>Löydä halvin ja sopivin liittymä Puhelinvertailun liittymävertailusta<

Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Jollan Sailfish-käyttöjärjestelmä videoesittelyssä suomeksi

23
Teemu Laitila

Jollan Sailfish-käyttöjärjestelmä videoesittelyssä suomeksi
Entisten Nokialaisten perustama Jolla esitteli Sailfish-käyttöjärjestelmänsä perustoimintoja tällä viikolla Slush12-tapahtumassa Helsingissä.

Jollan mukaan tulevia puhelimia vauhdittava Sailfish on ensimmäinen todellinen avoin käyttöjärjestelmä ja se perustuu Mer-projektiin. Käyttöliittymä on rakennettu Qt-tekniikalla.

Tähän mennessä tiedot tulevista laitteista ovat vielä olemattomia, mutta Slushissa nähtiin useita käyttöliittymädemoja ja samalla Jolla esitteli myös sovelluskehitykseen tarkoitetut työkalut. Sailfishin käyttöliittymässä on selvästi havaittavissa Nokian N9:n Swipe-käyttöliittymän vaikutteet sekä sama elegantti yksinkertaisuus. Jollan Senior Designer Jaakko Roppola tarjosi Puhelinvertailulle hyvän katsauksen käyttöliittymään, niiltä osin kuin yhtiö on sitä valmis esittelemään. Testialustana videolla käytössä Nokia N950.
Edit 23.11.2012: Lisätty maininta laitteesta.


Puhelinvertailun diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (23)

JussiFX
JussiFX

1

Ei vakuuta, mutta en tuomitse vielä. Lopullista versiota odotellessa. Nytten vaikuttaa lähinnä sekavalta ja rumalta.

Vastaa
ep_
ep_

3

Keskeneräisyys paistaa selvästi, mutta ihan kiinnostavalle näytti. Tällä hetkellä ei kuitenkaan näkynyt mielestäni mitään mullistavaa. Nyt näytti lähinnä täydelliselle sekamelskalle. Ikään kuin Android, Windows Phone, iOS ja MeeGo sekoitettuna. Windows Phone -tyyliset valikot ja tekstit, iOS:n pyöreys, MeeGon painikkeettomuus ja paljon Androidia, tosin en tarkemmin osaa sanoa, mitä.

Jaakko Roppolan suomen kieli melko kankeaa. Kovan työn takana näyttäisi olevan tuo lauseiden luominen.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
XB700 (vahvistamaton)

4

Kiinostaisi tietää minkä merkkisiin puhelimeihin toi Sailfish tulee? Vai tuleeko ihan oma.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
jolla (vahvistamaton)

6

Vielä näytti olevan Nokia luuri ajossa, vai oliko vain kortsu päällä. Noh, olis voinut olla Jolla-luuri, mutta eipä ollut. Hmmm!?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
poettymyz (vahvistamaton)

7

Jos tuo käyttis oli tuossa, niin Jolla jää saman tien pannukakuksi. Ei tosiaan vakuuttanut. Pari hyvää ideaa, muttei sellaista että niiden takia luopuisin Androidista. Nuo ominaisuudet kun voi saada vaikka erillisille widgetillä.

Vastaa
anttiheikki
anttiheikki

8

samaa mieltä kuin @3. Eri OS sekoitettu mutta eihän se paha ole kun ainakin itse vihaan monia toimintoja niissä kaikissa. Nyt kun siihen saisi niistä kaikista parhaat ominaisuudet...
Olen aina uskonut että iOS voima on siinä että tunnet itsesi oikeaksi geegiksi kun käytät sitä. Teet yksinkertaisia juttuja mutta näyttävästi ja sitten makeilet kavereille kuinka osaat kaikkeat "vaikeaa", OOH! Android on siinä välillä, siinä näyttävyys on OK mutta se ei aina toimi (gps, lagit, kuvan laatu...) ehkä heikompi rauta paitsi jos roottaat ja heität bloatwaren ja ylimääräisen pois!
Win8 on tylsä, yksinkertainen rollaattori. Näytät tyhmältä koska OS on kuin tyhmille tehty mutta se vielä näyttääkin siltä ^^ (ei pahalla, en halua kinastella). Jokainen ruutu samankokoinen ja smalla pohjavärillä, eikös tää rullattava OS ollut siinä Zunessa? Ja kuinkas meni?
Jos nyt Jollaan tulisi se hienoksi puettu helppo käytettävyys... Moniajo etusivulla on OK, mutta toi rullaus on onnetonta (sanoohan se kuitenkin et se on heidän demoversion juttu). Onko laitonta esim. saada samaan rautaan GooglePlay (eli Amazonin Android place esim?) ja iOSsän applikaatioita? Itse latasin niitä ilmaiseksi jostain iTunesin ulkopuolelta...
Itse olen jäänyt rootattuun androidiin -toistaiseksi-
Ja minne voi heittää ideoita noille kehittäjille?

Vastaa
Orios
Orios

10

Ehdotonta plussaa toi näppäimetön navigointi UI:ssa kuten N9:ssä. Ikonit saa luultavasti teemoilla vaihtoon... Mielelläni näkisin samanlaisen Feed-sivun kuten N9:ssä. Odotellaan mielenkiinnolla miten Sailfish vielä kehittyy.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
rakkeri (vahvistamaton)

11

Aivan järkyttävää designia siellä täällä.
Palkkaisvat parempia iconeitten ja painikkeiden tekijöitä sinne taiteilijaryhmäänsä.
Jotaan järkyttävää symbianin ja androidin sekoelmaa.

UI muuten suht kohillaan.

Vastaa
ep_
ep_

12

@8
Sailfishan tukee natiivisti Androidin ohjelmia. Tosin en tiedä, onnistuuko ohjelmien lataaminen mitenkään tuolta Google Playsta, vai pitääkö tyytyä muihin kauppapaikkoihin. Mitä tulee noihin iOS-ohjelmiin niin AppStoren ohjelmien saaminen on pelkkää utopiaa. Apple ei ikipäivänä suostuisi sellaiseen. Ei koskaan.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti anttiheikki:

Olen aina uskonut että iOS voima on siinä että tunnet itsesi oikeaksi geegiksi kun käytät sitä. Teet yksinkertaisia juttuja mutta näyttävästi ja sitten makeilet kavereille kuinka osaat kaikkeat "vaikeaa", OOH!


Ei, tätä tekevät nimenomaan pissikset ja blondit. Esim Maemo ja Android ovat paljon "nörtimpiä" käyttiksiä.

Ja vielä sivumennen vertailet mobiilikäyttöjärjestelmiä, ja yhtäkkiä rupeat puhumaan täysiverisestä Windowsista. Toinen kerta jo tänään kun törmään tällaiseen virheeseen täällä AD:ssa. Windows 8 on tietokoneille, Windows Phone 8 on puhelimille. ;-)

Vastaa
mckonen
mckonen

13

Kyllä se kokonaisuus ratkaisee, kuten Lumia 920n kamera+navigaattori, joiden takia sen hankkisin..Tosin N9 vielläkin ok, pitänee kokeilla Sailfishiä jahka tulee tarjolle. Ihmetyttää vieläkin miksi nokia meegon hylkäsi..

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
CTRL_ALT_DEL (vahvistamaton)

14

Itselleni ei vaan aukea se, että miksi pitää olla noin hieno tuo moniajo.. vertailun vuoksi, esim tunnetulla etelä-korealaisella valmistajalla on puhelimensa alalaidassa sellainen nappi jota pitkään painamalla löytyy aivan yhtä "kätevä" moniajo.

Itse en myöskään halua nähdä työpöydällä avoimia sovelluksia..miksi työ pöydällä pitää olla puhelin sovellus auki, kun se pikakuvake on siinä alalaidassa?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Juupadaapa (vahvistamaton)

15

@14, no mietippä hetki kumpi on helpompaa: se että katsot ikkunasta läpi ulos tai se että avaat sen ikkunan ja katsot sitten ulos.. Käytännössä sama ero. se että kuinka paljon loppupeleissä häviää aikaa avaamalla erikseen jokaisen sovelluksen onkin sitten eri asia

Vastaa
Sefriol
Sefriol

16

Moniajo oli N9 hienoimpia ominaisuuksia.

Notification center näyttäisi olevan lukitusruudusta pyyhkäisemällä vasemmalle. En tiedä kuinka hyvä idea tämä on, sillä koko käyttöliittymä näyttää perustuvan ylös ja alaspäin scrollaamiseen (Lukitusnäyttö --> Moniajo --> Applications).
Music player näytti hyvältä sillä siinä pystyi samalla selaamaan biisejä ja kelaamaan biisi haluamalleen kohdalle.
Moniajonäkymä jätti vähän kaksiajakoiset tunnelmat. Vain 4 applikaatiota kerrallaan? Eikö olisi järkevämpää, että moniajo näyttäisi kaikki applikaatiot, jotka ovat käytössä ja käyttäjä itse voi sitten valita, jos haluaa rajata näkymää? Parin toiminnon sisäistämisen moniajonäkymään oli kyllä tervetullut idea. Luultavasti lopullisessa versiossa voi myös valita, mitä toimintoja moniajonäkymään haluaa.

Vastaa
omppupomppu
omppupomppu

18

Onko kellään tietoa, voiko ohjelmia sulkea muutoin kun tosta moniajonäkymästä pitkään painamalla ja sitten raksista? Oon niin tottunut N9:n swipe down to close - metodiin et toivois sen olevan tässäki.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Möö (vahvistamaton)

19

Näyttää hyvältä. Lisäinfoa odotellessa.

Eiku laitteita kehiin...

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
CTRL_ALT_DEL (vahvistamaton)

20

Ehkä en ole vaan moniajon suurin käyttäjä -> joten minulle sillä ei ole mitään merkitystä olipa se visuaalisesti miten hieno, vähän samanlaista turhaa "prameilua" kuin SGSIII:n pienennetty videosoitin..

Vastaa
anttiheikki
anttiheikki

21

@12 Sori puhun kyllä Winmobilesta. Kokeilin nokian lumia 800 flagshipstoressa ihan vapaasti (ei ollut ryysistä) ja pistin tohon mielipiteeni. iOS (3GS) mulla oli vuoden verran ja Android nyt parisen vuotta. En ole vieläkään tyytyväinen :(

Vastaa
T_Jes
T_Jes

22

@16 eiköhän tuossa ole sama moniajo kuin n9, eli ensin näkyypi neljä ohjelmaa ja sitä mukaa lista kasvaa johonkin suuntaan. Taikka niin kuin n900, jossa moniajo ruudussa ikkunat pieneni ja siten mahtui enemmän ruudulle.

Mutta näyttää Sailfish kyllä aivan samalta kuin n9:n Meego. Taustat vain vaihtunut ja kuvakkeet.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
N9 moniajo? (vahvistamaton)

23

Siis nysissä näkyy sovellukset, jotka auki, muttei niitä voi siinä pienessä ruudussa käyttää... Korjatkaa toki jos olen väärässä..

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.