Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Kommentti: Jolla tarvitsee pikaisesti tuulta purjeisiin, jos mielii onnistua

6
Teemu Laitila

Kommentti: Jolla tarvitsee pikaisesti tuulta purjeisiin, jos mielii onnistua
Jolla esitteli yhtiön ensimmäisen puhelimen maanantaina ja julkaisutilaisuuden jälkeisessä juhlassa näkyi, miten yhtiön työntekijät olivat ylpeitä aikaansaannoksestaan. Ylpeyteen onkin aihetta. Ensimmäisen puhelimen eteen on tehty varmasti paljon töitä ja laitteen julkinen paljastaminen on tärkeä rajapyykki matkalla lopulliseen tuotteeseen.

Loppuviimeksi julkistus herätti kuitenkin huomattavan paljon kysymyksiä, mutta tarjosi vain vähän konkreettista tietoa. Paikalle saapunelle mediallekkin oli tarjolla vain pientä testimaistiaista. Puhelinta sai koekäyttää vain Jollan edustajan tiukassa valvonnassa ja ohjeistuksella eikä omaa testailua saanut tallentaa videolle. Esittelystä ja itse laiteesta jäi vahva tunnelma, että kyseessä oli vielä hyvinkin keskeneräinen prototyyppi.
Samaan viittaa Jollan puhelimen julkaisuaikataulu tai oikeammin sen puute. Julkaisu on tarkoitus tapahtua tämän vuoden loppupuolella. Aikataulun pitävyys jää nähtäväksi.

Jollan virallinen kanta on se, että yhtiö ei lähde kilpailemaan isojen valmistajien kanssa spekseillä, vaan valttikorttina on riittävän raudan ja käyttöliittymän yhdistäminen yhdeksi ylivertaiseksi käyttökokemukseksi. Mitä se riittävä rauta on, jäi vielä hämärän peittoon.

Jollan tulevasta puhelimesta kerrottiin vain, että näyttö on 4,5 tuuman kokoinen ja resoluutio on "HD-tasoa". Lisäksi tulossa on tarkemmin määrittelemätön tuplaydinprosessori sekä "kahdeksan megapikselin kamera automaattisella tarkennuksella". Rautapuolella Jollan ainut valttikortti on puhelimen irrotettava takakuori, jota vaihtamalla voi vaikuttaa puhelimen ulkoasuun ja ominaisuuksiin. Yhtiön visioiden mukaan vaihtokuorta voisi hyödyntää esimerkiksi artisti, joka julkistaisi uuden albumin vaihdettavan takakuoren muodossa. Vahvistamattomien tietojen mukaan takakuori voisi tuoda mukanaan myös langattoman latauksen tai jopa monien himoitseman fyysisen näppäimistön.

Kilpailijat eivät odota

Jos ja kun laite viimein saapuu kauppoihin loppuvuodesta, samoilla spekseillä varustetut Android-laitteet ovat siihen mennessä valuneet jo helposti vähintään matalampaan keskihintaluokkaan eli noin 300 euroon ja todennäköisesti reippaasti sen alle. Jollalla on siis täysi työ myydä 399 euron laitteita pelkästään uudella käyttökokemuksella, kun kilpailijoilla on lisäksi puolellaan tunnetut brändit ja vakiintuneet ekosysteemit. Pienen ekosysteemin puutteita pyritään paikkaamaan Android-sovellusten tuella ja todistetusti ainakin Angry Birds pyörii Jollan puhelimessa. Jollan mukaan Android-sovelluksille on "tulossa eri jakelukanavia", mutta sekin edellyttänee, että sovelluskehittäjät ovat halukkaita näkemään vaivaa sovellustensa saamiseksi Jollan sovelluskauppaan.

Taistoon on lähdetty jo rakentamalla sosiaalisessa mediassa vahva kampanja, jonka muuttuminen varsinaiseksi laitemyynniksi jää kuitenkin vielä nähtäväksi. Tämän hetkistä nostetta yritetäänkin hyödyntää joukkorahoituskampanjalla, jossa osan hinnasta ennakkoon maksaneet saavat tulevaan puhelimeensa vielä tarkemmin määrittelemättömiä räätälöintejä.

Somehypen ylläpitäminen todennäköisesti yli puolen vuoden päässä olevaan julkaisuun saakka tulee olemaan hankalaa eikä pienellä yhtiöllä ole resursseja massiivisiin mainoskampanjoihin. Siksi nopeus on olennainen asia Jollan onnistumisen kannalta. Huimaa vauhtia liikkuvilla mobiilimarkkinoilla nopeus ja aikatauluissa pysyminen on kaikki kaikessa.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (6)

JussiFX
JussiFX

1

Eiköhän tätä etenkin Suomessa osteta sokeiden meegopoikien toimesta, mutta veikkaan että niin käyttis kuin puhelinkin on jo kuollut.

Vastaa
Anna75 (vahvistamaton)

5

Aina puhutaan puhelimen rautaspekseistä ja verrataan tehosyöppöin android-laitteisiin. Minusta paljon tärkeämpää on miltä käyttöliittymä näyttää ja pyöriikö se sulavasti alla olevalla raudalla. Minusta Jolla on jo täyttänyt näistä toisen, käyttöliittymä on minusta android-luureja hienompi ja käytettävämpi. Avoin asia on vielä käyttöliittymän sulavuus ja uskon Jollan onnistuvan tässäkin.

Vastaa
an_Tero (vahvistamaton)

6

Toivon Jollalle kaikkea hyvää enkä epäile etteikö heidän laitteelleen tai Sailfishille olisi kysyntää. Aika näyttää sitten kuinka paljon.

Some ei valitettavasti riitä viemään Jolla eteenpäin. Ei ainakaan ennen kuin laitteita on myynnissä. Julkaisuvaiheessa lähes vuosi sitten Jollalla oli Twitterissä n. 19k seuraajaa. Nyt vajaa 23k. Vuodessa siis n. 4k uutta seuraajaa, eli potentiaalista ostajaa.
Vertailun vuoksi Putous-viihdeohjelman voittajalla Karim Z. Yskowiczilla on yli 23k seuraajaa.
En tiedä miten Jollalla sujuu naamakirjan puolella sillä en itse seuraa sitä.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja