Apple uudisti odotetusti iOS:n ulkonäön

17
Manu Pitkänen

Apple uudisti odotetusti iOS:n ulkonäön
Applen kenties kaikkein odotetuinta antia oli uuden iOS 7 -käyttöjärjestelmän esittely. Kevään huhut täysin uudesta käyttöliittymästä pitivät paikkansa.

Käyttöjärjestelmän ulkonäkö on uudistettu täysin ja skeuomorfismin tilalle on tullut tasomaisempi ja hillitty design, jota on täydennetty läpinäkyvillä tehosteilla. Lisäksi esimerkiksi kotinäkymä reagoi laitteen liikkeeseen – kallistamalla puhelinta pystyy näkemään ikonien takana olevan taustakuvan yksityiskohtia. Uuden ulkonäön lisäksi iOS 7 sisältää uusia ominaisuuksia.

Näihin uusiin ominaisuuksiin kuuluu laajennettu moniajotuki sekä kuvien ja videoiden jakamista helpottava AirDrop. Omien kuvien hallintaa on yksinkertaistettu automatisoidun kategorisoinnin avulla. Siri on saanut uuden käyttöliittymän lisäksi uudet äänet (mahdollisuus miehelle ja naiselle, eri kielillä erilaiset äänet).

Apple esitteli samalla myös iTunes Radion, joka on huhu-uutisista tuttu iRadio. Se on mainosrahoitettu palvelu, jonka kautta voi kuunnella musiikkia ilman vaivaa etsiä seuraavaa kappaletta. Applen mukaan kyse on yksi parhaimmista musiikin löytämiseen tarkoitetuista palveluista. Jos soitettavan kappaleen haluaa itselleen, sen voi ostaa suoraan iTunesista. ITunes Matchin käyttäjille palvelun käyttö on mainoksista vapaata.

Parhaat kännykkätarjoukset

Nokia XR20 – hinta laskenut -40%

Nokia XR20
174 € Kärkkäinen
350 € Proshop
365 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 289 €

Oppo A16 – hinta laskenut -39%

Oppo A16
79 € DNA
229 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 129 €

Nokia G10 – hinta laskenut -30%

Nokia G10
106 € Hobby Hall
149 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 151 €

Samsung Galaxy S21 5G – hinta laskenut -29%

Kommentit (17)

Mysticiza
Mysticiza

4

Voisin kuvitella lasten leikkipuhelimen tai -tabletin käyttöjärjestelmän näyttävän jotakuinkin tuolta, päällisinpuolin.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Rutger Hauer (vahvistamaton)

5

Onhan tuo skarpimman näköinen. Värisävyt vähän särähtää. Pari vuotta tuolla ratsastaa. Ei mitään mikä saisi hyppäämään androidista, mutta sehän oli jo selvä kun heräsin.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
keke1. (vahvistamaton)

6

Voisiko joku(artikkelin kirjoittaja kenties?) referoida mitä tuossa OIKEASTI on uutta? Ilmeisesti(todella) vähän uudistettu launcheri ja pikkasen hiottu skini? Entä muuta? Ja apple tietenkin upottanut tuohonkin miljoonia, kun Androidille harrastajat tekee ihan yhtä hyviä ilmaiseksi.

Vastaa
Goremageddon
Goremageddon

8

Mielestäni ihan hyvän näköinen. Itselläni ollut vuoden galaxy s3 ja tökkii ja lagailee ihan hulluna. Iphone4 ei lagaillut koskaan ja Windows phonet ei näytä omaan silmääni vieläkään hyvältä, joten taitaa olla aika palata Applen ja uusitun IOS:n kelkkaan.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
asertyhg (vahvistamaton)

9

Eipä vakuuta yhtään uusi iOS. Näyttää sekavalta kaikin puolin. Eikö Apple osaa enää innovoida kun pitää muilta kopioida! Nimittäin selvästi havaittavissa tiettyjä piirteitä Nokian MeeGosta (N9). Taitaa Applella olla paniikki.

"Analyytikon mukaan Apple on ollut viime aikoina pakokauhun vallassa tuotekehityksensä kanssa." Kauppalehti

Vastaa
hta
hta

10

Pikaisella vilkauksella tuossa on korjattu niitä puutteita mistä useimmat ihmiset (täälläkin) ovat valittaneet. Mitään uutta ja ihmeellistä (mitä ei muualla olisi jo ollut) ei tuossa päivityksessä mielestäni ole. Pitää tutkia tarkemmin, kun on aikaa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
TeroTavallinen (vahvistamaton)

11

Pikaisella vilkaisulla ainoa todellinen uudistus oli, että ikonit/käyttöliittymä on ennennäkemättömän ruma. Muut uutuudet oli enemmän kopioita Anterosta, WP yms. Itse en viitsisi päivittää vanhaa omppua tähän versioon.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
JarkkoSK (vahvistamaton)

14

Jaahas... iOS7:ssä ei siis ole edelleenkään oikeaa rajoittamatonta moniajoa. Lisäksi julkistuksesta tuli tunne, että iOS on nyt joiltakin osin vihdoinkin saavuttamassa saman tason, jolla Symbian oli vuonna 2002. Esimerkiksi iOS:n ulkoasua voi nyt muuttaa teemoilla, ah mikä innovaatio. Ainut vaan, että Symbianissa se on onnistunut jo yli kymmenen vuoden ajan. Vaikka Apple ei käytä sanaa teema, niin teemoistahan tuossa on kyse. Lisäksi iOS7 saa uutena ominaisuutena moniajobäkymän, jossa sovelluksesta toiseen siirrytään "sovelluskarusellin" avulla, tätä sanotaan myös taskinvaihtonäkymäksi.. Karusellissa näkyy pienet kuvat sovelluksista. Ah mikä innovaatio taas. Symbianissa tälläinen moniajonäkymä on tosin ollut jo vuodesta 2002, ja sovellusten ruutukuvatkin on näkynyt Symbiabib sovelluskarusellissa jo vuosien ajan.

iOS7:n uudistuksiin näkyy kuuluvan törkeän rumat kuvakkeet, jotka näyttää siltä kuin joku 3-vuotias olisi ne piirtänyt.

Vastaa
delic
delic

15

@14
"Jaahas... iOS7:ssä ei siis ole edelleenkään oikeaa rajoittamatonta moniajoa"

Mä kun ymmärsin että siinä nimenomaan on? vai mitä tarkoitat tuolla.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
JarkkoSK (vahvistamaton)

16

@15

iOS7:n moniajo on edelleen vastaava triggereihin ja notifikaatioihin perustuva viritelmä kuin aiemmissakin iOS-versioissa. Se ei siis edelleenkään ole täysi oikea rajoittamaton moniajo, jossa sovellukset voi oikeasti tehdä tausta-ajossa haluamiaan asioita haluamallaan hetkellä. Se ei siis ole vastaava moniajo kuin on MeeGossa, Sailfishissa ja Symbianissa.

Vastaa
delic
delic

17

@16 ainakin kaikki mobiilisivustot kuvittelee, että se on aito moniajo.

Keynotessahan sanottiin, että "all apps can multitasking" ja verrattiin sitä siihen, että tällä hetkellä vaan osa sovelluksista voi moniajaa.

Miksi ne niin sanoisi jos mikään ei muutu?

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.