Jolla esitteli tulevaa käyttöjärjestelmäänsä MWC-messuilla

25
Sami Koivunen

Jolla esitteli tulevaa käyttöjärjestelmäänsä MWC-messuilla
Pocketnow pääsi haastattelemaan suomalaista älypuhelinvalmistaja Jollaa mobiilialan MWC-kongressissa Barcelonassa. Videolla esitellään Jollan tulevissa puhelimissa nähtävää Sailfish-käyttöjärjestelmää.

Videolla Jollan teknologiajohtaja Stefano Mosconi esitteli Pocketnow.comin toimitukselle Jollan Sailfish-käyttöjärjestelmää ja vastaili kysymyksiin liittyen muun muassa Jollaan, Sailfishiin, Nokiaan ja älypuhelimiin yleensä. Esittelylaitteena toimii Nokian pari vuotta vanha N950.

Videolla esitellään kattavasti itse käyttöjärjestelmää. Esittelyssä ovat muun muassa mediasoitin, lukitusnäkymä, ajastin, valikkorakenne ja sovellusten hallitseminen. Mosconi esittelee jonkin verran Jollan omia Sailfishia varten rakennettuja sovelluksia. Kattavasta esittelystä saa hyvän käsityksen käyttöjärjestelmän toiminnasta.Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Moto G34 – hinta laskenut -48%

Motorola Moto G34
99 € Power
189 € DNA

Alin hinta viikko sitten: 189 €

Honor 90 Smart – hinta laskenut -21%

Honor 90 Smart
149 € Telia
189 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 188 €

Asus ROG Phone 6D Ultimate – hinta laskenut -18%

Asus ROG Phone 6D Ultimate
878 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 1074 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -17%

Oppo A38 (4G)
99 € DNA
119 € Verkkokauppa.com
119 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Kommentit (25)

KIPPO76
KIPPO76

1

On kyllä hirveen näköinen UI, sais muuttua ihan totaalisesti, että tuommoisen ottaisin. Voihan se toki olla, että tuo ei ole lopullisen näköinen, ei pystynyt katsoon loppuun asti.

Vastaa
KIPPO76
KIPPO76

4

2@
No omasta mielestäni on ainakin todella tärkeetä, että UI näyttää myös hyvältä, joutuuhan sitä nyt kumminkin koko ajan katseleen. Tuosta tulee lähinnä vaan päänsärky.

Vastaa
7520G
7520G

5

No juu saas nähdä miten ne sitä vielä muokaa, mutta minusta melko looginen on tuo käyttis. Toivottavasti ei vaan tule olemaan samanlaista pikkuvikaa kuin WP:ssä...

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
ripezzz (vahvistamaton)

6

Samaa paskaa eri paketissa. Nyt voi lopettaa odottamisen ja jatkaa Lumian käyttöä.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Annapt (vahvistamaton)

7

Minusta tuo taas näyttää parhaalta käyttöliittymältä mitä älypuhelimissa nähnyt ja kokeillut. Hakkaa mennen tullen Windows Phonen käyttöliittymän, joka on todella karmea.

Mielipide asioita nämä kuitenkin ovat!

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

8

4@
>Tuosta tulee lähinnä vaan päänsärky.

Mikä käyttöliittymässä aiheuttaa päänsärkyä ?

Vastaa
mcmopo
mcmopo

9

Mistä lähtien Jolla on ollut älypuhelinvalmistaja? Eikös jolla tee pelkästään käyttöjärjestelmän ja puhelimen valmistus jää muiden harteille.

Mitä tuohon itse järjestelmään tulee niin näyttää todella hyvältä. Kerrankin on panostettu järjestelmän toimivuuteen eikä pelkästään ulkonäköön. Toivottavasti on edelleen yhtä kevyt kuin meego eikä Adroidin kaltainen kankeust tule esille.

Vastaa
pain83
pain83

11

Jotinkin tämä Jolla ei jaksa kiinnostaa niin kuin Ubuntu. Jollalla hehkutettiin niin kauheasti sitä, kuin he parantavat käyttökokemusta N9:stä ja valitettavasti se ei näytä toteutuneen ollenkaan. Päin vastoin ovat heittäneet kaiken jorpakkoon mikä N9:ssä oli hyvää ja tilalle tuoneet onnettomat "widgetit". Voin toki olla väärässä, kun en ole vielä tarkemmin päässyt käyttistä hypistelemään. Ubuntussa taasen tuntuu olevan kaikki se mikä N9:ssä oli hyvää ja sitten vielä huomattavasti parannettu siitä. Ennen kaikkea Ubuntulla on minusta paras näkemys siitä miten "sama" käyttöliittymä tulisi esittää erialustojen välillä. Tuo Ubuntu phone sisältää käytännössä kaiken toiminnallisuuden mitä desktop Unityssä on, mutta ne on fixusti piiloitettu osittaiseten swipejen taakse. Microsoft on taasen mennyt ihan metsään omassa toteutuksessaan. Windows 8 Pro / RT / Phone käyttöliittymä elementit on kaikissa loppujen lopuksi täysin erilaiset ja toiminnalisuus eri alustojen välillä täysin erilainen. Lisäksi koittavat pakottaa kömpelöä tablet liittymää desktopille mikä ei siellä toimi alkuunkaan. Ubuntu tekee tämän taasen toisin tuomalla desktop elementtejä toimivasti puhelin ja tablet käyttöliittymiin.

Itsellä käytössä Lumia 820 ja vaihtoon lähtee heti, kun ensimmäinen Ubuntu puhelin tulee missä langaton lataus ja hanskoilla käytettvä näyttö. Voi tietenkin olla, että Microsoft vetää kanin hatusta ja korjaa kaikki käyttöliittymä kukkaset / moniajon ja back-napin toiminnan windows phonesta. Siinä tapauksessa sen käyttöä voi ihan mielellään jatkaa.

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

12

Hyvältähän tuo näyttää. Jotain erilaista sentään eikä mikään ikoniviidakko kopio iOS:n ja Androidin tapaan.

Onhan tossa N9:n swipe-perusteet selvästi mukana ja lisätty eleiden käyttöä. Eri asia miten se sit tulee toimiin käytännössä, jos markkinoille joskus päätyy.

Positiivista siis, että ei ole kopio olemassa olevista.

Vastaa
Kuveerty
Kuveerty

13

Aikamoinen sekasikiö jossa lainattu kaikista muista käyttiksistä. Olisi kiva kokeilla omissa näpeissä miten tuo toimii tuo näytön hipaisun laajamittainen käyttäminen. Alkujaan voi olla melkoisen vaikeaa ja tönkkösormille en oikein usko soveltuvan. Porukkaa näkyy tökkivän kosketusnäytöllisiä luurejaan tökerösti suoralla etusormella pitäen luuria toisessa kädessä, jotenkin siihen ei sovellu tällainen. Ja yhden käden käyttöä ajatellen tällainen käyttis vaatii alle 4.3" näytöllisen luurin, muuten tulee virhehipaisuja varmasti esim. tuossa "widget-näkymässä" varmasti.

Paha mennä sanomaan tästä oikein mitään huonoon tai hyvään suuntaan, monipuolisempi hyvien käyttisten kirjo on kuitenkin aina pääosin parempi kuluttajan kannalta tuoden vaihtoehtoja. Käyn kyllä hiplailemassa jossain liikkeessä jahka saapuu hamassa tulevaisuudessa myyntiin.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
ativ @ (vahvistamaton)

14

Samanlaista kuraa,mutta erilaisessa laitteessa mitä ovat muutenkin nykyiset Nokia (Symbioosi/menneen talven Lumia) mallit!!. =)

Vastaa
Rikkivety
Rikkivety

15

Mielestäni käyttöliittymä vaikuttaa mukavalta ja monipuoliselta ja poikkeaa varsinkin Android ja iOS käyttöliittymistä erittäin positiivisesti. Lumia toki oli jo piristysruiske mobiilikäyttöliittymiin, mutta kun ei sillä WindowsPhonella vaan tee yhtään mitään. Microsoft on säätänyt niin tiukat rajat käytettävyyden suhteen, että peruskäyttöä kummempaa sillä ei ole mahdollista tehdä. Minun mielestä Windows Phonella varustettuja puhelimia ei tuosta syystä voi edes kutsua älypuhelimiksi. Harmi sinänsä, koska toivoin Lumia920:sta minun seuraavaa puhelinta. Hyllyyn jää, koska jaksan odottaa Sailfishiä ja UbuntuPhonea. Muuta järkevää vaihtoehtoa ei mobiilikäyttöliittymissä ole itselleni tarjolla nyt eikä lähitulevaisuudessa.

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

16

Mikä teitä niin riepoo WP:ssä? Ei siitä pakko oo pitää tietenkään, mutta miten niin ei ole älypuhelin? Mitkä tiukat rajat käytettävyydelle? Vois aina muistaa perustella mielipiteensä, jos niitä haluaa muille jakaa...

Ja nimimerkki "ativ" käyttää hienosti WP:hen liittyvää nimimerkkiä, mutta syytää kuraa johtavaan WP-valmistajaan. Niin loogista, niin loogista... :p

Vastaa
Rikkivety
Rikkivety

17

@16 WP:ssä ei ole mahdollista ajaa taustalla juuri mitään esim ftp, ssh, vnc/rdp tai irc. Kuulin, että vain harvat palvelut sallittuja, kuten GPS, Skype, audiosoitin ja selain - en aivan varma ole mitä muita. Skydrivea ei voi käyttää datan tai musiikin siirtoon, kuvien siirto onnistuu mutta ei ilmeisesti ilman pakkausta. Et pysty luomaan yhteyksiä kodin verkkolevyihin paitsi ilmeisesti dlna:n kautta. Käyttiksestä puuttuu myös palvelu nähdä auki olevat sovellukset. FM-radio ja tiedostoselain olisi kivoja. Ei mitään indikaattoria esim pientä lediä ilmoittamaan tulleista viesteistä/puheluista. WLAN katkeaa puhelimen lukittuessa mutta tähän lienee tulossa korjaus ellei jopa jo tullut. Tuossa nyt muutama maininta selkeistä puutteista.

Toki älypuhelimen voi kukin määritellä itse itselleen mutta minulle WP ei nykyisellään täytä "äp-standardeja".

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
jake se minäkin (vahvistamaton)

18

Voisivat ottaa mallia HTC Onesta, jos omat graafikot ei ton parempaan pysty.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

19

17@
>..

Olet lukenut jonkinverran WPstä, rajoituksia on, ne ei johdu käyttöjärjestelmästä.


>.. Käyttiksestä puuttuu myös palvelu nähdä auki olevat
> sovellukset...

No sitä tavis käyttäjä ei tarvi. mutta käyttäjä voi katsoa mitkä ovat taustalla ja vaikuttaa siihen mitkä saavat touhuta taustalla.

Jollan sauma on aivan muualla kuin WP:n ja Jolla mahdollisuuksia löytää tiensä säätäjille. jos vielä tavis käytettävyyttä saavat niin plussaa.

18@
>Voisivat ottaa mallia HTC Onesta, jos omat graafikot ei ton parempaan pysty.

Jollalla on ulkoasu osaamista palkattuna.

Mutta hyvältä Jollan kannalta näyttää jos tässä vaiheessa kritiikkiä kohdistuu tuollaisiin.

Vastaa
Kuveerty
Kuveerty

21

Älypuhelinta on aika paha mennä määrittelemään noin "tarkasti". Mitä jos käyttäjä esim. haluaa jakaa puhelimen datayhteyttä langattomasti tietokoneelleen ja pitää tätä älypuhelimen yhtenä määrittelyehtona? Itselleni tämä on miljoona kertaa tärkeämpi asia kuin esim. FM-radio jota en ole varmaan ikinä käyttänyt missään puhelimessani. Tällöin esim. muutama 2008 julkaistu Nokialainen (N78 esim.) on älypuhelin (Joikuspot) mutta 2010 julkaistu SGS 1 ei ennen päivitystä Android 2.2:een ollut, vaikka se selvästi oli aivan eri tasolla "älykkyydessä" jo ilmestyessään.

Näkisin älypuhelimen oleva puhelin, jossa on tarpeeksi tehoa(=älyä) että siinä on tarpeeksi(tämä on määrittelemätön asia mikä on oikeasti tarpeeksi) laskentatehoa ja sillä voi suorittaa ulkopuolisten tekemiä sovelluksia.

Homma karkailee aiheesta jälleen. Miten voi joka uutiseen eksyä samat tyypit jotka ihan tuosta vaan alkaa epäolennaisesti haukkua WP:tä? Rikkivetykin aloitti sanomalla yhden lauseen liittyen uutiseen ja loppu pelkkää WP-dissausta. On se kumma että pitää jotenkin nostaa oma suosikkialusta jalustalle ja painaa muita maan rakoon vain kohottaakseen itsetuntoaan.

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

22

Rikkivety, kiitos perusteluista. Kiva, että niitä joiltakin löytyykin. :) En tiennyt puoliakaan noista, en siis ole huomannut käytössä tai tarvitse ko. ominaisuuksia itse. Mulla siis Lumia 920:nen käytössä. Tykkään kovasti.

Mutta kuten #21 hyvin sanoi, niin tämäkään uutinen ei kyllä käsitellyt WP:tä tahi muita alustoja, joten ei niistä sen enempää.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
abacaca (vahvistamaton)

23

Video ei vakuuta, mutta Jolla on tällä hetkellä realistisin taho jolta voi jossain kaukaisessa tulevaisuudessa saada uudelle teknologialle päivitetyn N900:n, ja firmalle joka sen tekee annan anteeksi vaikka murhan.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

24

21@
>Mitä jos käyttäjä esim. haluaa jakaa puhelimen datayhteyttä
>langattomasti tietokoneelleen ja pitää tätä älypuhelimen yhtenä
>määrittelyehtona?

Niin tai mustaaväriä, kumpikin löytyy yleisesti ihan tavallisista peruspuhelimista.

23@
>Video ei vakuuta, mutta Jolla on tällä hetkellä realistisin taho
>jolta voi jossain kaukaisessa tulevaisuudessa saada uudelle
>teknologialle päivitetyn N900:n,

Ei niissä esitellä kiun käyttöliittymää, joista jotain pientä muutakin paljastuu. jos se pistää hylkiin niin sen kanssa on elettävä jos sen muun haluaa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

25

20@
>Enimäkseen kokemuksen kautta ja rajoitukset ovat nimenomaan
>käyttöjärjestelmästä johtuvia.

Devaajana ? no varmaan oli sulla vähän liioittelua :-)

Käyttöjärjestelmä sinänsä mahdollistaa vaikka mitä, mutta 3. osapuolille on tiukat rajoitukset, ainakin toistaiseksi.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.