Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Apple ottaa mallia Windows Phonesta – iOS:n käyttöliittymää uudistetaan

19
Manu Pitkänen

Apple ottaa mallia Windows Phonesta – iOS:n käyttöliittymää uudistetaan
Applen toimitusjohtaja Tim Cook laittoi yhtiön design-pomo Jony Iven vastaamaan ohjelmistojen käyttöliittymästä viime syksyn johtajamylleryksen myötä. Ive ei jäänyt odottelemaan tumput suorina, vaan ryhtyi heti uudistamaan iOS:n käyttöliittymää.

9to5mac-sivuston pitkässä artikkelissa analysoidaan iOS:n nykyistä käyttöliittymää ja paljastetaan minkälaisia uudistuksia iOS 7:n ("Innsbruck") tuo mukanaan. Jutussa todetaan myös, että päivitetty Podcast-sovellus saattaa vihjata iOS 7:n ulkonäöstä. Sivusto kirjoitti toisessa jutussaan tulevan OS X:n uusista ominaisuuksista. OS X:n kohdalla käyttöliittymä uudistukset jäävät iOS:ää pienemmiksi.
Applen iOS 7:ssä käyttämää designia kuvaillaan "todella, todella tasaiseksi", joka toisen lähteen mukaan vie iOS:n ulkonäön lähemmäksi Windows Phonen Metroa. Uusi käyttöliittymä ei vaikuta toimintoihin, eli iOS:n käyttöä ei tarvitse opetella uudelleen ulkoasu-uudistuksen takia.

Yhtiön sisällä on ollut skismaa sen suhteen pitäisikö Applen ohjelmien ulkonäön jäljitellä reaalimaailman objekteja (esim. Game Centerin kasinomainen ulkoasu) vai ei. Applen entinen iOS-pomo Scott Forstall oli tämän niin sanotun skeuomorfistisen designin kannattaja, kun taas Jony Ive vastusti sitä. Forstallin saatua potkut ja Iven vastuualueen laajentumisen jälkeen ei ole enää epäselvää kumman reitin yhtiö valitsi.

Skeuomorfismin hylkäämisestä iOS 7:ssä on puhuttu kevään mittaan pari kertaa.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (19)

kekker-22 (vahvistamaton)

1

Hahahah mitä "uutisointia" ensinnäkin olisi hyvä laittaa otsikon eteen Huhu: ennenkö on faktoja.
Lisäksi ei se very flat tarkoita sitä että otetaan mallia windows phonesta.

Vastaa
jake se minäkin (vahvistamaton)

3

juu ei widgetsit ainakaan mitään winkkari-tiili-kopioita oo. Widgetsejähän on ollut jo ainakin viis v sitten. Ja noita eläviäkin tai ainakin tiilennäköisiä Applellakin kuvan mukaan kolme v sitten iOS-sovituksessa...

Jos jostain mallia, niin mieluiten HTC Onesta tai tuloillaan olevasta Jollasta

...mutt ihan kivan kivan oloisia toiminnallisuuksia joka tapauksessa.
Odotellaan nyt kuiteski vielä 'housuissa pysytellen' ;)

Vastaa
mattijateppo (vahvistamaton)

4

Taattua apple kopio-laatua. Seuraavaksi saavat varmaan trolli-patentin ameriikasta: "Älykkäille napeille, joihin voi tuoda reaaliaikasta sisältöä, ja jotka eivät välttämättä ole nelikulmaisia (pyöreät reunat + kolmiulotteisuutta)
Harmillista että toteutus tuskin on viime vuosikymmenen tasolla.

Vastaa
Mauriland
Mauriland

6

Nyt kun joutui iPhone 5 käyttäjäksi niin heti ISO MIINUS kun käyttis ei toimi vaaka asennossa vaan liki kaikki pitää tehdä pystyasennossa pienellä näppiksellä. Vai jotkut erillis sovellukset sitten sallii käyttää laitetta vaaka-asennossa. Jokos ne tän siihen keksisi uutena hienona ominaisuutena. Kuten oma Nokia N8 toimii :D

Vastaa
Jakele
Jakele

7

Piti oikein tarkistaa väitteesi tyttäreltäni, jolla pn oPhone 5. Ja just niinkuin uskoinkin, niin potaskaahan sinä väität! Kyllä viestit ja tekstarit voi näpytellä vaaka-asennossa tietty. Miks tollasta paska-propagandaa kirjoittelet?
...tai, jos ett osaa luuriasi käyttää, niin lukase käyttöohjeista esim. miten näytön suunnan lukitus vapautetaan...

Vastaa
Jakele
Jakele

8

Piti oikein tarkistaa väitteesi tyttäreltäni, jolla pn oPhone 5. Ja just niinkuin uskoinkin, niin potaskaahan sinä väität! Kyllä viestit ja tekstarit voi näpytellä vaaka-asennossa tietty. Miks tollasta paska-propagandaa kirjoittelet?
...tai, jos ett osaa luuriasi käyttää, niin lukase käyttöohjeista esim. miten näytön suunnan lukitus vapautetaan...

Vastaa
delic
delic

9

@6 kyllä melkein kaikki nimenomaan toimii vaaka-asennossa halutessa, muutamat omat sovellukset ja kotinäkymä ei käänny vaakaan. Tässä on varmaan kyse jostain käytettävyysjutusta, koska iPadillahan kääntyy kaikki.

Mitä tulee noihin 3rd sovelluksiin niin se on ihan sovelluskehittäjän päätettävissä haluaako, että sen sovellusta käytetään vaakasuunnassa.

Kuten jake sanoi, ehkä sulla on näytön käännön lukitus päällä.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

10

iPhonen vaakasuuntaisen käytön rajallisuudesta jaksettiin valittaa noin viisi vuotta sitten, kunnes iOS3 tai 4 korjasi puutteet monessa paikassa.

Senkään jälkeenkään en ole itse ymmärtänyt mitä lisäarvoa vaakasuuntainen näppis tuo, onhan se isompi, mutta silloin muulle käyttöliittymälle jää naurettavan matala siivu ruudusta. Ja pelkkä näppiksen koko ei auta yhtään kirjoitusnopeuteen jos ja kun automaattikorjaus ja muu kirjoittamisen helpottamiseksi tehty automatiikka on käytössä.

Moni kolmannen osapuolen softa, myös kaikki itse tekemäni, ei tue vaakasuuntaa. Nyrkkisääntö on, että vaakasuuntainen UI tehdään vain silloin kun siitä on jotain olennaista etua, yleensä sellaista etua ei ole.

iPadilla Applen käyttöliittymäohjeet suosittelevat että kaikki sovellukset ovat suuntariippumattomia. Ruudun lähes neliömäinen (4:3) muoto – ja muutama muu seikka – mahdollistaa molempien suuntien tukemisen paljon helpommin kuin iPhonella, jossa näytön suhde on 15:10 tai 16:9, riippuen mallista.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

12

@11 "Jos väität kirjoittavasti yhtä hyvin pystysuuntaisella näppisellä, valehtelet."

En tietenkään väitä kirjoittavani sillä "yhtä hyvin". Kirjoitan "pystysuuntaisella" eli kapeammalla näppiksellä paljon *paremmin* kuin "vaakasuuntailsella" eli leveämmällä.

Myöskään iPadissa näppäimistön suurempi koko *ei* paranna kirjoitusmukavuuttani. Kirjoitan nopeammin ja teen vähemmän virheitä iPhonella (3.5") kuin iPadilla (10"). Ja luonnollisesti kaikki iPadin näppisvaihtoehdot on käyty läpi.

Vastaa
erse (vahvistamaton)

13

Hahhah. :D Enää puuttuu että androidinromutkin matkivat nykyaikaista wp:tä. Toivottavasti joka helvetin asia on otettu huomioon ja patentoitu.
Vituttaa nämä kopiopajat.

Vastaa
einoeinari @ (vahvistamaton)

15

Mitä ylimieliset Ikkunalelu Nokialaisten omistajat taas täällä mesoavat???.

Vastaa
JussiFX
JussiFX

16

Itsekin olen sen verta tottunut pystynäppikseen että kirjoitan sillä paremmin kuin vaakanäppiksellä. Tietysti jos käyttäisi aina vaakanäppistä kyl se varmaan sujuis sillä sit paremmin.

Vastaa
Bobakki (vahvistamaton)

17

Mitä tarkoitetaan kirjoitan paremmin yhdellä kädellä? Vähemmän virheitä vai nopeammin? Auton ratissa .yhdellä kädellä sujuu paremmin, mutta että ihan yhdellä kädellä kirjoittaa paremmin kuin kahdella. IPhonessa ei tosin näe tekstiä riittävästi vaaka käytössä niin se hankaloittaa käyttöä, mutta ongelma on vakio vaikka naputtelisi sitä 5 kädellä.

Vastaa
Bobakki (vahvistamaton)

19

@18

Riittävästi = rivien määrä -> optikolla käynti ei tiettävästi lisää rivien määrää?

Joka tapauksessa se aiheuttaa ongelmia vähän pidemmissä kirjotuksissa, ja varsinkin silloin, kun kirjoittaa nopeasti, toistoa yms. tulee helpommin.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja