Applea syytetään Sveitsin rautateiden kellon kopioinnista iOS-sovellukseen

15
Teemu Laitila

Applea syytetään Sveitsin rautateiden kellon kopioinnista iOS-sovellukseen
Sveitsin rautatieyhtiö SBB syytää Applea yhtiön asemilla käytetyn kellon ulkoasun kopioinnista uuteen iOS-sovellukseen. Applen sovelluksen ulkonäkö on ilmeinen kopio Sveitsissä jo 1944 käyttöön otetusta kellotaulusta.

"Me olemme ylpeitä, että tämä kellosuunnittelun esikuva on päätynyt myös maailmanlaajuisesti menestyneen yhtiön käyttöön", kertoo SBB:n edustaja uutistoimisto AP:lle, mutta huomauttaa, että Apple ei kysynyt lupaa tavaramerkkisuojatun ulkoasun käyttöön etukäteen. Yhtiö on ollut yhteydessä Appleen ja kertonut omistavansa oikeudet kellon ulkoasuun.

Vaikka Apple ei ole tunnettu armollisuudestaan yhtiön omaisuuden kopioinnista syytettyjä kohtaan, SBB on valmis sopimaan asian ystävällisessä hengessä ja lisensoimaan oikeudet kellon käyttöön, luonnollisesti maksua vastaan. Kellovalmistaja Mondaine myy ikoniksi muodostunutta mallia edelleen, joten Applen lienee vaikeaa perustella vielä tuotannossa olevan kellomallin ulkoasun kopiointia.Apple ei ole vielä kommentoinut kellotapausta useista yrityksistä huolimatta.


Applen uuden kellosovelluksen kellotaulu

Parhaat kännykkätarjoukset

Oppo A74 – hinta laskenut -45%

Oppo A74
297 € Hobby Hall

Alin hinta viikko sitten: 538 €

Samsung Galaxy S10e – hinta laskenut -33%

Samsung Galaxy S10e
499 € CDON
669 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 742 €

Xiaomi Redmi Note 11 Pro+ 5G (global) – hinta laskenut -24%

Xiaomi Redmi Note 11 Pro+ 5G (global)
378 € Hobby Hall
478 € CDON
611 € Hobby Hall

Alin hinta viikko sitten: 497 €

Realme 9 Pro – hinta laskenut -23%

Realme 9 Pro
169 € Elisa
319 € Verkkokauppa.com
319 € DNA

Alin hinta viikko sitten: 219 €

Kommentit (15)

ZZboy
ZZboy

1

Olen aina kaivellut omia ja myös kaverien keksintöjä ja töitä siinä toivossa, että löytäisin jotain jotain jolla voisi kyykyttää Appleä. Keljuttaa kun nyt tuokin kello mitä kouluaikoinakin on tullut tuijotettua kelpaa rahastusvälineeksi. Ääh.

Vastaa
ZZboy
ZZboy

3

Olen aina kaivellut omia ja myös kaverien keksintöjä ja töitä siinä toivossa, että löytäisin jotain jotain jolla voisi kyykyttää Appleä. Keljuttaa kun nyt tuokin kello mitä kouluaikoinakin on tullut tuijotettua kelpaa rahastusvälineeksi. Ääh.

Vastaa
roponen
roponen

6

No mutta onhan tuo nyt ihan eri design :D

Eipä ole Apple tajunnut ettei viisareitakaan saa nakella kelloon ihan miten haluaa. Ehkä rahan vaihtoa järkevämpi ratkaisu molemmille osapuolille saattaisi olla se että Apple kopsaa loputkin tuosta designistä logoja myöten kelloonsa ja sveitsiläisfirma saa ilmaista mainosta.

Jotain kutkuttavaa näiden kellojen tyylissä kyllä on:
http://www.sbb.ch/content/sbb/en/deskto...er.download.pdf

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
trtrtrw (vahvistamaton)

9

Lainaus PBS-yhtiön dokumentista Triumph of the Nerds vuodelta 1996, jossa Jobs sanoo itse seuraavaa:

"Picassolla oli sanonta: hyvät taiteilijat kopioivat, loistavat taiteilijat varastavat, ja me olemme aina varastaneet häpeilemättä loistavia ideoita."

Vastaa
arivesa
arivesa

11

Monesti,kun rehvakkaasti kopioi mikä passelilta tuntuu,ja etunenässä aina syyttää muita samasta,moni ei huomaa missä mennään.

Vastaa
Lumikki
Lumikki

12

En nyt tässä syyttäis Applea. Koska lähes kaikki on jonkun tekijäoikeuksien tai patenttien alla, aika vaikea selvittää jokainen yksityiskohta että mistä kenellekin pitäisi maksaa.

Mutta on tässä se ero että SSB on haluakas neuvottelemaan asiasta, kun taas Apple käyttää vastaavia asioita myyntikieltojen hakemiseen kilpailijoille.

On kaksi eri asiaa kopioida "koko" tuote ja käyttää kuluttajille tuttua muotoilua tai toimintaa. Jossain menee raja missä "kopiointi" syytös menee järjettömyyksien puolelle. Aivan liian helposti saadaan tekijäoikeuksia ja patentteja asioihin jotka ovat muuttuneet yleiseksi asiaksi. Näistä pitäisi tekijäoikeus tai patentti vanhentua nopeammin tai niistä ei olisi alun alkaenkaan pitäisi edes saada tekijäoikeutta tai patenttia.

Liiallinen patentointi tai tekijäoikeuden käyttö hidastaa yhteiskunnan kehityksen. Jos olisin TO-mafia niin puhuisin miljardi tappioista yhteiskunnalle.

Vastaa
ZZboy
ZZboy

13

Lainaus PBS-yhtiön dokumentista Triumph of the Nerds vuodelta 1996, jossa Jobs sanoo itse seuraavaa:

"Picassolla oli sanonta: hyvät taiteilijat kopioivat, loistavat taiteilijat varastavat, ja me olemme aina varastaneet häpeilemättä loistavia ideoita."

Tuo pätee Aasiassa tänä päivänäkin, kopioinnin syynä on tietysti mestari/oppipoika koulutus, pitää pystyä ensiksi kopioimaan ennen kuin voi tehdä omaa, miten muuten voisi todistaa olevansa hyvä. Toisaalta Jobs kyllä puhuu ideoiden varastamisesta eikä tuotteiden tai designin suorasta kopioinnista.

Enpä oikein tiedä saako SSB tuosta mitään korvausta, tuota kellotaulua on käytetty ympäri maailman jo vuosia, eikä varmasti ole mitään lupaa kysytty. Vähän sama jos suomalaiset alkaisivat kysellä korvausta joka kerran kun jossakin käytetään "Sauna" sanaa. Muistaakseni tuokin design perustuu johonkin satoja vuosia vanhaan (aurinko) kellotauluun.

Tuon punaisen viisaripallon joutuu Apple varmaan muuttamaan Apple logoksi.

Muuten, joku kiinalainen firma on tehnyt Samsung Galaxy S3 kopion http://www.chinaecarts.com/samsung-gala...one-p-3095.html Kukas nyt lähtee käräjöimään ja ketä vastaan? Kaveri joka oli ostanut yhden väitti ettei se ole aitoa kummempi, molemmat tehty osista jotka voit ostaa kaupasta noin vain.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.