Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Kilpailu kiristyy: Google ja Microsoft riidoissa karttojen vuoksi

23
Teemu Laitila

Kilpailu kiristyy: Google ja Microsoft riidoissa karttojen vuoksi
Googlen karttojen selainkäyttöinen mobiiliversio ohjaa Microsoftin Windows Phone 8 -käyttäjät Googlen hakusivulle karttojen sijaan. Googlen virallisen vastauksen mukaan yhtiö ei ole ikinä edes tarjonnut virallista tukea Internet Explorer 10 -selaimelle mobiilikartoissaan. Asiasta uutisoivan The Next Web -sivuston mukaan kartat ovat kuitenkin toimineet aiemmin ainakin osittain ja nyt muuttunut on vain uudelleenohjaus.

Google kertoo, että yhtiön karttapalvelun selainkäyttöinen mobiiliversio on optimoitu toimimaan Webkit-pohjaisilla selaimilla, joita ovat esimerkiksi yhtiön oma Chrome sekä Applen Safari-selain. Internet Explorer 10 -käyttäjät siis uudelleen ohjataan Googlen etusivulle tuen puutteen vuoksi.
The Next Web asettaa Googlen virallisen kannan kyseenalaiseksi, sillä Microsoftin tuoreimmassa työpöytäselaimessa käytetään samaa selainmoottoria kuin mobiiliversiossakin eikä optimoinnin puute aiheuta ongelmia työpöydällä. Lisäksi karttojen mobiiliversio toimii hyvin Firefoxin mobiiliversiolla, jonka Gecko-moottori ei pitäisi olla tuettujen listalla.

Windows Phone 8:n selain avaa edelleen Google Mapsin työpöytäversion, kunhan selaimen asettaa lataamaan sivustojen työpöytäversiot oletusarvoisesti ja käyttää jotain muuta kuin virallista maps.google.com-osoitetta (esimerkiksi maps.google.com.uk).

Käytännössä vaikuttaisi siltä, että Google perustelee yhteensopimattomuudella toimet, joiden todellinen motiivi liittyy yhtiöiden väliseen kilpailutilanteeseen. Microsoft ei ole tyytyväinen tilanteeseen. Yhtiön viestintäjohtaja Frank X. Shaw muistuttaa Twitter-viestissään Googlen kuuluisasta tunnuslauseesta, Do No Evil.Vaikka jättäisi huomiotta Googlen virallisen selityksen epäloogisuudet, tilanne ei olisi juuri parempi. Pelkkä Webkit-selainten tukeminen muistuttaa hieman Microsoftin omia toimia aikoina, jolloin Internet Explorer oli määräävässä markkina-asemassa ja nettisivut eivät toimineet muilla selaimilla. Pelkästään Webkit-moottorille optimoituja sivuja on verrattu jopa Internet Explorer 6 -selaimen aiheuttamiin ongelmiin eikä nykyisessä monimuotoisessa ja standardien noudattamiseen pyrkivässä internetissä ole sijaa vain tiettyjen selainten tukemiselle.

Windows Phone -käyttäjien onneksi alusta sisältää jo itsessään kilpailukykyiset karttatoiminnot (erityisesti jos käytössä on Nokian Lumia-puhelin) eli ilmankin Googlen karttoja tulee toimeen. Silti moni on tottunut Googlen karttapalvelun käyttöön ja karttoihin saattaa olla tallennettuna vanhoja hakuja tai tärkeitä paikkoja. Vaikka Microsoftilla on oma historiansa määräävän markkina-aseman väärinkäytössä, ekosysteemien välisen kilpailun lopullinen häviäjä on käyttäjä menetetyn valinnanvapauden muodossa.

Kommentit (23)

3rd_party
3rd_party

1

"Yhtiön viestintäjohtaja Frank X. Shaw muistuttaa Twitter-viestissään Googlen kuuluisasta tunnuslauseesta, Do No Evil."

Eiks Googlen motto ole "Don't be evil"?

Niin tai näin, Google on selvästi ottamassa WP:n tosissaan. Hyvä merkki siis MS:n kannalta, sillä osoittaa että heidän tuotteensa on varteenotettava kilpakumppani myös mobiilikentällä. Toisaalta huono asia kuluttajan kannalta, koska mehän tässä aina kärsimme.

Muutenkin Google saisi mielestäni joutua kilpailuviranomaisten huomattavasti tarkempaan syyniin, vähän niin kuin MS nykyään. Googlella on kuitenkin monessa asiassa vähintäänkin MS:n verrattavissa oleva monopoliasema, eivätkä he näemmä häikäile sen hyväksikäyttöä yhtään enempää kuin MS pahimpina aikoinaan.

Vastaa
maps @ (vahvistamaton)

2

1@
Nyt oli kartoista kyse ja taitaa Google Maps olla se paras vaihtoehto!.

Vastaa
jjokkee
jjokkee

3

Nyt alkaa Googlen toiminta olla jo enemmän kyseenalaista...Onko tässä nyt suunta kohti sitä skenaariota, että Google hylkää ensin WP:n sitten iOS:n ja lopulta omat Android asiakkaansa ja ryhtyy kokonaisvaltaiseksi laitevalmistajaksi. Tätähän spekuloitiin jo silloin kun Google osti Motorolan.

Toisaalta tämä voi myös osoittaa sitä että Google tosiaan on ottanut Windows Phonen varteenotettavana kilpailijana. Onko kyseessä pelkoa? En tiedä,mutta kyllä jonkun pitäisi tähän touhuun puuttua ihan vain kuluttajien takia.

Vastaa
Aztez123
Aztez123

6

@4
Nokian kartat lumiassa ovat eri asia kuin here kartat iphonessa tai selaimella, lumiassa olevat kartat pesee Google kartat 100-0. here kartat on kuraa

Vastaa
jmmv
jmmv

7

Mielestäni Googlella ei ole mitään velvollisuutta jakaa omia palvelujaan ilmaiseksi muitten firmojen käyttöön. Eikä se Microsoft tai Nokiakaan mitään hyväntekeväisyyttä harrasta softapuolella...sitä saa mitä tilaa...Ihan ok toimintaa. Pistäis palvelut maksullisiksi muille kuin Androidin käyttäjille ja rahat pois ;)

Vastaa
Valje
Valje

8

@7
Maksullisetkin viralliset ja toimivat sovellukset olisivat edistystä. Niiden puuttuminen ko. alustalta on lähinnä noloa.

Vastaa
Irekkeri
Irekkeri

9

Kuka ihme käyttää Nokian puhelimilla mitään muita kuin Nokian karttoja? Eivät muut palveluntarjoajat yltä läheskään samalle tasolle.

Vastaa
jjokkee
jjokkee

10

Kokeilkaas ihmiset Nokialaisillanne mitä tapahtuu jos yritätte mennä Google mapsiin. Oma N9 ja vanha N97 ei myöskään avaa mapsia. Kannattaa varmaan muittenkin valmistajien puhelimilla kokeilla.

Vastaa
Phiideer
Phiideer

12

@7

Ei tietenkään, mutta olisivat sentään johdonmukaisia ja napsaisivat tuen myös iOS:ltä. Ihme, että harjoittavat "hyväntekeväisyyttä" siihen suuntaan :P

Kuulema myös N9 webkit-pohjaisella selaimella ei pääse Google Mapsin mobiiliversioon. Se siitä optimointi-teeskentelystä. Kunhan vaan rajaavat haluamansa user-agentit pois.

Vastaa
Lumiaaa (vahvistamaton)

13

Ketään ei kiinnosta googlen kartat Windows phoneissa saati sitten Lumioissa jossa tulee jo vakiona kertaluokkaa paljon parempi karttasovellus, nokia kartat, valmiina mukana.

Hei hei googlen kartat, emme jää kaipaamaan.

t. Lumia 920 käyttäjä.

Vastaa
jjokkee
jjokkee

14

@13

On kyllä totta ettei niitä kukaan kaipaa,mutta pitäsköhän Nokian/Microsoftin ryhtyä samanlaiseen boikotointiin kuin Google?

Vastaa
pentsu
pentsu

15

Google kusee vain omiin saappaisiinsa. Googlen rahoitus perustuu pääosin mainostuloihin. Se pienikin joukko kuka WP puhelimella googlen palveluja käyttää on pois omasta kassasta.

Google myös unohtaa että selaimet joilla googlen palveluja käytetään, pyörivät suurimmilta osin Windows PC:ssä. Maailmassa taitaa olla pari miljardia windows PC:tä. Mitähän jos Microsoft päättää estää Googlen käytön niissä? Kannattaisi ehkä olla maltillisempi uhitteluissaan ettei käy kylmät...

Ja kuten muutkin jo aiemmin totesi, miksi käyttää googlen karttoja kun Nokian on paremmat. Siis Puhelinkäytössä.

Vastaa
googleman @ (vahvistamaton)

16

@13
Perusteluja väitteillesi,että miten (missä asioissa) Nokia kartat on parempi kuin Google Maps???.

Vastaa
Jake se minäkin (vahvistamaton)

18

@13:lle just - se oliski Microsoftin itsemurha! ...estää pääsy Googölen hakuihin

Vastaa
BBWT
BBWT

19

Aika heikko peruste tuo optimointi Webkit pohjaiseille selaimille kun kerran N9 on myös blokattu. Testasin vakioselaimella (webkit pohjainen), Operalla ja Firefoxilla ja kaikki heittivät etusivulle kun koitti avata kartat.

Vastaa
ypsilon
ypsilon

20

@4 ironiaa. Nokian kartat pesee google mapsin mennen tullen. Nokian kartat toimii nopeasti, koska datan voi ladata etukäteen. Googlen kartoilla en ole navigoinut, mutta nokian navilla olen aina päässyt helposti kohteeseen.

Vastaa
Ademeion (vahvistamaton)

22

@ "Agent":

Linkittämässäsi jutussa ei sanota, että Google olisi hiomassa IE-tukea paremmaksi. Jutussa Google päin vastoin sanoo, että IE ei tähän asti ole tarjonnut kunnollista tukea palvelulle, mutta että IE8:n myötä laatu näyttää parantuneen sen verran, että pääsy karttasivustolle voidaan sallia. Kyseessä on siis Microsoftin tekemä kehitystyö, ei Googlen.

Asiakasohjelmien laadulla on Googlelle merkitystä, sillä huonosti tehty asiakasohjelma voi saada käyttäjät erehtymään pitämään Googlen palvelua huonona.

Vastaa
Kuveerty
Kuveerty

23

@22 IE vai WP? WP8 ja IE10..

En jaksa kyllä uskoa että IE9 puhelimessa ei olisi pyörittänyt gmaps mobiilia niin huonosti ettei se olisi kelvannut. Netin selaaminen sillä on niin paljon sulavampaa kaikkine sivujen mainoksineenkin kuin esim. SGS2 jossa mobilena gmaps toimii.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja