Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Tätä kaikkea on Windows Phone 8

24
Valtteri Ahonen

Tätä kaikkea on Windows Phone 8
Microsoft julkisti viimein Nokiankin nykyään käyttämän Windows Phone -mobiilikäyttöjärjestelmän uuden version. Windows Phone 8 -järjestelmän ominaisuuksia on paljasteltu pitkin alkusyksyä, mutta nyt suojat on poistettu kaikkien salaisuuksien yltä. Seuraavassa vähän yhteenvetoa aiheesta. Mikäli haluat tutustua käyttöjärjestelmään videomuodossa, on se mahdollista Microsoftin tilaisuudesta otetun tallenteen avulla.

Ulkoiselta olemukseltaan WP8 muistuttaa lähes täysin edeltäjäänsä Windows Phone
7:ää. Suurin näkyvä muutos on aloitusnäyttö, jonka Live Tile -kuvakkeet voivat olla nyt kolmea kokoa. Aiemmassa versiossa vaihtoehtoja oli vain kaksi, eikä kokoon voinut itse vaikuttaa. WP8:ssa minkä tahansa kuvakkeen koko voi olla mikä tahansa kolmesta vaihtoehdosta sen mukaan, mikä on käyttäjän mieltymys. Kuvakkeen kokoa muutetaan yksinkertaisesti painamalla sitä pitkään, jonka jälkeen koon valitsin ilmaantuu kuvakkeen kulmaan.


Uudistunut kuvauskokemus

Jo aiemmin syksyllä pidetyssä Nokian esittelytilaisuudessa esiteltiin myös Windows Phone 8:n uusia kameraominaisuuksia. Itse kamerakäyttöliittymä ei ole kokenut suuria muutoksia. Ainoa käytännön ero kameranäkymässä on vasempaan yläkulmaan ilmaantunut nuolipainike, joka on korvannut reunasta hieman kurkistavan edellisen otetun kuvan.
Merkittävänä uutena ominaisuutena ovat tullet ns. Lens Apps -ohjelmat. Vanhemmassa Windows Phonessa kaikki kuvankäsittely- ja kameraohjelmat ovat asentuneet erikseen, ja niitä on pitänyt käyttää perinteisen kameran sijasta, jos niillä on halunnut ottaa kuvan. Nyt ohjelmat voi avata suoraan kameraohjelmasta, ja niiden efektit ovat luontevasti käytettävissä. Kamera myös tallentaa kuvat niin, että käytettyjen efektien muokkaaminen myöhemmin on mahdollista.

Lapset helposti pois pahanteosta

Aivan uutena ominaisuutena eilisessä tilaisuudessa nähtiin Kid's Corner. Ominaisuus on luotu niitä varten, joiden lapset haluavat lainata puhelinta, mutta jotka pelkäävät tärkeiden sähköpostien poistumista tai muuta hallaa, jota leikki-ikäiset lapset voivat helposti saada aikaan. Kid's Corner -asetuksella käyttäjä voi itse valita, mitä ohjelmia, pelejä, kuvia ja videoita puhelimesta saa auki asetuksen ollessa käytössä. Näin tärkeät ja arkaluontoiset dokumentit, sähköpostit ja sovellukset voi sulkea pois käytöstä siksi aikaa, kun lapsi tekee tuttavuutta laitteen kanssa.

Kid's Cornerin saa auki lukitusnäytöstä pyyhkäisemällä ensin sivulle, ja vasta sitten ylös. Normaalisti puhelin aukeaa pelkällä ylöspäin pyyhkäisyllä.


Helppoa yhteydenpitoa pienessä ryhmässä

Aiemmissakin esittelyissä vilahtanut Rooms-ominaisuus, eli Huoneet, eroaa myös vanhemmista Windows-puhelimista. Huoneiden avulla on helppo luoda ryhmä, joka jakaa esimerkiksi kuvagallerian ja kalenterin. Myös esimerkiksi muistioiden jakaminen vaikkapa perheenjäsenten kesken on helppoa. Näin voisi jakaa vaikkapa kauppalistan, johon jokainen voi merkitä omat tarpeensa ja toiveensa. Huoneissa jaetut kuvat ja muut tiedostot eivät tietysti näy ulkopuolisille.

Huoneet on ensisijaisesti suunniteltu toimimaan monen WP8-puhelimen yhdistelmänä, mutta Microsoftin esittelyvideolla kerrotaan sen kuitenkin osittain toimivan myös muilla käyttöjärjestelmillä. Esimerkiksi kalenteri synkronoituu myös iOS:lle.

Datankäyttö ja nettipuhelut

Skypen integraatio käyttöjärjestelmään on ollut tiedossa jo kauan, mutta vanhaan versioon verrattuna uutta toki sekin. Skypen pitäisi toimia pitkälti samalla tavalla kuin tavallisenkin puhelun soittaminen Windows-puhelimessa. Skype on taustalla päällä koko ajan, joten muut näkevät käyttäjän online-tilassa tämän niin tahtoessa jatkuvasti, mikä tekee yhteydenotosta mutkatonta.

Nettipuheluiden soittelu saatta kuitenkin aiheuttaa huolia nettimaksujen kanssa. Suomessa on vallalla sopimusmuoto, jossa maksetaan kiinteää kuukausimaksua rajattomasta surffailusta, joten suuri yleisö ei täällä ehkä hyödy uudesta Data Sense -ominaisuudesta. Muualla, missä datasta maksetaan käytön mukaan, tai käytölle on asetettu rajoituksia, ominaisuus tulee kuitenkin tarpeeseen.

Data Sensen avulla käyttäjä pystyy tarkkailemaan dataliikennettään. Se osaa eritellä, kuinka paljon mitkäkin ohjelmat dataa käyttävät ja esittää tiedot siistissä listassa diagrammien sävyttämänä. Data Sense myös kompressoi datan Microsoftin palvelimilla, minkä ansiosta käyttäjän liittymä käyttää itse asiassa vähemmän dataa kuin normaalisti, mikä tuo mukanaan säästöjä niille, jotka maksavat datasta käytön mukaan. Tietysti se auttaa myös rajoitettua netinkäyttöä kestämään pidempään.

Sinänsä palvelu ei ole uusi, sillä Nokia ennätti julkaista WP7-alustalle tarkoitetun Nokia Xpress -sovelluksensa beta-version hiljattain. Se tekee käytännössä kaiken mitä Data Sensekin.

NFC ja elektroninen lompakko

Windows Phone 8 tukee NFC-ominaisuuksia, jotka ovat yleistymässä älypuhelimissa. Apple on vastustanut NFC-tekniikkaa, eikä ole tuonut sitä laitteisiinsa, mutta käytännössä kaikki muut suuret valmistajat jo tukevat sitä. NFC mahdollistaa hyvin lyhyen matkan tiedonsiirron. Puhelimissa se toimii yleensä koskettamalla kahta laitetta toisiinsa. Näin voi jakaa vaikkapa valokuvia.

Windows Phonessa NFC:tä käytetään myös Wallet-, eli lompakko-ominaisuuden toteuttamiseen. Lompakkoon voi tallentaa pankki-, kirjasto- ja muita kortteja, joita voi sitten käyttää puhelimella. NFC-maksupäätteiden yleistyminen maksuvaihtoehtona kaupoissa on varmasti vain ajan kysymys.

Sovelluksesta löytyy myös esimerkiksi ominaisuus, joka etsii lähistöltä tarjouksia ja ehdottaa niitä käyttäjälle. Alla olevalla videolla Micorosoftin Joe Belfiore esittelemässä Windows Phonen lompakkoa aiemmassa tilaisuudessa. Videon toinen osa löytyy tästä.Laitteisto

Laitteistotuen puolesta WP8 eroaa WP7:stä jonkin verran. Uusi järjestelmä tuo mukanaan esimerkiksi tuen moniytimisille prosessoreille, mikä saattaa WP-laitteet ajan tasalle laskentatehon suhteen. Käytännössä kaikki tähän mennessä julkaistut WP8-laitteet ovat käyttäneet kaksiytimistä Snapdragon S4 -suoritinta.

Microsoftilta huhuttiin tulevaksi myös omaa WP8-puhelinta, mutta sellaista ei esittelytilaisuudessa nähty. Sen sijaan puhelimia on tämän vuoden puolella tulossa ainakin Nokialta, HTC:ltä ja Samsungilta.

Nokian puhelimia alkaa putkahdella myyntiin marraskuun ensimmäisellä viikolla. Yksi ensimmäisistä myyntiin tulevista Nokialaisista lienee Verizonin Lumia 822. Suomeen Lumia 920 tulee marraskuun 22. päivä, mutta ennakkomyynti alkaa jo ensi yönä. Lippulaivamallin saapumisesta Yhdysvaltoihin ei annettu tarkkoja päivämääriä.

Kommentit (24)

Sefriol
Sefriol

1

Nyt olisi kiva tietää, että miten WP8 pärjää kilpailijoitansa vastaan ominaisuuksien perusteella. Mitä siitä puuttuu ja missä se on muita "parempi". Appstore ei varmaan ole vielä yhtä "kattava", mutta muuten.

Vastaa
puh.joht. (vahvistamaton)

6

Kiitos yksi keltainen tänne heti. Minä en keksi mitään negatiivista, mitä Jani keksii? Positiivista paljonkin, ei ole Android, loistava kamera, synkronoituu saumattomasti yhteen windows 8:n kanssa jota sinäkin 99& todennäköisyydellä käytät jossakin vaihessa.

Vastaa
akse
akse

7

Aika iso todennäköisyys 99%.. helposti voi windowsmaailmassa skipata yhen version. Susipaskan win8:n voi skipata ainakin pc-maailmassa.

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

8

@5 Jani, miltä osin negatiivista ja miltä osin positiivista?

Sähän jo halusit edelliseen WP uutiseen eli Lumia 920:sen kauppoihin tuloa käsittelleeseen juttuun saada oman sanas. Sieläkin se oli aivan yhtä turha. Lisää vielä perustelut, niin puhelleis tulee jotain käyttöä. Nythän niistä tuskin on sullekaan mitään iloa. :p

Hiukan tekis mieli ennakkotilata L920, mutta kait sitä pitää odottaa ja käydä ensin räplään kaupassa. Erittäin positiivisilla odotuksilla olen itse. Mitään kovin mullistavaa uutta ei vissiin WP8:siin enää julkaistu, mitä ei siis olisi ollut jo kesän jälkeen tiedossa.
Joskin toi Kid's corner voi olla monille tosi hyvä juttu. Eräänkin naapurin iPhonen sai hänen poikansa räplättyä pari kuukautta "vanhaksi", kun pilvestä ajo vanhat tiedot uusien päälle... :D Myös noi "Rooms'it" voi olla toimivia, kun ovat enemmän kuin vain ryhmä (esim. kalenterien synkronointi ristiin).

Eniten ehkä tykkään MS:n lähestymistavasta. Esim. WP8:n pitäs toimia yhteen esim. jopa iTunesin kanssa ja Rooms toimii myös ei-WP-luurien kanssa vaikka se onkin ensi sijaisesti tarkoitettu WP8-luurien väliseksi toiminnallisuudeksi.

Vastaa
Curvy2
Curvy2

12

@12 Mulla on android, ja on pelittänyt ihan hyvin. Nyt muuten mainostivat "chinainvasion " sivuilla aika edullista 10" näytöllä ja android 4.0:lla varustettua laitetta....

Vastaa
olliboi
olliboi

14

Minulla on android ja se ei pelitä yhtään hyvin, saastuu hyvin helposti kaikesta roinasta, ja hidastuu ajan myötä kyl windrows phone 8 tuntuu paljon terveemmältä käyttikseltä omasta mielestä.

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

20

Onpa tähän uutiseen taas saatu "pikku viidakko" aikaan... Kiitos vaan kaikille osallisille siitä! :x

@9
Opetellut kasin käyttöä? En ole isommin. Missäs olisin, kun laitteita vielä kauppoihin odotellaan tai ainakin odoteltiin...
Mihin muuten viittasit opiskelulla tai sen tarpeella?

@17
Luitko linkittämäsi uutisen itse? Siinähän kaikki luultavasti tarpeellinen jo luki. WP7.5 on kait jo pari vuotta vanha ja jos siitä ei oo kannetta nostettu niin ko. "patentin" omistajan katsotaan jättäneen "oikeutensa" siihen käyttämättä.
Näin mun ymmärtääkseni ja sillä ymmärryksellä, että samat päivittyvät tiilethän ne jo edellisessä WP:ssä oli. Vaikka noi "live tiles'it" lienee WP8:n ominaisuus, mutta sehän viittasi siihen, että tiilien tietoa tulee lukitusruutuunkin. Vai muistanko nyt väärin? :)

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

22

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Huligaani23:

@20 tuota juuri tarkoitin.miksi sinä tuota kommenttia luulit?

Nyt en ymmärrä. Viesti #20 ei viittaa mihinkään sinun kommenttiisi, joten en tiedä mitä tarkoitit tai mitä minä luulin. :D

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja