Testissä Nokia Lumia 900 -- Lyhytikäinen lippulaiva

32
Teemu Laitila

Testissä Nokia Lumia 900 -- Lyhytikäinen lippulaiva
Puhelinvertailun testiin saapui tällä kertaa Nokian Lumia-malliston lippulaiva Lumia 900.

Lumia 900 saapui myyntiin Yhdysvalloissa jo kuluvan vuoden maaliskussa ja myöhemmin keväällä laite saapui myös Euroopan ja Suomen markkinoille. Alkuperäisen julkaisun jälkeisissä arvosteluissa Lumia 900:n julkaisua pidettiin kohtalon hetkenä niin uutta Amerikan-valloitusta yrittävälle Nokialle kuin koko Windows Phone -alustalle. Vaihtelevista arvosteluista huolimatta laite on myynyt Yhdysvalloissa kohtuullisesti, vaikka Nokia ei tapansa mukaan julkaise tarkempia lukuja.

Lumia 900:n kansainvälinen versio eroaa amerikkalaisesta vain siltä osin, että se ei tue LTE-yhteyksiä, joiden kattavuus Suomessakin on vielä erittäin rajallista. Ulkonäöltään Lumia 900 noudattaa jo Nokian N9:n mukana lanseerattua muotoilua, johon perustuu myös Nokian ensimmäinen Windows Phone -malli Lumia 800. Miten Lumia 900 sitten eroaa Puhelinvertailun jo aiemmin testaamasta Lumia 800 -mallista? Tutustutaan laitteeseen tarkemmin.

Ulkoasu ja muotoilu

Lumia 900 muistuttaa ulkoasultaan suureksi kasvanutta Lumia 800 -mallia, mutta muutamilla tärkeillä eroilla. Kuori on edelleen valmistettu mattapintaisesta ja laadukkaan tuntuisesta yhtenäisestä polykarbonaattikappaleesta, eli akkua ei voi vaihtaa Lumia 900 -mallissakaan. Puhelin ohenee ylä- ja alapäästään, mikä muistuttaa jo N8:n aikana lanseeratusta Nokia-tyylistä. Koon lisäksi merkittävin ero pienempään Lumia 800 -malliin on kuitenkin näytössä, joka on edeltäjästään poiketen suora eikä kaarru puhelimen reunoja kohti.

Isomman näytön mukana puhelimelle on kertynyt 18g enemmän painoa, mikä tarkoittaa, että 160 gramman kokonaispainollaan Lumia 900 on selvästi kokoluokkansa raskaimmasta päästä. Puhelin ei näytä erityisen sirolta eikä se sitä myöskään ole. Sen mitat ovat 116,5 x 61,2 x 12,1 eli se on useita millejä paksumpi kuin monet vastaavat puhelimet. Toisaalta tukeva polykarbonaattikuori tekee puhelimesta kestävän oloisen ja jämäkän pidellä, eikä se vaikuta hajoavan ensimmäisestä putouksesta (ei kuitenkaan testattu).

Laitteen etupinnassa ei ole fyysisiä nappuloita, vaan kolme Windows-puhelimista löytyvää perusnäppäintä eli takaisin, windows-nappula eli kotinappula ja haku-nappula. Näytön yläpäässä on Lumia 800:sta poiketan myös etukamera videopuhelukäyttöön. Oikeaan kylkeen on sijoitettu kamera-näppäin, lukitus- ja virtanappi sekä kaksiosainen äänevoimakkuudensäädin.


Vasemmassa kyljessä ei ole nappuloita laisinkaan, alareunassa on kaiuttimen ritilä ja yläreunasta löytyy USB-liitäntä, kuulokeliitäntä sekä pieni reikä, josta vääntämällä saa ulos micro-SIM-kortin kelkan. Kangottamiseen perustuva mekanismi ei ole hienostuneimmasta päästä ja reikä kuluukin ikävän näköiseksi kohtuullisen nopeasti. Yläreunassa on lisäksi erillinen mikrofoni melunvaimennusta varten. Takapuolelta löytyy kahdella LED-valolla varustettu kamera, joka on upotettu kromiseen kaistaleeseen takakannen yläosaan. Vaikka kiiltävä reunusta on nätin näköinen, se kerää naarmuja erittäin tehokkaasti ja käyttöömme annettu testikappale oli jo ilmeisesti kiertänyt muuallakin, sillä naarmut olivat näkyvissä jo paketista otettaessa.Näyttö ja ominaisuudet

Lumia 900:n näyttö on kooltaan 4,3 tuumaa eli 0,6 tuumaa isompi kuin Lumia 800:n näyttö. Silti käyttöjärjestelmän rajoituksista johtuen resoluutio on edelleen sama 800 x 480 pikseliä. Näyttötekniikka on Super AMOLED+ eli paneelin alipikselit on järjestetty RGB-matriisiin. Näyttö on erittäin laadukas ja heijastuksia vähentävä ClearBlack-tekniikka takaa kohtalaisen näkyvyyden myös kirkkaassa auringonvalossa. Etupuolen kapasitiiviset näppäimet vuotavat valoa näytön alareunaan, mutta ilmiö näkyy vain harvoissa tilanteissa eikä siitä käytännössä ole varsinaista haittaa.Vaikka näytön resoluutio saisi tietysti olla isompi, ei Lumia 900 jää jälkeen esimerkiksi samaan kokoluokkaan sijoittuvalle Galaxy S II -mallille. Yksi aiempien Lumia-puhelinten suurimmista ongelmista on omasta mielestäni ollut liian pieni näyttö, jonka Lumia 900 mainiosti korjaa. Isompiin näyttöihin tottuneelle vaihto pienempään on harvoin vaihtoehto ja Lumia 900:n 4,3 tuumaa on kohtuullisen optimaalinen kokoluokka.


Sisuksiltaan Lumia 900 ei juuri eroa edeltäjästään. Isomman mallin järjestelmäpiiri on Qualcommin toisen sukupolven yksiytiminen Snapdragon APQ8055, jonka kellotaajuus on 1,4 GHz ja ainut ero Lumia 800:n MSM8255T-piiriin on integroidun modeemin puute sekä isompi L2-välimuisti. Muiden Windows Phone -mallien tapaan Lumia 900 sisältää 512 megatavua keskusmuistia. Sisäänrakennettua tallennustilaa on 16 gigatavua eikä puhelimesta löydy micro-SD-korttipaikkaa.

Lumia 900 tukee neljää GSM-taajuutta (850/900/1800/1900) ja neljää 3G-taajuutta (850/900/1900/2100) sekä joidenkin operaattoreiden 4G:näkin mainostamaa DC-HSPA-tekniikkaa, jolla saavutetaan teoriassa enimmillään jopa 42 megabitin tiedonsiirtonopeus verkosta laitteelle päin. Lisäksi laitteesta löytyy perinteiset WiFi (b/g/n), Bluetooth 2.1 (A2DP, EDR) ja paikannus, joka tukee GPS- ja GLONASS-järjestelmiä.

Vaikka pelkästään speksilistaa tuijottamalla Lumia 900 näyttää suorastaan vaatimattomalta tämän päivän neliydinprosessoreilla varustettujen huippupuhelinten rinnalla, Windows Phone -järjestelmälle tehoa on riittämiin. Nettisivut latautuvat sujuvasti, karttasovelluksen zoomaus ei pätki ja sovellustenkaan käynnistymistä odotellessa ei ehdi vielä tylsistyä.

Käyttöjärjestelmä

Tässä testissä ei ole tarkoitus käydä läpi Windows Phone -järjestelmän käyttöliittymää, vaan luoda yleiskatsaus Lumia 900:n ominaisuuksiin. Tarkempi esittely Windows Phone -järjestelmästä löytyy esimerkiksi aiemmasta Lumia 800 -artikkelista. Lumia 900 perustuu Windows Phone -järjestelmän 7.5 Tango -versioon ja testilaitteen tarkka ohjelmistoversio on 7.10.8779.8, joka on uudempi kuin alunperin myyntiin tulleissa laitteissa. Tango-version myötä Lumia 900 tukee nettiyhteyden jakamista, joka on yksi aiemman Mango-version suurimpia puutteita.


Pitkän Android-kokemuksen jälkeen pidän WP:n käyttöliittymästä, joka on mielestäni sulava käyttää ja sen ulkoasussa sekä käyttölogiikassa on löydetty tuore näkökulma ja vaihtoehto nykyisille ikoneihin ja kotiruutuihin perustuville käyttöliittymille. Windows Phonea on aiemmissa arvioissa moitittu esimerkiksi siitä, että tekstin väljä sijoittelu ruudulle hukkaa holtittomasti tilaa. Omasta mielestäni Windows Phone on kuitenkin isoine teksteineen sopivan väljä ja helppolukuinen.

Sulavan käyttöliittymän lisäksi yksi Windows Phonen parhaista ominaisuuksista on sen integraatio sosiaalisiin verkostoihin ja muihin nettipalveluihin. Twitteriä ja Facebookia käyttääkseen ei tarvitse välttämättä asentaa erillisiä sovelluksia, vaan eri palveluiden sisällöt löytyvät samasta paikasta kotiruudun People-välilehden alta. Lisäksi yksittäisten käyttäjien tiedot löytyvät helposti samasta paikasta kuin muutkin yhteystiedot. Myös sähköpostien (muidenkin kuin Hotmailin tai Exchangen) käyttö on vaivatonta ja sähköpostiohjelma on näppärä käyttää. Googlen palveluista käyttöön saa myös kalenterin, joka integroituu kätevästi järjestelmään.

Kaikista hyvistä oivalluksista ja toiminnoista huolimatta Windows Phonesta tulee mieleen, että yritys on hyvä, mutta toteutus ontuu. Ärsyttävimpiä ongelmia on epäluotettavasti toimiva moniajo, joka akun- ja muistinsäästöinnoissaan ei osaa pitää sovelluksia käynnissä taustalla. Osa sovelluksista toimii, mutta toisaalta taas sovellukset kuten SSH-asiakasohjelma eivät välttämättä osaa pitää yhteyttä auki, jos haluaa välissä tehdä jotain muuta. Koska ongelma on vaihteleva, kyseessä saattaa olla myös huono toteutus sovelluksissa.

Vaikka Windows Phone toimii sulavasti ja käyttöliittymä on elegantin yksinkertainen, vanha Android-käyttäjä kuitenkin kaipaa välillä laajempia säätömahdollisuuksia. Esimerkiksi WP:n näppäimistö ei tahdo millään osua omien sormieni alle eikä ennustavan tekstinsyötön onnistumisissa aina ole hurraamista. Siksi hermojen lepuuttamiseksi on aina välillä vaihdettava Androidiin, jotta voi käyttää hetken aikaa mainiota SwiftKey-näppäimistöä. Toinen säätömahdollisuutta kaipaava ominaisuus on ehdottomasti kiinteä hakunappula, joka epäloogisesti käynnistää sovelluksesta välittämättä aina Bing-nettihaun eikä esimerkiksi sovelluksen sisäistä hakua. Myös Bingin korvaisi monesti mielellään Googlen haulla.


Sovellukset

Nokian Lumia-puhelimista löytyvä Windows Phone -järjestelmä ei juuri eroa esimerkiksi Samsungin vastaavasta, vaan laitevalmistajat pyrkivät erottumaan joukosta mukaan paketoiduilla yksinoikeussovelluksilla. Tällä hetkellä Nokia on ainoa suuri pelkästään Windows Phone -alustaan panostanut valmistaja, joten erottautuminen onnistuu suhteellisen helposti.

Lumia-puhelinten ostajalle on tarjolla joukko Nokian itse kehittämiä sovelluksia, jotka keskittyvät paljolti paikannukseen. Vaikka Windows Phone -alustä sisältää oletuksena myös Microsoftin oman Bing Maps -sovelluksen, Nokia on korvannut sen omalla Nokia Maps -sovelluksellaan. Toinen jo aiemmin Nokian puhelimista löytynyt ominaisuus on ilmainen ääniohjaava navigointi, joka toimintojensa puolesta korvaa hyvin jopa erilliset navigaattorit. Nokia Transit taas opastaa käyttäjää joukkoliikenteen parissa ja koekäytössä sovellus havaittin erittäin käteväksi käyttää. Bussi- ja ratikka-aikataulujen esittämisen lisäksi sovellus käynnistää Nokia Mapsin opastaakseen pysäkille löytämisessä. Ikävä kyllä sovellus toimii tällä hetkellä vain Helsingissä.

Tarjontaa löytyy myös viihdepuolella. Lumia 900:n myötä lanseerattu Nokia TV näyttää suomalaisten tv-kanavien internetpalveluiden sisällön. Mukana ovat Yle Areena, MTV3:n Katsomo, Nelosen Ruutu sekä Voice ja URHO TV. Nokia TV on kätevää ajanvietettä vaikka bussissa istuessa, mutta videon katseluun pätkimättä vaaditaan jotain muuta kun hitain mahdollinen 3G-yhteys. Nokia Music puolestaan tarjoaa kattauksen musiikkia lukuisista eri genreistä jaoteltuin valmiiksi soittolistoiksi tai mixtapeiksi. Mixtapet voi myös ladata puhelimen muistiin myöhempää kuuntelua varten.

Kamera

Lumia 900:n kamera tallentaa kuvat kahdeksan megapikselin tarkkuudella ja optiikka on varustettu laatua viestivällä Carl Zeiss -logolla. Lisäksi etupuolelta löytyy VGA-tarkkuudella toimiva kamera videopuhelukäyttöön.
Vaikka kyseessä on Nokian lippulaivamalli, kameran laatu ei erotu erityisesti muista huippumalleista. Lisäksi kameran käyttöliittymä tarjoaa vain välttämättömät perussäädöt eikä kamera tue esimerkiksi sarjakuvausta tai panoraamakuvia HTC:n ja Samsungin uusimpien mallien tapaan. Kuvaussovelluksen esikatselukuvassa ruudun keskellä näkyy monessa tilanteessa iso vaaleanpunainen läiskä, joka ei kuitenkaan onneksi siirry lopullisiin kuviin. Ongelma tuntuisi olevan suhteellisen yleinen, mutta läiskän koko vaihtelee.

Laatunsa puolesta kameran piirtojälki on kohtuullista, vaikka pienempiä yksityiskohtia tarkastellessa kuvanparannusalgoritmien jälki erottuukin selkeästi. Dynamiikan osalta lopputulos voisi olla parempikin, sillä jälki on paikoitellen vaihtelevaa osan kuvasta palaessa pahoin puhki ja osan jäädessä täysin pimentoon. Kuten puhelinten kameroilla yleensä, hämäräkuvaus aiheuttaa nopeasti sietämättömän paljon kohinaa. Kaikesta huolimatta Lumia 900:n kamera ei silti varmasti tuota pettymystä, jos kameraa tarvitsee lähinnä satunnaisten tilannekuvien näpsimiseen eikä tuotoksista ole tarkoitus kehittää tauluja kodin seinälle.

Esimerkkikuvia
Kaksi täysikokoista yksityiskohtaa esimerkkikuvista:
Yhteenveto

Jos Lumia 800 ja Windows Phone on vaikuttanut kiinnostavalta, mutta nykymittapuulla pikkuruinen näyttö arveluttaa, Lumia 900 korjaa tilanteen. Käytännöllisesti katsoen Lumia 900 on vain suurempi versio Nokian ensimmäisestä Lumia-mallista. Suuremman ruudun mukana tulee tietysti lisäpainoa ja kokoa, mutta niiden kanssa kyllä oppii elämään. Vaikka laite on hyvän näköinen, ei sen aikanaan täysin uudentyyppinen muotoilu enää herätä yhtä suuria intohimoja.

Lumia 900 on yleisesti ottaen tasapainoinen kokonaisuus, jossa kritisoitavaa löytyy lähinnä järjestelmän rajoituksista. Käyttöjärjestelmään myös liittyy laitteen suurin ongelma, joka saattaa rajoittaa sen menekkiä. Ongelma ei kuitenkaan ole laitteen nykyinen käyttöjärjestelmä itsessään, vaan Microsoftin ja Nokian kesäkuussa vahvistama tieto siitä, että nykyiset Windows Phone -laitteet eivät tule saamaan joskus loppuvuodesta julkaistavaa Windows Phone 8 -järjestelmää. WP8-päivityksen sijaan Lumioille on luvattu Windows Phone 7.8 -numerolla varustettu päivitys, joka tuo mukanaan ainakin osan uuden järjestelmän ominaisuuksista, joista näkyvin on ehdottomasti uusi kustomoitava kotiruutu. Silti nykyisen sukupolven laitteet eivät välttämättä pyöritä kaikkia erityisesti uudelle järjestelmälle suunniteltuja sovelluksia, mikä saattaa kahden vuoden kytkysopimuksen aikana muodostua ongelmaksi.

Jos tyytyy luvattuun WP7.8-päivitykseen, Lumia 900 on todennäköisesti tämän hetken paras Windows Phone -laite (mikä ei vielä ole paljon ottaen huomioon kilpailun) ja myös sovellusvalikoima alkaa olla suhteellisen hyvällä tasolla. Silti runsaan 500 euron hintaluokka tuntuu piirun verran korkealta puhelimen ominaisuuksiin ja tulevaisuudennäkymiin verrattuna.

Edit: Korjattu tieto mahdollisuudesta ladata musiikkilistoja myös puhelimen muistiin.Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Xiaomi 13 Lite – hinta laskenut -23%

Xiaomi 13 Lite
361 € CDON
499 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 467 €

Sony Xperia 1 V – hinta laskenut -22%

Sony Xperia 1 V
999 € Gigantti
999 € Proshop
999 € Veikon Kone

Alin hinta viikko sitten: 1282 €

Oppo Reno10 Pro – hinta laskenut -14%

Oppo Reno10 Pro
467 € CDON
733 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 541 €

Realme C30 – hinta laskenut -14%

Realme C30
86 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 98 €

Kommentit (32)

Anonyymi käyttäjä
sandandan (vahvistamaton)

1

En oo kyllä Androidin perään kaivannut yhtään Lumia 900:sen jälkeen. WP on paljon sulavampi ja selkeämpi kuin mitä SGS2 oli koskaan edes kustom rommilla. Myös N9 tuntuu vaan huonolta kun windows phonen käytön oppi. Kaikki toimii vaan loogisesti, vaivattomasti ja nopeasti. Missäs wp appiksessa tuo haku nappi muka toimii niinkuin androidissa? Olisi melko arveluttavaa jos välillä sitä aukeaa Bing haku ja välillä joku applikaation oma haku.

Vastaa
allu_k
allu_k

5

Sovellukset-osion alla puhutaan Mix Radiosta, josta saa käsityksen, että kanavia ei voisi ladata puhelimeen esim. lentokonetta varten.

Vastaa
Mysticiza
Mysticiza

6

@5
Aivan.
"Spotifyn tapaan musiikinkuuntelu kuitenkin vaatii nettiyhteyden, mutta yksittäisiä kappaleita voi myös ladata puhelimeen maksua vastaan. "

Totuushan on se että kanavia voi ladata itselleen myös offline-käyttöä varten.

Vastaa
johtaja59
johtaja59

7

M$ kusi Nokia saappaisiin, kun julkaisee WP7 luureille "vain" 7.8:n.
Olisivat ilmoittaneet, että uusimmat WP7 luurit saa WP8:n KAIKKI ominaisuudet, josta puuttuu vain raudan vuoksi natiivi moniajo, NFC, MicroSD-tuki ja DirectX 9.3.
Jos WP8 tuo tullessaan ominaisuuksia, jotka vaativat enemmän CPU/GPU/näytöltä, niin olisi jätetty ne ominaisuudet kaikessa hiljaisuudessa WP8.1 päivityksen piiriin.
Nähtäväksi jää mitä kaikkea se 7.8 sitten lopulta sisältää (Nokia kartat offline-tuella?).

Vastaa
Agent_007
Agent_007

9

Sori, menee taas offtopiciksi

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti johtaja59:

että uusimmat WP7 luurit saa WP8:n KAIKKI ominaisuudet, josta puuttuu vain raudan vuoksi natiivi moniajo, NFC, MicroSD-tuki ja DirectX 9.3.


Nykyisten Windows Phonen puhelinten rauta ei estä millään tavalla moniajoa, NFC tuki on Windows Phone 7:ssakin
http://pocketnow.com/windows-phone/noki...0-windows-phone
samoin on MicroSD-tuki
http://www.engadget.com/2011/04/15/wind...-atandt-stores/
ja tuo DirectX-päivitys ei tuo mitään todellisia uusia ominaisuuksia, vaan kyse on käytännössä vain rajapinnan ja ajureiden päivityksestä.
http://msdn.microsoft.com/en-us/library/windows/desktop/ff476876

Eli Microsoft olisi voinut tuoda Windows Phone 8 päivityksen nykyisille Windows Phone 7 -puhelimille, mutta yritys valitsi ettei se tee näin. Sitten voidaan vain arvailla onko päätöksen takana pelkästään Microsoft vai painostiko ainoana rautavalmistajana jatkava Qualcomm siirtymään kalliimpiin tuotteisiin
http://www.qualcomm.com/snapdragon/blog...erfect-marriage

Vastaa
Sakke88
Sakke88

12

offtopic:

eikö wp 7.8 suurin puute ole se ettei siinä tule olemaan samaa kerneliä kuin wp8:ssa eli wp8:lle tehdyt natiivit ohjelmat ei tule toimimaan 7.8:ssa. Kaikki muut ominaisuudet liittyvät enemmän tai vähemmän uuteen rautaan.

Vastaa
Gathago
Gathago

13

Itse hankin Lumia 900 ja puutteita on paljon. Pieniä fiilauksia vaille useilla alueilla.

-Kartan toiminnassa ja suosikkien valinnoissa puutteita.
Karttaa klikkaamalla ei voi valita navigointi määränpäätä.
Myös paikannussignaalin häviäminen joskus joka vaatii bootin, toivottavasti korjattavissa päivityksellä.

-Kuvatiedostojen tietoja ei näe, kuvia ei saa näkyviin Nokia kartaan mikäli kuvien sijaintipalvelu käytössä.

-Aavistuksen verran enemmän vaihtoehtoja asetuksiin, erillaisia kestoja tietyillä tapahtumille jne.

-Kameran laatu ei vastaa mitä pitäisi olla, olisiko mahdollisesti vikaa softapuolella. Onneksi nyt tulee camera extras joka lisää ominaisuuksia. Nämä olisi kyllä pitänyt jo olla heti julkistaessa.

Suurin puute on kuitenkin se moniajo, jota ei tähän ymmärrettävistä syistä saada. Toivottavasti kuten Nokia luvannut että päivityksiä tulee nykyisiin Lumioihin ja käyttökokemus paranee, sitä mukaan kun asioita korjataan. Tuntuu että oli vain mahdollisimman kiire saada tämä markkinoille. Pienien korjauksien jälkeen puhelin olisi erittäin hyvä.

Vastaa
peltsip
peltsip

14

Vai että lyhytikäinen lippulaiva? Mites onkos SGS3:een ja HTC x:ään luvattu kuinka monta Android -päivitystä? Kaveri odottelee vieläkin päivityksiä SGS:n kanssa kun ei ole liiemmin näkynyt...

ps. kestää pudotuksen asfalttiin. Säikähdin kun alkuviikosta tippui ja nyt ei löytänyt kenttää mutta sekin selittyi nyt kun luki uutisista että kännykkäverkossa on jotain isompaa häikkää.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Marko Kivinen (vahvistamaton)

15

@2

Täytyy tunnustaa itsekin sama asia. Yksiytiminen Lumia 900 toimii sulavammin kuin neliytimiset Android luurit.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
m.t Lumia@ (vahvistamaton)

16

@15 Androidin sulavuus tulee olemaan tulevan 4.1 JB myötä samaa taso,mitä WP 7.5 ja tuleva 7.8 versiot + moniydin mallit ovat enemmän hyödyksi,joten..."ei nuolaista,ennen kuin tipahtaa"!. ;)

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
jamallal (vahvistamaton)

17

On kyllä huima ero tässä ja Galaxy S2. WP7 on paljon sulavampi, parempi käyttää ja muutenkin itse laite on todellakin aivan eri luokkaa kuin hieman lelumainen S2. En varmasti vaihda takaisin Androidiin enää ikinä. 3 Laitetta omistaneena olen joutunut pettymään jokaiseen, ja tämä on moniin vuosiin ainoa positiivinen yllätys puhelimissa. En ole testannut muita uusia WP laitteita, mutta tuskin on tarviskaan, Nokia käyttää paljon resursseja WP puhelimiin.

Vastaa
Mysticiza
Mysticiza

18

Niin no, toistaiseksi totuushan on se että muiden kuin Nokian WP-laitteiden osto ei kannata. Nokian omat sovellukset ja etuoikeutetut sovellukset ovat sen verran hyviä. Tarkoitan siis karttoja, navigaatiota, TV:tä, julkisen liikenteen opasta, DLNA-sovellusta ja syksyllä kahden kuukauden ajaksi etuoikeutettuna Nokian WP-laitteille tulevia Zyngan pelejä joihin lukeutuu suosittu Draw Something.
Toki kartat ja navigaatio tulevat muillekin valmistajille WP8:n myötä, mutta Nokialle jää muut erinomaiset sovellukset.

Vastaa
peltsip
peltsip

19

@16 ja Maemon piti olla tulevaisuuden älypuhelinalusta nokialla. Eli palattaisko asiaan heti kun mainitsemasi päivitys on jaeltu? Ilmoitathan sitten jos saavat sulavuuden kuntoon. Henk koht pelkään että googlen ja tsinkkitsunkin näkemyserot (ja tsinkkitsunkin omat räpellykset androidin päälle) riittää siihen että lumia 900 on vielä tuon 4.1:n jälkeen sulavampi.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
sandandan (vahvistamaton)

22

@16 No on siellä Lumiassa se moniajo. Vai etkö oo huomannu että kun painaa back-nappia pitkään, niin task switcher aukeaa?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
hannes.k@hotmail.com (vahvistamaton)

24

tietääkö kukaan milloin tulee wp 7.8( tai edes "noin" ajan kohtaa)

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
androidonmakee (vahvistamaton)

25

windows on perseestä puhelimmeen, ja toi 900 on joku ruma, hidas!!
android on just pro. parempi kuin windows. en ole ikinä ostanut nokia puhelimmia ne on ihan p****. sgs3 on paras neli ydin! ja notekin on just sopiva kokoinen. mulla on molemmat puhelimmet sgs3 ja note. nokia kantais siirtyä ANDROIDIIN, en ennen kun tulee nassu ja koko yhtiö menee konkursiin. steven elops on paska toimitusjohtaja erotaa ihmisiä ja halua vain rahaa se nössö, heke nokia. samsung on paras, JA ANDROID 4.0 , 4.1!

Vastaa
pentsu
pentsu

27

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti androidonmakee:

windows on perseestä puhelimmeen, ja toi 900 on joku ruma, hidas!!
android on just pro. parempi kuin windows. en ole ikinä ostanut nokia puhelimmia ne on ihan p****. sgs3 on paras neli ydin! ja notekin on just sopiva kokoinen. mulla on molemmat puhelimmet sgs3 ja note. nokia kantais siirtyä ANDROIDIIN, en ennen kun tulee nassu ja koko yhtiö menee konkursiin. steven elops on paska toimitusjohtaja erotaa ihmisiä ja halua vain rahaa se nössö, heke nokia. samsung on paras, JA ANDROID 4.0 , 4.1!

Se itse asia taisi taas hukkua kaiken paskan ja kirjoitusvirheiden sekaan.

Alkaa ihan oikeasti näyttää siltä, että Samsungin puhelimet on tehty keskimääräistä yksinkertaisemmille ihmisille. Ainakin noin prosentuaalisesti kun näitä ketjuja selailee.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
WintoyNokia@ (vahvistamaton)

28

@27
Parempi yksinkertainen,kuin itsepäisen ja ylimielisen vaikea!. ;)

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
volvo142 (vahvistamaton)

30

Miten saadaan tuotteen ostajalle oikeaa käyttäjäkoulutusta?Kun Nokia lanseeraa uuden tuotteen,mielestäni ei kannata lähteä siitä,että käyttäjä osaa ja omaksuu ,eli on vanha asikas miettikää,neuvo tehokas laite/järjestelmä koulutus kansantajuisesti=sanotaan mihin oikeasti käytetään/voi käyttää
Nokia/Mobira myydyt ihminen on huolestunut kehityksestä,joka johtaa Nokian tuhoon!!!!

Vastaa
Sale71
Sale71

31

Et enempää kirjoitusvirheitä saanut mahdutettua ;-) Uskottavuus kärsii pahasti...


Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti androidonmakee:

windows on perseestä puhelimmeen, ja toi 900 on joku ruma, hidas!!
android on just pro. parempi kuin windows. en ole ikinä ostanut nokia puhelimmia ne on ihan p****. sgs3 on paras neli ydin! ja notekin on just sopiva kokoinen. mulla on molemmat puhelimmet sgs3 ja note. nokia kantais siirtyä ANDROIDIIN, en ennen kun tulee nassu ja koko yhtiö menee konkursiin. steven elops on paska toimitusjohtaja erotaa ihmisiä ja halua vain rahaa se nössö, heke nokia. samsung on paras, JA ANDROID 4.0 , 4.1!

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
elass (vahvistamaton)

32

Tämä koko on tosiaan parasta tässä Lumia 900:ssa; ei liian pieni eikä liian iso.
Vähän karkea kustomoida ehkä, puhelimeen vastaaminen mutkikasta. Muuten näytön koon ym ominaisuuksiensa puolesta ihan ässä. Tähän vaan tottuu.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.