Google: Acer ei saanut julkistaa puhelintaan "Androidin fragmentaation estämiseksi"

9
Teemu Laitila

Google: Acer ei saanut julkistaa puhelintaan Androidin fragmentaation estämiseksi
Google on vahvistanut, että yhtiö esti Aceria julkaisemasta kiinalaiseen Aliyun OS -järjestelmään perustuvan puhelimen. Googlen mukaan Acer on solminut sopimuksen, jonka perusteella yhtiö ei voi julkaista Androidin fragmentaatiota edistäviä tuotteita.

Ars Technicalle lähettämässään kannanotossa Google kertoo, että sopimus on osa Android-valmistajien välisen Open Handset Alliance -järjestön jäsenyyttä. Valmistajat sitoutuvat yhtenäisen Android-alustan kehittämiseen, johon ei sovi osittain Androidiin perustuvien laitteiden julkaisu. Googlen Android-pomo Andy Rubinin Google+-palvelussa julkaiseman viestin mukaan Aliyun OS perustuu Androidiin ja pyrkii olemaan Android-yhteensopiva, mutta onnistumatta erityisen hyvin."Laitteiden keskinäinen yhteensopivuus on Android-ekosysteemin perusominaisuus ja sen avulla varmistetaan kehittäjille, valmistajille sekä kuluttajille yhtenäinen käyttökokemus. Aliyunin kaltaiset epäyhteensopivat Android-versiot heikentävät koko ekosysteemiä", Google selittää päätöstä Ars Technican mukaan.

Valmistajien sopimus yhteensopivuudesta liittyy pelkästään Android-laitteisiin eikä estä valmistajia toimimasta myös muissa ekosysteemeissä, mikä mahdollistaa Acerille sekä muille Android-valmistajille esimerkiksi Windows Phone -laitteiden valmistuksen.

Vaikka Google vaikuttaakin onnistuneesti estäneen Aceria julkaisemasta Aliyun OS:n perustuvaa puhelinta, yhtiö ei mahda mitään Amazonille, jonka Kindle Fire -tabletit perustuvat Androidiin, mutta eivät ole täysin yhteensopivia. Amazon ei ole OHA:n jäsen ja yhtiö on korvannut Googlen Play-kaupan laitteissaan omalla sovelluskaupallaan. Play-kauppa sekä muut Googlen perussovellukset ovat Googlen keskeinen keino saada valmistajat taipumaan tahtoonsa, sillä niiden käyttämiseksi laitteelle vaaditaan Googlen hyväksyntä ja ilman niitä laite jää pahasti alakynteen Android-kilpailussa.

Ars Technicalle annetun lausunnon lisäksi Google selventää yhtiön kantaa Android-yhteensopivuudesta omassa blogissaan, mainitsematta Acerin ja Aliyun OS:n tapausta nimeltä.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Moto E22i – hinta laskenut -23%

Motorola Moto E22i
99 € Gigantti
109 € Proshop
129 € Power

Alin hinta viikko sitten: 129 €

Realme C33 – hinta laskenut -22%

Realme C33
179 € Proshop
179 € CDON
230 € ComputerSalg

Alin hinta viikko sitten: 230 €

Samsung Galaxy M23 – hinta laskenut -17%

Samsung Galaxy M23
238 € Hobby Hall
293 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 288 €

Xiaomi Poco M5s – hinta laskenut -15%

Kommentit (9)

Anonyymi käyttäjä
Jolla? (vahvistamaton)

2

Mitäs tämä tarkoittaa Jollan oikeudelle käyttää google playn appseja? Eiks se ollu Jollan suunnitelma, etä pääse käyttään androidin ohjelmia.

Vastaa
Agent_007
Agent_007

3

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Jolla?:

Mitäs tämä tarkoittaa Jollan oikeudelle käyttää google playn appseja?


Jolla ei ole OHA:n jäsen, joten ei vaikuta heidän toimintaansa.
http://www.openhandsetalliance.com/oha_members.html#handset

Google Play:tä Jolla ei kuitenkaan saa luuriinsa, vaan sovellukset asennetaan tod näk jonkin toisen kauppapaikan kautta, tai sitten manuaalisesti tiedostonhallinnan kautta. (samoin kuin esim. Amazonin tuotteiden kanssa)

Vastaa
mniskane
mniskane

4

@2 eikös Jollan tarkoitus ollut mahdollistaa Android ohjelmien ajo emulaattorissa. En muista ainakaan, että olisin koskaan nähnyt mainintaa Google Play kaupan tulosta Jollan alustalle. Käytännössähän tämä siis tarkoittaa ohjelmien asentamista joko pc:n kautta tai sitten omaa app storea johon devaajat lataavat ohjelmansa. Ohjelmien porttausta ei kuitenkaan tarvita.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Ademeion (vahvistamaton)

5

@ "sirkuttaja":

"Ai tätä avointa android autuutta!:)"

Epämääräisen vihjailun sijaan voisit kertoa tarkemmin, mitä tällä asialla mielestäsi on Androidin avoimuuden (siis sen lähdekoodin avoimen lisensoinin) kanssa tekemistä. Vastaus on tietenkin, että ei mitään. Acer näyttää vain olleen julkaisemassa Androidista version, joka rikkoo Acerin Open Handset Alliancen kanssa solmimaa vapaaehtoista sopimusta.

Open Handset Alliance ei myöskään ole mikään Googlen käsikassara, vaan se koostuu lukuisista merkittävistä yhtiöistä, joita yhdistää pyrkimys kehittää Androidista mahdollisimman toimiva ja kilpailukykyinen matkapuhelinalusta ja hyödyntää sitä liiketoiminnassaan. Seuraavassa joitakin Open Handset Alliancen jäsenyrityksiä:

NTT DOCOMO
Sprint Nextel
T-Mobile
Telefónica
Vodafone
Acer
Alcatel
ASUS
Dell
Foxconn
FUJITSU
HTC
Lenovo
LG
Motorola
NEC
Samsung
Sony
Toshiba
ARM
Broadcom
Intel
Marvell
NVIDIA
Qualcomm
Texas Instruments
eBay
Accenture

Jo tämän (osittaisen) jäsenluettelon perusteella on selvää, että Open Handset Alliance ei toimi vain Googlen näkemysten toteuttajana.

Vastaa
perhana
perhana

6

@5
Uskotko ihan tosissasi että OHA ei aja googlen etuja?

OHA on sitten ihan sattumalta googlen johtamana perustettu samaan aikaan androidin julkaisun kanssa, ja ihan sattumalta Google Playn sisällyttäminen puhelimeen edellyttää OHA:n jäsenyyttää...

Eikä tämä "fragmentoituminen" tässä Aliyun OS:n tapauksessa tietenkään tarkoita sitä että googlea olisi harmittanut kun he eivät olisi saaneet tungettua omia mainoksiaan mukaan laitteeseen

Vastaa
sammal
sammal

7

Se on pelkästään positiivinen asia että alusta ei pirstaloidu liikaa. Kaikkihan tietävät miten on käynyt Linuxille PC-puolella. 50 eri distroa ja muutama ikkunointijärjestelmä, taviskäyttäjälle ihan tolkuton suo joka on yksi tärkeä syy siihen ettei Linux yleisty.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Ademeion (vahvistamaton)

9

@ "perhana":

"Uskotko ihan tosissasi että OHA ei aja googlen etuja?"

Jos tarkoitus on keskustella, niin jätetään pois vihjailut ja muu turha puhe. Missä olen sanonut, etten usko OHA:n ajavan Googlen etuja? Tietenkin se ajaa Googlen ja yllätys yllätys – jokaisen mukana olevan jäsenen etuja. Yllä luettelemani miljardiluokan johtavat IT-yritykset eivät muuten olisi liittyneet OHA:han.

"OHA on sitten ihan sattumalta googlen johtamana perustettu samaan aikaan androidin julkaisun kanssa"

Haloo. OHA:han on nimenomaan perustettu kehittämään ja standardoimaan Androidia, ja sitä tekemään jäsenyritykset ovat liittyneet mukaan. Ei se ole mikään uutinen.

"ja ihan sattumalta Google Playn sisällyttäminen puhelimeen edellyttää OHA:n jäsenyyttää..."

Google Playn sisällyttäminen puhelimeen ei edellytä OHA:n jäsenyyttä, vaan kaikki Android Compatibility Testin läpäisevät laitteet voivat käyttää sitä. Sekä yhteensopivuustesti että itse sertifiointi ovat myös ilmaisia kaikille Android-laitteille, myös OHA:han kuulumattomille yrityksille. Olisit saanut asian selville esimerkiksi täältä:
http://source.android.com/faqs.html#what-does-compatibility-mean

Jos haluat jatkat keskustelua, ota mielellään selvää tosiasioista ennen kirjoittamista. Se mitä olet sattunut lukemaan jostain foorumilta ei aina ole tosiasia. Tiedän, se on hitaampaa tällä tavoin, mutta disinformaatiota levittämällä vain tuhlaat toisten aikaa (ja viime kädessä myös omaasi). Sinun olisi hyvä myös pääosin luopua vihjailevasta ja ironisoivasta kirjoitustavasta (ironisoiva tarkoittaa asian sanomista päin vastoin mitä tarkoittaa). Ne eivät ole muuta kuin keinoja vetäytyä vastuusta omien sanojensa suhteen ja keinoja peittää sitä, ettei oikeasti tiedä paljoakaan siitä mistä puhuu.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.