Käyttäjät: Windows Phone 8 -laitteet jumittelevat ja sammuilevat itsekseen

34
Teemu Laitila

Käyttäjät: Windows Phone 8 -laitteet jumittelevat ja sammuilevat itsekseen
Käyttäjäraporttien mukaan sekä HTC:n että Nokian Windows Phone 8 -laitteissa on havaittu sattumanvaraista uudelleenkäynnistymistä ja jumittumista, jolle ei tähän mennessä ole löytynyt selitystä. Vika ei tunnu vaivaavaan kaikkia puhelimia eikä Puhelinvertailun Lumia 920 -testikappale ole käynnistynyt itsekseen tai jumittunut täysin.

Asiasta on käyty vilkasta keskustelua niin Microsoftin kuin Nokiankin tukifoorumeilla, joiden viestiketjuihin on kertynyt kymmeniä tai jopa satoja viestejä samasta aiheesta. WPCentral-sivuston foorumeilla käyttäjät kertovat HTC:n Windows Phone 8X:n käynnistyneen uudelleen jopa useita kertoja päivässä.Nokian puhelimissa suurin ongelman tuntuisi olevan satunnainen jumittuminen, jonka jälkeen puhelin on pakko resetoida pitämällä kaikkia näppäimiä pohjassa.

Tähän mennessä valmistajista vain Nokia on kommentoinut tilannetta. Nokian mukaan ongelmat saattavat johtua ongelmista taustalla ajettavien sovellusten kanssa. "Olemme tutkimassa asiaa, mutta ongelman epäillään johtuvan taustalle käyntiin jätetyistä ohjelmista. Samalla kun tutkimme asiaa, suosittelemme käyttäjille sovelluksista poistumista takaisin-näppäintä käyttäen, mikä varmistaa niiden sammumisen kokonaan", Nokialta kerrotaan TechChrunchille.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Xiaomi 13 Pro – hinta laskenut -25%

Xiaomi 13 Pro
1252 € CDON
1299 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 1676 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -20%

Oppo A38 (4G)
99 € Veikon Kone
116 € RDE.FI
139 € Euronics

Alin hinta viikko sitten: 124 €

Motorola Moto E22i – hinta laskenut -11%

Motorola Moto E22i
77 € Gigantti

Alin hinta viikko sitten: 87 €

Motorola Lenovo ThinkPhone – hinta laskenut -11%

Motorola Lenovo ThinkPhone
539 € Proshop
565 € RDE.FI
950 € Dustin Home

Alin hinta viikko sitten: 633 €

Kommentit (34)

Fantasos
Fantasos

1

"epäillään johtuvan taustalle käyntiin jätetyistä ongelmista."

Miksi niitä ongelmia on alun perinkään puhelimeen laitettu?

Vastaa
Fantasos
Fantasos

2

"epäillään johtuvan taustalle käyntiin jätetyistä ongelmista."

Miksi niitä ongelmia on alun perinkään puhelimeen laitettu?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
M.O.T. (vahvistamaton)

3

Puhelimessa kuulostaa olevan aito Windows! Blue Screen of Death on ilmeisesti poistettu näkyvistä edellisten Windows versioiden tapaan. Perinteitä seuraten tämäkin hyytynee parissa vuodessa käyttökelvottoman hitaaksi. Siihen auttaa vain käyttöjärjestelmän uudelleen asennus. Nokian vuoksi toivon että M$ saa softan nopeasti vakaammaksi.

Vastaa
leipuri777
leipuri777

5

Ei hätää, niin kaatuilee myös minun Samsung Note ja käynnistelee itsekseen uudelleen. On vissiin niin kova homma saada toimimaan tälläset älypuhelimet, liikaa toimintoja niin ei millään saada kaikkia osia vakaiksi kun uutta versioo jo pukkaa...

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
kyrpelö (vahvistamaton)

7

ongelma on windows, eli microsoft surkeine ja yhteensopimattomine ohjelmineen. kohta on nokia tuhottu, kuka mahtaa olla seuraava "yhteistyökumppani"

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
pekkapuupää (vahvistamaton)

8

Oma S3 on sammunut muutaman kerran ja edellinen HTC sammuili tosi useasti, yleensä sen jälkeen kun oli käyttänyt jotain sovellusta.

Vastaa
toope
toope

9

Jumittelevat ja sammuilevat itsekseen sehän on ihan normaalia Nokian puhelimissa. Näinhän se on ollut jo vuosia. Käyttöjärjestelmästä tai mallista riippumatta.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
WP-Nokia@ (vahvistamaton)

10

Tähän mennessä valmistajista vain Nokia on kommentoinut tilannetta.
Vikaa on siis esiintynyt vain Nokia Lumia-malleissa...,ainakin vielä.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
ölperi (vahvistamaton)

11

WP:n vahvuus verrattuna androidiin on omissa silmissäni ollut sen vakaus, mutta nyt ei kyllä hyvältä näytä sen osalta...

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
XB700 (vahvistamaton)

12

Android on vakaa, ainakin uusimmista 4.0+ eteen päin. Todenäköisesti niiden bugisuus johtuu valmistajien omista virityksistä (vähän purkkaa & teippiä). Ihan tämmöisenä off-topic:cina.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Buugiman@ (vahvistamaton)

14

@12
Sovellusten yhteensopivuus on ehkä se oleellisin syy kaatuiluun!!. :/

Vastaa
Agent_007
Agent_007

17

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Japi73:

Ettei vaan olis vika joistain käyttäjien asentamista bugi bugi ohjelmista?


Tavallisille kuluttajalle tarkoitettua käyttöjärjestelmää ei ikinä pitäisi pystyä kaatamaan peruskäyttäjän oikeuksilla ajettavalla sovelluksella. Jos näin kuitenkin käy, on vika käyttöjärjestelmässä (suunnittelu- ja/tai toteutusvirhe).

Vastaa
perhana
perhana

19

@17
Jos android käyttäjä lataa google playstä viruksia sisältävän pierusovelluksen, ei vika ole suinkaan käyttöjärjestelmässä vaan käyttäjässä...?

Vastaa
wipe2000
wipe2000

20

Meillä aiempi iPhone-yksilö jumitti itsensä säännöllisen epäsäännöllisesti tilaan, jossa puhelut eivät hälyttäneet ja aite piti buutata. Uusi kappale ei sitä taida enää tehdä.
Lumia 710 kaatui pari kertaa itsekseen ennen tämän kesän isoa päivityspakettia, sen jälkeen ei ole kaatunut.
Kolme Android-laitetta (2.35 ja 4.1) eivät ole jumiutuneet tai kaatuneet kertaakaan, jotkut sovellukset tietysti kaatuilevat omia aikojaan.
Eli enpä ainakaan itse voi tämän otoksen perusteella mennä väittämään mitään puhelinkäyttistä vakauden suhteen toisia oleellisesti paremmaksi tai huonommaksi, mutta päivitykset ne vasta WP8:nkin viat varmaan korjaavat, sen verran kiire MS:lle sen kanssa taisi tulla.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
gorelun (vahvistamaton)

21

itsellä tabletti jossa android4.0 . ihan kiva lelu pelata angry birdsiä mutta netti selaus hiveätä paskaa.

ihan roskis kamaa sen osalta! ipad sentäs täyttää lupauksensa

Vastaa
toope
toope

22

Mulla on ollut nyt 2 vuotta iPhone 4 pällä ilman sammutusta. Ei ole jumittanut tai sammunut itsekseen kertaakaan. Päivityksessä toki käynnistää itsensä uudelleen mutta muuten en ole sammuttanut kertaakaan. Ei ole paluuta ainakaan Nokia puhelimiin

Vastaa
Tuira90500
Tuira90500

23

@22

Ja minulla taas töissä käytössä Nokia 3109 ollut vuodesta 2007 ja yhden kerran pitänyt sammuttaa kun vaihdettiin eri firman Sim-kortti, että pistä paremmaksi =)Myös akku kestää Maanantaista perjantaihin ihan hyvin miten sulla?

Vastaa
Agent_007
Agent_007

24

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti perhana:

@17
Jos android käyttäjä lataa google playstä viruksia sisältävän pierusovelluksen, ei vika ole suinkaan käyttöjärjestelmässä vaan käyttäjässä...?


Kyllä. Jos käyttäjä itse haluaa asentaa sovelluksen puhelimeensa niin sen pitää olla mahdollista. Se tilanne jossa sovellus asentaa itsensä ilman käyttäjän hyväksyntää on tietenkin käyttöjärjestelmän virhe.

Viruksia ei älypuhelinalustoilla juuri ole, koska viruksilla ei oikein ole mahdollisuutta allekirjoittaa muutettuja sovelluksia uudelleen. Haittaohjelmia ja troijalaisia sen sijaan löytyy.

Vastaa
3rd_party
3rd_party

25

@24

Eli siis:

"Tavallisille kuluttajalle tarkoitettua käyttöjärjestelmää ei ikinä pitäisi pystyä kaatamaan peruskäyttäjän oikeuksilla ajettavalla sovelluksella."

MUTTA

"Jos android käyttäjä lataa google playstä viruksia sisältävän pierusovelluksen, ei vika ole suinkaan käyttöjärjestelmässä vaan käyttäjässä."

Eli siis jos lataat puhelimeen virallisia teitä ohjelman, joka jumittaa kännykän => huono käyttöjärjestelmä

Jos taas lataat puhelimeen virallisia teitä ohjelman, joka soittaa nigerialaisiin palvelunumeroihin => tyhmä käyttäjä

Mites jos tuo jälkimmäinen ohjelma jumittaa kännykän soitettuaan ensin pariin nigerialaiseen palvelunumeroon? Kummassa vika silloin on?

Vastaa
Agent_007
Agent_007

26

Tuolla virallisella tiellä ei tuon käyttöjärjestelmän kannalta ole väliä. Eli jos tavallinen käyttäjä ajaa sovelluksen (riippumatta siitä mistä sovellus on hankittu) älypuhelimessa tavallisilla oikeuksilla niin sovellus ei saa missään tapauksessa jumittaa tai kaataa käyttöjärjestelmää, ja se on käyttöjärjestelmän vastuulla pitää itsensä toimintakuntoisena.

Ekosysteemin (huono sana, mutta käytän sitä kuitenkin) tarkoitus on puolestaan huolehtia siitä, että haittaohjelmat eivät päädy kuluttajille asti.

Vastaa
3rd_party
3rd_party

27

@26 Eikö käyttöjärjestelmän tehtävä sitten ole huolehtia tietoturvasta sillä tasolla, etteivät sovellukset voi suorittaa haitallisia toimenpiteitä?

Voidaanko nyt siis vetää johtopäätös, että kaikki esim. Windowsissa havaitut tietoturvapuutteet eivät olekaan käyttöjärjestelmän vikoja, sillä tietoturva on loppupeleissä vain ja ainoastaan käyttäjän vastuulla?

Vastaa
jpa00
jpa00

28

@27 "haitallisia toimenpiteitä" kun on erilaisia. Jos asennat sovelluksen, jonka puhelimesi ilmoittaa tarvitsevan luvan soittaa puhelimella, niin se on täysin eri asia kuin se, että ilman erikoisempia lupia (tai oikeastaan luvista riippumatta) ajettava sovellus onnistuu kaatamaan puhelimen käyttöjärjestelmän tai saamaan sen jumiin. Puhelimella soittaminen kun on yllättäen aika normaalia puhelimen ollessa kyseessä, joten sitä tuskin kukaan itsessään pitää haitallisena toimenpiteenä. Tai no, joku tässä ketjussa ilmeisesti pitää. ;) Käyttäjältä voinee odottaa sen verran huomiointia, että ei asenna sovellusta, joka vaatii itselleen täysin ilmeisen käyttötarkoituksensa ulkopuolelle jääviä oikeuksia.

Vastaa
Agent_007
Agent_007

29

Työpöytäkäyttöjärjestelmien kanssa on vähän hankala sanoa, mitä sovellus saa ja ei saa tehdä, että se lasketaan haittaohjelmaksi. Esim. jotkin tietoturvaohjelmat luokittelevat VNC-palvelinohjelmiston haitalliseksi, mutta Windowsin etähallinta on OK.

Eli jos käyttäjä itse lataa ja asentaa Babylonin, niin se on OK. Jos webbipalvelin kaataa selaimen ja aiheuttaa puskuriylivuodon, joka puolestaan lataa ja asentaa Babylonin niin se ei ole OK, vaan kyseessä on käyttöjärjestelmän (ja sovelluksen) tietoturvaongelma.

Mobiilipuolella sovelluksissa on jonkinnäköinen manifesti, joka kertoo mitä oikeuksia sovellus haluaa. Käyttöjärjestelmän on tällöin helpompi tietää mitä sovellus saa tehdä ja mitä se ei saa tehdä.

Esim. iOS:lle voi tehdä kaikennäköisiä haittasovelluksia, mutta App Storen kautta niitä ei kovin helposti voi jakaa (mutta kyllä se kuitenkin onnistuu). Ekosysteemi luo siis loppukäyttäjälle sen turvallisuuden tunnun.

Mac App Storessa ja Windows 8:n kauppapaikassa sama ekosysteemin tuoma turvallisuus on kanssa mukana, mutta se koskee vain näitä kauppapaikkoja. Muualta hankituilla sovelluksilla rajoja ei juuri ole.

Vastaa
3rd_party
3rd_party

30

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jpa00:

Puhelimella soittaminen kun on yllättäen aika normaalia puhelimen ollessa kyseessä, joten sitä tuskin kukaan itsessään pitää haitallisena toimenpiteenä. Tai no, joku tässä ketjussa ilmeisesti pitää. ;)

Kyllä, pidän sitä erittäin haitallisena jos sovellus aiheuttaa minulle muutaman tuhannen puhelinlaskun haluamattani. Luultavasti sinäkin pitäisit siinä vaiheessa, kun laskua avaisit.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jpa00:

Käyttäjältä voinee odottaa sen verran huomiointia, että ei asenna sovellusta, joka vaatii itselleen täysin ilmeisen käyttötarkoituksensa ulkopuolelle jääviä oikeuksia.

Nyt puhutaan tilanteesta (tai ainakin itse puhun), jossa ohjelma hyödyntää olemassaolevia käyttöjärjestelmän puutteita, ei siitä että käyttäjä antaa ohjelman tehdä ihan mitä tahansa.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Agent_007:

Mobiilipuolella sovelluksissa on jonkinnäköinen manifesti, joka kertoo mitä oikeuksia sovellus haluaa. Käyttöjärjestelmän on tällöin helpompi tietää mitä sovellus saa tehdä ja mitä se ei saa tehdä.

Nin, ja Androidin(kin) kohdalla on raportoitu useasta tietoturvapuutteesta jossa ohjelmat voivat kiertää käyttöjärjestelmän luvituksen sekä tapauksista joissa tietyn toimenpiteen suorittamiseen ei ole tarvittu lupaa.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Agent_007:

Ekosysteemi luo siis loppukäyttäjälle sen turvallisuuden tunnun.

Peruskäyttäjälle turvallisuuden tunne muodostuu kuvitelmasta, että käyttöjärjestelmä, virustorjunta tjm. torjuu uhat. Sen takia moni surffaa konellaan netin syövereihin ja saa sieltä viruksen. Vaikka viisaat ovat toitottaneet kuinka paljon käyttäjän olevan tietoturvan oleellisin lenkki, eivät nämä sitä ymmärrä. Sen takia (hyvältä) käyttöjärjestelmältä voidaan mielestäni vaatia jonkinlaista suojausta.

Eli yhteenvetona omasta mielipiteestäni:
ohjelma onnistuu kaatamaan käyttöjärjestelmän => vika käyttöjärjestelmässä
ohjelma onnistuu tuottamaan haittaa käyttäjälle käyttöjärjestelmän puutteita hyödyntämällä => vika käyttöjärjestelmässä

Vastaa
rick79
rick79

31

Pakko sanoa että jumikaatumisongelmat loppu siihen paikkaan kun kannoin kotia iphone 4 ja ipadin.. Sitä ennen oli sampan tabletti androidilla.. Puhelinpuolella oli lumiaa, n8, loppupeleissä ostin nokia 500:n satkulla ja se toimi kymmenen kertaa varmemmin kun esim. Lumia. En usko että mulla nyt joka kerta osu maanantaikappalekkaan.. Kone puolella mennään vielä winukalla mutta sekin saattaa muuttua macin suuntaan jossain vaiheessa.

Vastaa
toope
toope

32

Itellä oli Nokian puhelimia 21 vuoden ajan. Joka ikinen puhelin jumitti ja sammuili. Lähes kaikki puhelimet kävi huollossa mutta tulivat aina takaisin viestin kanssa jossa kerrottiin ettei puhelimessa ole vikaa. Luulin että kaikki puhelimet olivat tämmöisiä olihan Nokia matkapuhelin ykkönen markkinoilla. Viimein kokeilin jotain muuta ja ostin iPhone 4 Nyt en siis ole puhelinta sammuttanut sen jälkeen kun sen pari vuotta sitten käynnistin. Ei jumita eikä sammuile. En minäkään usko että minulle sattui aina se Nokian maanantai kappale. En ihmettele yhtään miksi Nokialla menee nykyään niin huonosti kuin nykyään menee. Vuosien ja vuosien kokemuksella voin sanoa että tuskin tulen enään ikinä ostamaan nokian puhelinta.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Monoliitti (vahvistamaton)

33

Itse entisenä iPhone 4:n käyttäjänä olen kyllä kokenut samaa. Sammuu ja käynnistyy sen jälkeen itsestään. Palaa kyllä aloitusruutuun, mutta kyllähän se ärsyttää. N8 tekee samaa ja näin olen huomannut myös tosiaan Lumioidenkin kohdalla, kun hieman käyttöä alkaa puhelimelle tulla. Samsungin puhelimiakin tulee aivan samasta syystä korjaukseen, eli taitaa olla enemmänkin älypuhelimien ominaisuus ko vika.

Vastaa
KarZan
KarZan

34

Löytyhän se ctrl-alt-del siitä puhelimenkin windowsista :)

Tosin itselläni ei ole vielä ollut yhtään puhelinta joka ei jossain vaiheessa kaatuisi, jos sitä siis käyttää. Androidia tosin mulla ei ole ollut mutta iOSit ja symbianin eri versiot kyllä.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.