Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Operaattorilukituksen purku kielletään Yhdysvalloissa

4
Teemu Laitila

Operaattorilukituksen purku kielletään Yhdysvalloissa
Operaattorilukittujen puhelinten lukituksen avaaminen omatoimisesti kielletään Yhdysvalloissa tästä päivästä alkaen. Kielto perustuu DMCA-lakiin (Digital Millenium Copyright Act), jonka puitteissa kuitenkin puhelinten niin sanottu jailbreaikkaus pysyy edelleen laillisena, kunhan operaattorilukkoon ei kajota.

Amerikkalaiskäyttäjille puhelinten operaattorilukituksen purkaminen on ollut erityisen tärkeä ominaisuus, sillä lähes kaikki puhelimet myydään liittymien yhteydessä kytkykaupalla. Lukitus kuitenkin estää puhelimen käytön toisella SIM-kortilla esimerkiksi matkustaessa.

Kansalaisoikeuksia verkossa ajava EFF pitää kieltoa ongelmallisena.

- DMCA-lakia ei otaksuttavasti ole säädetty lukitsemaan käyttäjien puhelimia vain yhdelle operaattorille. Asiasta pitäisi päättää oikeudessa, EFF:n lakimies toteaa Mashable.com-sivuston mukaan.Suomessa lukituksen purkaminen liikkuu lain kannalta harmaalla alueella, sillä lukituksen poistamien kytkysopimuksen voimassaolon aikana rikkoo ainakin operaattorin kanssa solmittua liittymäsopimusta, vaikka ei suoranaisesti olisikaan lain vastaista. Suomessa myös harvempi puhelinmalli on SIM-lukittu.


Puhelinvertailun diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (4)

Ilborg
Ilborg

1

Kyseinen DMCA-lakihan on käsittääkseni tehnyt myös tarvikemustekasettien tekemisen laittomaksi, mikäli kasetissa on siru. Tietyllä tulkinnalla ilmeisesti tarvikekasetissa on ohjelmisto sirussa ja sitä kautta ns. ohjelmiston ns. reverse-engineering on laitonta puuhaa. Liekkö tässä hieman vastaava tulkinta kyseessä. Jailbreakkauskin tosin saattaa tipahtaa viellä samaan lokeroon tämän kanssa, tosin luultavsti harvempi suoranaisesti on kiinnostunut estämään tuota jailbreakkausta/roottausta niin pitkään kun se ei taloudellisesti haittaa ketään (tosin taitaa operaattorilukitukset monesti kadota tuossa tilanteessa).

Vastaa
Sefriol
Sefriol

2

Mutta kyseinen lukitus on osa liittymäsopimusta ja lukitus poistetaan kun sopimus päättyy (eli puhelin on maksettu). Ei mitään väärää minusta.
Onko Suomessa vielä operaattorilukittuja puhelimia? Mielestäni melkein miltä tahansa operaattorilta voi ostaa puhelimen ilman liittymää, hinnan pysyessä about vakiona.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

3

Toisaalta ihan hyvä juttu. Tämä voi antaa vähän boostia kytkyttömien puhelinten kaupalle ja prepaid-operaattoreille. Tämä taas heikentää AT&T:n ja Verizonin aivan liian voimakasta asemaa USA:n markkinalla.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
teamy (vahvistamaton)

4

@2 Operaattorilukittujen puhelinten määrä on tippunut viime vuosina rajusti. Muutamat mallit, esim. useat iPhonet, myydään kuitenkin yhä operaattorilukittuina. Sim-lukitus itsessään ei pudota puhelimen hintaa, mutta sen mukana otettu (normaalisti 24kk) liittymäsopimus pudottaa. Esim. Lumia 920:n tapauksessa hinta on kytkyn kanssa ostettuna lähes satasen pienempi kuin suoraostohinta.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja