Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Tutkimus: Isompiruutuisten laitteiden käyttäjät kuluttavat enemmän dataa

1
Teemu Laitila

Tutkimus: Isompiruutuisten laitteiden käyttäjät kuluttavat enemmän dataa
Koolla on merkitystä, ainakin jos arvioidaan älypuhelinten käyttäjien datankulutusta. Tähän tulokseen päätyi OpenSignal-sovellusta kehittävän yhtiön tutkimus, jossa kartoitettiin älypuhelimen näytön koon suhdetta puhelimella siirrettyyn datamäärään.

Tulosten perusteella jo alle tuuman lisäys ruudun lävistäjässä kasvattaa puhelimella siirretyn datan määrää merkittävästi. Kun ruudun pinta-ala nousee kuudesta neliötuumasta (eli 3,5 tuuman näytöstä) yhdeksään neliötuumaan (4,8 tuuman näyttö) datan kulutus jopa kaksinkertaistuu.

Lisäys datan käytössä pätee kuitenkin vain WLAN-verkkoa käytettäessä, liikkeellä ollessa eli mobiiliverkkoa käytettäessä eri kokoisten puhelinten datankäyttömäärissä ei havaittu merkittäviä eroja. Sen perusteella voisi arvioida, että itse verkko asettaa merkittävämmän rajoitteen käytölle kuin ruudun koko tai toisin päin käännettynä kotioloissa isompaan ruutuun kuten televisioon tai läppäriin vaihtavalla ei ole liikkeellä ollessa vaihtoehtoja, joten puhelimia käytetään samaan tapaan.


Tuloksia voi tarkastella lähemmin OpenSignalin sivustolla

Tulokset eivät ole tietysti millään tavalla hätkähdyttäviä. Isommalta ruudulta on kivempi katsoa videota ja todennäköisesti video selittää suurelta osin erot datankäytössä.Toisaalta tulokset antavat epäsuorasti osviittaa siitä, mikä on optimaalinen ruudun koko, tosin vain Android-puhelinten osalta. Tuloksissa erottuvat isoina palloina 4,3 tuuman ruudulla varustettu Galaxy S II sekä 4,8 tuumainen Galaxy S III. Pienempiruutuisella Galaxylla ladataan WLANin kautta vain noin 45 megatavua dataa päivittäin, kun SGSIII saavuttaa noin 60 megatavua. Vaikka ruudun koko kasvaa vain runsaat 10 prosenttia, datan kulutus kasvaa lähes 40 prosenttia.

Tulokset tuntuisivat osoittavan sen, jossain 4,3 ja 4,8 tuuman välillä videoiden katselu muuttuu merkittävästi miellyttävämmäksi. Harmillisesti tulokset eivät kerro erityisen tarkasti lisääntyykö datankäyttö vielä entisestään kun siirrytään yhä yleistyvään yli viiden tuuman kokoluokkaan.

Uusimmat puhelimet

Kommentit (1)

Kuveerty
Kuveerty

1

Jotain kommentteja:
- Android-luurit suurenevat jatkuvasti, ja varsinkin "lippulaiva"-mallit ovat jatkuvasti isompia -> jatkuvasti kasvava mobiilidatan käytön lisääntyminen sataa isompinäyttöisten uudempien puhelimien laariin.
- Vain Androideja tutkittu -> ei voi yleistää. Isketäänhän iPhonet mukaan niin saadaan ilmiö, jossa viiva tasoittuu (iPhone 3-4S on enemmän kuin iPhone 5, mutta iPhone 5 käyttäjä todennäköisesti käyttää enemmän dataa muistakin syistä kuin näytön koosta).

Tottakai suuremmasta näytöstä on mukavampi esim. katsella videoita, mutta se ei todennäköisesti ole pääasiallisin syy tuohon tutkimuksenkin aineiston päätelmään. Lähinnä se, että uudet laitteet ovat isompiruutuisia ja nopeammat yhteydet+jatkuvasti parantuva tarjonta tuo lisää datankäyttöä.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.