Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Apple: Motorolan patentit dollarin arvoisia

13
Valtteri Ahonen

Apple: Motorolan patentit dollarin arvoisia
Apple ja Motorola ovat asettumassa vastakkain sopimusneuvotteluissa, joissa tulisi päättää Applen Motorolalle tämän patenttien käytöstä maksamien korvausten suuruus. Asiasta kertoi Foss Patents.

Apple itse on ilmoittanut etukäteen ehdottavansa yhden dollarin korvausta per myyty iPhone. Korvaus kuulostaa äkkiseltään pieneltä monen sadan euron arvoisesta laitteesta, mutta ottaen huomioon Applen käsittämättömän suuret myyntimäärä, kertyy Motorolan kirstuun dollarinkin kappalekorvauksella sievoinen summa.

Tarkalleen ottaen Apple on sanonut suostuvansa oikeuden asettamaan niin sanottuun FRAND-korvaukseen (Fair, Reasonable, and Non-Discriminatory), mikäli sen suuruus on tasan tai vähemmän kuin yksi dollari per myyty laite. Mikäli suurempaa korvausta vaaditaan, aikoo Apple riitauttaa päätöksen.

Omenayhtiön uskotaan saavan tahtonsa läpi ilman suurempia komplikaatioita, sillä Motorolan asettamaa yhtä asiantuntijatodistajaa pidetään riittämättömänä kääntämään asiasta päättävien päitä. Applen käyttämät Motorolan patentit liittyvät matkapuhelinverkkoihin ja langattomiin yhteyksiin.


Puhelinvertailun diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (13)

Ranvier
Ranvier

2

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti simsim4:

Omena se ei osaa vielä 5 vuoden jälkeenkään kysyä lupaa...

Eivät ole osanneet viimeisen 36 vuoden aikana kysyä lupaa. Siitähän yritys sai alkunsa, että käytettiin toisten osia ilman lupaa. :)

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Duoda (vahvistamaton)

4

Mut, eikös tuota voisi käyttää vuorovaikuitteisisti? Aplen kaikki patskat (patentit? [muotoilu]?) on dollarin arvoinen per phone! HEH!

Vastaa
Jonahan
Jonahan

6

@1
Kun kyseessä ovat standardeihin liittyvät essentiaalipatentit, ei niiden käyttöön tarvitse tietenkään pyydellä lupia erikseen.

Motorola on noista patenttivedätyksistään (pyytävät ylisuuria korvauksia essentiaalipatenteista) oikeudessa monessa instanssissa. Myös eri maiden kilpailuviranomaiset tutkivat toimintaa. Esimerkiksi Microsoft on ollut Moton kohteena, parista hassusta patentista pyydetään miljardeja, vaikka se on täysin FRAND-sitoumuksen vastaista.

@2 "Siitähän yritys sai alkunsa, että käytettiin toisten osia ilman lupaa."

Tätä tarinaa en ole kuullutkaan. Kertoisitko lisää? Vai sotketko Googleen, joka aloitti toimintansa yliopiston "lainakoneilla".

@4
Vuorovaikutteisuus ei toimi, kun Motorolan jutussa olevat patentit ovat essentiaalipatentteja,muotoa se on sitoutunut lisensoimaan kaikille halukkaille, samaan ja kohtuulliseen hintaan. Tämän se on tehnyt, jotta on saanut patenoidut tekniikkansa mukaan standardeihin, mm. mpeg4.

Applen patentit taasen ovat "tavallisia", joita ei tuollaiset lupaukset rasita.

Vastaa
Ranvier
Ranvier

7

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Jonahan:

@2 "Siitähän yritys sai alkunsa, että käytettiin toisten osia ilman lupaa."

Tätä tarinaa en ole kuullutkaan. Kertoisitko lisää? Vai sotketko Googleen, joka aloitti toimintansa yliopiston "lainakoneilla".

Et ole visisin perehtynyt tietotekniikan ja pelialan historiaan. Jos olisit, niin tietäisit että Apple I kasattiin Atarilta pöllityistä osista. :)

Vastaa
Jonahan
Jonahan

8

@7
En vissiin tarpeeksi. Prototyypiin ja muuhun rakenteluun Woz käytti varmasti vaikka mistä hallittuja osia, kuten muutkin mikrotietokonealan pioneerit tuohon aikaan. Apple I -laitetta tarjottiin niin Atarille (Jobsin työnantaja) kuin HP:lle (Wozin työnantaja), mutta niitä ei kiinnostanut. Kaverit sitten perustivat firman.

Ensimmäinen erä sarjatuotettuja laitteita koottiin Jobsin autotallissa, ei pöllityistä vaan luotolla otetuista osista. Ja siitä se sitten lähti.

Vastaa
3rd_party
3rd_party

9

@6 "Kun kyseessä ovat standardeihin liittyvät essentiaalipatentit, ei niiden käyttöön tarvitse tietenkään pyydellä lupia erikseen."

Se, että patentit ovat essentiaalipatentteja ei tarkoita että ne olisivat vapaasti kenen tahansa käytetävissä, vaan että ne on lisensoitava kohtuulliseen hintaan kenelle tahansa. Applen toimintamalli käytä ensin, lisensoi sitten on ihan yhtä väärä kuin Motorolan aiemmat kiristysyritykset.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

10

@9 "Se, että patentit ovat essentiaalipatentteja ei tarkoita että ne olisivat vapaasti kenen tahansa käytetävissä, vaan että ne on lisensoitava kohtuulliseen hintaan kenelle tahansa"

Aivan totta. Tästä olemme aivan samaa mieltä.


"Applen toimintamalli käytä ensin, lisensoi sitten on ihan yhtä väärä kuin Motorolan aiemmat kiristysyritykset."

Tästä olen eri mieltä. Standardit ovat olemassa juurikin sitä varten, että useat valmistajat voisivat tuoda markkinoille yhteensopivia tuotteita. Helposti, nopeasti ja sopimatta jokaisen tahon kanssa etukäteen, ilman että kukaan pystyy lukitsemaan niitä pois markkinalta. Kysymys kun ei ole mistään muusta kuin rahasta, patenttien haltijat ovat jo luvanneet, että lisenssin saa.

Otetaan esimerkiksi MPEG4, johon liittyvien essentiaalipatenttien hinnasta Motorola kinaa Microsoftin kanssa. Suurin osa (reilut 2000 patenttia, 29 eri yritystä) siihen liittyvistä patenteista löytyy MPEG-LE:n patenttipoolista, jonka hinnasto on selkeä, kohtuullisen matala ja siinä vuosittainen hintakatto. Motorola vaatii omista samaan standardiin kuuluvista 50 patentistaan miljardeja vuodessa. Pienellä jakolaskulla nähdään, että Motorola katsoo noiden patenttiensa olevan 28800 kertaa arvokkaampia kuin MPEG-LE:n keskimääräinen patentti. Alla oleva graafi kuvaa tilannetta:

http://4.bp.blogspot.com/-egCdCQfOYgY/T...fer%2BH.264.png

Olisi täysin kohtuutonta, ja standardien hengen vastaista, että Microsoft, ei olisi voinut tuoda Xboxia tai Windowsin MPEG4-toisto-ominaisuutta markkinoille vuosikausiin, vain siksi että vain yksi patenttien kymmenistä omistajista vaatii aivan suhteetonta korvausta patenteista, jotka se on sitoutunut lisensoimaan kaikille kohtuulliseen hintaan.

Jos tämä sallittaisiin, pystyisi jokainen yksittäinen essentiaali-patentinhaltija (siis pelkän mpeg4:n tapauksessa vähintään 30 yritystä) halutessaan estämään uusien yritysten tulon markkinoille, tai ainakin viivästyttää sitä useilla vuosilla. Tällöin voitaisiin puhua jonkinlaisesta "essentiaalipatentti-kartellista", mutta onneksi se ei ole todellisuutta.

Edellä mainituista syistä myös Motorola Mobilityn vaatimukset myyntikiellosta essentiaalipatenttien perusteella haiskahtavat markkina-aseman väärinkäytöltä. FTC, EU, DOJ ja muutama muu tutkivat jo asiaa. Päätöksiä saataneen odottaa vielä pitkään.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
jepajuudas (vahvistamaton)

11

Applen kurssi suorastaan romahtanut (n. -18% viidessä viikossa, tosin Nasdaq samaan aikaan -6.3%) iPhone 5:n julkistamisen jälkeen:

http://www.google.com/finance?q=AAPL

Ikuista kasvua ei ole ja siihen ei edes Apple pystynyt. Kilpailijat myyvät nykyään ~samaa halvemmalla.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

13

@12 "Tulihan se Applen puolustaja sieltä..."

Kiitos rakentavasta kommentistasi. Vieläkin parempi olisi, jos pystyisit tunnepohjaisten heittojen sijaan pysymään asiassa ja perustelemaan kantasi.

Ja korjatakseni väärinymmärryksesi: Tämän uutisen kontekstissa en puolusta Applea enkä Microsoftia, vaan olen essentiaalipatenttien väärinkäyttöä vastaan. Osa Motorolan ja Samsungin toimista on ollut erittäin arveluttavia, siksi niitä tutkitaan monella taholla. Jos Apple, Microsoft tai vaikka Nokia toimisi samoin, olisin täysin yhtä kriittinen niidenkin toimintaa kohtaan.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja