Huhut Microsoftin omasta puhelimesta kiihtyvät -- tulossa vasta ensi vuonna

8
Teemu Laitila

Huhut Microsoftin omasta puhelimesta kiihtyvät -- tulossa vasta ensi vuonna
Microsoft aikoo esitellä Windows Phone 8 -järjestelmän loputkin ominaisuudet kuluvan kuun 29. päivä ja ensimmäisten puhelinten pitäisi tulla kauppojen hyllyille pian julkistuksen jälkeen. Tähän mennessä Windows Phone 8 -puhelimia ovat esitelleet Nokian (Lumia 920 ja Lumia 820) lisäksi HTC (Windows Phone 8X ja 8S) ja Samsung (Ativ S) ja myös kiinalaisilta Huaweilta ja ZTE:ltä on todennäköisesti tulossa omat julkistuksensa.

Aasialaisvalmistajilta kuitenkin kantautuu huhuja Microsoftin aikeista julkaista yhtiön omaa brändiä kantava Windows Phone 8 -puhelin. Microsoft on jo julkaissut oman Surface-tablettinsa, joten myös puhelinvalmistajaksi ryhtyminen ei olisi täysin poissuljettua. Oman puhelimen julkistuksella Microsoft saattaisi tavoitella vastaavaa koko käyttöjärjestelmän lippulaivaa, jollainen Googlella on Nexus-sarjassaan.Tällä hetkellä tiedot mahdollisesta Microsoft-puhelimesta ovat erittäin vähäisiä. Raporttien mukaan Microsoftilla olisi työn alla huippupuhelin, joka olisi tarkoitettu kilpailemaan muiden ekosysteemien huippujen kuten Applen iPhone 5:n ja Samsungin Galaxy S III:n kanssa.


Huhut Microsoftin puhelimesta saattavat hiertää Nokian ja Microsoftin välejä tulevaisuudessa.

Boy Genius Report kertoo omiin lähteisiinsä perustuen, että Microsoftin puhelin olisi kehityssyklinsä loppuvaiheessa, mutta yhtiö ei aikoisi julkaista laitetta vielä ensimmäisten Windows Phone 8 -laitteiden myötä. China Times puolestaan raportoi, että tuleva laite olisi tarkoitus brändätä tabletista tutulla Surface-nimellä, mikä ei olisi erityinen yllätys. China Time myös kertoo (Google Translate) julkaisun sijoittuvan ensi vuoden ensimmäiselle puoliskolle. Taiwanilainen Digitimes puolestaan väittää, että puhelimen valmistajaksi olisi valittu suuri alihankkija Pegatron.

Microsoftin omasta puhelmesta raportoi myös WPCentral, joka väittää kuulleensa sen olemassaolosta omalta lähteeltään. Sivuston lähde ei kerro yksityiskohtia, mutta laitetta kuvaillaan "ainutlaatuiseksi". Huippuominaisuuksiin tähtääminen olisi luonnollista koko ekosysteemin lippulaivaksi tarkoitetussa laitteessa ja ennakkoarvioiden perusteella Microsoft on tehnyt loistavaa työtä Surface-tabletin kanssa.

The Verge on kuullut omilta lähteiltään, että Microsoft näkee oman puhelimen julkaisun enemmänkin varasuunnitelmana tilanteeseen, jossa OEM-valmistajien laitteiden myynti ei lähdekään käyntiin. Vergen mukaan useat sisäpiirilähteet ovat kertoneet, että "Microsoftilla ei ole aikomusta julkaista omaa puhelinta vuoden 2012 aikana". Tieto sopii hyvin yhteen China Timesin mainitseman aikataulun kanssa.

Erillisten sisäpiirilähteiden suuri määrä viittaisi siihen, että huhut Microsoft-puhelimesta eivät ole täysin tuulesta temmattuja ja myös ensi keväälle mainittu julkaisuajankohta tuntuisi loogiselta. Nokia ja muut valmistajat ovat tuskin innoissaan Microsoftin sekaantumisesta laitevalmistukseen ja oman puhelimen julkaisu Windows Phone 8 -puhelinten ensimmäisessä aallossa pahentaisi tilannetta entisestään.


Vaikka puhelimen olemassaolo vaikuttaa jo erittäin todennäköiseltä, herkulliset yksityiskohdat sen tarkemmista ominaisuuksista puuttuvat kokonaan. Käyttöjärjestelmän rajoituksista johtuen sisuskalut tuskin tarjoavat suuria yllätyksiä, mutta kuten Nokia on osoittanut, myös rajoitetussa ympäristössä voi erottua edukseen designilla, lisäominaisuuksilla ja materiaalivalinnoilla. Seuraavaksi jäämme odottelemaan lisää vuotoja sisäpiiristä.

Parhaat kännykkätarjoukset

Oppo Reno 7 4G – hinta laskenut -39%

Oppo Reno 7 4G
718 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 1184 €

Honor X8 – hinta laskenut -32%

Samsung Galaxy S10 – hinta laskenut -27%

Samsung Galaxy S10
284 € CDON
430 € Multitronic
699 € Kärkkäinen

Alin hinta viikko sitten: 390 €

Honor Magic4 Lite – hinta laskenut -26%

Honor Magic4 Lite
199 € Power
269 € DNA
299 € Multitronic

Alin hinta viikko sitten: 269 €

Kommentit (8)

Anonyymi käyttäjä
Peltipää (vahvistamaton)

1

"Taiwanilainen Digitimes puolestaan väittää, että puhelimen valmistajaksi olisi valittu suuri alihankkija Pegatron."

Huono juttu erityisesti kaikki-munat-yhteen-koriin -Nokian kannalta, jos se ei saa valmistaa edes rautaa näihin luureihin.
Ei olisi mikään yllätys tosin...

Vastaa
3rd_party
3rd_party

2

"Vaikka puhelimen olemassaolo vaikuttaa jo erittäin todennäköiseltä..."

Helppo uskoa, että MS:llä olisi olemassa suunnitelma puhelimeksi, ehkä jopa laitekin. Vaikeampaa on sen sijaan uskoa, että MS aikoisi sen julkaista.

Ensinnäkin MS on jo kertaalleen kokeillut tätä, ja se oli lähinnä surullinen tapaus. Jos MS ottaisi uusiksi nyt, se saattaisi paitsi pelottaa suuren osan valmistajista muiden käyttöjärjestelmien pariin, mutta myös pilata WP:n maineen. Laitteen julkaisu olisikin tässä tilanteessa suunnatonta uhkapeliä, ja mikäli myynti lähtee sujumaan, sille ei olisi tarvetta. Oikeastaan ainoa syy julkaista oma laite on mielestäni WP:n myynnin sakkaaminen, jolloin MS:llä ei ole enää mitään menetettävää.

Toisekseen MS:llä ei tässä tilanteessa ole oikeastaan tarvetta omalle laitteelle. Toisin kuin Android-leirissä, WP-leirissä softan todellinen luonne on kaikkien nähtävissä (eikä piilotettuna kaiken maailman roskan alle). Siinä mielessä MS:n oma laite ei oikeastaan tarjoaisi mitään lisäarvoa.

Kolmannekseen toisin kuin tablettien puolesta, alypuhelinrintamalla MS:llä on jo hyviä lipunkantajia. Vaikea uskoa että niin Lumiat kuin HTC:n laitteetkin olisivat olleet niin suuria pettymyksiä MS:lle, että se rohkenisi kampittaa niiden myyntiä tässä tilanteessa. Tablet-puolella tilanne oli toinen, siellä MS:llä ei ollut oikeastaan mitään hävittävää.

Kaikenkaikkiaan pidän MS:n omaa laitetta realistisena ja hyvänä varasuunnitelmana, mutta näkisin sen julkaisun epätodennäköisenä.

Vastaa
Robustus
Robustus

3

Ilman muuta Microsoftin kannattaa valmistaa oma referenssilaite, jota lisenssivalmistajien omat softat eivät ole päässeet pilaamaan. Googlella on Nexus, miksei MS:llä voisi olla Surface? Nokialle on jo varmaan tullut selväksi, ettei sillä ole Microsoftin silmissä enää mitään erityisasemaa, joten Nokiankaan ei enää tarvitse pidättäytyä yksin WP:ssä, vaan avata silta myös Androidin puolelle. Kuten ennenkin on todettu, Nokia Nexus kaikilla nokialaisilla herkuilla olisi pomminvarma hittituote. Nokian on ehkä syytä myös tunnustaa, että Meegosta luopuminen saattoi olla hätiköity toimenpide: vedettiin housut nilkkoihin, vaikkei paska ollut tulossakaan.

Vastaa
Jarissimo
Jarissimo

4

"Vedettiin housut nilkkoihin, vaikkei paska ollut tulossakaan."..:)
Ehkä sillä oli vain tarkoitus kiivetä (taka) "reittä pitkin" taloon..

Vastaa
Jarissimo
Jarissimo

5

Askeistä teemaa jatkaen.. Tuossa ylläolevassa kuvassa (Ballmer ja Elop).. Missähän Elopin peukku on ilmeistä päätellen?

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.