Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Ensimmäinen matkapuhelu soitettiin 40 vuotta sitten

5
Manu Pitkänen

Ensimmäinen matkapuhelu soitettiin 40 vuotta sitten
Päivälleen 40 vuotta sitten soitettiin maailman ensimmäinen puhelu matkapuhelimella. Käänteentekevän puhelun soitti Martin Cooper Motorolan valmistamalla DynaTAC-puhelimella.

Cooper soitti puhelun kilpailevan Bell Labsin Joel Engelille. The Vergen mukaan Cooper sanoi puhelimen välityksellä Engelille: "Joel, this is Marty. I'm calling you from a cell phone, a real handheld portable cell phone." Cooperin käyttämä vajaa 23 senttimetriä pitkä ja 13 senttimetriä paksu puhelin painoi noin 1,1 kilogrammaa. Prototyyppipuhelimen puheajaksi on ilmoitettu noin puoli tuntia, vaikka se oli Cooperin mukaan lähempänä 20 minuuttia. Akun lataaminen uudelleen täyteen kesti vuorostaan 10 tuntia.

Puhelun jälkeen koko toimiala on kehittynyt hurjasti. Puhelinta ei enää käytetä pelkästään puhelujen tekoon, vaan siihen on yhdistynyt ja yhdistyy kokoajan lisää täysin uusia toimintoja. Puhelinbisneksessä liikkuu vuosittain noin 950 miljardin euron edestä rahaa.Puhelinvertailun diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (5)

Anonyymi käyttäjä
Eppu K (vahvistamaton)

3

36 vuotta sitten, eli neljä vuotta Motorolan käsipuhelimen jälkeen lanseerattiin ensimmäinen suomalainen käsipuhelin sekä sana kännykkä: http://www.kysy.fi/kysymys/kuka-keksi-sanan-kannykka Eihän tuo Nokia SV 1521 -käsipuhelin mikään kännykkä ollut nykyisen mittapuun mukaan: se painoi 900 grammaa ja toimi VHF-alueen suljetuissa simplex ja semiduplex-radioverkoissa. Radiokanavia oli maksimissaan 6; uuden kanavan sai käyttöönsä, kun huoltoliikkeessä lisättin kaksi kvartsikidettä juottamalla ne piirilevylle. Kuva: http://files.radioscanner.ru/files/down...icblock_a_1.jpg ja esite: http://files.radioscanner.ru/files/down...okia_sv1521.jpg Markkina-alueena oli Suomi ja Neuvostoliitto. Pieniä määriä myytiin myös Norjaan, ehkä myös Ruotsiin.
Vuonna 1979 perustettiin Nokian ja Saloran omistama Mobira Oy, joka myöhemmin hankki myös Televan radiopuhelin-liiketoiminnan. Nokia SV 1521 -puhelimen rinnakkaismalli tunnettiin nimellä Mobira HC 15. Tuosta käsipuhelimesta kehitettiin myöhemmin useita variaatioita, joissa kanavakohtaiset kiteet oli korvattu taajuussyntesoijalla.

Joillakin nettisivuilla mainittu "Nokia 1500 -käsipuhelin" on virheellinen: Nokia 1500 oli ajoneuvoon asennettava autoradiopuhelin, samaa puhelinmallia myytiin myös suljettuihin radioverkkoihin. Siitä tehtiin myös kannettavaa variaatiota, joka painoi akkuineen yli 10 kg. Mikään kännykkä se ei siis ollut, mutta Nokia SV 1521 / Mobira HC 15 oli ensimmäinen suomalainen käsipuhelin.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Eppu K (vahvistamaton)

4

Korjaus kommenttiini: Se ajoneuvoon asennettava autoradiopuhelin oli Nokia SV 1500. Se tuli myyntiin vuoden 1973 paikkeilla.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja