Hullu visio: superälypuhelimia saa kohta pilkkahintaan

11
Valtteri Ahonen

Hullu visio: superälypuhelimia saa kohta pilkkahintaan
Miltä kuulostaisi, jos pieni puhelinvalmistaja uhoaisi tosissaan haastavansa Samsungin? Saattaisi mennä ohi teinipojan uhoamisena. Mitäpä jos se sanoisi valmistavansa yhtä laadukkaita älypuhelimia ja myyvänsä niitä puolet halvemmalla? Itse en voinut enää olla tässä vaiheessa tutustumatta aiheeseen lähemmin.

The Verge esittelee artikkelissaan Floridalaista Blu Products -valmistajaa, jonka toimitusjohtaja Sammy Ohev-Zionilla on suuruudenhullu visio. Hän aikoo nousta pienestä paikallistekijästä älypuhelinmarkkinoiden huipulle. Millähän keinoin hän ajattelee siinä onnistuvansa, tulee kysymyksenä mieleen.

Selitys on kuitenkin varsin yksinkertainen. Ohev-Zionin mukaan puhelimen tekeminen maksaa kaikille kutakuinkin saman verran - näyttöpaneelit, prosessorit ja emolevyt ovat yhtä kalliita, oli laskun maksaja sitten Nokia, HTC tai joku yksityinen pieni valmistaja. Lopullisen tuotteen hinta on kuitenkin paljon valmistuskuluja suurempi sen vuoksi, että myynnillä katetaan markkinointikustannukset, suuret toimistotilat ja parhaassa tapauksessa tuhansien ihmisten palkat. Ohev-Zionin mielestä tämän voi tehdä paremmin.
Hänellä on Blu Products -niminen firma. Siinä työskentelee 300 ihmistä ja se valmistaa esimerkiksi Blu Life One -älypuhelimia. Blu Life Onessa on 5 tuuman teräväpiirtonäyttö, 13 megapikselin kamera, Android 4.2 ja se muistuttaa muotoilultaan monien valmistajien lippulaivamalleja (tai ei ainakaan juuri kalpene niiden edessä). Suurin ero näkyy hintalapussa, jossa lukee 299 dollaria.

Hinta on likimain puolet siitä, mitä vastaavista laitteista pyydetään yleensä. Poikkeuksena uusin Nexus-puhelin, jota myydään myös suhteellisen halvalla ainakin Yhdysvalloissa.

Jotain halpojen ja hyvien laitteiden markkinaraosta kertoo Nexus 4:n suosio - kysyntä on ylittänyt tarjonnan. Myös Blun valmistamien puhelinten myynti on ollut hyvin nopeasti kasvavaa. Kun yritys vuonna 2009 aloitti älypuhelinten myynnin, meni kaupaksi 70 000 tuotetta. Viime vuonna myynti ylitti 4 miljoonaa kappaletta.

Tällä hetkellä Blu hallitsee Latinalaisessa Amerikassa, mutta toimitusjohtajan visio on tuoda tuotteen kuluttajien saataville ympäri maailmaa ennemmin kuin myöhemmin.

Parhaat kännykkätarjoukset

Nokia XR20 – hinta laskenut -40%

Nokia XR20
174 € Kärkkäinen
350 € Proshop
365 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 289 €

Oppo A16 – hinta laskenut -39%

Oppo A16
79 € DNA
229 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 129 €

Nokia G10 – hinta laskenut -30%

Nokia G10
106 € Hobby Hall
149 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 151 €

Samsung Galaxy S21 5G – hinta laskenut -29%

Kommentit (11)

Jarissimo
Jarissimo

1

Noniin.. eikös tuolal keskihintaisissa innovoimattomissa muiden kopioissa ole paljon muutakin tarjontaa, ihan näillä isoillakin firmoilla?

Toki tuo on nätti ja varmana pakkaa kohtuulliset specsit laitteeseen, mutta mitä uutta tuossa on, millä ostajat saadaan? Esim sgs3mini taitaa olla lähelle samaa hintaluokkaa jenkeissä ja ei sekään tuon rinnalla kalpene.

Lippulaivojen hintaa nostaa se, että niissä on uusia ominaisuuksia / kikkoja, joiden kehittämiseen on mennyt paljon työtunteja. Näin joudutaan tuotteesta pyytämään kovempaa korvausta. Harva ominaisuus oin teknisesti kenekään oma vaan käyttävät kolmansien osapuolien komponentteja tuotteiden valmistukseen, joten näiden osien saaminen ja käyttäminen maksaa kaikille suurinpiirtein yhtäpaljon. Hinta kuitenkin määräytyy osittain sen mukaan miten näitä kaikkia ominaisuuksia on hyödynnetty, eli tuo softaosaaminen vaikuttaa tähän paljon. En oikein usko, että 300 ihmisen kioski voi tällä saralla tarjota samaa mitä isot valmistajat omilla kehityskoneistoillaan?

Toki designillakin saadaan ostajajia paljon ja silläkin on nykyisin kasvava osuus tuotteen hinnassa ja sillä saralla tuolla yrityksellä voisi mennäkin oikein hyvin, sillä luuri on tyylikäs.

Loppujen lopuksi kuitenkin tuo, että tuotteiden hinta koostuu siitä, että korkealla hinnalla katetaan markkinoinni kustannukset, kuulostaa eika erikoiselta. Meinasiko tämä jehu saada myytyä paljonkin ilman markkinointipanoksia? No tässä vastaus: Ei tule onnistumaan nykymaailmassa, jos et keksi mitään erityisen omaperäistä. Tässähän ei ole keksitty mitään erikoista vaan tehdään tuttuja puhelimia samoista osista kuin muutkin.

Vastaa
DjZorlag
DjZorlag

2

Ja sitten kun kyseinen puhelin saapuu Suomeen niin liikkeet hinnoittelevat sen muiden kilpailijoiden tasolle 500e tuntumaan kuten kävi nexuksen tapauksessa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Jussi52 (vahvistamaton)

5

Ja Androidilla ei voinut kilpailla, niin oli pakko tehdä yksinoikeussopimus Microsoftin kanssa siitä, että Nokia saa tehdä vain Windows-kuraa?

Hinta puolet SGS4:stä, käytännössä samat speksit. Nokia ei voi tuollaisia edes tehdä, kun WP8:ssa ei ominaisuudet ja tuki riitä. Siinä moskassa ei ole tukea edes fyysiselle näppäimistölle, joten tämän takia "ihmiset eivät halua Communicatoreita." Nokia oli vielä kolmisen vuotta sitten sitä mieltä, että tunnoton levy ei sovi bisnesmiehille ja näppäinluurit myivät kuin häkä.

Vastaa
3rd_party
3rd_party

6

Siinä vaiheessa kun ko. firman tuotteet oikeasti rupeaisivat uhkaamaan Nokian, Samsungin, Applen tjm. asemaa, vetäistäisiin hihasta tukku patenttikanteita ja peli loppuisi lyhyeen.

Eli siis hullu visio, ei tule toteutumaan laajassa mittakaavassa ihan hetkeen. Ennenpitkää toki hinnat tippuvat, mutta tuskin kertarysäyksellä.

Vastaa
tataka
tataka

7

toimitusjohtajalle semmoinen vinkki että luvatkaa uusin android 2 vuodeksi julkaisusta ja 3kk sisällä niin kyllä myy paremmin kuin kiinapuhelimet, tosin veikkaan että tinkivät ohjelmistokehityksestä eli kaupasta ostettuna bugeja joita ei korjata tai korjataan 6kk sisällä suurimmat ja isoja päivityksiä voi vain haaveilla..

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Ademeion (vahvistamaton)

8

"Tällä hetkellä Blu hallitsee Latinalaisessa Amerikassa"

Tarkoittaako yllä oleva, että Blu Products on markkinajohtaja Latinalaisessa Amerikassa?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
NoSung (vahvistamaton)

9

Vielä kun saisi varastetuksi joltakin hyviä ideoita, niin tässähän olisi Samsungin konsepti!

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.