Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Näiltä kaikilta Apple "varasti" ominaisuuksia iOS 7:ään

19
Manu Pitkänen

Näiltä kaikilta Apple varasti ominaisuuksia iOS 7:ään
Applen eilen esittelemä iOS 7 -käyttöjärjestelmä on saanut hieman sekavan vastaanoton. Käyttöjärjestelmän ulkonäön uusimiselle on ollut tarvetta, ja tähän tarpeeseen vastattiin, mutta uusi suunta ei ole saanut kaikkia vakuuttuneiksi. Toisaalta, milloin mitään suosittua ohjelmistoa tai palvelua on kyetty uudistamaan ilman että joku pahoittaa mielensä tai ajattelee "vanhan olleen parempi".

Osa käyttöliittymässä tehdyistä ratkaisuista ei ole välttämättä optimaalisia ja jotkut jopa hieman lapsellisia, kuten vaikkapa Safarin uusi ikoni. IOS 7:ssä otettu design-suunta on kuitenkin (mielestäni) askel oikeaan suuntaan ja kehityskelpoinen. Käyttöliittymäuudistustyötä johtanut Jonny Ive otti ohjakset käsiin vasta viime vuoden lopulla. Näkisin uudistustyön jatkuvan vielä iOS 7:n jälkeenkin.

Ihan kaikkea uutta ei voi kuitenkaan laittaa Iven, Craig Federighin tai Eddy Cuen nimiin. GigaOmin Kevin Tofel on koostanut artikkelin muutamista uudistuksia, joita on nähty Applen kilpailijoilla jo aiemmin.


Microsoft on tasomaisen designin edelläkävijä älypuhelinohjelmistoissa. Vaikka iOS 7 ei olekaan 1:1-kopio Microsoftin Modern-käyttöliittymässä, seuraa se kuitenkin selvästi Windows-valmistajan raivaamaa polkua. Käyttöliittymässä on havaittavissa myös lainauksia Nokia N9:stä. Kyseinen puhelin tuli ainakin allekirjoittaneen mieleen heti kun Federighi siirtyi edelliselle sivulle Safarilla liikuttamalla sormea puhelimen näytön reunasta keskelle.

Safarin välilehtien sulkemiseen käytetty ele on nähty aiemmin Androidissa. IOS:n Control Panelista tuli niin ikään mieleen Androidin (ja erityisesti Samsungin puhelimien) pikavalinnat langattomille yhteyksille ja virransäästöominaisuuksille. Edelleen, puhelimen kallistukseen reagoivia taustakuvia on ollut saatavilla Androidille vähän aikaa ja synkronoitavat ilmoitukset Google esitteli toukokuussa.

Uusi moniajojärjestelmä toimii vuorostaan kuin Palmin webOS:ssä ja sääsovelluksen animaatiot tuovat mieleen HTC:n. Kalenteri-ohjelmassa Apple on ottanut vaikutteita Sunriselta ja sähköpostisovelluksen siirto- ja poisto-eleet viittaavat Mailboxiin, huomauttaa TechCrunch. IPhoto-ohjelmassa voidaan nähdä taas flayvrin piirteitä.

ITunes Radiollakin on esikuvia, kuten Pandora ja Nokia Musiikki. Nokia onkin jo ehättänyt korostamaan olevansa edellä Applea tällä saralla.

Huomasitko muita lainauksia?
Puhelinvertailun diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

P.S. Kaikkien diilit-uutiskirjeemme tilanneiden kesken arvomme joulukuussa 2019 mm. Turtle Beachin kuulokkeet ja muita palkintoja.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (19)

delic
delic

6

@5 Ihan ei pysty hahmottaa, että mikä sun viestin pointti on? iTunes storen logo on näyttänyt tuolta miltä se näyttää iOS7:ssä niin siitä asti kun iTunes store tuli. Ainoa mikä poistettiin oli ne säihkeet siitä nuotin ympäriltä, muuten väri ja kaikki on edelleen ihan sama.

Eli jos tarkotat sitä mitä luulen niin nokiahan se on sitten ollut se joka kopioi?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
VesaViiksi (vahvistamaton)

7

Oliko taas yksi fiksu kommentti tässäkin topicissa. Kopio ja kopio. Lässyn lässyn punaniskat.

Vastaa
Jakele
Jakele

8

No Saifishistä nyt tuskin on kopiotu mitään ...jo suunnittelujen samanaikaisuudenkin vuoksi eikä noi iPhonen iconitkaan ihan tiiliskiviltä näytä ja taitavat olla suurimmaksi osaksi ainakin ns staattisia, mutt kivasti 'irti pinnasta" olevia, niin kuin sillä 3-ulotteisuudella taidettiin tarkoittaa. Näkyy kun killistää kännyä, niin ikonin takaa näkyy suoraan katsoessa piilossa ollutta... En ainakaan oo kuullut, ett muissa ois moista efektiä...

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
keke1. (vahvistamaton)

11

Selittäkääs nyt tuota windows-vertausta. Se, että joka paikassa sitä toitotettiin ennen julkaisua, ei tarkoita siinä olevan windows-vaikutteita. Itse en ainakaan löydä .Käyttöliittymähän on aivan erilainen. Jos meinaatte nahan ottamista pois niin sittenhän vaikutteita on otettu ihan mistä tahansa käyttiksestä missä nahkaa ei ole jossain kohdissa käyttöliittymää ollut. Ikonit taas on vain yksinkertaistettu. Sekään ei mielestäni ole millään tasolal windowsin apinointia. Yksinkertaisuutta on kunnioittanut ties kuinka monet kautta aikojen.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
JarkkoSK (vahvistamaton)

12

Jaahas... iOS7:ssä ei siis ole edelleenkään oikeaa rajoittamatonta moniajoa. Lisäksi julkistuksesta tuli tunne, että iOS on nyt joiltakin osin vihdoinkin saavuttamassa saman tason, jolla Symbian oli vuonna 2002. Esimerkiksi iOS:n ulkoasua voi nyt muuttaa teemoilla, ah mikä innovaatio. Ainut vaan, että Symbianissa se on onnistunut jo yli kymmenen vuoden ajan. Vaikka Apple ei käytä sanaa teema, niin teemoistahan tuossa on kyse. Lisäksi iOS7 saa uutena ominaisuutena moniajobäkymän, jossa sovelluksesta toiseen siirrytään "sovelluskarusellin" avulla, tätä sanotaan myös taskinvaihtonäkymäksi.. Karusellissa näkyy pienet kuvat sovelluksista. Ah mikä innovaatio taas. Symbianissa tälläinen moniajonäkymä on tosin ollut jo vuodesta 2002, ja sovellusten ruutukuvatkin on näkynyt Symbiabib sovelluskarusellissa jo vuosien ajan.

iOS7:n uudistuksiin näkyy kuuluvan törkeän rumat kuvakkeet, jotka näyttää siltä kuin joku 3-vuotias olisi ne piirtänyt.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
keke1. (vahvistamaton)

13

Apinointia(hyvällä tavalla) olisi ollut live kuvakkeiden kopiointi windowsista, mutta edes sitä ei tehty. Mielestäni tuossa ei ole käytännössä mitään uutta, vain layouttia muokattu.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Vali vali (vahvistamaton)

14

Kateellisen panettelua jos sanotaan että ominaisuuksia viety muilta. Kaikki kuitenkin on sellatteita mitä käyttäjät on halunnu, eli Apple vastaa vain käyttäjien huutoon! Artikkeli taas joltain Apple vihaajalta :D

Vastaa
Jonahan
Jonahan

15

@uutinen "Käyttöliittymässä on havaittavissa myös lainauksia Nokia N9:stä. Kyseinen puhelin tuli ainakin allekirjoittaneen mieleen heti kun Federighi siirtyi edelliselle sivulle Safarilla liikuttamalla sormea puhelimen näytön reunasta keskelle."

Edelliselle sivulle siirtyminen oikealle raahaavalla elellä on tuttu mm. OS X:n Safarista ja muutenkin vastaavia eleitä on käytetty sekä Magic Trackpadin että MacBookien laattahiiren kanssa jo pitkään ennen N9:aa.

Jos halutaan rajata tarkastelu mobiilikontekstiin, allekirjoittaneenkin kehittämässä iOS-softassa (ennen N9:aa), ja käsittääkseni useammassa mobiilibrowserissa, vastaavaa elettä käytetään nimenomaan edelliselle sivulle palaamiseen. Aivan toisin kuin N9:ssa jossa swipe *mistä suunnasta tahansa* vie pois ajossaolevasta sovelluksesta.

@12 "iOS7:ssä ei siis ole edelleenkään oikeaa rajoittamatonta moniajoa"

Ei niin, eikä ole Androidissa, Windows Phonessa eikä monessa muussakaan. Seuraavaksi varmaan keksit että sellaista ei enää ole OS X:ssakaan. Ja eilen julkistetun version myötä mennään yhä rajoitetumpaan suuntaan. Sinusta se varmasti on kauheata fasismia, mutta sanoisin, että suunta on täysin oikea jos akkukesto (tässä tapauksessa läppäreiden) ja järjestelmän responsiivisuus kiinnostaa. (Hauskasti Applen käyttöjärjestelmät ovat lähestymässä samaa kompromissia, toki täysin vastakkaisista lähtökohdista)

"Esimerkiksi iOS:n ulkoasua voi nyt muuttaa teemoilla"

Ei voi.

"Vaikka Apple ei käytä sanaa teema, niin teemoistahan tuossa on kyse."

Edelleenkään ei, ellet määrittele sanaa "teema" jollain aivan eri tavalla kuin mitä se on jokseenkin Winampin alkuajoista lähtien tarkoittanut.

"iOS7:n uudistuksiin näkyy kuuluvan törkeän rumat kuvakkeet, jotka näyttää siltä kuin joku 3-vuotias olisi ne piirtänyt."

Tästä olen muutaman ikonin osalta samaa mieltä. Niissä on vähän liian korostunut väriliuku ja ylisaturoitunut sävy. Kuka tietää, ehkä ne onkin kopioitu Symbianista. Paha Apple. iOS 7:aa en vielä ole laitteella koittanut, ehkä karu totuus muistakin Symbianin piirteistä paljastuu silloin. :)

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
TeroTavallinen (vahvistamaton)

16

Joka tapauksessa iOS7 on jopa kaltaiselleni omppufanillekin todella iso pettymys.

Vastaa
Kambi
Kambi

18

Control Centeristä sen verran, että se nähtiin ensimmäisenä SBSettings -nimisessä jailbreak ohjelmassa jo 2008.

Ylipäätään kehottaisin ihmisiä kysymään itseltään olisiko se kuluttajan etu, että esim Apple tai muu jättäisi ominaisuuksia pois järjestelmästään pelkästään siksi että ne ovat jonkun muun keksimiä. Minusta ei.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
dude @ (vahvistamaton)

19

@18 Jos osaa innovoida intuitiivisesti uudella tavalla,niin ei haittaa.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja