Testissä Samsung Galaxy S4 - sveitsiläinen linkkari sai lisää teriä

29
Teemu Laitila

Testissä Samsung Galaxy S4 - sveitsiläinen linkkari sai lisää teriä
Kun Apple ja sen seuraavan puhelinmallin ominaisuudet ovat perinteisesti saaneet netissä aikaan valtavan huhumyllyn, niin nykyään myös Samsungin Galaxy S -sarja on noussut valtavan ennakkospekulaation kohteeksi. Tämänvuotinen odotus huipentui maaliskuun puolivälissä kun Samsung julkaisi Galaxy S4 -puhelimensa. Laite on saapunut myyntiin myös Suomessa huhtikuun lopulla.

Samsung on aina pyrkinyt varustamaan Galaxy S -sarjan laitteet viimeisimmällä tekniikalla ja näin on myös Galaxy S4:n tapauksessa. Laitteen sisuksista löytyy entistäkin nopeampi prosessori, näyttö on kasvanut edeltäjäänsä verrattuna ja resoluutio on noussut uudelle tasolle. Lisäksi Samsungille tyypilliseen tapaan puhelin on ladattu suurella joukolla erilaisia lisätoimintoja.

Täysin uusituista sisuskaluista huolimatta Galaxy S4 ei eroa edeltäjästään loppuviimein kovinkaan paljon, sillä jo edeltäjässä oli riittävästi tehoa moniin tarpeisiin. Suurimmat myyntivaltit ovatkin ohjelmistopuolella, vaikka osa uusista ominaisuuksista on tulossa myös yhtiön aiempiin malleihin. Tässä artikkelissa otetaan selvää, onko Galaxy S4 kokonaisen mallinumeron kasvattamisen arvoinen uudistus, vai onko kyseessä vain pikkuparannus edeltäjään verrattuna.
Ulkoasu

Samsungia ei ole juuri ikinä ylistetty muotoilun huippuosaajaksi, vaan yhtiöllä vaikuttaisi aina olleen käytännöllisempi näkökulma muotoiluun. Esteettisen vision sijaan Samsungin laitteet muotoillaan esimerkiksi ohuuden ja keveyden perustella ja kuoret nähdään enemmänkin vain sisälle mahdutetun huipputekniikan suojakotelona.


Edellisen Galaxy S -mallin teemana oli luonto ja myös laitteen muotoilun kerrottiin saaneen inspiraatiota luonnosta ja veden hiomista pikkukivistä. Alaa tarkemmin tuntematon ei välttämättä erottaisi uusinta ja edellistä Galaxy S -mallia toisistaan, mutta muutoksia on kuitenkin tapahtunut. Veden hiomien kivien pyöreys on terävöitynyt hieman, mikä antaa puhelimelle selvästi lisää luonnetta. Ainakin aluksi tarjolla on musta ja valkoinen värivaihtoehto.

Kuten lähes kaikissa nykypuhelimissa, Galaxy S4:n etupinta on yhtenäistä lasia, josta erottuvat alareunan pitkulainen kotinäppäin alareunassa sekä valmistajan logo ja kuulokkeen ritilä yläreunassa. Yläreunaa täplittävät lisäksi etukameran aukko, läheisyys- ja liiketunnistimen aukot sekä tapahtumista kertova merkkivalo. Muutoin puhelimessa kaikki on siellä mistä ne voisi olettaa löytävänsä: virtanäppäin oikeassa yläreunassa, äänenvoimakkuuden säädin vasemmassa reunassa, microUSB-portti alhaalla ja kuulokeliitäntä ylhäällä.

Black Mist -version takakuori on mustan ja kromin värinen ja täysin kiiltäväpintainen tekstuuri muistuttaa hieman hiilikuitua. Sama värimaailma toistuu puhelimen etupuolella. Kiiltävien pintojen tapaan erityisesti takakuori kerää tehokkaasti sormenjälkiä. Takakuoresta löytyvät kaiuttimen ritilä alareunasta, valmistajan logo keskeltä sekä kamera ja salamavalo ylhäältä keskeltä. Kamera nousee kevyesti takapinnasta ja sen krominen reunus vaikuttaa potentiaalisesti naarmuuntuvalta.


Puhelimen materiaalit ovat edelleen samaa ohutta muovia, jota Samsungin lippulaivamalleissakin on totuttu näkemään. Toisaalta Galaxy S4 on siitä huolimatta tukeva. Edes ohut ja taipuisa takakuori ei kiinni ollessaan anna periksi ja laite tuntuu kaikin puolin suhteellisen jämäkältä.

Galaxy S4 on ulkomitoiltaan lähes identtinen edeltäjänsä kanssa huolimatta siitä, että ruudun kokoa on kasvatettu 4,8 tuumasta 5,0 tuumaan (tai 4,99 tuumaan tarkkaan ottaen). Puhelin on siis 136,6 x 69,8 x 7,9 mm kokoinen ja painaa 130 grammaa. Omaan käteeni Galaxy S4 tuntuu jo liian isolta eikä yläreunaan ylety yhdellä kädellä ilman puhelimen pyörittelyä kädessä. Toisaalta ruudun koosta on nykypäivänä turha valittaa, sillä yhden käden käyttö ei ole enää pitkään aikaan ollut kaikille pääasiallinen kriteeri näytön valinnassa, minkä todistaa esimerkiksi Samsungin Note-sarjan puhelinten aloittama jättiruutujen trendi.

Näyttö

Näyttönsä puolesta Galaxy S4 on ainutlaatuinen. Sen viiden tuuman kokoinen näyttöpaneeli on maailman ensimmäinen täydellä teräväpiirtoresoluutiolla toimiva AMOLED-näyttö. Viisi tuumaa ja 1920 x 1080 pikseliä tarkoittaa noin 441 pikseliä tuumaa kohti eli yksittäisiä pikseleitä ei erota paljaalla silmällä edes mielikuvitusta käyttäen. Jos niitä kuitenkin ryhtyisi etsimään suurennuslasin avulla, näytöstä löytäisi täysin uudenlaisen alipikselijärjestelmän. Samsung kutsuu tekniikkaa "timanttipikseleiksi", mikä viittaa sinisten ja punaisten alipikseleiden muotoon. Alipikseleiden määrä vastaa edelleen aiemmista PenTile-ruuduista tuttua järjestelmää, jossa vihreitä alipikseleitä on tuplasti sinisiin ja punaisiin verrattuna. Korkean pikselitiheyden ansiosta järjestely ei kuitenkaan aiheuta ongelmia eikä vanhempien PenTile-näyttöjen värivirheitä ole havaittavissa.


Yleisesti ottaen ruutu on suoranainen ilo silmille. Se tarjoaa kirkkaita värejä niistä pitäville, mutta värintoistoa voi myös ruuvata luonnollisempaan suuntaan käyttämällä esimerkiksi elokuville tarkoitettua kalibrointitilaa. Väritilan hallinnoinnin voi myös jättää puhelimen tehtäväksi näytön sisällön perusteella. Teksti on terävää ja helppolukuista ja kontrasti on AMOLED-näytöille tyypillisesti lähes ääretön.


Täysin ongelmaton ei maailman ensimmäinen Full HD -tason AMOLED-näyttökään ole. Esimerkiksi valikoita nopeasti selattaessa näytöllä näkyy erittäin voimakasta "häntimistä", kun virkistystaajuus ei pysy mukana nopeassa liikkeessä. Saman voi havaita myös nettisivujen nopeassa vierityksessä. Ei ole täysin selvää onko kyseessä uuden AMOLED-paneelin ominaisuus vai voisiko haamukuville tehdä jotain ohjelmistopäivityksellä. Onneksi se ei kuitenkaan haittaa käyttöä suuremmin, vaan on lähinnä enemmän esteettinen vaiva.

Näytön asetuksista löytyy koko joukko erilaisia säätimiä, joilla näytön toimintaa sekä itse kuvaa voi säätää. Tarjolla on esimerkiksi High Touch Sensitivity, jolloin näyttö toimii myös hanskat kädessä (mutta ei kuitenkaan avaimen päällä tökittäessä).Tekniikka

Konepellin alla koko rauta on laitettu uusiksi. Galaxy S4:sta on olemassa kaksi eri versiota, joista toisessa käytetään Samsungin omaa Exynos-prosessoria ja toisessa Qualcommin Snapdragon 600 -piiriä. Suomeen toimitetaan pelkästään Qualcommin piirillä varustettuja laitteita, joiden mallinumero on GT-I9505. Snapdragon 600 sisältää neljä 1,9 GHz:n taajuudella toimivaa Krait-ydintä sekä Adreno 320 -näytönohjaimen. Järjestelmämuistia on kaksi gigatavua ja Suomessa myytävissä malleissa sisäistä tallennustilaa on yhteensä 16 gigatavua, joista käyttäjälle jää kuitenkin vain noin 8,5 gigatavua.Tilaa saa lisää muistikortilla, joita tuetaan 64 gigatavuun saakka. Silti muistikortille ei voi asentaa sovelluksia eli lisätilaa voi hyödyntää pelkästään musiikin, kuvien, videon ja muun datan tallentamiseen. Vielä lisää tiedostoja saa talteen Dropboxiin, johon puhelimen ostaja saa 50 gigatavun tallennustilan kahdeksi vuodeksi.


Yhteyksien ja liitäntöjen puolesta laite tarjoaa tuen kaikelle, mitä modernista lippulaivapuhelimesta voisi toivoa löytävänsä. Ominaisuuslistalta löytyy LTE-tuki (myös suomalaiset verkot), Bluetooth 4.0 LE, NFC sekä WLAN (myös uusin vielä ratifioimaton 802.11ac-standardi). Laitteen USB-portti tukee MHL-tekniikkaa eli kuvan voi siirtää esimerkiksi televisioon sopivan kaapelin avulla, mutta ruudun peilaaminen onnistuu yhteensopiviin laitteisiin myös langattomasti. Erikoisempi ominaisuus on laitteen yläreunaan sijoitettu infrapunalähetin, jonka avulla puhelin muuttuu television kaukosäätimeksi, joka itse asiassa toimii hyvin.

Tekniikan puolesta laitteesta on hankala löytää moittimista. Sisuskalut ovat käytännössä nopeinta, mitä rahalla tällä hetkellä saa. Sekään ei silti pelasta laitetta Androidin perisynniltä. Vaikka prosessori on nopea kuin parin vuoden takainen läppäri, käyttöliittymä pätkii edelleen. Siirtymäanimaatioissa näkyy välillä selviä tökkimisiä, joiden ei pitäisi olla ainakaan suorituskyvyn puutteesta kiinni. Ongelma saattaa liittyä Samsungin omaan TouchWiz-käyttöliitymään, sillä Android 4.1 -version myötä käyttöjärjestelmä on muuttunut sulavammaksi. Yleisesti ottaen teho kyllä riittää kaikkeen mahdolliseen ja esimerkiksi autopeli Asphalt 7 näyttää Full HD -ruudulla erittäin hyvältä.


Yksi puhelimen ehdottomasti parhaita puolia on hyvä akkukesto. Vaikka iso näyttö kuluttaa virtaa päällä ollessaan ja prosessorikin vie osansa, jos kuormitus on kovempaa, 2600 mAh akku kestää normaalikäytössä kevyesti raskaammankin päivän käyttötarpeet. Testin aikana puhelin palveli muun muassa kesämökin viihdekeskuksena eikä useammankaan tunnin Spotify- ja nettiradiotoisto tehnyt akkuun merkittävää lovea. Normaalin kevyehkön päiväkäytön jälkeen akusta on illalla helposti jäljellä vielä noin puolet. Kaikesta huolimatta puhelimen saa silti ladata joka yö, ettei seuraavan päivän iltana iske akuutti virrantarve. Galaxy S4 tukee myös langatonta latausta, mutta vain erikseen myytävän takakuoren avulla.

Puheluiden laatu on hyvällä tasolla ja ääni kuuluu ilmeisen hyvin molempiin suuntiin. Laitteen takaa löytyvä kaiutin on myös keskivertoa parempi puhelinkaiutin, mikä sekään ei vielä paljoa vaadi. Ääni on edelleen ohut ja metallinen, mutta äärimmäisessä hädässä puhelinta voi käyttää myös musiikkisoittimena ilman suurempia tuskia korvien seudulla.


Käyttöjärjestelmä ja sovellukset

Galaxy S4 perustuu Android 4.2.2 -versioon, jota kuitenkin peittää Samsungin oma TouchWiz-käyttöliittymä. Samsung on panostanut paljon resursseja laitteen ohjelmistovalikoimaan ja mukana on suuri joukko esiasennettuja sovelluksia, jotka kaikki sopivat jollain tavalla puhelimen uuteen elämänkumppani-sloganiin. Lisäksi puhelin pitää sisällään joukon uusia ohjauseleitä ja esimerkiksi aiemmin Note-sarjan puhelimissa nähtyjä käyttöliittymätemppuja, kuten ruudun jakamisen kahdelle sovellukselle.

TouchWiz-käyttöliittymä ei ole kokenut suuria mullistuksia edellisiin lippulaivoihin verrattuna. Ison resoluution ja näytön myötä TouchWiz on muuttunut enemmän tietokonemaiseksi kun käyttöliittymään on lisätty ikkunoita ja muita työpöytäkäyttöjärjestelmästä muistuttavia efektejä. Kehitys on menossa täysin toiseen suuntaan, kuin mihin Google pyrkii omalla Android-käyttöliittymällään ja mitä esimerkiksi Windows Phonen käyttöliittymälogiikka edustaa.

Jotain uudistuksia on kuitenkin tapahtunut ja niitä löytyy muun muassa ilmoitusvalikosta. Kuten ennenkin, valikossa näytetään neljä usein tarvittavaa pikavalintaa eri asetuksille, mutta Samsung on sijoittanut suuremman joukon säätimiä yhden lisänappulan taakse. Lisäksi neljä näkyvissä olevaa säädintä voi valita vapaasti, eli esimerkiksi Bluetooth-kytkimen voi korvata verkonjakotoiminnolla, jos sitä käyttää useammin. Samsungin omaa muokkausta löytyy myös asetusvalikosta, joka on uudessa TouchWiz-versiossa jaettu välilehtiin eri aihealueiden mukaan. Jaottelusta onkin hyötyä, sillä puhelimen säätövara on kasvanut lisäominaisuuksien vuoksi, mikä tekisi asetusten listasta helposti liian pitkän.

Samsung on korvannut Androidin näppäimistön omalla versiollaan, joka perustuu huippusuositun SwiftKeyn tekniikkaan. Näppäimistö ei sisällä yhtä paljon säätövaraa kuin alkuperäinen SwiftKey, mutta toisaalta sen tekstinennustus on edelleen markkinoiden parhaita. Samsung on myös lisännyt näppäimistöön mahdollisuuden syöttää tekstiä lukemalla sitä kameralla otetusta kuvasta, mikä saattaa joissain tilanteissa olla hyvinkin kätevä ominaisuus. Lisäksi näppäimistö tukee kirjoittamista siirtämällä sormea kirjaimelta toiselle. Harmittavaa kyllä, välimerkit on edelleen piilotettu piste-näppäimen pitkän painalluksen taakse, mikä on vähintäänkin epäkäytännöllistä.Klikkaamalla näet kuvat suurempana ja selattavassa muodossa.

Samsungin omien S-alkuisten sovellusten valikoima on kasvanut taas muutamalla uutuudella. Galaxy S4 -malliin on esiasennettu kuntoilun, ruokailun ja terveyden seurantaan tarkoitettu S Health sekä käännösapua tarjoava S Translator. Lisäksi mukana ovat vanhat sovellukset eli Applen Siriä kopioiva ääniohjaustoiminto S Voice, kalenterin korvaava S Planner ja muistikirjasovellus S Memo.

Uutuuksista S Health on monipuolisin ja se tarjoaa toimintoja askelmittareista kaloreiden kulutuksen seurantaan. Sovellus on integroitu tiukasti käyttöjärjestelmätasolle, mikä tekee sen käyttämisestä helppoa. S Health voi olla hyväkin vaihtoehto, jos aihepiiri kiinnostaa, mutta toisaalta vastaavia sovelluksia löytynee myös sovelluskaupoista eli oman sovelluksen rakentaminen ja sen integroiminen käyttöjärjestelmään vaikuttaa hieman pyörän uudelleen keksimiseltä ja tilan haaskaukselta. S Translator puolestaan on nimensä mukaisesti käännöstyökalu, joka ikävä kyllä ei juuri suomea ymmärrä. Sovellukselle voi kuitenkin puhua englanninkielisiä lauseita, jotka laite kääntää suoraan toiselle kielelle, mikä saattaa pelastaa kiperästä tilanteesta ulkomailla.

Samsung on myös laajentanut katseen käyttöä puhelimen ohjauksessa. Galaxy S III:n myötä esiteltiin Smart Stay, jonka tarkoituksena oli pitää näyttö päällä niin kauan, kun käyttäjä katsoo sitä kohti. Nyt mukaan ovat tulleet Smart Pause ja Smart Scroll sekä Smart Rotation. Smart Pausen on tarkoitus pysäyttää video, kun käyttäjän silmät kääntyvät muualle. Käytännössä pysäytys ei toimi erityisen hyvin edes hyvässä valossa ja eikä ollenkaan hämärässä kun kamera ei erota käyttäjän silmien suuntaa. Smart Scroll puolestaan tarkkailee käyttäjän pään liikkeitä ja rullaa esimerkiksi nettisivua alaspäin. Toimiessaan Smart Scroll tuntuu hyvältä tavalta sivun rullaamiseen, mutta aiheuttaa valtavaa turhautumista ja pään nykimistä kun sivu vierii väärään suuntaan. Sivua voi lisäksi vierittää puhelinta kallistamalla. Nykyisellään sivun vierittäminen perinteisesti sormella on edelleen vaivattomin ratkaisu. Smart Rotation tarkkailee pään asentoa, jonka perusteella se pitää puhelimen näytön katseen kannalta oikeassa asennossa. Sitä vaivaavat samat rajoitteet kuin muitakin kameraan pohjautuvia Smart-ominaisuuksia.

Puhelinta voi ohjata ilman kosketusta myös liikuttamalla kättään ruudun päällä. Käden liikkeillä voi muun muassa ohjata nettiselainta tai vilkaista kellonaikaa ja saapuneita ilmoituksia heilauttamalla kättä ruudun päällä kun puhelimen näyttö on sammuksissa. Myös puheluun voi vastata samalla liikkeellä. Osa toiminnoista kuten jo Note II -mallissa nähty lukitusruudun näyttävä Quick Glance ovat kohtalaisen käytännöllisiä, mutta esimerkiksi selaimessa sormi on edelleen paras ohjausväline eikä eleohjaus edes toimi Chromessa, joka on Samsungin perusselainta monipuolisempi.


Toinen Note II -mallista peritty ominaisuus on Air View, joka Galaxy S4:ssa toimii kynän sijasta sormella. Air View toimii Samsungin omissa sovelluksissa, mutta sille on olemassa tuki myös esiasennetussa Flipboard-sovelluksessa. Air View näyttää käyttäjälle lisätietoja kohteesta, kun sormea pidetään näytön lähellä sitä kuitenkaan koskettamatta. Esimerkiksi videosoittimessa se näyttää esikatselukuvaa aikajanalta ja Flipboardissa lisää uutisotsikoita samasta aihepiiristä. Toiminto on potentiaalisesti kätevä, mutta se vaatii tuen rakentamista sovelluksiin, mikä tuskin tapahtuu erityisen laajassa mittakaavassa.

Mielenkiintoinen kuriositeetti on Group Play, josta on hyötyä vain jos kaverilla (tai usealla kaverilla) on Galaxy S4. Sen avulla puhelimet voi liittää yhteen ja soittaa samaa kappaletta puhelinten kautta. Group Play toimii myös moninpeleissä.


Kamera


Samsung on tuonut Galaxy S4:n kameraan paljon ominaisuuksia Galaxy Cameran käyttöliittymästä. Eri kuvaustilojen välillä vaihdetaan rullaamalla isojen ja helppotajuisten kuvien välillä. Eri ominaisuuksiin tutustumista helpottaa niiden toimintaa valaiseva lyhyt selitysteksti. Perustilassa ruudulla näkyy etu- ja takakameran vaihtokytkin, etukameran kuvan takakameran kuvaan liittävä Dual Shot sekä asetusten pikavalikko, jonka sisältöä voi halutessaan muokata varsinaisesta asetusvalikosta. Asetuksissa on tarjolla perinteiset valinnat, kuten kuvan resoluutio ja valotuksen manuaalisäädöt. Lisäksi Samsung on liittänyt kameraan nykyään suosittuja suotimia, joilla voi helposti värittää kuvia ja lisätä niihin eri efektejä.

Eri kuvaustilojen valikoima on kattava. Tarjolla on Eraser, joka poistaa kuvista liikkeen ja valitsee parhaan otoksen, Animated Photo, jolla voi tallentaa kuvaan osan liikkeestä perinteisten gif-kuvien tyyliin, Drama, joka tallentaa useita kuvia liikkuvasta kohteesta ja yhdistää ne yhdeksi koko liikkeen esittäväksi kuvaksi, Sound & Shot, joka nimensä mukaan tallentaa kuvan yhteyteen pienen pätkän ääntä kuvaustilanteesta, Best Face, joka yhdistää viidestä kuvasta parhaat kasvot kohdehenkilöiltä sekä muita kuten kasvoja silotteleva Beauty Face ja parhaan kuvan joukosta valitseva Best Shot. Tietysti valikoimaan kuuluvat myös perinteiset Panoraama, yökuvaus, Sports-tila ja HDR-kuvaus.


Kameran käyttöliittymä on kätevä käyttää ja kuvien laatu on yllättävänkin hyvä. Kuvan jälki hämärässä ei ole erityisen hyvää, mutta muutoin 13 megapikselin kenno tallentaa suuren määrän yksityiskohtia. Kuvien tarkemmassa katselussa paljastuu, että lopputulos on saatu aikaan raskaalla kuvanmuokkauksella ja terävöittämisellä eikä jälki ole luonnollisin mahdollinen, mutta todennäköisesti moni älypuhelinkuvaaja pitää lopputulosta erittäin hyvänä. Etukamerakin toimii Full HD -resoluutiolla, mikä riittää enemmän kuin hyvin sen pääasiallisessa käyttötarkoituksessa eli videopuheluissa.

Esimerkkikuvia:
Alkuperäiset skaalaamattomana: 1, 2, 3, 4

100 prosenttinen rajaus:
Alkuperäinen

Esimerkkivideo:Yhteenveto

Samsungin Galaxy S4 ei ehkä voita design-palkintoja muotoilullaan, mutta muutoin se on äärimmäisen monipuolinen älypuhelin. Designin lisäksi Samsungin materiaalivalinnat saattavat aiheuttaa vieroksuntaa eikä premium-luokan materiaalien vaatiminen lähes 700 euron hintaisessa puhelimessa ole täysin kohtuutonta. Toisaalta Samsungin tuorein Galaxy S -malli on ohuista muovikuoristaan huolimatta äärimmäisen hyvin rakennettu eikä siitä missään vaiheessa pääse syntymään halpaa vaikutelmaa.

Suorituskyvyn puutteesta Galaxy S4:sta ei myöskään voi syyttää ja käyttöliittymäanimaation pätkiminen lienee ohjelmiston optimoinnista kiinni eli korjaava päivitys on tulevaisuudessa mahdollinen. Laitteen näyttö on myös äärimmäisen laadukas. Pikselitiheys on enemmän kuin riittävä ja värintoisto sekä kontrasti on AMOLED-näytöille tyypillisesti huippuluokkaa.

Huipputekniikan lisäksi Samsung pyrkii erottamaan Galaxy S4:n muista Android-lippulaivoista ohjelmisto-ominaisuuksilla, joita on pakattu mukaan lähes jokaiseen kuviteltavissa olevaan tarpeeseen elämänkumppani-teemaa noudatellen. Loppujen lopuksi harva Galaxy S4:n mukana tulevista sovelluksista on itsessään erityinen syy juuri tämän puhelimen hankkimiseen ja myös eleohjaus ja muut vastaavat on helppo ohittaa turhana kikkailuna. Kuitenkin kokonaisuutena kaikki ominaisuudet muodostavat erittäin monipuolisen paketin, jonka ansiosta Galaxy S4 on suoranainen älypuhelinten sveitsiläinen linkkari käyttäjälle, joka osaa ottaa siitä hyödyn irti.


Joka osa-alueella tapahtuneista parannuksista huolimatta ainakaan Samsungin edellisen lippulaivan Galaxy S III:n omistajille laite tuskin aiheuttaa pakottavaa tarvetta päivitykseen. Kuitenkin mistä tahansa parin vuoden takaisesta puhelimesta päivittävälle ja puhelimeltaan paljon vaativalle Galaxy S4 on varmasti pätevä ratkaisu ja se on ehdottomasti yksi parhaita Android-puhelimia tällä hetkellä.Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Samsung Galaxy S4

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Moto E14 – hinta laskenut -34%

Motorola Moto E14
79 € Power
119 € Gigantti
119 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Motorola Edge 50 Fusion – hinta laskenut -21%

Motorola Edge 50 Fusion
339 € Proshop
339 € Power
417 € BIGBOX.FI

Alin hinta viikko sitten: 431 €

Motorola Moto G24 – hinta laskenut -20%

Motorola Moto G24
115 € BIGBOX.FI
143 € CDON
169 € Power

Alin hinta viikko sitten: 143 €

Samsung Galaxy Z Flip6 – hinta laskenut -16%

Käyttäjien kokemukset ja kommentit (29)

Fiili
Fiili

1

Ulkoasu
"Samsungia ei ole juuri ikinä ylistetty muotoilun huippuosaajaksi, vaan yhtiöllä vaikuttaisi aina olleen käytännöllisempi näkökulma muotoiluun. Esteettisen vision sijaan Samsungin laitteet muotoillaan esimerkiksi ohuuden ja keveyden perustella ja kuoret nähdään enemmänkin vain sisälle mahdutetun huipputekniikan suojakotelona".

En ymmärrä tätä, mielestäni Samsung on ollut S II:sta alkaen muotoilussa edellä kilpailijoistaan iPhonesta ja Lumioista, ja S III sekä uusin S 4 vain lisäävät tätä etumatkaa. Kestävä muovi on kaunis ja naarmuuntumattomampi materiaali kuin esim. alumiini. Samsungin S ja Note -malleissa on tämän hetken upein design, joka minimoi turhan surureunan näytön reunoilta.

Vastaa
Mandu85
Mandu85

3

@Fiili

"En ymmärrä tätä, mielestäni Samsung on ollut S II:sta alkaen muotoilussa edellä kilpailijoistaan iPhonesta ja Lumioista, ja S III sekä uusin S 4 vain lisäävät tätä etumatkaa. Kestävä muovi on kaunis ja naarmuuntumattomampi materiaali kuin esim. alumiini. Samsungin S ja Note -malleissa on tämän hetken upein design, joka minimoi turhan surureunan näytön reunoilta."

Tota lausuntoo ei kyllä ymmärrä vaikka kuinka yrittäis. iPhonet, Lumiat ja HTC:n puhelimet näyttää ja tuntuu kaikki paremmilta kuin yksikään Samsungin tuotos.

Vastaa
SGS-tietaja1
SGS-tietaja1

4

"Mielenkiintoinen kuriositeetti on Group Play, josta on hyötyä vain jos kaverilla (tai usealla kaverilla) on Galaxy S4. Sen avulla puhelimet voi liittää yhteen ja soittaa samaa kappaletta puhelinten kautta. Group Play toimii myös moninpeleissä."

Huomautuksena vain, kirjoitatte aina S4-artikkeleihinne, että Group Play toimii vain S4 puhelimessa. Se toimii kuitenkin myös S3:ssa, joten mainitkaa se tästälähtien. Kiitos

Vastaa
JoniS
JoniS

5

@4

NIin ja monessa muussa vanhemmassakin laitteessa sillä erolla että softa on vanhempi versio, eikä sisällä kaikkia ominaisuuksia.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
samppa @ (vahvistamaton)

7

Mandu85 @
Eikö toimintavarmuus (myös tekniseltä puolelta) ole se tärkein,eikä ulkonäkö???.
Mites monta sovellusta Nokia Lumia malleihin olikaan tarjolla (vs.iPhone ja Samsung)?.

Vastaa
Mandu85
Mandu85

8

@samppa

Nyt taidettiin kyllä puhua ihan ulkonäöstä. Vastasin Fiili:lle hänen kommenttiinsa, jossa hän puhui puhelimen ulkonäöstä, joten en nyt oikeen ymmärrä tätä sun kommenttias. Mun kommentti koski pelkästään puhelimien ulkonäköä, ei sovellusten määrää.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Sillattiis (vahvistamaton)

9

Aika todella suttuja kuvia näyttäisi S4:llä tulevan. Otin testiksi 920:lla rahkapurkista kuvan suht heikossa valaistuksessa ja ravintoarvot pystyi helposti lukemaan kun taas tuossa maustepurkissa olevasta tekstistä on aika turha yrittää saada mitään selvää.

Yökuva taas voisi olla ihan mistä halpiksesta vain.

Vastaa
Kuveerty
Kuveerty

10

Pikkuisen paranneltu S3 siis. S2 toi kehiin tullessaan paljon uutta ja en ihmettele että myi hyvin. S3 oli siihen kohtuullinen parannus ja tämä on S4 vrt. kohtuullinen parannus. Ei mitään mullistavaa kuitenkaan, näyttöä kovasti kyllä kehuttu joka puolella ja varmaan on kova luu. Akunkestosta iso bonus jos arvostelun kirjoitus pitää paikkansa! Itsellä tulee käytettyä netin jakoa luurista läppärille joka päivä, joskus muutamakin tunti (nytkin on jako päällä), ja se on vähän murheenkryyni kun kuluttaa hillittömästi silloin akkua, eikä kovan päiväkäytön jälkeen tuppaa enää paukut riittämään netinjaon jälkeen loppuiltaa.

Nuo valokuvat ihmetyttää. Järkyttävää puuroa(se kuvankäsittely tekee tämän) ja varsinkin tuo maustepurkki!? Olisiko sattunut maanantaikappale kameran osalta? Ja tekstissä kehutaan kameran laatua. Mielestäni mitä olen vertailutestejä nähnyt missä S4 mukana niin ei noin huonoa jälkeä ole ollut. Toisaalta taas tuo kasvikuva on hyvä. Outoa.

Taitaa olla Touchwizin vika tuo käyttöliittymän tökkiminen.. Appiukon Nexus 7 ei liiemmin tökkinyt kun joku aika sitten kokeilin. Ja nyt kun mietin niin S3 tökki myös "häiritsevästi" kun ottaa huomioon kovan raudan.

Jos olisin puhelinta vaihtamassa tällä hetkellä ja valinta rajautuisi Androidiin niin se olisi melko varmasti HTC One tämän sijaan, toki molempia pitäisi käydä hipelöimässä ensin kaupan kautta.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Ademeion (vahvistamaton)

11

Minusta Samsungin puhelinten muotoilu ei ole loistavaa, mutta se on kuitenkin miellyttävää (miellyttävämpää kuin esimerkiksi Lumioiden muotoilu). Samsungin "virhe" lienee siinä, ettei se ole lähtenyt tekemään "designia", eli virallishyvää muotoilua, jolla voittaa design-palkintoja. Virallishyvässä muotoilussa pitää olla enimmäkseen suoria linjoja, teräviä kulmia, harpilla piirrettyjä kaaria, tasapaksuutta ja yleensäkin mahdollisimman pelkistettyjä muotoja. Suomalaisia on koulutettu julkisuudessa vuosikymmenien ajan pitämään tällaista muotoilua ainoana oikeana (ja pitämään sitä edustaneita suomalaisia teollisia muotoilijoita sankareina.

Koska mukana pidettävien esineiden ulkonäkö on useimmille merkityksellinen, pidettäneen myyntiluvuista päätellen Samsungin puhelinten ulkonäköä yleisesti vähintäänkin aika hyvänä. Samsungin muotoilu ei vedä voimakkaasti huomiota puoleensa, mutta ei hyvän muotoilun tarvitsekaan.

Vastaa
jhgrc
jhgrc

13

Käyttöliittymän tökkimiseen kysymys, itse S3 noteerasin että jos asetuksista on päällä "Power saving" niin silloin tökkii TW-UI. Mikäs asetus AfterDawn:lla oli testin aikana?

Vastaa
squi
squi

14

@13, testin aikana käytettiin myös virransäästötilaa ja niinkun totesit, niin se tosiaan tekee tökkimisestä vielä näkyvämpää. Ei käyttöliittymäanimaatiot silti täysin sulavasti toimi ilman virransäästöäkään.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Ejurr (vahvistamaton)

15

Minulle riittää Galaxy S2 vielä vallan mainiosti. Oikeastaan mitään oikeasti uutta ei näissä uudemmissa puhelimissa vielä ole.

Vastaa
Ranvier
Ranvier

16

@15: Niin mullekin. Custom rom sisään, niin käyttöliittymä toimii huomattavasti paremmin, kuin SGS4 stock rommilla.

Vastaa
pain83
pain83

17

No nyt selkis tämä Sampan hehkutus tällä sivustolla =) Sivuasu ei jätä arvailujen varaa kuka maksaa laskut ja viinat :D

Vastaa
Mandu85
Mandu85

18

@Ademeion

"Minusta Samsungin puhelinten muotoilu ei ole loistavaa, mutta se on kuitenkin miellyttävää (miellyttävämpää kuin esimerkiksi Lumioiden muotoilu)."

Yks asia pitää nyt selventää. Lumiat on muotoilussa Galaxy puhelimia todella paljon parempia ja miellyttävämpiä. Lumiat tunutvat ja näyttävät paljon paremmilta kuin yksikään Samsungin tekele. Suurista matkapuhelinvalmistajista Samsung jää jälkeen muotoilussa kaikille. Nokia, HTC ja Apple ovat kaikki Samsungia edellä puhelintensa muotoilun suhteen

Vastaa
osakar94
osakar94

20

Onko se vaan minun silmissä vai täriseekö toi video aika paljon. Lumian ja iphonen videot ei kyllä tuolta näytä.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
januski @ (vahvistamaton)

21

@18 Yksi tärkeä asia ppitää nyt tuoda esille eli,ei se muotoilu ja tyyli merkkaa mitään jos kokonaisuus paska!!.Ja nyt tarkoitan muita Lumia malleja paitsi 925.No itse käyttöjärjestelmä on ...!!.

Vastaa
Mandu85
Mandu85

22

@21 Mulla on ollu Lumia 900 jo vuoden eikä tätä voi kyllä kutsua paskaks puhelimeks oikee miltää kantilta. Ja uskallan väittää et mitä oon katellu noit muita Lumia malleja niin ei mitään niistä voi paskaks puhelimeks kutsua. Ja käyttöjärjestelmä on kaikkea muuta kuin huono. Ainoo miinus mikä on ni ei oo iha kaikkii "tärkeimpiä" sovelluksia...vielä. Mutta muuten ei oo mitää negatiivista sanottavaa käyttöjärjestelmästä

Ja mä oon aikasemmissa kommenteissa puhunu muotoilusta, koska molemmissa olen vastannut henkilölle joka on puhunut muotoilusta eli siis en puhunut mistään kokonaisuuksista tai käyttöjärjestelmistä.

Samsung Galaxy S4 on loistava puhelin, mutta sen muotoilu ja ulkonäkö ei ole parhaasta päästä. Mutta vaikuttaa kyllä siltä, että Samsung ei edes tarkoita tehdä parhaan näköistä puhelinta vaan keskittyy enemmän tekemään puhelimista kevyitä ja ohuita ja sovelluksiltaan ja ominaisuuksiltaan parempaa.

Mutta siis Itse pidän enemmän Lumia puhelimista ja HTC One on mielestäni avan loistava puhelin. Seuraava kännykkäni tulee olemaan joko Lumia 925 tai HTC One

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
warppis! (vahvistamaton)

25

Iphonet lumiat ja htc:t on kaikki täyttä sontaa samsungiin verrattuna niin ulkoisesti kun sisäisestikin!

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
dude @ (vahvistamaton)

28

Puheluiden laatu on hyvällä tasolla ja ääni kuuluu ilmeisen hyvin molempiin suuntiin. Laitteen takaa löytyvä kaiutin on myös keskivertoa parempi puhelinkaiutin, mikä sekään ei vielä paljoa vaadi. Ääni on edelleen ohut ja metallinen, mutta äärimmäisessä hädässä puhelinta voi käyttää myös musiikkisoittimena ilman suurempia tuskia korvien seudulla.

Kuulokkeen äänenlaatu ei ole vieläkään mm.uusimpien Nokia Lumia mallien tasolla,joten kohinasalpan tehokkuutta saisi hiukan pienentää vielä ja ylä-alataajuuksia "hienosäätää"!.

Kaiutin.
Onko kyseessä (stereo) ...vai (mono) kaiutin???.

Vastaa
Legitti
Legitti

29

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dude @:

Puheluiden laatu on hyvällä tasolla ja ääni kuuluu ilmeisen hyvin molempiin suuntiin. Laitteen takaa löytyvä kaiutin on myös keskivertoa parempi puhelinkaiutin, mikä sekään ei vielä paljoa vaadi. Ääni on edelleen ohut ja metallinen, mutta äärimmäisessä hädässä puhelinta voi käyttää myös musiikkisoittimena ilman suurempia tuskia korvien seudulla.

Kuulokkeen äänenlaatu ei ole vieläkään mm.uusimpien Nokia Lumia mallien tasolla,joten kohinasalpan tehokkuutta saisi hiukan pienentää vielä ja ylä-alataajuuksia "hienosäätää"!.

Kaiutin.
Onko kyseessä (stereo) ...vai (mono) kaiutin???.

Stereo.

Vastaa

Kokemuksia tästä tuotteesta? Kommentteja arvostelusta? Kerro!

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.