Pikakatsauksessa Samsung Galaxy S III Mini: ei nimi puhelinta pahenna

25
Teemu Laitila

Pikakatsauksessa Samsung Galaxy S III Mini: ei nimi puhelinta pahenna
Galaxy-brändi on muodostunut Samsungille varsin tuottoisaksi eikä yhtiö ole säästellyt sen käyttämistä hyvinkin erilaisissa laitteissa. Yksi tuoreimmista Galaxy-sarjan puhelimista ratsastaa lisäksi myös sarjan lippulaivan Galaxy S III -mallin nimellä ja maineella. Kyseessä on tietysti Galaxy S III Mini, joka on halvimmillaan hinnoiteltu 300 euron tuntumaan eli Android-puhelinten keskihintaluokkaan.

Galaxy S III Mini eli Samsung I8190 näyttää nimensä mukaisesti kuin kutistetulta isoveljeltään. Pyöristetty takakansi kaartuu laitteen sivuille yhdistyen kromin väriseen kaistaleeseen, joka kiertää koko laitetta. Etupuolella näytön lasipinta kaartuu kevyesti reunoistaan, mikä nostaa kromireunuksen hieman sen pintaa korkeammaksi. Fyysiset mitat ovat 121,6 x 63 x 9,9, mikä on vielä kohtuullinen kokoluokka pienempikätisellekin ja 111,5 gramman painoinen laite kulkee mukana lenkilläkin.Puhelimen takaa löytyy kamera ja led-salama sijoitettuna keskelle laitetta. Oikealla sivulla on virta/lukitusnäppäin ja vasemmalla äänenvoimakkuuden säätimet. Etupuolelta löytyy iso fyysinen kotinäppäin, kaiuttimen ritilä, valmistajan logo sekä etukameran ja sensoreiden aukot. Audioliitäntä on sijoitettu laitteen yläpäähän ja lataukseen käytettävä micro-USB-liitäntä alas. Ohuen takakuoren alta löytyy akku, micro-SD-paikka sekä erikoisesti paikka täysikokoiselle SIM-kortille.Yleisesti ottaen puhelin on tukevasti rakennettu, mutta kromin väriset korostukset yhdistettyinä valkoiseen kiiltävään muovipintaan eivät yksinkertaisesti ole erityisen tyylikäs yhdistelmä.

Galaxy S III Minin yhtäläisyydet nimikaimaan Galaxy S III:n jäävät pelkkään ulkonäköön. Laitteen sisällä hyrrää ST-Ericssonin NovaThor-järjestelmäpiiri, josta löytyy kaksi 1 GHz:n taajuudella toimivaa Cortex-A9-ydintä. Vaikka prosessoriteholla ei juuri voi kehuskella, näytönohjainpuolelta löytyy Mali-400, joka pärjää vielä kohtuullisesti vertailussa vähintäänkin omassa hintaluokassaan. Muistia on tarjolla gigatavu ja sisäistä tallennustilaa 8 tai 16 gigatavua. Tallennustilaa voi kasvattaa micro-SD-kortilla. Yhteyksien osalta laite on varusteltu hyvin. Tuki löytyy niin 802.11n-WLAN-nopeudelle kuin uusimmalle Bluetooth 4.0 -tekniikalle.

Alkuperäisistä epäilyksistä huolimatta laitteen suorituskyky on positiivinen yllätys. Galaxy S III Mini on varustettu tuoreehkolla Android 4.1.1 -käyttöjärjestelmällä ja tietysti Samsungin omalla TouchWiz-käyttöliittymällä. Käyttöliittymä toimii sulavasti siitäkin huolimatta, että puhelimen sisuskalut olivat huippuluokkaa viimeksi reippaasti puolitoista vuotta takaperin. Puhelin ei myöskään hyydy pelien kohdalla, esimerkiksi Death Rally pyörii kohtalaisen sujuvasti ja nettiä selatessa sivut zoomaavat ja vierivät kuten kuuluukin.


Ruudunpäivityksen sulavuus saattaa osaltaan johtua Android Jelly Bean 4.1 -version parannuksista käyttöliittymägrafiikan puskuroinnissa, sillä sinänsä nopeammalla raudalla varustettu Galaxy S II on vähemmän sulava vanhemmalla Android-versiolla.


Galaxy S III Ministä löytyy Super AMOLED -näyttö, jonka resoluutio on harmillisen pieni 800x480 pikseliä. Neljän tuuman näytöllä se tarkoittaa 233 pikseliä tuumaa kohti, joka on nykystandardeilla vähän. Käytännössä pieni tarkkuus näkyy ikoneiden sahalaitoina ja vähemmän tarkkana tekstinä. Näytön laatu vastaa kuitenkin sitä tasoa, jota Samsungin AMOLED-paneeleilta on totuttu odottamaan eli värit toistuvat kirkkaasti ja musta todella on mustaa. Puhelimesta ei erikoisesti löydy laisinkaan mahdollisuutta näytön kirkkauden automaattiseen säätöön. Onneksi säädin on kuitenkin sijoitettu ilmoitusvalikkoon muiden asetusten joukkoon nopeasti saataville.

Nykystandardeilla pienestä näytöstä ja hitaammasta raudasta on se etu, että puhelimen 1500 mAh akku kestää pidempään kuin viiden tuuman ruudulla varustetuissa neliydinmalleissa. Akku riittää hyvin päivän peruskäyttöön (surffausta, irkkausta, muutama kuva ja podcastin kuuntelua). Testijakson aikana akku ei kertaakaan loppunut kesken päivän, vaikka erityisen raskaita tai pitkiä päiviä ei varsinaisesti kohdalle osunut.

Puhelimesta löytyy takaa viiden megapikselin kamera, joka on varustettu led-salamalla. Edessä on VGA-tasoinen kamera videopuheluita varten. Videokuvaa voi tallentaa enintään 720p-resoluutiolla. Kameran laatu ei tarjoa yllätyksiä. Päivänvalossa tuloksena on keskinkertaista puhelinkameran kuvaa, joka ei häviä hintaluokassa kilpailijoilleen, joskaan ei myöskään varsinaisesti loista erinomaisuudellaan. Pimeässä ei juuri kannata kuvata eikä makrotilassakaan tarkennus onnistu tarpeeksi lähelle kunnollista yksityiskohtien kuvaamista varten.
Videokuvan automaattitarkennus toimii hyvin eikä testeissä esiintynyt suurempaa pumppausta.Noin viikon mittaisen testijakson perusteella puhelimen suurin ongelma vaikuttaisi olevan sen nimessä. Puhelin itsessään on siis positiivinen yllätys, mutta keskihintaisen ja ominaisuuksiltaan selkeästi karsitumman puhelimen nimeäminen lippulaivamallin mukaan on erittäin harhaanjohtavaa. Tekniikan puolella suurimmat puutteet liittyvät näyttöön, jonka resoluutio on surkean pieni edes keskihintaluokkaiseksi puhelimeksi. Ongelmalliseksi pienen resoluution tekee erityisesti se, että valmistajat ovat jo siirtymässä Full HD -resoluutioon huippumalleissaan, minkä pitäisi samalla siirtää 1280x720 pikselin näytöt keskihintaluokan ominaisuudeksi. Muiltakaan osin puhelin ei ole erityisen hyvin ikääntyvä, sillä gigahertsin taajuudella toimiva tuplaydinprosessori alkaa olla jo nyt muutaman sukupolven takaista tekniikkaa.

Puutteistaan huolimatta Galaxy S III Mini ei kärsi halvempien Androidien hidastelusta ja laite on yleisesti ottaen laadukkaan oloinen. Jos viimeisin tekniikka ei ole itseisarvo, vaan enemmänkin laitteen tarkoitus on palvella sähköpostin lukemisessa, nettisurffauksessa ja muissa älypuhelimen perustehtävissä, niin Galaxy S III Mini tarjoaa vastinetta rahoille, jos sen saa kaupasta alle 300 euron hintaan.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Honor X7a – hinta laskenut -49%

Honor X7a
69 € DNA
136 € Bigbox
143 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 135 €

Motorola Razr 40 Ultra – hinta laskenut -33%

Motorola Razr 40 Ultra
783 € CDON
1170 € Dustin Home
1179 € Power

Alin hinta viikko sitten: 1160 €

Honor Magic5 Lite – hinta laskenut -30%

Honor Magic5 Lite
119 € Power
139 € DNA
169 € Power

Alin hinta viikko sitten: 169 €

Realme C30 – hinta laskenut -22%

Realme C30
78 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 98 €

Kommentit (25)

Anonyymi käyttäjä
simsang (vahvistamaton)

1

Rumahan tuo uusi muovinen simsangi on kun mikäkin. Henkilökohtaisesti en erottaisi tuota simsangia muista saman firman galaxy-sarjan -tuotteista pelkän ulkonäön perusteella. Muistuttaa omalta osaltaan nokian puuhia, kun löydetään "menestysresepti" niin sitä toistetaan mahdollisimman pitkään, nokialla tosin unohtui tuossa tohinassa se uuden keksiminen, saa nähdä miten simsangin käy tuossa tilanteessa jatkossa....

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
EiJysähtanytkään (vahvistamaton)

2

@1

Älä moiti Nokiaa, Lumia 920 on "maailman innovatiivisin puhelin" ;)
Mutta Samsungin pitäisi tuosta lelu-lookista päästä eroon. Toisaalta jos porukka ostaa, niin tehdään sitten Roviot ja kierrätetään samaa ideaa maailman tappiin asti.

Vastaa
Spion^
Spion^

4

@3: Hienolta, vois ostaa vaimolle Galaxy kosteusvoidetta - Kosteuttaa kun linnunradan galaxit konsanaan ja pehmentää ihoa kun jupiterin renkaat :D

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Matti K. (vahvistamaton)

5

Miksei arvostelussa voida suoraan todeta että Samsung on vain rahastusmielessä käyttänyt Galaxy S III nimeä puhelimen yhteydessä?

Galaxy S II voittaa spekseiltään tämän puhelimen mennen tullen, joten kannattaa jättää Galaxy S III Mini kaupan hyllyyn.

On yleisesti tiedossa että Samsung kustantaa Puhelinvertailu.comin toimittajan matkan ja ylläpidon Samsungin Euroopan tapahtumiin ainakin kerran vuodessa, mutta silti toivoisin enemmän kritiikkiä paskoja puhelimia kohtaan.

Vastaa
Jarissimo
Jarissimo

6

Minusta tämä on ihan ok julkaisu, tuohon hintaluokkaan kaivataankin kunnollista androidia, joka ei lagaa. Ja minusta tuo nyky design on todella toimiva, se on sitä sgs3:n kohdalla niin miksi ei olisi tuossakin. Se on tyylikästä ja jämäkän oloista sekä silti kevyttä ja pientä.

Kyllä tämä tulee myymään nimestä huolimatta tai osittain sen takia..:)

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
kyssäri (vahvistamaton)

7

10 pistettä sille joka tietää mikä tämän puhelimen oleellinen osa on suurimmalta osin suomalaista tekoa!!!

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
kyssäri (vahvistamaton)

9

heh heh, oikea vastaus! Toivotaan että nokia vielä palaa huipulle - suomalaisten tekijöiden voimin.

Vastaa
PJL78
PJL78

11

Miten suuresti tämä puhelin eroaa sitten vuoden vanhasta Galaxy S Advancesta? Itellä oli käytössä puhelin noin kuukauden, enkä huomannut mitään suurempaa vikaa hintaansa nähden, ainut ero on se, että Advancen saa 100€ halvemmalla kuin tuon S3 minin.

Vastaa
Jarissimo
Jarissimo

14

Ja eihän noiden hintaero ole kuin muutaman kympin.. kuitenkin kyseessä on ihan eri tuotteet. Ainoat yhdistävät tekijät ovat näytön reso ja suoritinydin (a9 molemmissa, mutta näyttis taas on aivan toinen).

Vastaa
PJL78
PJL78

15

Joo, mutta "loppukäyttäjälle", joka etsii noin 220€ maksavaa anteroa, voi päätyä S Advanceen, designistä viis, advancessa on ihan tyylikäs muotoilu ja siihen saa netistä paljon roinaa kuorineen ja telineineen pilkkahintaan, itelle riittäis Advanced, jos siis etsisin anteropuhelinta. Nyt kyllä haluisin N9 seuraajan tai L920:n.

Eikös advanceen saa uusinta Androidia? No, eipä uusimmalla väliä.

Vastaa
JoniS
JoniS

16

"Eikös advanceen saa uusinta Androidia?"
ei ainakaan virallista tällä hetkellä, customin muodossa luultavasti kylläkin.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
luu mia@ (vahvistamaton)

17

@9 Niin ylimielinen ei saa olla,että että luulee että Nokiasta olisi tulossa vielä suomalaista valmistajaa.Joo,Nokia on alkuperältään suomalainen mutta nyt eletään tätä päivää!.Asiasta toiseen..
eli tähän Samsung Galaxy S3 Miniin. Haastaa helposti "kokonaisuutena" halvimmat Nokia mallit!.

Vastaa
Jarissimo
Jarissimo

18

Toki voi päätyä advanceen, mutta sitä saa mistä maksaa, eli jos haluat vielä pikkuisen parempaa, maksaa se extraa.

Minusta tuo mini on ihan paikallaan ja hyvä että edullisempiakin puhelinmalleja uudistetaan. Kyllä tuossa saa rahalle hyvin vastinetta jaa kilpailee todella hyvin vastaavan hintaisten laitteiden kanssa. Eihän tuohon hintaan markkinoiden parasta voi vaatia.

Ja kyllä androidversio kannattaa pitää mielessä, 2.3 ja 4.1 kun ovat käytettävyydeltään ihan toista luokkaa. Tulevaisuudessa myös softien osalta 4 sarjalainen tulee olemaan paremmin tuettu. Lisäksi samsungin oma touchwiz on kehittynyt advancen ajoilta todella paljon.

Vastaa
perhana
perhana

19

@17
Niin ne halvimmat Nokia mallithan maksaa jotain 30 - 40 euroa, eli jos tämä S3 Mini mielestäsi ne haastaa, niin onhan se toki jonkinlainen saavutus

Vastaa
DINapp
DINapp

22

@7 "10 pistettä sille joka tietää mikä tämän puhelimen oleellinen osa on suurimmalta osin suomalaista tekoa!!!"

No ainakin 2G/3G modeemi joka tuolla ST-Ericssonin NovaThor U8500 -piirisarjan sisällä käy ja kukkuu.

Vastaa
pitokokka
pitokokka

24

Eräässä mainoslehdessä mainostettiin luuria hintaan 279,- ilman kytkyä ja toisessa 268,- kytkyllä. Alkaa oikea hintaluokka löytymään. Alle 250,- ei löydy kovinkaan montaa etukameralla varustettua luuria.

Vastaa
DINapp
DINapp

25

@23: vastasin #7:ssa asetettuun kysymykseen (ja vastaus oli eri kuin #8:lla ja ilmeisesti #9:n perusteella mitä alkuperäinen kysyjä mielestään hauskasti ajatteli). Toisin sanoen, tässä _puhelimessa_ on oleellista teknologiaa oleelliselta osalta Suomesta peräisin.

Mikä oma pointtisi oli?

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.