puuttuu Googlen vastaveto, niin kolmen kopla (MS, Google, Apple) aloittaisi saman bisneksen samalta viivalta.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

5

@3
Googlellahan sellainen on ollut jo vaikka kuinka pitkään, miksi siitä oikein kukaan ei ole kuullut, eikä käyttäjiään oikein ole kertoo aika paljon Googlen lähestymistavasta palvelujen tuotteistamiseen.

http://www.google.com/wallet/

@2
Visalla todellakin on Paywave, mutta Paywave terminaalit ovat Paypass yhteensopivia, oletettavasti toisinkin päin. En tiedä mitä käytännön eroja järjestelmillä on kuluttajalle, tuskinpa paljonkaan.

@1
En vielä tällä tiedolla lähtisi vetämään noin pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Hommassa voi helposi käydä kuin Applen erinäisissä iOS Bluetooth-tempuissa. Ollaan yhteensopiva standardin tekstin kanssa, mutta sopivia porsaanreikiä käyttämällä ollaan vastoin sen henkeä.

Apple ei kyllä koskaan kehitä omaa juttua siksi, että elämä olisi vaikeaa, päin vastoin. Mutta onko saatu hyöty merkittävää vai marginaalista riippuu sitten tapauksesta, tietyissä tapauksissa kokonaishyödyn olisi suurempi jos ei sooloiltaisi.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

6

@6
Onko sinulla antaa edes yhtä esimerkkiä ratkaisusta, jonka Apple on kehittänyt "pelkästään jotta elämä olisi vaikeaa"?

Ulkonäölliset ja monet muut nopeasti mieleeni tulevat asiat ovat ovat valintoja, joissa saa joko yhtä tai toista, muttei molempia. Design on nimenomaan näiden valintojen tekemistä. Applen näkövinkkelistä ne voidaan erittäin usein katsoa tuotetta tai käyttökokemusta parantaviksi ominaisuuksiksi, mutta kuten itsekin kirjoitin, niistä saadut edut eivät aina ole niin suuria että olisi kannattanut alkaa sooloilemaan.

NFC:sta olen pitkälti samaa mieltä, mutta kaikki riippuu siitä minkälaisten partnerien ja ansaintalogiikan kanssa ollaan liikkellä. Missään tapauksessa Nokian tai Android-valmistajien tapainen, "parissa puhelimessa on tällainen ominaisuus, tehkää jotain jos kiinnostaa" -strategia ei tule olemaan Applen valinta, ellei Timmy sitten ole ihan sekaisin. Ja jos riittävän hyvää kokonaisuutta ei saada ensi syksyksi valmiiksi jätetään ominaisuus ennemmin pois (rauta saattaa puhelimesta löytyä, muttei softasta) kuin että lähdettäisiin puolivillaisesti liikkeelle NFC:n kanssa.

Vastaa
ArttuH5N1
ArttuH5N1

7

@7 No eikö hyvällä tahdolla tilanteet, joissa Apple on päätynyt standardiksi muodostuneen asian ulkopuoliseen ratkaisuun pitääkseen kuluttajat sidoksissa tuotteisiinsa, mene tuon "tehdään elämä tahalleen vaikeaksi" tilanteen piikkiin?

Toki noissa tilanteissa saattaa olla myös muita tekijöitä, kuin kuluttajan sitominen, mutta Applen taktiikkaa katsoen, sen vaikutusta on turha vähätellä.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

8

@8
Onko sinulla antaa jotain esimerkkiä, josta voitaisiin keskustella joutumatta yleistämään aivan liikaa?

Noin yleisellä tasolla, "standardiksi muodostuneen asian" ulkopuoliseen ratkaisuun päätyminen ei ole automaattisesti asia, jonka voisi katsoa tehdyksi pelkästään, jotta elämä olisi vaikeampaa, *jos* siitä seuraa jotain joka tekee tuotteesta tai käyttökokemuksesta paremman.

Jos jälkimmäinen ehto ei toteudu, on asia tietenkin toisin.

Vastaa
ArttuH5N1
ArttuH5N1

9

@9 Itselleni tulee mieleen USB:n puuttuminen, noin ensimmäisenä. Tokihan senkin voi nähdä joko värittyneillä laseilla joko

a) Applen yhtenä helvetillisenä keinona tehdä elämä kaikille hankalaksi
b) Erittäin kätevänä ja hyvänä ratkaisuna jne.

Itse en noista kumpaakaan allekirjoita täysin, vaikka USB:n puuttuminen on kyllä erittäin ikävää. Enkä minä varsinaiseen ankaraan keskusteluun ollut oikeastaan ryhtymässä (siinä tapauksessa olisin kyllä antanut esimerkkejä jo ensimmäisessä viestissäni sinulle) vaan kunhan heitin tuollaisen ajatuksen sinne keskustelun joukkoon :)

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Jonahan:

Noin yleisellä tasolla, "standardiksi muodostuneen asian" ulkopuoliseen ratkaisuun päätyminen ei ole automaattisesti asia, jonka voisi katsoa tehdyksi pelkästään, jotta elämä olisi vaikeampaa, *jos* siitä seuraa jotain joka tekee tuotteesta tai käyttökokemuksesta paremman.


Nyt taidat laittaa minun suuhuni vähän kärkevämmän kommentin, kuin mitä itse kirjoitin. Viestini alussa mainitsin nuo "standardiksi muodostuneen asian ulkopuoliset ratkaisut" esimerkiksi tilanteesta, jossa yhtenä tavoitteena on "hankaloittaa kuluttajan elämää".

Onhan toki selvää, että tuskin Appleltakaan löytyy yhtään TÄYSIN siinä tarkoituksessa tehtyä asiaa. Eiköhän jokaisesta löydy jotain käyttökokemusta parantavaa, vähintään jos sellaista etsimällä etsii.

Väitökseni voisikin summata ehkäpä selvimmin sanomalla, että joissain ratkaisuissa "kuluttajan elämän hankaloittaminen", tarkoituksena sitoa kuluttaja enemmän Applen tuotteisiin, on esittänyt merkittävää osaa. Tästä tuskin olemme eri mieltä sinänsä, koska tuollaisia ratkaisuja löytyy jokaiselta isommalta firmalta.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

10

Kas, yksi kommentti on tuolta välistä kadonnut bittitaivaaseen, en minäkään vielä itseni kanssa väittele :)

@9
USB:n puutteella tarkoitat varmasti Micro-USB -liittimen puutetta iPhonesta. USB siitä toki löytyy, Dock-liittimestä.

Nykytilanne ei ole ideaalinen, mutta siihen on muut syyt kuin Applen päätös alkaa yht'äkkiä hankaloittaa elämää. Jos Apple pystyisi korvaamaan Dock-liittimen (joka on ollut osa iPodeja vuodesta 2003, paljon ennen Micro-USB standardia, puhumattakaan niiden yleistymistä puhelimissa) USB:lla, tekisi se eittämättä niin. Dock-liitin on julmetun iso ja syö iPhonesta miltei koko alaosan. Valitettavasti se ei onnistu, koska Dock-liittimestä löytyy paljon muutakin kuin USB ja virta. Lisäksi se mahdollistaa dockin (Micro-USB vaikuttaa aika hankalalta sellaiseen) ja markkinoilla on paljon laitteita joiden kanssa halutaan olla yhteensopiva.

Micro-USB:n lisääminen vaikka puhelimen yläosaan on tietenkin mahdollista, mutta ylimääräinen reikä ja yllättävän paljon tilaa liittimelle, joka funktio on sama kuin jo olemassa olevalla liittimellä on varmasti vaikea myydä laitteessa jossa jokainen kuutiomillimetri on tiukassa.

Saas nähdä miten seuraavassa iPhonessa. Huhut ainakin kertovat että perinteisestä Dock-liittimestä luovutaan, silloin ainakin tulee lisää tilaa, mutta hyvinkin mahdollista että se halutaan edelleen käyttää muuhun kuin liitinten duplikointiin.

Vastaa
ArttuH5N1
ArttuH5N1

11

@10

Kuten sanoin, tuon voi nähdä ainakin kahdella tapaa, riippuen siitä missä itse seisoo.

Ja hieno juttu sinänsä, jos dock korvataan.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

12

@11
Tilantarpeen kannalta hienoa, ja mahdollisesti samassa syssyssä saadaan muutama muukin epäkohta korjattua (esim. liitintä on vähän vaikea käyttää sokkona). Mutta kokonaisuuden hienous riippuu paljoltikin siitä miten nykyinen liitin korvataan ja hoidetaanko taaksepäinyhteensopivuus riittävän hyvin.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

13

@11
Tilantarpeen kannalta hienoa, ja mahdollisesti samassa syssyssä saadaan muutama muukin epäkohta korjattua (esim. liitintä on vähän vaikea käyttää sokkona). Mutta kokonaisuuden hienous riippuu paljoltikin siitä miten nykyinen liitin korvataan ja hoidetaanko taaksepäinyhteensopivuus riittävän hyvin.

Vastaa
ArttuH5N1
ArttuH5N1

14

@12 Juu, samaa mieltä. Eihän se nyt hieno juttu ole ollenkaan, jos dock korvataan jollain kehnommalla. Vaikka se kehno olisikin standardien mukainainen.

Vastaa
aj84
aj84

16

Ei jumalauta, piti mennä kaiken maailman tiimarin tarrasysteemeillä sotkemaan.. Koko NFC on sekä ideana että paperilla pelkkä lelu. Ei kiitos..

Vastaa
Jonahan
Jonahan

18

Epäilen suuresti että huhu ei pidä paikkaansa.

Ensinnäkin, se on Digitimesilta, joka on paljon useammin väärässä kuin oikeassa Apple huhujen suhteen.

Toisekseen, iPhone 5:n tai mikä nimeksi tuleekaan, kysyntä tulee olemaan huimaa, olisi aika riskiä laittaa aivan uusi sivu siihen, Apple on aiempien omien sirujensa (A4, A5) kohdalla tuonut sen keväällä iPadiin ja vasta kun tuotanto on kunnolla käynnissä tuonut sen iPhoneenkin.

Keväällä julkaistussa Retina-iPadissa on A5X, joka on periaatteessa A5 nopeimmalla GPU:lla. Ihan niin kovia tehoja ei luulisi iPhonessa tarvittavan (ja siru on todella suuri), joten todennäköisintä on jatko A5:lla.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.